Ο Στεφ Κάρι έπαθε Χάρντεν

Μετά την απόλυτη ελευθερία που έζησε στο πρώτο ματς, ο Στεφ Κάρι είχε πάνω του όλους τους Μπλέιζερς, στο δεύτερο τελικό της Δύσης. Με πρώτον, τον αδελφό του Σεθ, ο οποίος του 'κλεψε τέσσερις μπάλες. Ο δυο φορές MVP βρήκε ωστόσο, τον τρόπο να κάνει δουλειά και μαζί του όλοι οι Ουόριορς.

Ο Στεφ Κάρι έπαθε Χάρντεν

Τα ΝΒΑ playoffs είναι φάση 'παίζω και μαθαίνω', όπως ομολογούν παίκτες και προπονητές που ζουν τις εμπειρίες. Άρα, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ικανότητα της όποιας ομάδας να αναπροσαρμόζει τα δεδομένα -να αλλάζει την προσέγγιση-, όπως προχωρά.

Αυτό που έμαθε ο Τέρι Στοτς, μετά την πρεμιέρα των τελικών της Δύσης είναι ότι δεν 'παίζεις' με το μυαλό του Στέφεν Κάρι, γιατί αυτό το μυαλό 'δεν παίζεται'. Είναι προγραμματισμένο να κάνει το σωστό, υπό τις όποιες συνθήκες. Μετά λοιπόν, τη ζαριά που έριξε στο πρώτο ματς ο κόουτς των Μπλέιζερς, όταν 'έδωσε' στον καλύτερο σουτέρ τα μακρινά σουτ -αφότου περνούσε ο δυο φορές MVP την πρώτη γραμμή άμυνας, δεν υπήρχε δεύτερη και έκανε πάρτι-, επέστρεψε στα συγκαλά του.

Golden State Warriors' Stephen Curry passes to Andre Iguodala (9) as Portland Trail Blazers' Seth Curry, right, and Meyers Leonard (11) defend during the second half of Game 2 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals Thursday, May 16, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Golden State Warriors' Stephen Curry passes to Andre Iguodala (9) as Portland Trail Blazers' Seth Curry, right, and Meyers Leonard (11) defend during the second half of Game 2 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals Thursday, May 16, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) AP

Και τι έγινε; Αυτό που φοβόταν: ο Κάρι έβρισκε τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Οι Ουόριορς νίκησαν 114-111, με τον πάγκο των Μπλέιζερς να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε, χωρίς όμως, αυτό να είναι αρκετό. Ένα από τα στοιχεία που έκριναν το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Στεφ Κάρι έπαθε Χάρντεν.Σε σόκαρα; Να κάνω μια μικρή διευκρίνιση. Ας θυμηθούμε πώς συνηθίζει να κερδίζει φάουλ το 'Μούσι' (και δεν εννοώ τα flopping), μετά τα σουτ που κάνει από την περιφέρεια. Εστίασε στο πόσο μπροστά είναι τα πόδια του στην προσγείωση.

Ο Κάρι έβαζε το σώμα του μπροστά -στην προσγείωση-, όπως κέρδισε τρία φάουλ σε ισάριθμα σουτ. Σε 39 λεπτά είχε 37 πόντους με 11/22 σουτ (4/14 τρίποντα) και 11/11 βολές, συν 8 ριμπάουντ, άλλες τόσες ασίστ και 6 λάθη. Τα 4 τα εκβίασε ο αδελφός του, διότι αν δεν ρίξει πάνω του τον τύπο που τον ξέρει από παιδί, ποιον θα ρίξεις;

Παρακολούθησε ένα από τα 4 κλεψίματα του Σεθ, στον Στεφ, με τον μικρότερο αδελφό να 'χει 16 πόντους, σε 29 λεπτά (1/2 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές), μαζί με 2 ασίστ, τα τέσσερα κλεψίματα που είπαμε και 1 λάθος.

Τι έκαναν οι τύποι που οδήγησαν το Πόρτλαντ στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας; Αυτό που ήθελαν οι Ουόριορς, οι οποίοι επανέλαβαν την τακτική να κρατούν την μπάλα μακριά από τα χέρια των Λίλαρντ (23π., 6/16 σουτ) και ΜακΚόλουμ (22π., 9/23 σουτ) και να μην τους δίνουν οπτική επαφή με το καλάθι. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ρολίστες είναι αυτοί που κρίνουν το αποτέλεσμα. Έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά δεν ήταν αρκετή.

Οι Μπλέιζερς προηγήθηκαν μεν, με +15 στο ημίχρονο, αλλά όλοι ξέρουν πως το καλό δωδεκάλεπτο των Ουόριορς είναι το τρίτο: έχουν τo καλύτερο net rating (διαφορά πόντων, ανά 100 κατοχές) όλων σε αυτό το διάστημα, την τελευταία πενταετία.

Για την ιστορία, σε ό,τι αφορά τα playoffs, φέτος το καλύτερο net rating στην τρίτη περίοδο το 'χουν οι Μπακς (33.6), πέρυσι ήταν των Ουόριορς (29.9), τη σεζόν 2016-17 άνηκε στους Καβς (16, με τους Ουόριορς να είναι δεύτεροι στο 14.8), τη 2015-16 στους Σπερς (16.6), τη 2014-15 στους Ουίζαρντς (15.8) και τη 2013-14 στους Νετς (11.6 -ήταν οι μόνοι με διψήφιο αριθμό).

Μπήκαν που λες, οι ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το σκορ να είναι στο 65-50 και τους Μπλέιζερς να 'χουν πάρει 33 πόντους από το τρίποντο -οι Ουόριορς είχαν 9 από εκεί. Όταν βγήκαν, η διαφορά πήγε στο -17.

Ακολούθησαν 8 σερί πόντοι του Κάρι και έξι σερί του Τόμπσον, έως το 69-66 που 'δομήθηκε' μέσα σε 4 λεπτά. Η διαφορά εξανεμίστηκε ακολούθως και στην τελευταία πράξη όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, τις οποίες έλεγξαν καλύτερα οι νικητές.

Ο Στεφ Κάρι έπαθε Χάρντεν

Α, και δεν έπαιζε ο Ντουράντ. Έπαιζε όμως, ο Γκριν -από ένα σημείο κι έπειτα με 5 φάουλ-, ο οποίος βουτούσε για όλες τις μπάλες, έκοβε, ωθούσε σε λάθη, έτρεχε και πάσαρε με θαυμαστή ακρίβεια στο τρίτο δωδεκάλεπτο, όπως έγραψε το The Ringer.

Αυτό που διέλυσε τους Μπλέιζερς ήταν η διαρκής επιτυχία των pick and roll που 'έτρεξαν' οι Ντρέιμοντ Γκριν και Στεφ Κάρι, την οποία δεν κατάφεραν να σταματήσουν ποτέ οι Μπλέιζερς, οι οποίοι μέχρι που χαμήλωσαν το σχήμα μπας και δουν προκοπή, αλλά έχασαν όλα τα ριμπάουντ και ξαναψήλωσαν.

To τελείωμα του αγώνα το ανέλαβε ένας 35χρονος: ο Αντρέ Ιγκουοντάλα.

Ο τύπος που έχει 15 χρόνια εμπειρία ως κάτοικος του 'άλλου πλανήτη', προφανώς και ξέρει πώς να διαχειρίζεται τις καταστάσεις -το σώμα και την ενέργεια-, ώστε να είναι φρέσκος εκεί όπου κρίνονται όλα. Δηλαδή, στο φινάλε. Στα 10'' για τη λήξη, οι Ουόριος ήταν στο +3, οι Μπλέιζερς είχαν την κατοχή και δεν πρέπει να υπήρχε άνθρωπος που να παρακολουθούσε το ματς και να μην είχε καταλάβει ότι αυτή είναι η στιγμή του Λίλαρντ -των 13 πόντων στο β' ημίχρονο. Έγινε του “Iggy”.

Επειδή ξέρω ότι θες να μάθεις, αυτό το βράδυ, το κέρμα έβγαλε γράμματα και έτσι η μητέρα των Κάρι φόρεσε τη φανέλα των Ουόριορς και ο πατέρας αυτήν των Μπλέιζερς. Ο οποίος πατέρας είχε να κάνει και μια αποκάλυψη, σε συνέντευξη του στο NBC Sports.

Θυμάμαι το τηλεφώνημα που μου είχε κάνει ο Ντον Νέλσον, για να με ρωτήσει ποια ήταν η άποψη μου ως προς την πρόθεση των Ουόριορς να επιλέξουν στο 2009 ΝΒΑ draft τον Στέφεν. Του είχα απαντήσει 'μην το κάνετε'

ριν κλείσουμε εκείνος μου είπε πως αν έχουν την ευκαιρία, θα τον επιλέξουν'. Πίστευα ότι το παιχνίδι του Στεφ ταιριάζει καλύτερα σε μια καλύτερη ομάδα, σε ένα καλύτερο σενάριο, σε γρήγορο τρόπο παιχνιδιού, σε ομάδα με καλύτερα αποδυτήρια”. Η Σόνια πρόσθεσε πως “ εγώ δεν ήθελα να πάει στο Γκόλντεν Στέιτ γιατί ήταν πολύ μακριά από το σπίτι. Δεν ήξερα καν πού είναι”. Ευτυχώς, οι “Πολεμιστές” τους αγνόησαν και έκαναν αυτό που άλλαξε την ιστορία τους.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK