Ο Σπένσερ Ντινγουίντι δεν έγινε κατά τύχη εκατομμυριούχος

Δεν του έπεσε ο πρώτος αριθμός του λαχείου. Είχε ήδη περιουσία, αλλά όντας 'άνεργος' επέλεξε να παίξει στη χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ και ανταμείφθηκε μετά από 24 μήνες. Ο Σπένσερ Ντινγουίντι έχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον.

Brooklyn Nets guard Spencer Dinwiddie reacts during the second half of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies, Friday, Nov. 30, 2018, in New York. The Grizzlies won 131-125. (AP Photo/Mary Altaffer)
Brooklyn Nets guard Spencer Dinwiddie reacts during the second half of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies, Friday, Nov. 30, 2018, in New York. The Grizzlies won 131-125. (AP Photo/Mary Altaffer) AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Τέτοια εποχή πριν από 2 χρόνια ο Σπένσερ Ντινγουίντι ήταν άλλος ένας 'αναλώσιμος' κοντός του ΝΒΑ. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων και χωρίς δουλειά. Επαγγελματικά 'επέπλεε' απλώς.

Τον Ιούνιο του 2016, μετά από δυο σεζόν με μόλις 47 συμμετοχές, οι Πίστονς τον είχαν στείλει με ανταλλαγή στους Μπουλς έναντι του Αυστραλού Μπερστόου (που δεν παίζει καν στο ΝΒΑ πια) και από το Σικάγο είχε αποδεσμευτεί δις σε διάστημα 3.5 μηνών. Πρώτα στις 7 Ιουλίου, για να μην ισχύει το συμβόλαιό που είχε υπογράψει με το Ντιτρόιτ, κι ακολούθως στις 21 Οκτωβρίου, παίζοντας μονάχα στην preseason.

Η D-League ήταν η μοναδική διέξοδός του, προτού στις 8 Δεκεμβρίου οι Νετς του προτείνουν συνεργασία. Εκείνη την περίοδο (και όλη τη χρονιά) η ομάδα του Μπρούκλιν ήταν μακράν της επόμενης η χειρότερη του ΝΒΑ. Φανταστείτε πως τον Δεκέμβριο του 2016 είχε ρεκόρ 3-12 στα 15 παιχνίδια που έδωσε. Υπήρχε οπότε το περιθώριο για πειραματισμούς, στην προσπάθεια αναζήτησης παικτών που θα στελεχώσουν την επόμενη ημέρα.

Ο Ντινγουίντι ήταν ένα στοίχημα με το ελάχιστο ρίσκο. Οι αριθμοί του δεν ήταν άσχημοι μήτε στα προ-επαγγελματικά χρόνια του (λύκειο, κολέγιο) μήτε στην αναπτυξιακή λίγκα. Παρόλα αυτά ο σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο που κουβαλούσε από τη θητεία του στο Κολοράντο, με αποτέλεσμα στο ντραφτ να πέσει στο δεύτερο γύρο (Νο38), δεν τού χάρισαν ποτέ μια πραγματική ευκαιρία.

Οι Νετς τού προσέφεραν για τον πρώτο χρόνο 726 χιλιάδες (και κάτι ψιλά) - το μίνιμουμ δηλαδή. Πέρυσι πήρε 1.5 εκατομμύριο και για την τρέχουσα σεζόν θα λάβει συνολικά 1.65 εκατ. όντας ο 369ος της λίστας των 486ων με συμβόλαιο και ο 15ος του υπάρχοντος ρόστερ!

Ο Σπένσερ Ντινγουίντι δεν έγινε κατά τύχη εκατομμυριούχος

Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι! Διότι από την 1η Ιουλίου ο 25χρονος Καλιφορνέζος γκαρντ θα αμείβεται με 11.5 εκατομμύρια για κάθε χρόνο συνεργασίας με το Μπρούκλιν, έχοντας ήδη υπογράψει πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του ως το καλοκαίρι του 2022.

Τα χρήματα ποτέ δεν του έλειψαν, ούτε ήταν ο αυτοσκοπός. Μεγαλωμένος σε μια εύπορη οικογένεια του Λος Άντζελες, ο Ντινγουίντι είχε το οικονομικό background να κινείται ελεύθερα. Ο πατέρας του Μάλκολμ, κτηματομεσίτης στο επάγγελμα, και η μητέρα του Στέφανι, ιδιοκτήτρια νηπιαγωγείου με διδακτορικό από το Σάουθ Καλιφόρνια, φρόντισαν ο μικρός Σπένσερ να έχει πολλά, αλλά παράλληλα να πασχίζει για τα λίγα.

Τα καλοκαίρια δούλευε για τη μητέρα του και μεγαλώνοντας ανέλαβε κάποια κομμάτια της επιχείρησης του πατέρα του εστιάζοντας στις ενοικιάσεις ιδιόκτητων ακινήτων. Τα οποία είχαν περάσει στο όνομά του. Επίσης μπήκε μέτοχος σε εταιρία παροχής υποστήριξης και προβολής προσώπων/επιχειρήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και επένδυσε στην παραγωγή ταινιών και άλλου περιεχομένου.

Πάντα τον είχε τον τρόπο του, ποτέ δεν επαναπαύθηκε. Αντίστοιχα έπραξε στο μπάσκετ. 'Επενδυτικό' μυαλό, σαν να έβλεπε πολύ μπροστά, επέλεξε τους Νετς και δικαιώθηκε σε βάθος χρόνου.

Είχε μια τρίτη ευκαιρία να παίξει μπάσκετ στο ΝΒΑ και δεν την ξόδεψε. Άρχισε με τους 7.3 πόντους σε 59 αγώνες και από το φθινόπωρο του 2017 ήταν πλέον σε θέση να διεκδικήσει την προσωπική εκτόξευση. Τον περασμένο Γενάρη αφενός πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 31 πόντους αφετέρου άγγιξε το τριπλ-νταμπλ, ενώ τον Φλεβάρη κέρδισε τον τίτλο των δεξιοτήτων στο All Star Game.

Πλέον οι Νετς, με τις σωστές επιλογές, είναι μία από τις πιο βελτιωμένες ομάδες του πρωταθλήματος, και ο Ντινγουίντι ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της εξελεγκτικής διαδικασίας που συντελείται υπό τον Σον Μαρκς (τζένεραλ μάνατζερ) και τον Κένι Άτκινσον (κόουτς). Ο τραυματισμός του ΛεΒερτ τούς φρέναρε λίγο, αλλά με τρεις σερί νίκες μέσα στον μήνα και ρεκόρ 11-18 κινούνται σε τροχιά 8άδας στην Ανατολή.

Ο 26χρονος γκαρντ την ίδια στιγμή παίρνει κατά μέσο όρο 28.7 λεπτά συμμετοχής, παίρνει 12 σουτ ανά αγώνα, σκοράρει 16.9 πόντους με 47% ποσοστό εντός πεδιάς και δίνει 4.9 ασίστ / 2.5 ριμπάουντ. Δεν αποκόμισε το μάξιμουμ τετραετές, αλλά τα 34 εκατομμύρια του τριετούς συμβολαίου, με το δικαίωμα του opt-out (να μείνει ελεύθερος δηλαδή) μετά τα πρώτα δύο χρόνια, εφόσον θεωρεί ότι στην αγορά μπορεί να βρει κάτι καλύτερο.

Είναι όντως ένα 'streetball phenom', όπως αυτοαποκαλείται. Γιατί...

...έλεγαν πως δεν είμαι αρκετά καλός. Ότι δεν έχω καμία δουλειά εδώ. Μου είπαν ότι προτιμούν να δώσουν ανταλλαγή παρά να πιστέψουν σε μένα. Μου είπαν πως πρέπει να με κόψουν ή να μου ευχηθούν καλή τύχη. Μου είπαν πως δεν είμαι σπουδαίος ίσως ανήκω εκτός ΗΠΑ. Προσπάθησαν να με ξεφορτωθούν επειδή ήταν το ευκολότερο που μπορούσαν να κάνουν. Άκουσα την αμφιβολία και το μίσος. Κάποιες φορές έκαναν τόσο θόρυβο, άκουγα τη φωνή τους μέσα μου. Έγραψαν πως είμαι αποτυχημένος, χωρίς να καταλάβουν ποιος είμαι. H αντίληψή τους δεν ήταν η πραγματικότητα.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mary Altaffer

News 24/7

24MEDIA NETWORK