Πώς ο διαιτητής-πληροφοριοδότης Τιμ Ντόναγκι βοηθούσε να στηθούν παιχνίδια του NBA

Ποτέ δεν 'έστησε' παιχνίδια ο διαιτητής Τιμ Ντόναγκι. Ήταν όμως ο κατάλληλος άνθρωπος στο κατάλληλο σημείο για τη δημιουργία 'παράξενων' αποτελεσμάτων με χειρουργική ακρίβεια.

Πώς ο διαιτητής-πληροφοριοδότης Τιμ Ντόναγκι βοηθούσε να στηθούν παιχνίδια του NBA
YOUTUBE

Υπάρχουν διαιτητές που στήνουν παιχνίδια; Προφανώς και δεν ζούμε σε ένα αγγελικό κόσμο και ο ίδιος ο Τίμ Ντόναγκι, πρώην διαιτητής του NBA που έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του σε κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, μπορεί να το επιβεβαιώσει.

"Η μεγάλη ερώτηση στο μυαλό όλων ήταν μια: Έστησε παιχνίδια ο Τιμ Ντόναγκι; Η απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάστηκε ποτέ να στήσω παιχνίδι. Συνήθως ήταν πολύ εύκολο να προβλέψω το νικητή, με βάση τον ορισμό των διαιτητών και τις σχέσεις τους με τους παίκτες και τις ομάδες που έπαιζαν σε κάθε αγώνα".

Ήταν το 2009 και ο καταδικασμένος σε 15 μήνες φυλάκιση Τιμ Ντόναγκι, έγραφε στο βιβλίο του με τίτλο 'Personal Foul' πώς ένα ολόκληρο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού είχε δημιουργηθεί με βάση τα παιχνίδια που ο ίδιος διαιτήτευε.

Η ξέφρενη πορεία του παράνομου στοιχηματισμού ξεκίνησε το 2003, όταν ο Ντόναγκι παίζοντας ρουλέτα και γκολφ σε ένα κλαμπ στην περιοχή του Γουέστ Τσέστερ της Πενσυλβάνια γνωρίζει τον Τζάκ Κονκάνον και τον Πήτ 'Ρινόκερο' Ρουτζιέρι και δημιουργούν μια εύθυμη στοιχηματική παρέα, που ποντάρει σε παίκτες και ομάδες του NFL. Η ομάδα συγκεντρώνεται στον επόμενο της στόχο, που μοιάζει ακόμα πιο ελκυστικός: γιατί να μένεις στο NFL, όταν υπάρχει το NBA, με τους 82 αγώνες του και τα αμέτρητα σημεία πονταρίσματος που δίνει;

Η απόφαση ήταν ειλημμένη, θα στοιχημάτιζαν σε αγώνες όπου ο Ντόναγκι θα διαιτήτευε.

Στην αρχή όλα γίνονταν διακριτικά, λίγα πονταρίσματα σε αγώνες μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού. Όμως ο Ντόναγκι είχε καλό σερί και η ροή χρήματος θύμιζε τα 'τούβλα' μετρητών που κέρδιζε ο Γουόλτερ Γουάιτ από την κρυσταλική μεθαδόνη στο 'Breaking Bad'. Η σύντροφος του Τιμ, Κιμ Ντόναγκι, δεν έπρεπε να μάθει τίποτα.

Τα χρόνια πέρασαν, φτάσαμε στο 2006 και ο Τζέιμς Μπατίστα, παιδικός φίλος του Ντόναγκι και ξακουστός 'μεσολαβητής' ανάμεσα σε στοιχηματίες με παχύ πορτοφόλι και άτομα υψηλού ενδιαφέροντος για την έκβαση ενός στοιχήματος, αποφασίζει να κάνει ένα σωστό reunion με τον κολλητό του για δουλειές. Πρότείνει στον διαιτητή το ποσό το 2.000 δολαρίων ανά παιχνίδι, εάν η ομάδα στην οποία είχε πονταριστεί η νίκη, κατάφερνε να πάρει το ροζ φίλο αγώνα. "Αν θέλεις να πληρώνεσαι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καλύπτεις τη διαφορά πόντων", έλεγε ο Μπατίστα στον Ντόναγκι. Λέξεις όπως 'στήσιμο αγώνα' δεν ειπώθηκαν ποτέ μεταξύ τους. Αυτονόητα πράγματα.

"Αν μπορώ να πω με σιγουριά ότι έστηνε παιχνίδια ο Ντόναγκι; Ναι, μπορώ. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία πια. (Ο Ντόναγκι) ήταν μια καλή πηγή πληροφοριών για εμάς. Από το 2003 ως το 2007, καταφέραμε να κερδίσουμε κάθε στοίχημα. Σε κάθε παιχνίδι που σφύριζε, ξέραμε ότι έπρεπε να ποντάρουμε", λέει στον ESPN, μέλος του στοιχηματικού κυκλώματος που συνεργάστηκε με τον Ντόναγκι.

Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που σφύριξε ο Ντόναγκι μέσα από το καθεστώς αυτής της νέας συνεργασίας ήταν το Δεκέμβριο του 2006, ανάμεσα στους Σίξερς και του Σέλτικς. Τα πονταρίσματα στη νίκη των Σέλτικς εκτόξευσαν την απόδοση από το 1.5 στο 4 και ξανά στο 2.5 και το τελικό αποτέλεσμα απέφερε στον Μπατίστα και τους συνεργάτες του συνολικά κέρδη που ξεπέρασαν τα 500.000 δολάρια. Ο Ντόναγκι πήρε τα προβλεπόμενα 2.000 δολάρια του σε μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, που περιείχε και ένα μπόνους 3.000 δολαρίων, για να τον 'γλυκάνει'.

Ο μηχανισμός είχε ήδη στηθεί: Ο Ντόναγκι οριζόταν να σφυρίξει κάποιο παιχνίδι, στη συνέχεια επέλεγε ποιος θα είναι ο νικητής, μετέφερε την επιλογή του στον Μπατίστα και εκείνος με τη σειρά του επέκτεινε τη ροή της πληροφορίας σε όλη την παράνομη στοιχηματική αγορά ανά τον κόσμο. Η έκβαση του κάθε παιχνιδιού καθοριζόταν με απλές, χειρουργικές κινήσεις: ο νικητής πάντα θα δεχόταν αρκετά λιγότερα σφυρίγματα φάουλ σε σύγκριση με εκείνον που έπρεπε να χάσει.

Ο Φιλ Σκάλια, με περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας στο FBI, έμοιαζε πάρα πολύ με εκείνους τους αστυνομικού από το 'The Wire', που είναι τόσο απορροφημένοι σε επαφές με 'καρφιά' και λαμόγια του υποκόσμου, και καταλήγουν στο τέλος να γίνονται ένα με αυτό που κυνηγούν. Ο Σκάλια ήξερε πως γίνεται παράνομος στοιχηματισμός στο NBA και είχε στρατοπεδεύσει με την ομάδα του σε ένα ανήλιαγο κτήριο χωρίς ταμπέλα στη Νέα Υόρκη.

Δεν άργησε να φανεί ο πρώτος ρουφιάνος, ο άνθρωπος που 'έδωσε' τον Ντόναγκι και τον Μπατίστα. "Shiiite", θα μπορούσε να ήταν η πρώτη ατάκα του Ντόναγκι όταν το καλοκαίρι του 2007 δέχτηκε τηλεφώνημα από το FBI που τον ειδοποιούσε για την έρευνα που διεξαγόταν στο πρόσωπο του. Η Κιμ Ντόναγκι, με νωπές τις αναμνήσεις από τα πακέτα με 100δόλαρα που έκρυβε ο σύντροφος της μέσα από τη στολή του διαιτητή, εξαφανιζόταν με συνοπτικές διαδικασίες από τη ζωή του.

Η κίνηση του Σκάλια να ζητήσει τη συνδρομή του Ντέιβιντ Στέρν και την επέκταση της έρευνας εντός των οργάνων του NBA, περισσότερο μπέρδεψε την κατάσταση παρά βοήθησε στη διαλεύκανση του εγκλήματος. "Δεν μπορείς να στήσεις αγώνα στο NBA, θα γίνει αμέσως αντιληπτό", έλεγαν πηγές μέσα από τη Λίγκα. Επίσης οι ψίθυροι και οι καταγγελίες προς το FBI, έκαναν λόγο για ένα ακόμα μεγαλύτερο 'Κεφάλι' στο κύκλωμα στοιχήματος, έναν Spiro 'Athanas', που συνέχιζε να κινεί τα νήματα.

Ο Ντόναγκι πάντως βρέθηκε στη φυλακή για 15 μήνες και το NBA πέρασε σε μια νέα εποχή, όπου η γραμματεία και το replay των φάσεων απέκτησαν μεγαλύτερη δύναμη στο παιχνίδι, ενώ οι αρχές της Λίγκας επικοινωνιακά προτίμησαν να σφυρίζουν αδιάφορα για την περίπτωση Ντόναγκι. Παράλληλα, περάσαμε και στην εποχή όπου το NBA αναγνώρισε το νόμιμο στοιχηματισμό σε εταιρείες όπως η MGM.

Βγαίνοντας από τη φυλακή, ένας γνωστός τζογαδόρος συνάντησε τον Ντόναγκι και τον ρώτησε πώς το έκανε: "Σφύριζε συνήθως φάουλ στο σέντερ της ομάδας που έπρεπε να χάσει. Αρκούσε στο τέλος μια διαφορά 6 πόντων".

News 24/7

24MEDIA NETWORK