Ο Τράτζαν Λάνγκντον και οι άλλοι 29 'κατασκευαστές ομάδων' του ΝΒΑ

Από τη μία ο Άντονι Ντέιβις, από την άλλη ο Ζάιον Γουίλιαμσον και στη μέση ο Τράτζαν Λάνγκντον ως νέος GM των Πέλικανς. Είναι ένας από τους 30 που κυκλοφορούν στο ΝΒΑ. Τους υπόλοιπους 29 τους γνωρίζεις;

Ο Τράτζαν Λάνγκντον και οι άλλοι 29 'κατασκευαστές ομάδων' του ΝΒΑ

Εν μέσω Περιφερειακών Τελικών στο ΝΒΑ, οι Πέλικανς, μια ομάδα με ρεκόρ 33-49 στην κανονική περίοδο - το τρίτο χειρότερο στη Δύση, έχει καταφέρει να αρπάξει από τη δόξα των φιναλίστ.

Μην ξεχνάς πως διαθέτουν (ακόμη) τον Άντονι Ντέιβις. Τον σούπερ σταρ που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πυρήνα του ΝΒΑ ζητώντας στα καλά καθούμενα ανταλλαγή. Με συνέπεια, την περίοδο που ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν τραυματίας, να καταστραφούν οι Λέικερς, που προσέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ όλο το υπόλοιπο ρόστερ - πλην 'Βασιλιά' για να τον πάρουν στο Λος Άντζελες.

Στο τέλος την 'πλήρωσε' ο Μάτζικ.

Επίσης στη Νέα Ορλεάνη και όχι στη Νέα Υόρκη κατέληξε το Νο1 του ντραφτ. Ή αλλιώς ο Ζάιον Γουίλιαμσον. Ή αλλιώς ο παίκτης που προορίζεται να λάβει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Λεμπρόν στην ιεραρχία των αστέρων με τη μεγαλύτερη επίδραση στο άθλημα, αγωνιστικά ή εμπορικά. Θα έπρεπε να το περιμένεις από τη στιγμή που προσελήφθη στους 'πελεκάνους' ως πρόεδρος ο Ντέιβιντ Γκρίφιν, αυτός που τρεις φορές σε τέσσερα χρόνια είχε κερδίσει την πρώτη επιλογή για το Κλίβελαντ. Το πώς κινήθηκε μετά ήταν δικός του λογαριασμός που του ήρθε στο τέλος του μήνα.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, 'ζεματάει' η πατάτα. Παρόλα αυτά ο Τράτζαν Λάνγκντον δεν θα 'χανε την ευκαιρία που του εμφανίστηκε.

Τον 43χρονο Καλιφορνέζο, που ως απόφοιτος του Ντιουκ ('τέκνο' του Σιζέφσκι) το 1999 επιλέχθηκε στο Νο11 του ντραφτ έπαιξε 3 χρόνια στους Καβαλίερς, τον μάθαμε όταν ήρθε να σαρώσει στην Ευρώπη, παίζοντας κυρίως με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2005-2011). Κατακτώντας 2 ευρωτίτλους ως MVP μάλιστα του Final-4 το 2008 και καταλαμβάνοντας μια θέση στην καλύτερη ομάδα της 10ετίας 2001-2011.

Από το 2012 δεν φοράει πια αθλητική περιβολή, αλλά κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Αρχικά δούλεψε ως σκάουτ των Σπερς. Σχολείο μεγάλο η συναναστροφή με στελέχη όπως ο Πόποβιτς ή ο Μπιούφορντ. Μετά ήρθε η θέση του διευθυντή διαχείρισης των παικτών στους Καβαλίερς. Για λίγο, αφού ο τζένεραλ μάνατζερ Σον Μαρκς τον δελέασε να τον ακολουθήσει στους Νετς. Πήγε ως βοηθός του. " Δούλεψα μαζί του στους Σπερς και φέρνει ένα μοναδικό συνδυασμό της εμπειρίας του ΝΒΑ και της Ευρώπης", έλεγε τον Μάρτη του 2016 ο άνθρωπος που έγινε η πυξίδα στην αλλαγή πορεία της ομάδας του Μπρούκλιν.

Παρήλθαν 2.5 χρόνια από τότε και η ώρα για την ανάληψη αυξημένων ευθυνών έφτασε για τον Λάνγκντον. Που θ' αντικαταστήσει τον Ντελ Ντεμπς και θα κληθεί να διαχειριστεί, υπό την εποπτεία και την τελευταία κουβέντα του Γκρίφιν, όλα τ' ανοικτά ζητήματα. Θα δοθεί ή όχι το Νο1 για έναν σούπερ σταρ που θα δελεάσει τον Ντέιβις να μείνει; Θα 'χτιστεί' η ομάδα γύρω από τον Ζάιον και άλλους παίκτες που θα τον πλαισιώσουν μέσα από ένα supertrade; Είναι δυνατόν, πράγμα δύσκολο, να συνυπάρξουν οι δυο τους σ' ένα δίπολο που θα 'εκτοξεύσει τους Πέλικανς και θα τους μετατρέψει αυτομάτως σε διεκδικητές της Δύσης;

Ο Λάνγκντον γι' αυτό ακριβώς θα πληρώνεται και θα κρίνεται αυστηρά: για ν' αποφασίζει. Όπως καθένας από τους ενεργούς τζένεραλ μάνατζερς των άλλων 29 ομάδων της λίγκας. Σπουδαγμένοι, στην πλειονότητά τους, τύποι που ορίζουν το μέλλον του σπορ, διαλέγοντας πλέον να συνθέσουν ομάδες όχι με βάση πάντα το όνομα, αλλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών. Όλοι τους έχουν κάνει διατριβή πλέον στα advanced stats.

Ανά διαστήματα έχουμε αναφερθεί στους τύπους αυτούς, των οποίων η επέκταση του εαυτού τους είναι τα βιβλία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Ας τους γνωρίσουμε όμως έναν-έναν:

Ατλάντα Χοκς - Τράβις Σλενκ

FILE - In this April 26, 2018, file photo, Atlanta Hawks general manager and head of basketball operations Travis Schlenk prepares to speak to reporters  in Atlanta. As the only general manager holding three first-round picks in Thursday nights NBA draft, including No. 3 overall, Atlantas Travis Schlenk has been fielding a lot of calls about possible trades.(AP Photo/John Bazemore, File)
FILE - In this April 26, 2018, file photo, Atlanta Hawks general manager and head of basketball operations Travis Schlenk prepares to speak to reporters in Atlanta. As the only general manager holding three first-round picks in Thursday nights NBA draft, including No. 3 overall, Atlantas Travis Schlenk has been fielding a lot of calls about possible trades.(AP Photo/John Bazemore, File) AP PHOTO/JOHN BAZEMORE, FILE

AP Photo/John Bazemore, File

Πρώτα θήτευσε στους Χιτ ως αναλυτής βίντεο. Κατόπιν πήγε στους Γουόριορς με αντίστοιχη ευθύνη, προτού προαχθεί σε βοηθό του τζένεραλ μάνατζερ. Στους Χοκς βρίσκεται από τον Μάιο του 2017. Το περασμένο καλοκαίρι θυσίασε τον Λούκα Ντόντσιτς ευελπιστώντας σε διπλό κέρδος. Θα 'ζήσει' ή θα 'πεθάνει' μ' αυτήν την επιλογή του.

Μπόστον Σέλτικς - Ντάνι Έιντζ

Ο βετεράνος της λίστας, έχοντας υπερβεί αισίως τα 15 χρόνια στην ίδια ακριβώς θέση. Το 2008 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παράγοντας, έχοντας εμπνευστεί και δημιουργήσει την πρώτη Super Team (Πιρς, Γκαρνέτ, Άλεν). Παρόλα αυτά δεν έχει γλιτώσει τις αμφισβητίες για τις κατά καιρούς αποφάσεις του. Η κατάληξη της υπόθεσης του Κάιρι Ίρβινγκ είτε θα του πιστωθεί είτε θα τον στοιχειώνει εσαεί.

Μπρούκλιν Νετς - Σον Μαρκς

FILE - This June 18, 2018, file photo shows Brooklyn Nets General Manager Sean Marks during a news conference introducing the team's draft picks in New York. NBA League Operations president Byron Spruell said Marks will serve a one-game suspension and be fined $25,000 for entering the referees' locker room after Game 4 of the Nets-76ers playoff series Saturday. (AP Photo/File, Mary Altaffer)
FILE - This June 18, 2018, file photo shows Brooklyn Nets General Manager Sean Marks during a news conference introducing the team's draft picks in New York. NBA League Operations president Byron Spruell said Marks will serve a one-game suspension and be fined $25,000 for entering the referees' locker room after Game 4 of the Nets-76ers playoff series Saturday. (AP Photo/File, Mary Altaffer) AP PHOTO/FILE, MARY ALTAFFER

Ο Νεοζηλανδός αγωνίστηκε από το 1998 ως το 2011 στο ΝΒΑ, το σημάδι του όμως το αφήνει ως παράγοντας πριν καν συμπληρώσει μια 6ετία έξω από τις τέσσερις γραμμές. Η δουλειά του στους Σπερς, δίπλα στον Μπιούφορντ, εκτιμήθηκε από τους Νετς και από τον Φλεβάρη του 2016 έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο σχεδιασμό. Διαβάζει πολύ, να ξέρεις, και μαθαίνει.

Σάρλοτ Χόρνετς - Μιτς Κάπτσακ

Μέσα στην εβδομάδα κλείνει τα 65 του και του 'χρεώνουν' πως το μπάσκετ τον έχει ξεπεράσει. Ήταν παρόλα αυτά η επιλογή του Μάικλ Τζόρνταν για μια φρέσκια ματιά στις 'σφήκες' πριν από ένα χρόνο, αναλαμβάνοντας παράλληλα χρέη προέδρου. Από το 1986 ως τον Φλεβάρη του 2017 εργαζόταν για τους Λέικερς είτε ως βοηθός του τζένεραλ μάνατζερ είτε ως επικεφαλής του γραφείου. Στέλνοντας τον Τζίλτζιους-Αλεξάντερ στους Κλίπερς το περασμένο καλοκαίρι έχασε ήδη τους πρώτους πόντους του.

Σικάγο Μπουλς - Γκαρ Φόρμαν

Chicago Bulls General Manager Gar Forman speaks to the press during media day at the NBA basketball team's facility Monday, Sept. 24, 2018, in Chicago. (AP Photo/David Banks)
Chicago Bulls General Manager Gar Forman speaks to the press during media day at the NBA basketball team's facility Monday, Sept. 24, 2018, in Chicago. (AP Photo/David Banks) AP PHOTO/DAVID BANKS

Το κουμάντο στο Σικάγο το κάνει ο Τζον Πάξον. Ο Φόρμαν προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Μπουλς από το 1998, αφού πρώτα είχε 'καθαρίσει' το όνομά του μετά την εμπλοκή του σε κολαγιακό σκάνδαλο. Ήταν σκάουτ και με τον καιρό προήχθη. Τζένεραλ μάνατζερ είναι από τον Μάη του 2009 και επί των ημερών του επιλέχθηκαν αφενός ο Ντέρικ Ρόουζ αφετέρου ο Τομ Τιμποντό για την τεχνική ηγεσία. Ταυτόχρονα δεν έδωσε σημασία σε παίκτες όπως ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο Μάλκολμ Μπρόγκντον και Ρούντι Γκομπέρ.

Κλίβελαντ Καβαλίερς - Κόμπι Άλτμαν

Ένας βοηθός προπονητής κολεγίων που το 2012 βρήκε δουλειά στο front office των Καβαλίερς. GM είναι από το καλοκαίρι του 2017, αφού έμαθε τα μυστικά από τον Γκρίφιν. Τότε ήταν από τους μετρημένους στα τέσσερα δάχτυλα του ενός χεριού Αφροαμερικανούς σ' ένα τέτοιο πόστο. Δούλεψε το trade του Κάιρι Ίρβινγκ, αλλά πήρε λιγοστά.

Ντάλας Μάβερικς - Ντόνι Νέλσον

Όταν έχεις πάνω από το κεφάλι σου τον Μαρκ Κιούμπαν, οφείλεις να έχεις γερά κότσια για ν' αντέξεις. Από το 1998 στους Μάβερικς, πιστώνεται την επιλογή του Ντιρκ Νοβίτσκι γύρω από τον οποίο χτίστηκε η πρωταθληματική ομάδα του 2011. Έχει τη γενική επιστασία των πάντων από το 2005, δίνοντας λόγο αποκλειστικά και μόνο στο αφεντικό του.

Ντένβερ Νάγκετς - Αρτούρας Καρνισόβας

From left to right, Thomas Welsh, one of the Denver Nuggets' two second-round picks in the NBA Draft, joins Josh Kroenke, team president and governor, first-round pick Michael Porter Jr., team general manager Arturas Karnisovas, the other second-round pick, Jarred Vanderbilt and Tim Connelly, the team's president of basketball operations, during a photo opportunity during a news conference to introduce the players to the media Friday, June 22, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
From left to right, Thomas Welsh, one of the Denver Nuggets' two second-round picks in the NBA Draft, joins Josh Kroenke, team president and governor, first-round pick Michael Porter Jr., team general manager Arturas Karnisovas, the other second-round pick, Jarred Vanderbilt and Tim Connelly, the team's president of basketball operations, during a photo opportunity during a news conference to introduce the players to the media Friday, June 22, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Τι δουλειά έχει ένας Λιθουανός βουνά του Κολοράντο; Ν' ανακαλύπτει παίκτες όπως ο Νίκολα Γιόκιτς. Τον ωφέλησε πολύ η ενασχόλησή του με την παρακολούθηση ταλέντων, ως στέλεχος των Ρόκετς, προτού από τον Ιούλη του 2013 πιάσει δουλειά στους Νάγκετς. Τέσσερα χρόνια μετά προήχθη σε τζένεραλ μάνατζερ και η πρώτη υπογραφή που εξασφάλισε ήταν του Πολ Μίλσαπ. Πριν από τρεις μήνες κέρδισε ένα πολυετές συμβόλαιο με τους 'σβόλους'.

Ντιτρόιτ Πίστονς - Εντ Στεφάνσκι

Επισήμως από τον Μάη του 2018 είναι ο 'συμβουλάτορας' του ιδιοκτήτη. Ελλείψει άλλου 'τρέχει' τα πάντα στον οργανισμό. Έχει μάθει, θητεύοντας σε Γκρίζλις, Ράπτορς, Σίξερς και Νετς από διάφορα πόστα. Έμπειρο τον λες. Για το 'επιτυχημένος' υπάρχει σοβαρή αμφιβολία.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς - Μπομπ Μάιερς

Golden State Warriors General Manager Bob Myers during a media conference Monday, June 11, 2018, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Golden State Warriors General Manager Bob Myers during a media conference Monday, June 11, 2018, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) AP PHOTO/BEN MARGOT

AP Photo/Ben Margot

Συστήθηκε ως ατζέντης που στην πορεία τέλειωσε τις σπουδές του στη νομική, αποκτώντας τεράστια εμπειρία στις συμβάσεις των παικτών. Εργάστηκε σ' ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία των ΗΠΑ, προτού τον Απρίλη του 2011 προσληφθεί στους Γουόριορς και ένα χρόνο αργότερα πάρει το τιμόνι στα χέρια του. Έχει ήδη ψηφιστεί δύο φορές καλύτερους παράγοντας της σεζόν (2015, 2017).

Χιούστον Ρόκετς - Ντάριλ Μόρι

Ο... Τζέιμς Χάρντεν πίσω από την κουρτίνα. Ο παράγοντας που εμπνεύστηκε και υλοποίησε μια νέα εποχή. Ένας πληροφορικάριος και άσχετος με το σπορ που πρωτόπιασε δουλειά στους Σέλτικς ως αναλυτής στατιστικών, αλλά εξελίχθηκε στους Ρόκετς από το 2006 που μεταπήδησε στο Χιούστον. Και τους εξέλιξε σε τέτοια βαθμό που το δικό του μπάσκετ έφερε την επανάσταση, παρά τη σκληρή κριτική περί ακαταλληλότητας. Τα χειροπιαστά αποτελέσματα που βλέπεις τα τελευταία χρόνια ήρθαν ως απάντηση και το βραβείο του κορυφαίου στελέχους τον συντροφεύει από το 2018.

Ιντιάνα Πέισερς - Τσαντ Μπιουκάναν

Μην τον μπερδεύεις με τον 25χρονο Καλιφορνέζο ηθοποιό. Είναι μια αυτόνομη μπασκετική φιγούρα, της οποίας ως κορυφαία επιτυχία της έχει καταγραφεί η επιλογή του Ντέιμιαν Λίλαρντ όταν δούλευε στους Μπλέιζερς, αφού είχε στείλει τον Τζέραρλντ Γουάλας στους Νετς. Στην Ινδιανάπολη από τον Ιούνιο του 2017, θεωρείται μετρ στην αξιολόγηση των παικτών που προέρχονται από τα κολέγια, έχοντας δουλέψει σε κάποια ως μέλος του σταφ.

Λος Άντζελες Κλίπερς - Μάικλ Γουίνγκερ

Η πιο πρόσφατη είδηση για τον τζένεραλ μάνατζερ των Κλίπερς αφορούσε τη συνέντευξη που πέρασε στους Τίμπεργουλβς τον Απρίλη του '19. Αποφάσισε εν τέλει να μείνει - ίσως γιατί δεν του άρεσε το εργασιακό περιβάλλον στη Μινεάπολη, προτιμώντας να συνεχίσει δίπλα σε Λόρενς Φρανκ, Ντοκ Ρίβερς και Τζέρι Γουέστ. Μάλλον έχει κατά νου πως χτίζεται κάτι καλό στο δεύτερο πόλο του Λος Άντζελες, όπου κατοικοεδρεύει από το 2017, έχοντας αφήσει τότε τη θέση του βοηθού στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Λος Άντζελες Λέικερς - Ρομπ Πελίνκα

FILE - In this July 11, 2018, file photo, Los Angeles Lakers general manager Rob Pelinka speaks at a news conference at the NBA basketball team's headquarters in El Segundo, Calif. The  Lakers say they have mutually agreed to part ways with coach Luke Walton after three losing seasons. Pelinka announced Walton's departure Friday, April 12, 2019. (AP Photo/Reed Saxon, File)
FILE - In this July 11, 2018, file photo, Los Angeles Lakers general manager Rob Pelinka speaks at a news conference at the NBA basketball team's headquarters in El Segundo, Calif. The Lakers say they have mutually agreed to part ways with coach Luke Walton after three losing seasons. Pelinka announced Walton's departure Friday, April 12, 2019. (AP Photo/Reed Saxon, File) P PHOTO/REED SAXON, FILE

ΑP Photo/Reed Saxon, File

Δεν ξέρουμε αν για να κερδίσει τη δουλειά έπαιξε ρόλο το γεγονός πως ήταν ο επί χρόνια εκπρόσωπος του Κόμπι Μπράιαντ. Δούλεψε επίσης για τους Αντρέ Ντράμοντ και Κέβιν Ντουράντ. Από τον Φλεβάρη του 2017 στη γενικότερη αναδιοργάνωση του front office των 'λιμάνθρωπων' πήρε το χρίσμα από την Τζένι Μπας, παράλληλα με αυτό που δόθηκε στον Μάτζικ Τζόνσον. Το συμβόλαιό του είναι διάρκειας 5 ετών - αυτός δεν αποχώρησε μετά το χειμερινό φιάσκο με τον Άντονι Ντέιβις.

Μέμφις Γκρίζλις - Αγνοείται

Ο τίτλος δεν έχει δοθεί σε κάποιον ως τώρα. Μετά τις εσωτερικές ανακατατάξεις του οργανογράμματος, ο πρόεδρος Τζέισον Γουέξλερ, ο αντιπρόεδρος Ριτς Τσο και ο σύμβουλος Γκλεν Γκρούνβαλντ συνεννοούνται για τ' ανοικτά ζητήματα. Ξέρετε τι λένε βέβαια για τους πολλούς κοκόρους. Ακόμη προπονητή δεν έχουν βρει, αν και ο Κοκόσκοφ πλέον εμφανίζεται ως φαβορί.

Μαϊάμι Χιτ - Άντι Έλισμπεργκ

Όταν υπάρχει ο Πατ Ράιλι σε μια ομάδα, οι υπόλοιποι ζουν αναγκαστικά στη σκιά του. Πόσο μάλλον ένας έμπειρος μεν παράγοντας που υπάρχει όμως για τα 'θελήματα' του προέδρου και όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία. Το 2013 πήρε τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ.

Μιλγουόκι Μπακς - Τζον Χορστ

Milwaukee Bucks general manager Jon Horst speaks at a news conference in the team's new arena Monday, May 21, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks general manager Jon Horst speaks at a news conference in the team's new arena Monday, May 21, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP PHOTO/AARON GASH

AP Photo/Aaron Gash

Στα 36 του ο 'ιθύνων νους' των Μπακς, έχει να περηφανεύεται για την πρόοδο της τελευταίας διετίας. Πάτησε στο έργο του Τζον Χάμοντ, αλλά έλαβε καίριες αποφάσεις, όπως φυσικά η απόλυση του Τζέισον Κιντ, που κρατούσε αλυσοδεμένη την ομάδα, και οι προσθήκες των κατάλληλων παικτών που υπηρετούσαν το πλάνο του νέου κόουτς Μπουντενχόλτζερ. Το 'αγροτικό' του το είχε κάνει στους Πίστονς για 8 μήνες, προτού τον Απρίλη του 2008, στα 25 του μόλις, ενταχθεί στο Μιλγουόκι.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς - Σκοντ Λέιντεν

Ένας οργανισμός που χαρίζει εμπιστοσύνη σ' ένα στέλεχος που έχει συνδεθεί με τους Νικς πόσο λάθος μπορεί να βαδίζει; Ο Νεοϋορκέζος παράγοντας, γιος του άλλοτε προπονητής - τζένεραλ μάνατζερ των Τζαζ Φρανκ, πήγε στη Μινεάπολη τον Απρίλη του 2016 για να προσφέρει τις χρήσιμες συμβουλές του στον Τομ Τιμποντό. Μαζί πέρασαν το κατώφλι, αυτός όμως άντεξε και διατήρησε τη θέση του, παρά τους άγαρμπους χειρισμούς στην υπόθεση του Τζίμι Μπάτλερ.

Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Τράτζαν Λάνγκντον

Ο πιο φρέσκος των 'ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης'. Αμέσως πέφτει στα βαθιά χωρίς μπουκάλα οξυγόνου και βατραχοπέδιλα. Παίρνει ανάσα και βουτάει!

Νιου Γιορκ Νικς - Σκότι Πέρι

New York Knicks' general manager Scott Perry speaks to reporters at a news conference in Tarrytown, N.Y., Thursday, April 12, 2018. The Knicks fired coach Jeff Hornacek early Thursday, making the decision shortly after beating Cleveland on Wednesday night to finish a 29-53 season. They lost more than 50 games and missed the playoffs both seasons under Hornacek. (AP Photo/Seth Wenig)
New York Knicks' general manager Scott Perry speaks to reporters at a news conference in Tarrytown, N.Y., Thursday, April 12, 2018. The Knicks fired coach Jeff Hornacek early Thursday, making the decision shortly after beating Cleveland on Wednesday night to finish a 29-53 season. They lost more than 50 games and missed the playoffs both seasons under Hornacek. (AP Photo/Seth Wenig) AP PHOTO/SETH WENIG

AP Photo/Seth Wenig

Υπήρξε βοηθός προπονητή στο Μίτσιγκαν και πρώτος στο Ίστερν Κεντάκι. Τη φήμη του όμως το 'έφτιαξε' στους Πίστονς της 5ετίας 2003-08 που κέρδισαν το πρωτάθλημα του 2004. Εξαργύρωσε τη συμβολή του με θητείες σε Σόνικς, την εποχή που έγινε ντραφτ ο Κέβιν Ντουράντ, στους Μάτζικ και στους Κινγκς. Από τους οποίους οι Νικς τον αγόρασαν πληρώνοντας αποζημίωση! Μετά την πρώτη 2ετία θ' αρχίσουν να φαίνονται τ' αποτελέσματα της συνεργασίας του με τον Στιβ Μιλς. Κυρίως δε τον Τζέιμς Ντόλαν. Καλώς ή κακώς έδωσαν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις;

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ - Σαμ Πρέστι

Στα 42 προς 43 πλέον ο παράγοντας από το Κόνκορντ της Μασαχουσέτης, παρέχει τις υπηρεσίες του στον οργανισμό από τον Ιούνιο του 2007! Τότε ήταν ακόμη Σόνικς, πριν από τη μετάβαση στην Οκλαχόμα Σίτι και τη 'γέννηση' των Θάντερ. Άνθρωπος των Σπερς, αυτός που εισηγήθηκε για τον Τόνι Πάρκερ, του χρεώνουν πως δεν βρήκε λύσεις για τους Τζέιμς Χάρντεν - Κέβιν Ντουράντ ξεμένοντας με τον Γουέστμπρουκ και πως έδωσε συμβόλαιο στον Καρμέλο Άντονι ανατρέποντας τις ισορροπίες. Τουλάχιστον βρήκε πρόσφορο έδαφος με τον Πολ Τζορτζ. Κάτι άλλο, όχι.

Ορλάντο Μάτζικ - Τζον Χάμοντ

Έχει ήδη συμπληρώσει μια 2ετία στους Μάτζικ, 'τρώγοντας' τα 2/5 του συμβολαίου του. Είναι αυτός που πριν από μια 6ετία έσκιζε τα ρούχα του για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, προβλέποντας το μέλλον! Διάλεξε όμως τον Τζέισον Κιντ για προπονητή και αυτό δεν το έχει συγχωρέσει στον εαυτό του. Στο Ορλάντο ψάχνει την κίνηση που θα εκτοξεύσει τον οργανισμό. Η παρουσία στα πλέι οφ μετά από τα 6 'πέτρινα' χρόνια ήταν μια πρώτη επιτυχία. Αφού άλλαξε προπονητή.

Φιλαντέλφια Σέβεντι Σίξερς - Έλτον Μπραντ

Philadelphia 76ers incoming general manager Elton Brand speaks at the NBA basketball team's practice facility in Camden, N.J., Thursday, Sept. 20, 2018. (AP Photo/Matt Rourke)
Philadelphia 76ers incoming general manager Elton Brand speaks at the NBA basketball team's practice facility in Camden, N.J., Thursday, Sept. 20, 2018. (AP Photo/Matt Rourke) AP PHOTO/MATT ROURKE

Από πέρυσι ο παλαίμαχος σέντερ είναι το value for money στοίχημα που έβαλαν οι Σίξερς προκειμένου το 'Process' να ολοκληρωθεί. Βγάζοντας τα μάτια του, ο Μπράιαν Κολέντζελο δεν πρόλαβε να δουλέψει το πρότζεκτ που έβαλε στο μυαλό του ο 'ευεργέτης' Σαν Χίνκι και ο 40χρονος Νεοϋορκέζος ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία, μια και το 2016 ήταν σύμβουλος ανάπτυξης των παικτών, τον Αύγουστο του 2017 ήταν ο GM της θυγατρικής ομάδας και από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο γενικός κουμανταδόρος.

Φίνιξ Σανς - Τζέιμς Τζόουνς

Τον συντροφεύουν τα τρία δαχτυλίδια χάρη στα 'κολλητιλίκια' που είχε πάντα με τον Λεμπρόν Τζέιμς. Οι Σανς τού έδωσαν δουλειά μετά το φινάλε της καριέρας του (2016) και αυτός άρχισε να ροκανίζει την καρέκλα των προϊσταμένων του. Πρώτα έγινε υπηρεσιακός και από τις 11 Απριλίου ο βασικός τζένεραλ μάνατζερ των 'ήλιων'. Αυτός έκανε μια χαψιά τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, χωρίς να του προσφέρει δεύτερη ευκαιρία.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς - Νιλ Όλσι

Portland Trail Blazers general manager Neil Olshey watches during first half of Game 2 of the team's NBA basketball second-round playoff series against the Denver Nuggets on Wednesday, May 1, 2019, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Portland Trail Blazers general manager Neil Olshey watches during first half of Game 2 of the team's NBA basketball second-round playoff series against the Denver Nuggets on Wednesday, May 1, 2019, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

AP Photo/David Zalubowski

Ήθελε να γίνει ηθοποιός. Έπαιξε μόνο σε διαφημίσεις, κερδίζοντας επίσης κάποια μικρά ρολάκια σε σαπουνόπερες. Αποφάσισε ν' ασχοληθεί με το μάνατζμεντ και σταδιακά έχτισε την καριέρα του. Το 2003 έκανε το μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στους Κλίπερς και από το 2012 ανήκει στο στελεχιακό δυναμικό των Μπλέιζερς, αποφασίζοντας για τα πάντα.

Σακραμάντο Κινγκς - Βλάντε Ντίβατς

Το χνάρι του στο μπάσκετ τ' άφησε ανεξίτηλο ως παίκτης. Πλέον επιχειρεί να διαγράψει πορεία ανάλογη ως παράγοντας. Αφού πρώτα έγινε πρόεδρος στην Παρτιζάν, σκάουτ των Λέικερς, στέλεχος της Ρεάλ Μαδρίτης, άρχισε να δουλεύει στους Κινγκς από τον Μάρτη του '15. Αρχικά ως αντιπρόεδρος. Μέσα σε λίγους μήνες, μόλις τον Αύγουστο του ίδιου έτους, πήρε το χρίσμα του τζένεραλ μάνατζερ. Πλέον πασχίζει για την αναγέννηση των Κινγκς. Θα την πετύχει;

Σαν Αντόνιο Σπερς - Αρ Σι Μπιούφορντ

San Antonio Spurs Kawhi Leonard, right sits with Spurs general manager R.C. Buford, right, during a news conference where Leonard was named the NBA defensive player of the year , Monday, April 18, 2016, in Austin, Texas. (AP Photo/Eric Gay)
San Antonio Spurs Kawhi Leonard, right sits with Spurs general manager R.C. Buford, right, during a news conference where Leonard was named the NBA defensive player of the year , Monday, April 18, 2016, in Austin, Texas. (AP Photo/Eric Gay) AP PHOTO/ERIC GAY

AP Photo/Eric Gay

Το 'alter ego' του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σπερς. Αυτός τον προσέλαβε ως αρχισκάουτ το 1994, δουλεύοντας έκτοτε χωρίς σταματημό από διάφορα πόστα. Ήταν ο πρόεδρος του οργανισμού για μια 5ετία, όταν το 2002 βρέθηκε πίσω από το τιμόνι, κερδίζοντας δις τον τίτλο του παράγοντα της σεζόν (2014, 2016). Με τον Καουάι Λέοναρντ βέβαια η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχό του.

Τορόντο Ράπτορς - Μπόμπι Γουέμπστερ

Ένα Χαβανέζο στα 34 του θα τον φανταζόσουν αραχτό σε κάποια παραλία και δίπλα του τη σανίδα του σερφ. Ο Γουέμπστερ, με σπουυδές στο Καλιφόρνια, επέλεξε διαφορετικό τρόπο. Οι Ράπτορς τον ενέταξαν στη δύναμή τους το 2013 και τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος Μασάι Ουτζίρι τού έδωσε τα κλειδιά. Το γεγονός πως οι Ράπτορς είναι από τον Καναδά τούς κάνει διαφορετικούς.

Γιούτα Τζαζ - Τζάστιν Ζάνικ

Ούτε 2 βδομάδες έχουν μεσολαβήσει απ' όταν οι Τζαζ άλλαξαν τζένεραλ μάνατζερ. Όχι γιατί ο Ντένις Λίντσι απέτυχε στην αποστολή του. Τουναντίον προήχθη. Υπό τις φτερούγες του θα συνεχίσει να δουλεύει ο επί 15 χρόνια ατζέντης Τζάστιν Ζάνικ, το δεξί χέρι του από το 2013. Αυτός ήταν που είχε επιλέξει τον Κουίν Σνάιντερ για κόουτς και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση του ρόστερ.

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς - αναζητείται

Όσο δεν έχουν πρόεδρο, τόσο δεν θα 'χουν και τζένεραλ μάνατζερ. Το ντραφτ βέβαια πλησιάζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK