Ο Πόποβιτς διώχνει τους 'γλείφτες' από τους Σπερς

Ξεκάθαρος ο λόγος που ο κορυφαίος προπονητής των τελευταίων 20 ετών στο ΝΒΑ 'ξεφορτώνεται' τους βοηθούς του κι αλλάζει συνεχώς συνεργάτες. Ποιοι έχουν φύγει από κοντά του.

San Antonio Spurs head coach Gregg Popovich gestures to a player in the second half of an NBA basketball game against the Dallas Mavericks, Wednesday, Jan. 16, 2019, in Dallas. (AP Photo/Richard W. Rodriguez)
San Antonio Spurs head coach Gregg Popovich gestures to a player in the second half of an NBA basketball game against the Dallas Mavericks, Wednesday, Jan. 16, 2019, in Dallas. (AP Photo/Richard W. Rodriguez) AP PHOTO/RICHARD W. RODRIGUEZ

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο ΝΒΑ, από το Όκλαντ της δυτικής Ακτής μέχρι το Ορλάντο στις ακτές του Ατλαντικού, προπονητή που προέκυψε από την παραγωγική διαδικασία του Γκρεγκ Πόποβιτς θα βρεις από κάτω.

Ένας εξ αυτών είναι ο Μπρετ Μπράουν των Σίξερς, ο οποίος μετά το πρόσφατο συναπάντημα με τον 'μέντορά' του μίλησε για " έναν καλό φίλο, για τον οποίο τρέφω απίθανη εκτίμηση, και κατά τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος προπονητής όλων. Επηρέασε την προπονητική πορεία μου".

Ο 57χρόνος κόουτς δούλεψε σε δύο διαφορετικές περιόδους με τον 'Pop'. Πρώτα έκανε τον 'αγροτικό' του για μια σεζόν (1998-99) και ακολούθως επανεντάχθηκε στο οργανόγραμμα του Σαν Αντόνιο το καλοκαίρι του 2002, μένοντας μέχρι το 2013 (εννιά χρόνια) και δουλεύοντας ως βοηθός / επικεφαλής της ανάπτυξης των παικτών.

Όλες αυτές οι εμπειρίες, σε συνδυασμό με τον πατροπαράδοτο tanking από την ομάδα της Φιλαντέλφια, τον βοήθησαν να διαχειριστεί ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ σχηματίζοντας ένα σύνολο που από περίγελος του πρωταθλήματος έχει φτάσει να λογίζεται μεταξύ των φαβορί της Ανατολικής Περιφέρειας.

Ο Πόποβιτς έμαθε για τα κοπλιμέντα του Μπράουν, αφού οι δημοσιογράφοι μετέφεραν τις ατάκες, αλλά δεν ήταν καθόλου ευγενικός. " Μαλ...ιες", απάντησε χαμηλόφωνα και συμπλήρωσε: " Γι' αυτό τον ξεφορτώθηκα. Γλείφτης".

Στα 69 του πλέον ο πέντε φορές πρωταθλητής ξέρει ότι δεν έχει ανάγκη από κολακείες και ενεργοποίησε το χιούμορ για να υποβαθμίσει τα λόγια του Μπράουν. Αλήθεια είναι πάντως πως ο προπονητής των Σπερς έχει γεμίσει τη λίγκα με δικά του 'παιδιά', προπονητές ή παίκτες, που δούλεψαν μαζί του και του οφείλουν ευγνωμοσύνη για τα δωρεάν μαθήματα προπονητικής.

Μετρήστε:

Μάικ Μπουντενχόλτζερ: Ήταν στο προπονητικό επιτελείο των Σπερς από το 1996 ως το 2013. Ακολούθησε αυτόνομη πορεία στους Χοκς για μια 5ετία, οδηγώντας τους σε franchise record και είναι πλέον ο αναμορφωτής των Μπακς.

Μπρετ Μπράουν - Μόντι Γουίλιαμς: Ο πρώτος βρέθηκε δίπλα στον Πόποβιτς για 10 σεζόν. Παρά το 75-253 στις πρώτες τέσσερις σεζόν του, οι άνθρωποι των Σίξερς δεν έπαψαν να τον εμπιστεύονται, με αποτέλεσμα το 52-30 της περυσινής σεζόν και το εφετινό 32-17 για την ώρα με την υπογραφή του Εμπίντ. Ο δεύτερος έπαιξε στους Σπερς την περίοδο 1996-98. Μετά το φινάλε της καριέρας του έγινε βοηθός στους Μπλέιζερς και ακολούθως πρώτος στην ομάδα της Νέας Ορλεάνης του Άντονι Ντέιβις (Χόρνετς τότε). Είναι πλέον ο βοηθός του Μπράουν.

Τζέιμς Μπόρεγκο: Υπήρξε βοηθός του Πόποβιτς από το 2003 ως το 2010 και από το 2015 ως το 2018. Πλέον είναι ο επικεφαλής του σταφ των Χόρνετς, μιας ομάδας που παίζει καλό μπάσκετ και διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στα πλέι οφ της Ανατολής.

Τζιμ Μπόιλεν: Προπονητής των αμυντικών συστημάτων για μία 2ετία στους Σπερς (2013-2015), είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο, έστω κι από σπόντα (απόλυση Χόιμπεργκ) το Νο1 των Μπουλς.

Golden State Warriors head coach Steve Kerr, right, talks with assistant Mike Brown during the first half of Game 5 of basketball's NBA Finals between the Warriors and the Cleveland Cavaliers in Oakland, Calif., Monday, June 12, 2017. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Golden State Warriors head coach Steve Kerr, right, talks with assistant Mike Brown during the first half of Game 5 of basketball's NBA Finals between the Warriors and the Cleveland Cavaliers in Oakland, Calif., Monday, June 12, 2017. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Στιβ Κερ - Μάικ Μπράουν: Ο πρώτος ήταν παίκτης του Πόποβιτς για τέσσερις σεζόν (1998-2001, 2002-03) και ο δεύτερος άμεσος συνεργάτης του από το 2000 έως το 2003, προτού το 2009 αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς με τους Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς (2009). Πλέον αποτελούν τον πρώτο και τον δεύτερο προπονητή των εκνευριστικά καλύτερων και φυσικά πρωταθλητών Γουόριορς.

Τζο Πάντρι: Από το 1996 μέχρι το 2005 δούλευε για τον Πόποβιτς. Έφτασε να γίνει ο αντικαταστάτης του Τζέισον Κιντ στους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο με ρεκόρ 21-16 κι έναν αποκλεισμό στα επτά ματς από τους Σέλτικς στον α' γύρο των πλέι οφ. Έχει ενταχθεί στο προπονητικό επιτελεί των Σανς.

Ζακ Βον: Αφού έκλεισε την καριέρα του ως παίκτης στους Σπερς, εντάχθηκε στο επιτελείο του Πόποβιτς από το 2010 ως το 2012. Ακολούθησε η ανεξάρτητη πορεία στους Μάτζικ, είναι ο βοηθός του Κένι Άτκινσον στους Νετς.

Ντοκ Ρίβερς: Η τελευταία διετία του στους Σπερς, ως παίκτης, αποτέλεσε προθάλαμο για την καριέρα του ως προπονητή. Μέχρι και πρωτάθλημα κατέκτησε με τους Σέλτικς (2008).

Φτάνουν αυτοί, ας μην πάμε παραπέρα. Γιατί θα συναντήσουμε τον Μάικ Ντ'Αντόνι (προπονητή των Ρόκετς του Χάρντεν), που ήταν σκάουτ του Πόποβιτς (1999-2000), τον Κουίν Σνάιντερ (προπονητή των Τζαζ) και τον Ερλ Γουότσον (πρώην προπόνηση των Σανς) που εργάστηκαν στους Όστιν Σπερς, ακολουθώντας τακτικές του Πόποβιτς, όπως επίτης τον Ντελ Ντεμπς (τζένεραλ μάνατζερ των Πέλικανς), που υπήρξε παίκτης του Πόποβιτς για 16 παιχνίδια.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Richard W. Rodriguez

News 24/7

24MEDIA NETWORK