Ο Σαμ Χίνκι έσωσε τους Σίξερς (ακόμη κι αν αποκλειστούν)

Τον είπαν τρελό και καταστροφέα των Σίξερς και του ΝΒΑ. Τρία χρόνια μετά την έξοδο του Σαμ Χίνκι από τη Φιλαδέλφεια, οι 76ers είναι ό,τι ονειρεύτηκε ο παράγοντας που τερμάτισε το tanking. Ακόμη κι αν αποκλειστούν από τους Ράπτορς απόψε (σ.σ. 9/5).

Philadelphia 76ers general manager Sam Hinkie smiles during a news conference at the team's NBA basketball practice facility, Friday, June 28, 2013, in Philadelphia. (AP Photo/Matt Slocum)
Philadelphia 76ers general manager Sam Hinkie smiles during a news conference at the team's NBA basketball practice facility, Friday, June 28, 2013, in Philadelphia. (AP Photo/Matt Slocum) AP PHOTO/MATT SLOCUM

Παραδοσιακά, οι ομάδες που έπαιρναν δαχτυλίδια στηρίζονταν σε star. Προφανώς και μπορούσαν να τους δελεάσουν, για να τους αποκτήσουν. Τι γίνεται όμως, αν μια ομάδα θέλει να γίνει διεκδικήτρια, αλλά δεν έχει ό,τι χρειάζεται για να πείσει τουλάχιστον ένα -ιδανικά 3- μεγάλο όνομα να την προτιμήσει; Τα κάνει όλα σκ**ά!

Εδώ να σου θυμίσω ότι στο ΝΒΑ τα ρόστερ φτιάχνονται με υπογραφές free agents (που όλοι διεκδικούν όλους), επιλογές σε NBA drafts και ανταλλαγές. Έχε πρόχειρο και ότι πριν τον Σαμ Χίνκι η Φιλαδέλφεια δεν είχε δει χαΐρι για 30 χρόνια.

Ο άνθρωπος που προσελήφθη το 2013, είχε ως στόχο να βρει τον τύπο που θα άλλαζε την ιστορία των Σίξερς. Ο καλύτερος τρόπος ήταν το ΝΒΑ draft. Οι πιθανότητες όμως, ήταν λίγες. Για να τις αυξήσει, κατέστρεψε τα πάντα, ώστε η ομάδα να μην κερδίζει έως ότου πάρει αυτό που χρειάζεται, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων στις οποίες είχε καταλήξει πως έπρεπε να γίνουν -ο κόσμος να χαλάσει.

Είχε μάλιστα, προειδοποιήσει τα αφεντικά, την ομάδα και τους φαν ότι για κάποιο -μεγάλο- χρονικό διάστημα θα περνούσαν πολύ άσχημα. Αλλά το αποτέλεσμα θα τους δικαίωνε. Εκείνοι είπαν πως θα 'χουν υπομονή. Δεν είχαν. Η δουλειά πάντως, έγινε.

Έδινε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας

Για τρία χρόνια που δούλεψε στους 76ers, από το 2013 έως το 2016, ο Χίνκι τερμάτισε τον όρο tanking (βλ. χάνω επίτηδες). Συμφώνησε επί 27 ανταλλαγών, πήρε 7 lottery picks και 12 επιλογές δεύτερου γύρου. Υπέγραφε πολυετή συμβόλαια, μερικώς εγγυημένα. “Έδινε στους παίκτες τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας, κρατώντας χαμηλά το ρίσκο για την ομάδα”, είχε εξηγήσει η USA Today.

Τις δυο εκ των κορυφαίων επιλογών που εξασφάλισε, τις χρησιμοποίησε η ομάδα αφότου είχε φύγει ο Χίνκι, στον Μπεν Σίμονς και τον Φαλτζ. Αντάλλαζε τους καλύτερους παίκτες, χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να πάρει κάποιους που θα έκαναν το σύνολο καλύτερο.

Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν τα περισσότερα pick μεταξύ των κορυφαίων -με όποιο κόστος-, ώστε να γίνει εφικτή η επιλογή superstar. Εξασφάλισε πολλά περισσότερα.

Με το μοντέλο του NBA draft lottery να έχει σχεδιαστεί για να επιβραβεύει τις χειρότερες ομάδες (αυτές έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν πρώτοι από όλους), ο Χίνκι έφτιαξε απροκάλυπτα κακές ομάδες που επέτρεπαν και τη διατήρηση ελεύθερου χώρου στο σάλαρι καπ. (χρήματα για να διατεθούν).

Έτσι, οι Σίξερς θα γίνονταν άξιοι συνεργάτες όποιου οργανισμού ήθελε να ξεφορτωθεί συμβόλαια. Αρκεί να 'χε να δώσει ψηλά πικ.

Επί των ημερών του, οι 76ers έχασαν τα περισσότερα παιχνίδια σε σύγκριση με κάθε άλλη ομάδα (είχαν ρεκόρ 47-199), έκαναν δικό τους το ρεκόρ για τις περισσότερες σερί ήττες και έγραψαν το όνομα τους σε όλες τις αρνητικές λίστες -με ρεκόρ. Σε κάποια φάση, δεν είχαν νικήσει για οκτώ μήνες.

To 10-72 της σεζόν 2015-16 ήταν το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ όλων των εποχών και οι χαρακτηρισμοί που συνόδευαν κάθε αναφορά στην ομάδα ξεκινούσαν από 'βδέλυγμα' και τελείωναν σε 'θηριωδία'.

Η ομάδα που ήταν στο παρκέ δεν βλεπόταν, αλλά την ίδια ώρα ο οργανισμός έπαιρνε ταλαντούχους νέους παίκτες και pick μεταξύ των πρώτων 15 στα NBA drafts. Πριν τον Χίνκι η Φιλαδέλφεια ήταν αδιάφορη και βαρετή. Με αυτόν έγινε η χείριστη, πριν γίνει μια εκ των καλύτερων.

Όλα είχαν να κάνουν με τον Τζόελ Εμπίντ. Μη βλέπεις τι κάνει τώρα. Ή μάλλον δες. Αλλά θυμήσου ότι όλα ξεκίνησαν με εκείνον να γίνεται pick (στο #3) ενώ ήταν τραυματίας - και έμεινε εκτός δυο χρόνια.

Λεζάντα σε ποστ: Όταν έφυγε ο Χίνκι, ο Εμπίντ έγραψε "πέθανε για τις αμαρτίες μας", που έγινε και t-shirt.

Όπως εξελισσόταν η στρατηγική, αυξάνονταν αυτοί που ζητούσαν από το ΝΒΑ να κάνει κάτι. Το ΝΒΑ, ως όφειλε απαίτησε από τους Σίξερς να σταματήσουν να κακοποιούν κανονισμούς και το μπάσκετ Όχι μια και δυο. Πολλάκις, γιατί όπως έχαναν και έχαναν και έχαναν, 'έπεφταν' τα νούμερα της τηλεθέασης και μειώνονταν αυτοί που πήγαιναν στα γήπεδα όταν έπαιζαν... αυτοί.

Λογικό. Αλλά και κοστοβόρο, για το θρίαμβο του κέρδους. Όταν ζήτησαν οι ιδιοκτήτες των άλλων οργανισμών να αλλάξει η τακτική, η Φιλαδέλφεια αποφάσισε πως είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Προσέλαβε τον Τζέρι Κολάντζελο, για πρόεδρο το Δεκέμβρη του 2015. Τέσσερις μήνες μετά ο Χίνκι δήλωσε παραίτηση. Είχε προηγηθεί το 'είμαστε αγορά 29 ομάδων, γιατί εσύ δεν δίνεις λεφτά για τους free agents' των ατζέντηδων. Όσοι διακινούν το δολάριο, ήταν εναντίον του.

Στις 13 σελίδες της επιστολής παραίτησης, αντίγραφο της οποίας πήραν όλοι οι μέτοχοι έγραψε και ότι "δεδομένων όλων των αλλαγών που 'χουν γίνει στον οργανισμό, δεν πιστεύω ότι μπορώ να πάρω σωστές αποφάσεις, για λογαριασμό των επενδυτών των Σίξερς". Ανέφερε στοιχεία για τη γνωστική επιστήμη, τον Έλον Μασκ, τον Τζεφ Μπέζος. Γενικά, το περιεχόμενο ήταν ενδεικτικό του τι γινόταν στο κεφάλι του. Φαινόταν πως αυτός που έγραψε τις συγκεκριμένες γραμμές ήταν πολύ έξυπνος. Δεν ήταν βέβαιο ότι δεν ήταν και τρελός.

Philadelphia 76ers fan and Bucks County, Pa., native Andy Atkinson, who now lives in Denver, waves a placard in support of 76ers general manager Sam Hinkie's rebuilding effort as the Sixers take the court to face the Denver Nuggets in the first quarter of an NBA basketball game Wednesday, March 25, 2015, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Philadelphia 76ers fan and Bucks County, Pa., native Andy Atkinson, who now lives in Denver, waves a placard in support of 76ers general manager Sam Hinkie's rebuilding effort as the Sixers take the court to face the Denver Nuggets in the first quarter of an NBA basketball game Wednesday, March 25, 2015, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο τύπος που χρεώθηκε τη μεγαλύτερη αποδόμηση ρόστερ, στην ιστορία των ρόστερ έχει πια όλους τους λόγους που υπάρχουν για να αισθάνεται υπερήφανος. Και όσοι τον κατέκριναν -κυρίως γιατί τον ζήλευαν που απολάμβανε πλήρη ελευθερία, ενώ εκείνοι είχαν περιορισμούς- να σκάσουν από το κακό τους.

Κυρίως, έχει κάνει το ΝΒΑ να ανησυχεί περισσότερο για το πού θα φτάσουν στο εξής οι οργανισμοί, ώστε να απολαύσουν αυτό που ζουν φέτος οι 76ers. Το βέβαιο είναι πως δεν ήταν κάποιος τυχαίος.

Μεταξύ πολλών άλλων, ήταν και αυτός που παρατήρησε πρώτος τη χρησιμότητα των μακριών χεριών στους παίκτες! Έτσι υπέγραψε τον Ρόμπερτ Κόβινγκτον, παίκτη που δεν βρήκε ομάδα στο NBA draft και έγινε starter σμολ φόργουορντ για δυο σεζόν. Υπέγραψε κι άλλους undrafted. Κανέναν, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Όπως ο Ομπάμα και ο αείμνηστος Στιβ Τζομπς, φορά τα ίδια ρούχα κάθε μέρα

Για τον Χίκι δεν υπάρχει παρόρμηση. Είναι από τους τύπους που έχουν 40 ίδιες μπλούζες και ισάριθμα ίδια παντελόνια, για να μη χάνουν χρόνο στο 'τι να βάλω σήμερα;'. "Για να μειώσει την κούραση των αποφάσεων, όπως λέγεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όσο περισσότερες επιλογές κάνουμε την όποια ημέρα, τόσο χειρότεροι γινόμαστε σε αυτό -στη διαδικασία της απόφασης", εξηγεί το Sports Ilustrated στο κείμενο για τη συνάντηση που είχαν έξι μήνες μετά την αποχώρηση του από τους Σίξερς.

Η οικογενειακή τραγωδία και η αφοσίωση στο να είναι ο καλύτερος σε ό,τι έκανε

Ο Samuel Blake Hinkie γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1977, στην Ολλανδία, γιατί εκεί δούλευε τότε ο πατέρας του, Ρον -για την Halliburton, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών του πλανήτη. Άρχισε με το να βάφει τον εξοπλισμό και μέσω θυσιών, σκληρής δουλειάς και πρωτοποριακών ιδεών έγινε senior executive -και κάτοχος εκατοντάδων αδειών ευρεσιτεχνίας που είχαν να κάνουν με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η οικογένεια επέστρεψε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Easly, βορειοδυτικά της Καλιφόρνια, όταν ο άνθρωπος μας ήταν 3 χρόνων. Ο μπαμπάς του συνέχισε να δουλεύει εκτός συνόρων -Σικελία και Δανία- για την επόμενη επταετία.

Στα 5 θυμάται τον εαυτό του ντυμένο, με παραλλαγή (άνηκε στον πατέρα του) να σέρνεται στα χώματα, πίσω από το σπίτι και να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι (στρατό), με μια γειτόνισσα, ονόματι Κίμπερλι Χάμπντον.

Περνούσαν για ώρες, υπομονετικά, κρυμμένοι από τον φανταστικό εχθρό, με τα πλαστικά όπλα στα χέρια και όταν δεν ένιωθαν -υποτιθέμενη- απειλή, έτρεχαν έως το πάρκο, για να συνεχίσουν το παιχνίδι. Οι δυο τους ήταν εξαιρετικοί μαθητές και καλοί αθλητές. Η Χάμπντον έγινε πιλότος ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού και η μόλις δεύτερη γυναίκα που διορίστηκε διοικητής τάγματος. Σκοτώθηκε τον Γενάρη του 2004, στο Ιράκ.

Όταν ο Σαμ έγινε 10, ο πατέρας του πήρε προαγωγή που του επέτρεψε να γυρίσει στη γενέτειρα του, το Marlow της Οκλαχόμα (των 5000 κατοίκων). Λίγες εβδομάδες μετά, ο κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του σημερινού πρωταγωνιστή, πέθανε. Η έρευνα έδειξε πως ο Bill είχε σκοτωθεί από την εκπυρσοκρότηση όπλου. Ήταν τελειόφοιτος high school. Ο Σαμ δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει για αυτό.

Μετά την τραγωδία, αφοσιώθηκε στα μαθήματα του και τα σπορ του (ήταν πόιντ γκαρντ στο μπάσκετ και defensive back στο football). Την 'έβγαζε' όλη μέρα στα γήπεδα και στον όποιο ελεύθερο χρόνο έμενε, κούρευε γκαζόν έναντι αμοιβής.

Τελείωσε το σχολείο με τους καλύτερους βαθμούς της τάξης. Οι καθηγητές του έδιναν άλλο διαγώνισμα -πιο δύσκολο-, από αυτό που είχαν ετοιμάσει για τους υπόλοιπους. Το κίνητρο του ήταν να μην ξαναπάρει στη ζωή του 'Β', που είχε δει μια φορά, σε διαγώνισμα όταν ήταν 10 χρόνων

Ο πρώτος παίκτης που 'κατασκόπευσε' ήταν ο εαυτός του. Ήθελε να καταλήξει στο αν άξιζε να δώσει λίγη μεγαλύτερη προσοχή. Αν θα τη δικαιολογούσε το ταλέντο του ή θα έπρεπε να βρει πού είχε πραγματικό ταλέντο.

Διάλεξε το University of Oklahoma, όπου έγινε πρόεδρος της επιχειρηματικής ένωσης των φοιτητών και πρόεδρος της στρογγυλής τραπέζης του κοσμήτορα, με θέση στη συμβουλευτική επιτροπή του σχολείου, για επιχειρηματική ηγεσία. Διακρινόταν από τεράστια εργατικότητα και μια απαράμιλλη αυτοπεποίθηση.

Μέσω ενός προγράμματος του κολεγίου του, έγινε CEO σε επιχείρηση που πουλούσε T-shirts ομάδων του football. Τα έσοδα πήγαιναν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η ομάδα του έθεσε νέο ρεκόρ πωλήσεων. Εκείνη την περίοδο ήλθε πιο κοντά με τη συμφοιτήτρια του, Άλισον Μπαρνς.

"Ήξερα πως θέλω να την παντρευτώ μέσα σε μια εβδομάδα". Περίμενε ένα χρόνο, για να της κάνει πρόταση γάμου στο Παρίσι. Γονάτισε και έβγαλε το δαχτυλίδι στην Αψίδα του θριάμβου.

Πήρε πτυχίο στα οικονομικά (με τιμές), με βαθμό που τον έβαλε στους 60 καλύτερους του πένθους, το 2000. Του πρόσφεραν δουλειά σε κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία, με έδρα το Ντάλας και την ανάγκη να επισκέπτεται πολλάκις τη Βόρειο Αμερική. Κάποια στιγμή, δέχθηκε θέση για την οποία έπρεπε να μετακομίσει στην Αυστραλία. Εκεί θα ανέλυε και θα αναγνώριζε ποιες επιχειρήσεις έπρεπε να αγοραστούν. Παράλληλα, πήρε και ένα MBA.

Απέρριψε το Harvard, για το Stanford, λόγω της στενής σχέσης αυτού του σχολείου με το NFL. Έτσι, βρήκε part time δουλειές σε δυο οργανισμούς. Είχε αναλάβει τις στρατηγικές για την αξία των παικτών, για την ανάλυση του σάλαρι καπ και την αναγνώριση ευκαιριών στο ΝFL draft.

Ενώ τα έκανε όλα αυτά, έπεισε τον ιδιοκτήτη των Rockets, Λέσλι Αλεξάντερ πως θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαδικασία που οδηγούσε σε αποφάσεις, με τη χρήση περισσότερο αντικειμενικών αναλύσεων. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το Χιούστον του έδωσε κανονική δουλειά, ως ειδικός βοηθός του GM Κάρολ Ντόουσον, με ευθύνη τη διαχείριση του σάλαρι καπ και την αξιολόγηση των παικτών.

Ένα χρόνο μετά ο Ντάριλ Μόρεϊ -φίλος και συνεργάτης του Χίνκι στη δημιουργία του MIT Sloan Sports Analytics- έγινε GM στις “Ρουκέτες”. Ο Μόρεϊ ήταν ο πρώτος GM αθλητικού οργανισμού, που δεν είχε ιδέα από αθλητικά και εμπνευστής του Moreyball, γνωστό και ως 'επανάσταση του μπάσκετ'.

Το 2007 ο Χίνκι έγινε ο νεαρότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία του ΝΒΑ, στα 29. Μαζί με τον Μόρεϊ προώθησαν τη χρήση των advanced statistics στο επαγγελματικό μπάσκετ. Οι Ρόκετς έγιναν ο πρώτος οργανισμός κορυφαίου επαγγελματικού σπορ που 'αγκάλιασε' τα analytics.

Το 2009 οργάνωσε την ανταλλαγή που αφορούσε τρεις ομάδες (Ορλάντο, Χιούστον, Μέμφις) και την απώλεια του Ράφερ Άλστον -starter πόιντ γκαρντ. Στη θέση του εμφανίστηκε ο Κάιλ Λόουρι -από τους Γκρίζιλς. Αυτή η ανταλλαγή αποδείχθηκε καταλυτικής σημασίας, για να βρεθεί στην πόλη ο Τζέιμς Χάρντεν, το 2012 και ένα χρόνο μετά να πειστεί να κάνει τη μετακόμιση και ο Ντουάιτ Χάουαρντ.

Το 2012 οι Σίξερς κάλεσαν τον Χίνκι για συνέντευξη. Ήθελαν να εκσυγχρονιστούν κι αυτοί. Να βάλουν το machine learning στη ζωή τους. Είχε προηγηθεί γενική εκκαθάριση. Έψαχναν νέα πρόσωπα για όλες τις θέσεις. Tελικά, επέλεξαν τον Τόνι ΝτεΛίο, γιατί ο Χίνκι τους είπε πως 'είστε πολύ μακριά από το να γίνεται πρωταγωνιστές'.

Ένα χρόνο μετά έδωσαν και τη θέση του GM και αυτήν του προέδρου στον Χίνκι. Ήταν τότε που είπε τη φράση που στοίχειωσε μέχρι τη δικαίωση: το Trust the process. Η στρατηγική που εφήρμοσε ο Χίνκι, για να κάνει τους Σίξερς πρωταθλητές αποδεικνύεται φέτος ευφυέστατη. Μέχρι τώρα κυρίως τη χαρακτήριζαν ως 'τραγική'. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια πρωταθλήτρια ομάδα, αφού πρώτα θα υπήρχαν πολλές ήττες. Να σου πω τι είχε γράψει το Sports Illustrated.

" Έκανε όσα λένε οι άνθρωποι μεταξύ τους, αργά το βράδυ, έπειτα από τρεις μπύρες, όταν θεωρητικά όλα μπορούν να συμβούν, χωρίς όμως, κάτι να γίνεται τελικά. Και μετά έβαλε φωτιά στις σωσίβιες λέμβους.

Η μυστικότητα ήταν πάντα το όπλο του, όπως και το να μελετά τους άλλους GM και να τους 'χτυπά' εκεί όπου πονούσαν.

Για να καταλάβει κάποιος τις κορυφαίες κινήσεις του Χίνκι, είναι χρήσιμο να δει ποιους μπορούσε να επιλέξει, έναντι αυτών που τελικά πήρε.

Philadelphia 76ers newly acquired rookie Nerlens Noel speaks at the team's NBA basketball training facility, Tuesday, July 23, 2013, in Philadelphia. (AP Photo/Matt Rourke)
Philadelphia 76ers newly acquired rookie Nerlens Noel speaks at the team's NBA basketball training facility, Tuesday, July 23, 2013, in Philadelphia. (AP Photo/Matt Rourke) AP PHOTO/MATT ROURKE

Στο πρώτο του ΝΒΑ draft ως μέλος των Σίξερς, έστειλε τον All Star Τζρου Χόλιντεϊ στη Νέα Ορλεάνη, για να 'χει δυο επιλογές στον πρώτο γύρο. Την πρώτη (#6) την έδωσε στον τραυματία Νέρλενς Νόελ (είχε διαλύσει το χιαστό). Αυτή που 'χε ούτως ή άλλως η Φιλαδέλφεια (#11) την έδωσε στον Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς -αναδείχθηκε 'καλύτερος ρούκι της χρονιάς'.

Θα μπορούσε να πάρει τον τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (#15), τον Στίβεν Άνταμς (#12) ή τον Ρούντι Γκομπέρ (#27).

Ο κανόνας είχε και τις εξαιρέσεις. Η μια ήταν η επιλογή του Τζαλίλ Οκαφόρ, το 2015 στο #3. Οι εναλλακτικές ήταν οι Κρίσταπς Πορζίνγκις, Μάιλς Τέρνερ ή Ντέβιν Μπούκερ. Όλα τα χρόνια μετά την αποπομπή του, δεν υπήρχε στέλεχος οργανισμού που να μην παρακολουθούσε την εξέλιξη των Σίξερς. Όλοι ήθελαν να δουν αν το πείραμα του Χίνκι μπορεί να γίνει επιτυχημένο. Και όταν είδε πως έγινε, έκλαψαν για όσα δεν θυσίασαν εκείνοι για ένα σκοπό.

Σκέφτηκε να εξαφανιστεί, τελικά επαναπροσδιόρισε τη ζωή του

Όταν έφυγε από τη Φιλαδέλφεια, είχε σκεφτεί να εξαφανιστεί, αλλά "δεν θα ήταν σωστό να εγκαταλείψω τα -τέσσερα- παιδιά μου". Η τελευταία φορά που είχε μείνει χωρίς δουλειά ήταν το 1989. "Είχα δει τι παθαίνουν αυτοί που βγαίνουν στη σύνταξη νωρίς και δεν ήταν καλό. Κατέληξα στο ότι είχα τη δυνατότητα να αποφασίσω πώς ήθελα να περάσω τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής μου. Αποφάσισα να κάνω κάτι που δεν θα ήταν σίγουρα υπέροχο".

Πήγε "στους ανθρώπους μου", στους οραματιστές, τους ονειροπόλους, τους κουμπιουτεράδες, τους μετρ της τεχνητής νοημοσύνης, στη Silicon Valley. Εκεί όπου η αμφισβήτηση και το διαφορετικό είναι ζητούμενα. Όχι πρόβλημα.

"Εδώ δεν υπάρχει η αίσθηση της ντροπής της αποτυχίας, όπου αλλού", είχε πει. Έγινε σύμβουλος σε high tech εταιρείες και καθηγητής MBA (μεταπτυχιακών) στο Stanford. Δίδασκε παιδιά που μια μέρα θέλουν να διοικήσουν αθλητικούς οργανισμούς.

Κάθε πρωί ξυπνούσε στις 6.30 και περνούσε τα πρώτα 60'' της ημέρας, φτιάχνοντας το πρόγραμμα του. "Δεν κοιτούσα το κινητό, γιατί δεν ήθελα να δω ένα μήνυμα ή κάτι άλλο που θα έδινε σε άλλον το δικαίωμα να επηρεάσει τη μέρα μου". Τα πρωινά του τα αφιέρωνε στο να δημιουργεί προκλήσεις "όταν ακόμα το μυαλό είναι φρέσκο".

Τα απογεύματα έκανε ραντεβού "για να εποικοδομητικές συζητήσεις", με το Facebook και τους άλλους κολοσσούς της Silicon Valley. Αν δεν είχε συνάντηση το πρόγραμμα, πήγαινε για hiking "γιατί ανακάλυψα ότι φρεσκάρει την εγκεφαλική λειτουργία".

Οι φίλοι του επέμεναν ότι ο κόσμος έχει πολύ λανθασμένη άποψη για το ποιος είναι. Ότι έχει χιούμορ και είναι ο τύπος που θες να πάρεις μαζί σου για μια μπύρα. Ανεξάρτητα από το ότι δεν πίνει αλκοόλ. Έχει ένα πρόσωπο. Δηλαδή, ό,τι και αν συμβαίνει η έκφραση του είναι ίδια -σαν να μη νιώθει. Με πράξεις δείχνει πως νοιάζεται. Για αυτό και όσοι δούλεψαν μαζί του στους Σίξερς τον θεωρούν μέντορα.

Ουκ ολίγοι αντιπρόεδροι και ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να τον προσλάβουν. Όχι όμως, και να τον κάνουν επικεφαλής. Όλοι λατρεύουν τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα (είναι γενικός, μεταβιβάσιμος). Τον τρόπο που αναλύει ιδέες, έως ότου βρει 'κενό' και το διαχειριστεί.

Κάποιος στους Σίξερς του 'χε πει ότι 'πρέπει να μάθουμε να περπατάμε, πριν τρέξουμε. Εκείνος είχε επικεντρωθεί στο να φτιάξει ένα καλύτερο ποδήλατο'.

Οι ιδιοκτήτες ήθελαν να τον αφήσουν να κάνει ό,τι θέλει έως τη συγκέντρωση του ταλέντου. Μετά θα έδιναν σε άλλον τη δουλειά 'γιατί δεν προσλαμβάνεις τον κατεδαφιστή για να σου κάνει ανοικοδόμηση'.

Στην καλύτερη νίκη των Σίξερς, πριν αρχίσει η τρέχουσα περίοδος -συμπτωματικά επί των Ράπτορς, στις 18/1 του 2017- ο κόσμος άρχισε να φωνάζει "Trust the process" με τον Εμπίντ να τους προκαλεί να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τον τόνο της φωνής τους. Από την αρχή της σεζόν δουλεύει ως σύμβουλος analytics για τους Denver Broncos. Τον πήραν για να βρει τι κάνουν λάθος στο NFL draft.


Πλέον το The Process (που ξεκίνησε από project και έγινε nickname του Εμπίντ) εξελίχθηκε The Fullfillment και ο Χίνκι μπορεί να χαίρεται που έκανε το μεγαλύτερο κόλπο της ιστορίας. το μεγαλύτερο κόλπο της ιστορίας. “Χρειαζόταν balls για αυτό που έκανε” ομολόγησε GM οργανισμού της Δύσης που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομα του στο Bleacher Report . Άλλος είπε ότι 'δεν χρειαζόταν να το τερματίσει. Δεν έδινε την παραμικρή δυνατότητα να δημιουργηθεί κάτι αξιοπρεπές'.

Επί της ουσίας, ο Χίνκι εξήγησε την επιστήμη του να διαλέγεις παίκτες στο NBA draft, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να 'δαμάσει' τον διοικητικό Σαμ. Αυτόν που δεν έμενε στο ξενοδοχείο της ομάδας, δεν είχε πολλά πολλά μα ατζέντηδες και δεν δεχόταν πολλά πολλά στις διαπραγματεύσεις. Δεν πειράζει. Σήμερα είναι ευτυχισμένος. Όπως και οι Σίξερς.

Photo credits: AP Photo/Matt Slocum, Matt Rourke, David Zalubowski

News 24/7

24MEDIA NETWORK