O Kyrie Irving ξέρει τι δεν πάει καλά με τους Celtics

Μέχρι τώρα οι Celtics δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στον τίτλο του απόλυτου φαβορί της Ανατολής. Ο Kyrie Irving ξέρει το 'γιατί'. Έχει να κάνει με τα τρελά σκορ που βλέπουμε κάθε βράδυ. Και τις μικρές λεπτομέρειες που αγνοούν όλοι.

O Kyrie Irving ξέρει τι δεν πάει καλά με τους Celtics

Πριν το opening της φετινής σεζόν στο ΝΒΑ, οι Celtics κυκλοφορούσαν στα άρθρα και στις τοποθετήσεις των καθ' ύλην αρμοδίων, ως το απόλυτο φαβορί της Ανατολής. Για να είμαι ακριβοδίκαιη, οφείλω να πω ότι κάπου εκεί κοντά αναφέρονταν και οι Raptors, με τους Bucks να είχαν χαρακτηριστεί ως οι πιο πιθανοί να αποτελέσουν την ευχάριστη έκπληξη. Περί τα 17 ματς αργότερα, οι Raptors ηγούνται της βαθμολογίας (13-4), ακολουθούν οι Bucks (12.4), μετά είναι οι Pacers (11-6) και για να μη σε κουράζω οι Celtics είναι στο Νο7 (9-8).

Ο Kyrie Irving είχε πολύ ξεκάθαρη άποψη γιατί συμβαίνει αυτό. Μια στιγμή όμως, να σου θυμίσω τι έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Tην Παρασκευή 16/11 o Κyrie Irving σταμάτησε στους 43 πόντους, στη νίκη των Celtics επί των Raptors. Παρεμπιπτόντως, έδωσε και 11 ασίστ στο 123-116.

Την επομένη, ο Kemba Walker έβαλε τελεία στους 60 πόντους, με 61% στα σουτ, στην ήττα των Hornets από τους Sixers (122-119). Προφανώς και η άμυνα του Embiid επάνω του δεν ήταν αποτελεσματική (σκόραρε με step back, χωρίς ισορροπία, άλλαζε κατεύθυνση κατά το δοκούν), με τον Jimmy Butler που έκρινε το αποτέλεσμα να λέει πως “κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει”. Τα 185 εκατοστά του, τον έκαναν το δεύτερο αυτού του ύψους -μετά τον Allen Iverson- που έφτασε τους 60 πόντους, στην ιστορία του ΝΒΑ.

Tην Κυριακή 18/11, ο LeBron James εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως Laker στο Miami και το γιόρτασε με 51 πόντους (19-31 σουτ, συμπεριλαμβανομένων 6/8 τριποντων), με την παρέα του να νικά 113-97. Ήταν η πέμπτη επιτυχία σε έξι ματς.

Τη Δευτέρα 19/11, ο Walker συνέχισε με 43 πόντους, στο 117-112 επί των Celtics. Πέρασε και 9 τελικές πάσες, έτσι για την αλητεία. Kαι προφανώς έχεις υποθέσει ήδη ότι είναι ο πρώτος σκόρερ της λίγκας, με 29.6 πόντους ανά αγώνα. Ακολουθεί ο LeBron James, με 28.8π.

Αυτό το πράγμα -το να μην έχει τελειωμό το σκοράρισμα κάθε βράδυ- δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη. Βλέπεις, φέτος ο ρυθμός του ΝΒΑ έχει τρελαθεί, όπως ενημερώθηκε από το θέμα του Contra.gr νωρίς, νωρίς.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Bucks είναι η πιο επιθετική ομάδα της φετινής λίγκας, με 121.1 πόντους ανά ματς. Πέρυσι ήταν οι Warriors, με 113.5 πόντους κατά μ.ο. Ναι, υπάρχει μια αύξηση. Εύλογα υπάρχει και αύξηση στην παραγωγικότητα των παικτών (φευ).

Ρώτησαν για όλα αυτά τον Kyrie Irving. Εκείνος είπε πως “ αυτό που συμβαίνει φέτος είναι ο λόγος που πολυδιαφημισμένες ομάδες όπως οι Celtics, οι Warriors και οι Rockets έχουν τα θέματα τους, στην αρχή της χρονιάς”. Τι εννοεί; Το προφανές: “ Δεν υπάρχει άμυνα. Οι ομάδες σκοράρουν σαν να είμαστε στη δεκαετία του '60 ή του '70. Κάθε βράδυ βλέπεις αποτελέσματα όπως 132-112 ή 142-121. Δεν υπάρχει άμυνα. Τίποτα. Αν δείτε τι έγινε στο παιχνίδι Utah-Boston που έληξε 98-86, θα διαπιστώσετε πως υπάρχει μια διαφορά σε επίπεδο προσπάθειας. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά στην προσπάθεια, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Κάτι που μπορώ να καταλάβω, δεδομένου του αριθμού των αγώνων που παίζουμε. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να κάνεις τον τύπο που έχεις απέναντι σου να αστοχήσει.

Είμαστε όλοι NBAers και όταν έχεις ελεύθερο σουτ, θα το πάρεις και κατά 50% θα ευστοχήσεις. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμυνα και προσπάθεια. Θέλω να πω ότι κανείς δεν θα έπρεπε να μπορεί να βάλει τόσους πόντους.

Ως σκόρερ προφανώς και αναγνωρίζει ότι για να φτάσεις σε υψηλό αριθμό πόντων, μάλλον έχεις και τις απαραίτητες ικανότητες. Και αν μη τι άλλο, στο ΝΒΑ πολλοί πληρούν αυτήν την προϋπόθεση. “Την ίδια ώρα, όμως η άμυνα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Η έμφαση είναι στα double-team και το να κλέψεις την μπάλα από τα χέρια κάποιου.

Να κάνεις όλα τα μικρά πράγματα που θα βοηθήσουν τους συμπαίκτες σου να παίξουν άμυνα σε έναν μεγάλο παίκτη. Ή μια μεγάλη ομάδα.

Είναι ομαδικό το σπορ και άρα η προσπάθεια. Μόνο έτσι μπορείς να περιορίσεις το υψηλό σκορ των παιχνιδιών”. Ο Brad Stevens προκάλεσε την δύναμη των παικτών του, μετά την ήττα από τη Utah. Δήλωσε πως “ πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αντιξοότητες, αντί του να κατεβάζουν το κεφάλι τους και να δείχνουν αποθαρρυμένοι, αν χάνουν συνεχόμενα σουτ”. Εκείνο το βράδυ οι Celtics είχαν 5/33 τρίποντα (1/17 στο δεύτερο μισό).

Utah Jazz's Jae Crowder (99) passes the ball against Boston Celtics' Kyrie Irving (11) during the first half on an NBA basketball game in Boston, Saturday, Nov. 17, 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)
Utah Jazz's Jae Crowder (99) passes the ball against Boston Celtics' Kyrie Irving (11) during the first half on an NBA basketball game in Boston, Saturday, Nov. 17, 2018. (AP Photo/Michael Dwyer) AP

Οι παίκτες πάλι, επιμένουν πως “αυτή είναι η ομορφιά του να 'χεις πρόγραμμα με 82 παιχνίδια"

Ο Marcus Morris είπε ενδεικτικά ότι " χάνεις το ένα, με κάκιστη εμφάνιση, αλλά πάντα μπορείς να νικήσεις το επόμενο. Πάντα έχεις τη δυνατότητα να επανέλθεις. Και για αυτό όλοι ανυπομονούμε για την επόμενη πρόκληση. Χάσαμε από τη Utah γιατί έπαιξαν καλύτερα και εμείς ήμασταν πολλοί άστοχοι”. Πάμε λοιπόν, στον επόμενο... ακροατή.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK