Ο Ρικ Μπάρι σούταρε βολές με 'κουτάλα', έβαζε 9 στις 10

'Φλωράκι', 'γυναικούλα' τον έλεγαν, ενώ ο φόργουορντ των Γκόλντεν Στειτ Γουόριορς εξελισσόταν σε έναν από τους καλύτερους σουτέρ ελευθέρων βολών στην ιστορία του NBA.

Ο Ρικ Μπάρι σούταρε βολές με 'κουτάλα', έβαζε 9 στις 10

Ο Ρικ Μπάρι δεν ήταν ποτέ ένας από τους σταρ του NBA της δεκαετίας του `70. Επρόκειτο βέβαια, για έναν μοντέρνο παίκτη που τιμωρούσε τα καλάθια δίχως έλεος, που ειδικότερα στην πορεία του με τους Γκόλντεν Στειτ Γουοριορς άφησε πίσω του ένα μέσο όρο 30,6 πόντων, ενώ με την ταχύτητα και τη δύναμη του, κατάφερε να γίνει ένας από τους πρώτους point-forward του σύγχρονου NBA, πριν ακόμα εμφανιστούν στα παρκέ θρύλοι του αθλήματος, όπως ο Λάρι Μπέρντ.

Όμως ο Ρικ πέρασε ζόρικα στο παρκέ και για όλα έφταιγε το στυλ με το οποίο είχε επιλέξει να σουτάρει βολές. Βλέπετε, είχε επιλέξει να σουτάρει όχι με τον κλασσικό -χέρια πάνω από τους ώμους- στυλ που σχεδόν κάθε μπασκετμπολίστας ξέρει και εμπιστεύεται, αλλά με τα χέρια κάτω από τους ώμους, με ένα στυλ 'κουτάλα' που προκαλούσε bullying από συμπαίκτες και αντιπάλους, που τον χαρακτήριζαν ως 'φλώρο', καθώς αυτό το στυλ μέχρι τότε, μόνο γυναίκες το είχαν επιχειρήσει.

Κι όμως, ο Ρικ επέμεινε να σουτάρει με το συγκεκριμένο στυλ και δικαιώθηκε: Το ποσοστό του έφτασε το 89,98% και δεν έπεσε ποτέ από εκεί. Σήμερα ο Ρικ Μπάρι συγκαταλέγεται στους πιο εύστοχους σουτέρ ελεύθερων βολών όλων των εποχών σύμφωνα με το Fox Sports, σε μια λίστα που περιλαμβάνει θρύλους, όπως ο Στιβ Νας και ο Ρέτζι Μίλερ.

Όσο αστείο κι αν φαίνεται, το σουτ 'κουτάλα' μπορεί να δουλέψει και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Σύμφωνα με video του The Wired που πρωταγωνιστεί ο Στιβ Νας και μελέτη της Royal Society Sports Science, αν ο παίκτης μπορεί να ελέγξει την καμπύλη και την ταχύτητα με την οποία η μπάλα θα φύγει από τα χέρια του, τότε από την στιγμή που αυτή θα φτάσει στο ύψος της στεφάνης, είναι πάρα πολύ μικρό το περιθώριο αστοχίας, πολύ μικρότερο από το κλασσικό στυλ σουτ ελεύθερων βολών με τα χέρια πάνω από τους ώμους. Αν ένας παίκτης μπορεί να σηκώσει ψηλά την μπάλα από το έδαφος και με καμπύλη που θα καταλήγει στη στεφάνη, η βολή είναι ήδη εύστοχη.

Δεν είναι 'η καλύτερη τεχνική βολών', αλλά σίγουρα πρόκειται για μια τεχνική που όσο αστεία κι αν δείχνει, μπορεί να ωφελήσει αρκετούς παίκτες.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα συνεχίζουν να υπάρχουν προκαταλήψεις και ανόητες κόντρες. Ο Κάνιον Μπάρι, γιος του Ρικ και βασικό μέλος της ομάδας του κολεγίου της Φλόριντα, συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο πατέρας του, σουτάροντας επίσης σχεδόν 90%. Ο Τσινάνου Ονουάκου, ρούκι των Χιούστον Ρόκετς, σούταρε με κουτάλα σε αγώνα του NBA τον περασμένο Δεκέμβριο. Αμφότερες είναι δυο από τις απειροελάχιστες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί να σουτάρουν με αυτό τον τρόπο σε ανδρικά πρωταθλήματα. Σε μια εποχή όπου παίκτες δυνατοί και άτεχνοι όπως ο Άντρε Ντράμοντ και ο Ντιάντρε Τζόρνταν ρίχνουν διαρκώς το ποσοστό των ελεύθερων βολών τους, μήπως η τεχνική της 'κουτάλας' αξίζει να αναγνωριστεί περισσότερο;

(Αν και αυτό το στυλ που πραγματικά έχει αψηφίσει τους νόμους της φύσης, είναι το 'πίσω από τα αυτιά' του αγαπημένου Γουόλτερ Μπέρι. Επίσης δεν έχανε βολή)

News 24/7

24MEDIA NETWORK