O Mirza Teletovic έδωσε το σπίτι στον Αντετοκούνμπο και τα λεφτά στους Bucks

Tον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοίνωσε πως αποσύρεται. Μετά, πούλησε την έπαυλη που είχε στο River Hills στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παρ' όλα αυτά, ο Mirza Teletovic θα υποβληθεί σε εξετάσεις, από ανεξάρτητο γιατρό που θα πληρώσει το ΝΒΑ, για να διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να ξαναπαίξει μπάσκετ.

O Mirza Teletovic έδωσε το σπίτι στον Αντετοκούνμπο και τα λεφτά στους Bucks

Στις 8 Ιουλίου του 2016, ο Mirza Teletović είχε υπογράψει συμβόλαιο με τους Bucks. Ήταν για τρία χρόνια και 30 εκατομμύρια δολάρια. Το Milwaukee έγινε η τρίτη του ομάδα στο ΝΒΑ, μετά τους Nets (2012-15) και τους Suns (2015-16). Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά είχε πάει στο ΝΒΑ αφότου είχε κυριαρχήσει στο χώρο του στην Ευρώπη, με την Tau Cerámica, που έγινε Caja Laboral, μετά Laboral Kutxa και τώρα κυκλοφορεί ως Baskonia. Είχε δώσει μάλιστα, 2.000.000 ευρώ στους Βάσκους, για να κινήσει για την άλλη ακτή του Ατλαντικού. Ήταν 27 χρόνων. Βιολογικά.

Εγκεφαλικά, έφτασε σε εκείνη την ηλικία κάπου στα 7. Η πόλη στην οποία μεγάλωσε, το Mostar ήταν υπό πολιορκία για 18 μήνες, στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995, μεταξύ των αυτοκηρυγμένων Βόσνιων Σέρβων-Βόσνιων Κροατών και της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που άνηκε στη γενικότερη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας). Σε συνέντευξη του στο SB Nation, το 2013, που είχε τίτλο " Για τον Mirza Teletovic το μπάσκετ δεν είναι πόλεμος. Και ξέρει τη διαφορά" είχε πει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Ήμουν 7 όταν άρχισε ο πόλεμος. Στην αρχή βλέπεις πως δεν υπάρχει φαγητό. Μετά πέφτουν οι βόμβες, τρέμει όλη η πόλη και ακούς ανθρώπους να ουρλιάζουν. Κάθε μέρα, έρχονται οι γονείς σου και σου λένε πως πέθανε ο γείτονας ή ο εξάδελφός σου. Πάντα πέθαινε κάποιος.

Μια μέρα ρώτησα τη μητέρα μου "έμεινε κάποιος ζωντανός;". Ήταν πολύ δύσκολο. Μου άφησε αναμνήσεις.

" Ξυπνούσα στις 6 το πρωί και πήγαινα στο γήπεδο μπάσκετ. Δεν επέστρεφα σπίτι πριν τις 12 το βράδυ. Οι συνθήκες ήταν του τύπου ότι δεν είχαμε καν παπούτσια. Το γήπεδο ήταν 300 μέτρα από το σπίτι μου. Παίζαμε με τους φίλους μου και όταν ακούγαμε τις σειρήνες και βλέπαμε τις βόμβες να πέφτουν από τον ουρανό, τρέχαμε να κρυφτούμε ο καθένας στο σπίτι του. Αν πεθαίναμε, ας πεθαίναμε. Για το μπάσκετ θα έκανα τα πάντα.

Μια είναι η πραγματική πίεση: αυτή της επιβίωσης. Αλλά ξέρετε τι λένε. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Αυτό λοιπόν, με έκανε πολύ πιο δυνατό. Σκεφτόμουν πως εφόσον επιβίωσα στον πόλεμο, δεν θα με σκοτώσουν πουθενά". Με αυτήν την νοοτροπία εμφανίστηκε στο ΝΒΑ.

Σε έχω αφήσει στο πότε υπέγραψε το συμβόλαιο του με τους Bucks. Την πρώτη σεζόν (2016-17) αγωνίστηκε σε 70 ματς, είχε 16.2 λεπτά συμμετοχής, ανά αγώνα, κατέβαζε 2.3 ριμπ. και σκόραρε 6.4 πόντους. Έδωσε και 3 ματς στα playoffs -για τέταρτη φορά εμφανίστηκε εκεί. Ξεκίνησε η αγωνιστική περίοδος 2017-18, ήταν στο ρόστερ για τα δέκα πρώτα ματς, είχε πάλι συμπληρωματικό ρόλο (15.9'' ανά αγώνα).

Golden State Warriors' Stephen Curry, right, drives the ball against Milwaukee Bucks' Mirza Teletovic during the second half of an NBA basketball game Saturday, March 18, 2017, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Golden State Warriors' Stephen Curry, right, drives the ball against Milwaukee Bucks' Mirza Teletovic during the second half of an NBA basketball game Saturday, March 18, 2017, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) AP

Στις 7/11 του 2017 έδωσε το τελευταίο του ματς. Στις 21/11 το ιατρικό τιμ του Milwaukee ενημέρωσε πως θα μείνει εκτός για τέσσερις εβδομάδες.

Χρειαζόταν να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση, για να 'επιδιορθώσει' το χόνδρο στο αριστερό γόνατο. Στοιχείο σημαντικό για έναν παίκτη. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, ενημέρωσε τους γιατρούς πως αισθανόταν μια κόπωση. Χωρίς όμως, να υπάρχει λόγος.

Στις 14/12 οι ειδικοί του είπαν ότι είχε πάθει πνευμονική εμβολή και στους δυο πνεύμονες. Και άρα έπρεπε να αφοσιωθεί στον εαυτό του, για να ζήσει. Βλέπεις, απειλήθηκε η ζωή του.

Τον Μάρτιο του 2017 οι Bucks προχώρησαν με την προσθήκη του ονόματος του στη λίστα με τους waivers. Είχαν εξηγήσει ότι “ η υγεία των παικτών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας”. Ο GM John Horst είχε προσθέσει “ δουλεύουμε μαζί του από το Δεκέμβρη και εκτιμούμε διαρκώς την κατάσταση του. Έπειτα από γενική αξιολόγηση κρίναμε πως ήλθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Εκτιμάμε όσα πρόσφερε στον οργανισμό και την κοινότητα μας και του ευχόμαστε να 'χει υγεία ”.

Βάσει των κανονισμών, άπαξ και NBAer γίνει waiver οι άλλες ομάδες έχουν 48 ώρες να τον διεκδικήσουν. Αν τον διεκδικήσουν περισσότερες από δύο, προτεραιότητα γίνεται αυτή με το χειρότερο ρεκόρ. Αν δεν τον διεκδικήσουν, γίνεται free agent. Ο Teletović έγινε το τελευταίο.

Στις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε αφενός ότι αποσύρεται από τα γήπεδα, αφετέρου πως πιάνει δουλειά στην ομοσπονδία της Βοσνίας. Αυτήν του προέδρου. Στις 3/11 διάβασες πως πούλησε την έπαυλη του στο River Hills, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Θυμίζω ότι είχε μείνει ένας χρόνος από το συμβόλαιο του με τους Bucks. Βλέπεις, μπορεί η εξέλιξη να ήταν πολύ συγκεκριμένη, ωστόσο στο ΝΒΑ υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι κανονισμοί. Ένας που αφορά την περίπτωση δέσμευε τα 10.5 εκατομμύρια δολάρια του μισθού του, για τη σεζόν 2018-19 στο salary cap (βλ. συγκεκριμένο ποσό που 'χουν όλοι στη διάθεση τους για να κάνουν τις κινήσεις τους, κάθε χρόνο).

Το Milwaukee είχε δικαίωμα να αιτηθεί την... απελευθέρωση από αυτό το βάρος, ένα χρόνο μετά το τελευταίο του παιχνίδι. Το έκανε την Τετάρτη 7/11.

Αν εγκριθεί (πληροί τις προϋποθέσεις), ο οργανισμός θα μείνει κάτω από το luxury tax (δεν θα πληρώσει πρόστιμο -ένα δολάριο, για κάθε δολάριο της παράβασης-, επειδή ξεπέρασε το salary cap), τη στιγμή που είναι προ κομβικού σημείου, καθώς υπάρχουν αρκετά στελέχη που θα ήταν χρήσιμο να 'δεθούν', για να μη φύγουν. Π.χ. ο Khris Middleton. Η αφαίρεση του μισθού του Βόσνιου θα γίνει ως εξής: θα 'βγαίνουν' 3.5 εκατ. δολ. από κάθε σεζόν της προσεχούς τριετίας.

Για την ιστορία, η λίγκα θα υποβάλει τον Teletović σε εξετάσεις από ανεξάρτητο γιατρό, ώστε να κρίνει αυτός αν ο Βόσνιος μπορεί να ξαναπαίξει μπάσκετ.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK