Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς είναι σε κάτι καλύτερος του Τζόρνταν

Στο μαγικό κόσμο των στατιστικών, υπάρχει μια μέτρηση που 'βγάζει' τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς πάνω από τύπους όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο Σακίλ Ο Νιλ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Κρις Πολ. Ο Σέρβος βρέθηκε μεταξύ GOATS και το λάτρεψε.

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς είναι σε κάτι καλύτερος του Τζόρνταν

Καλώς ήλθες. Ακολουθεί επίσημο τιτίβισμα.

Η λέξη herd σημαίνει “κοπάδι”. Ο Boban Marjanovic (Μπόμπαν Μαριάνοβιτς) αρχικά έδωσε τον ορισμό του όρου και μετά τον έβαλε σε πρόταση:

Ο Μπόμπαν είναι το Νο1 στο κοπάδι των GOATS

Ο τελευταίος όρος είναι ακρωνύμιο και προκύπτει από το Greatest of all Time -το τελευταίο 's' είναι για τον πληθυντικό. Μετά είχε emojis γέλιου σε σημείο που να φτάνεις στο κλάμα. Όχι γιατί η λίστα που δημοσίευσε το Bleacher Report και τον αφορούσε ήταν για γέλια, αλλά επειδή το αποτέλεσμα το λες και κάπως ιδιαίτερο.

Bλέπεις, εμφανίζει τον ύψους 2.22 Σέρβο πάνω από τον Μάικ Τζόρνταν, τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, τον ΛεΜπρον Τζέιμς, τον Σακίλ Ο Νιλ, τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον, τον Κέβιν Ντουράντ, τον Κρις Πολ, τον Τζορτζ Μάικαν και τον Άντονι Ντέιβις. Ποια είναι αυτή η ιστορική λίστα που ανήκει στον Μπόμπαν; Εκείνη της οποίας είναι κυρίαρχος ο Ντέιβις, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (με 29.7 και ακολουθεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 28.9, με τον Στεφ Κάρι να συμπληρώνει το ΤΟΡ3, έχοντας 28.0): το PER. Δηλαδή, το Player Efficiency Rating, δηλαδή η αξιολόγηση της απόδοσης κάθε παίκτη.

Τι είναι το PER και πώς μπορείς να το κάνεις μόνος σου

Ο John Hollinger (Τζον Χόλινγκερ) είναι από το 2012 ο αντιπρόεδρος των Memphis Grizzlies (Μέμφις Γκρίζιλς). Η προηγούμενη δουλειά του ήταν αυτή του αναλυτή και του αρθρογράφου στο ESPN. Και ναι, το αντικείμενο του ήταν το ΝΒΑ, με το οποίο ασχολείτο από το 1996, όταν εμφάνισε στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα Alleyoop.

Είχε αποφασίσει να περάσει το χόμπι του στο επόμενο επίπεδο και σύστησε το site του ως “ Η μπασκετική σελίδα για σκεπτόμενους φιλάθλους”. Ζητούμενο ήταν η αναζήτηση της τελικής στατιστικής -και ναι, είχε σχετικές γνώσεις που επικύρωσε με πτυχίο. Αρχικά πειραματίστηκε με επιθετικές και αμυντικές αξιολογήσεις (τους πόντους που έβαζε και δεχόταν κάθε ομάδα, ανά 100 κατοχές).

Δεν είχε ανακαλύψει την πυρίτιδα (“πάτησε” σε εμπνεύσεις άλλων), ωστόσο ο τρόπος γραφής και σχολιασμού κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων μέσων. Όπως της The Wall Street Journal. H OregonLive.com του πρότεινε δουλειά και εκεί άρχισε να ασχολείται με το Player Efficiency Rating. Τον έναν αριθμό που δείχνει την επιρροή κάθε παίκτη, όταν είναι στο παρκέ.

To Sports Illustrated του πρόσφερε θέση εργασίας για το site του και το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, για όσα είχε βρει μέχρι εκείνη τη στιγμή (Pro Basketball Prospectus). Ακολούθησαν άλλα δύο και η δουλειά στο ESPN το 2005, πριν τελικά γίνει ό,τι συμβαίνει πια συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις: τύποι σαν και αυτόν καταλήγουν να εργάζονται για οργανισμό της λίγκας. Ο Χόλιντζερ ωστόσο, ήταν από τους πρώτους εκπροσώπους των media που πήραν διοικητική θέση σε οργανισμό του ΝΒΑ.

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς είναι σε κάτι καλύτερος του Τζόρνταν

Ο ίδιος έχει δώσει και το μαθηματικό τύπο από τον οποίον προκύπτει το Player Efficiency Rating. Πλέον μπορείς να τον βρεις σε διάφορες ιστοσελίδες. Μια είναι το Captain Calculator. Eκεί έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τους δικούς σου υπολογισμούς, αν θες για όποιον παίκτη της Euroleague -ας πούμε.

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς είναι σε κάτι καλύτερος του Τζόρνταν

Όπως είχε γράψει ο ίδιος στο ESPN η παραγωγικότητα είναι το όνομα του παιχνιδιού, στο ΝΒΑ. Το να κάνεις περισσότερα θετικά plays και λιγότερα αρνητικά από τον αντίπαλο σου προσφέρει στην ομάδα σου μια καλή ευκαιρία για να νικήσει. Ένας καλός τρόπος να μετρήσεις τους παίκτες μεταξύ τους είναι να συγκρίνεις πόσα θετικά και αρνητικά plays κάνουν. Το PER λαμβάνει υπ' όψιν όλη τη στατική συνεισφορά (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες, χαμένα σουτ, λάθη και φάουλ) και καταλήγει σε έναν αριθμό για κάθε παίκτη της λίγκας. Προσαρμόζει το rating κάθε παίκτη στο ρυθμό της ομάδας. Και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι είναι αξιολόγηση ανά λεπτό. Όχι ανά αγώνα, κάτι που είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτή η διευκρίνιση είναι σημαντική γιατί μπορούμε να συγκρίνουμε παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν τον ίδιο χρόνο συμμετοχής”.

Εξήγησε και ότι για να κάνει πιο εύκολη την ιστορία, είχε θέση ως μέσο όρο PER το 15.00 για κάθε σεζόν. “ Έτσι έγιναν εφικτές οι συγκρίσεις μεταξύ παικτών διαφορετικών σεζόν και διαφορετικών εποχών”. Πάνω από 25 ήταν εξαιρετικό, κάτω από 25 μεγάλη επιτυχία και κάτω από 10 'σκληρό'.

Ομολόγησε ότι υπήρχε και ένα 'τυφλό' σημείο: η άμυνα. “ Το PΕR αναλύει τους παίκτες βάσει των μπλοκ, των κλεψιμάτων και των φάουλ που αποτελούν μικρό μέρος της συνολικής άμυνας. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί στην άμυνα, που κάνουν λίγες τάπες και κλεψίματα καταλήγουν με μικρότερο PER από αυτό που θα περιμέναμε”.

Πάμε τώρα, και στο σημερινό μας θέμα, την αξιολόγηση στην απόδοση παικτών που 'χουν αγωνιστεί μίνιμουμ 1000 λεπτά. Η σειρά έχει ως εξής: 1. Boban Marjanovic, 2. Michael Jordan, 3. LeBron James, 4. Anthony Davis, 5. George Mikan, 6. Shaquille O’Neal, 7. David Robinson, 8. Wilt Chamberlain, 9. Chris Paul και 10. Kevin Durant.

Los Angeles Clippers' Boban Marjanovic (51) goes up to the basket agains Oklahoma City Thunder's Jerami Grant (9) during the second half of an NBA basketball game Friday, Oct. 19, 2018, in Los Angeles. Clipper won 108-92. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)
Los Angeles Clippers' Boban Marjanovic (51) goes up to the basket agains Oklahoma City Thunder's Jerami Grant (9) during the second half of an NBA basketball game Friday, Oct. 19, 2018, in Los Angeles. Clipper won 108-92. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu) AP

Βρίσκεις λίγο περίεργο το Νο1; Και καλά κάνεις αφού πρόκειται για στατιστική ανωμαλία. Θα σου πω και το γιατί. Ο Σέρβος αγωνίζεται φέτος για 11.1 λεπτά ανά αγώνα. Είναι ο μεγαλύτερος χρόνος συμμετοχής που έχει (κατά μ.ο.) από την ημέρα που εμφανίστηκε στο ΝΒΑ (2015-16). Σε αυτά τα λεπτά, δίνει κατά μέσο όρο 7.7 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, κάνει 1 λάθος και κερδίζει πολλά φάουλ (16.3), διότι όπως θα φαντάστηκες κανείς δεν έχει βρει τρόπο να τον σταματήσει, διαφορετικά.

Όπως έγραψε το Fox Sports, σε 36 λεπτά ανά αγώνα, οι αριθμοί του -βάσει του μηχανήματος- θα ήταν 25.4 πόντοι και 15.6 ριμπάουντ. Κάτι που φαντάζει ως πολύ πιθανό, αν δεν βάλεις στη μέση το γεγονός ότι παίκτες του ύψους του ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ 36 λεπτά κάθε βράδυ.

Γενικά οι αριθμοί του έχουν ένα θεματάκι, καθώς συνήθως βρίσκει αναπληρωματικούς απέναντι του και επειδή είναι πολύ ψηλότερος της συντριπτικής πλειοψηφίας, όταν πάει η μπάλα στα χέρια του, τον αφήνουν να σκοράρει -αφού δεν υπάρχει τρόπος να το αποτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπεις πως ο 30χρονος έχει αποδειχθεί μια χαρά περίπτωση στα χρόνια που είναι στο ΝΒΑ. Και αν μη τι άλλο ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς είναι σε κάτι καλύτερος του Τζόρνταν

Το GQ θέλησε να μάθει τι μπορεί να τρώει αυτός ο γίγαντας για να διατηρεί την κορμοστασιά του -τέτοια που είναι. Εξήγησε πως " δεν μπορώ να τελειώσω ένα γεύμα, αν δεν έχω ένα καλό γλυκό. Όταν λέω καλό, πρέπει να είναι πραγματικά καλό. Όχι κάτι μικρό και όχι κέικ. Θέλω το γλυκό να είναι τέλειο". Τρώει μεγάλες ποσότητες μαύρης σοκολάτας " που είναι και υγιεινή. Ομολογώ βέβαια, πως από τότε που ήλθα στο ΝΒΑ, προσπαθώ να τρώω λίγο καλύτερα, γιατί το σώμα μου χρειάζεται 'καύσιμα'. Μόνο μέσω υγιεινών τροφών μπορώ να κρατήσω φρέσκο το σώμα μου και να επιτρέψω στους μύες μου να αποθεραπευτούν πιο γρήγορα". Επίσης, ξεκινά κάθε γεύμα με μια σούπα. " Είναι μέρος της κουλτούρας μας στη Σερβία. Τις φτιάχνουν οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας. Πάντα θα βρεις σούπα στο σπίτι, φτιαγμένη από ό,τι υπάρχει στο σπίτι".

Μια συνηθισμένη μέρα αφορά την επίσκεψη του σε εστιατόριο του Λος Άντζελες " που δεν είναι σέρβικο, αλλά έχει πιάτα της χώρας μου. Επιλέγω μια σούπα -τοματόσουπα, νουντλς με κοτόπουλο, μανιταρόσουπα-, μαζί με μια καλή ποσότητα σαλάτας με κατσικίσιο τυρί. Μετά, τρώω μακαρόνια με προσούτο και ψητό κοτόπουλο. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου γεύμα. Και αν μετά πεινάω ακόμα, παίρνω κρέπες". Δεν συνηθίζει να μετράει τις θερμιδες που καταναλώνει, διότι προφανώς δεν υπάρχει λόγος.

Το πιο λατρεμένο κοπλιμέντο που του 'χουν κάνει στο παρκέ ήταν το " man you are tall as shit". Όσο για τον παίκτη που τον έχει δυσκολέψει "είναι ο Steven Adams (Oklahoma City Thunder). Παίζει πολύ δυνατά. Δεν παραπονιέμαι. Μου αρέσει πολύ να τον έχω απέναντι μου".

Ως NBAer αποφάσισε να δοκιμάσει και προπονήσεις άλλων αθλημάτων, για να βοηθηθεί. Το τελευταίο του χόμπι είναι η πυγμαχία. " Με βοηθά στα πόδια, να γίνω πιο γρήγορος και στα χέρια. Είναι εξαιρετική προπόνηση για φυσική κατάσταση". Τον ρώτησαν αν θα δοκίμαζε το χορό, κάτι που κάνουν πολλοί. " Έχεις υπ' όψιν σου τις γυναίκες που μπαίνουν στο ρινγκ πριν τους αγώνες της πυγμαχίας; Αν ποτέ δώσω έναν τέτοιο αγώνα, θα τα κάνω όλα. Και θα παλέψω και θα χορέψω".

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK