Οι Γουλβς έβαλαν στο 'τέρμα' τον Νίνο

Ο Τομ Θιμποντό φιγουράριζε ως ο πρώτος υποψήφιος να χάσει τη δουλειά του, πριν αρχίσει η σεζόν. Οι Γουλβς τον απέλυσαν μετά το θρίαμβο επί των Λέικερς. Και μετά, όλοι μαζί τραγούδησαν, "είμαι ένας άλλος, ζω σε παράνοια".

Οι Γουλβς έβαλαν στο 'τέρμα' τον Νίνο

Για πολλούς διαφορετικούς λόγους (και σκηνές -αθλητική, πολιτική κλπ) το “Είμαι ένας άλλος” του Νίνο (βασικά της Εύης Δρούτσα, που έχει γράψει τους στίχους, οι οποίοι μνημονεύονται) έχει συνοδεύσει τις πρώτες ημέρες του 2019. Δεν το ξέρεις; Κάτσε να σε βοηθήσω. Συνεχίζεται με το “ζω σε παράνοια, τον εαυτό μου βρίσκω σπάνια”. Αυτές οι φράσεις, σε συνδυασμό με τον τίτλο (το “Είμαι ένας άλλος”, ντε) είναι που 'χουν κάνει θραύση στα social networks, όπως πολλοί προσπαθούν να περιγράψουν απερίγραπτες -έως αδιανόητες- καταστάσεις.

Σαν την απόλυση του Tom Thibodeau (Τομ Θιμποντό) από τους Γουλβς, ΜΕΤΑ το 108-86 επί των Λέικερς. Σημειωτέον, ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες που πανηγύρισαν φέτος οι “Λύκοι” -που παραμένουν δυο ματς εκτός της οκτάδας στη Δύση. Κι αν αυτό το 'χουμε δει να συμβαίνει επαρκώς στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι ούτε σε αυτήν την εκδήλωση της παράνοιας έχουμε την πατέντα.

Minnesota Timberwolves' Andrew Wiggins tries to pass the ball over Los Angeles Lakers' Lance Stephenson in the first half of an NBA basketball game Sunday, Jan. 6, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Stacy Bengs)
Minnesota Timberwolves' Andrew Wiggins tries to pass the ball over Los Angeles Lakers' Lance Stephenson in the first half of an NBA basketball game Sunday, Jan. 6, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Stacy Bengs) AP

Η λεπτομέρεια που δείχνει ότι τα αφεντικά της Μινεσότα θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη είναι πως απέλυσαν τον Θιμποντό, μια ώρα μετά τη νίκη επί των “Λιμνανθρώπων”. Ματς στο οποίο οι κάτοχοι των δυο max συμβολαίων (Καρλ Άντονι-Τάουνς και Άντριου Ουίγκινς) έπαιξαν -επιτέλους- με ενέργεια και αποφασιστικότητα.

Θέλω να πω ότι είχαν ουκ ολίγους λόγους να το κάνουν νωρίτερα. Μη ξεχνάς πως ο προπονητής και πρόεδρος του οργανισμού ήταν στο Νο1 της λίστας “ οι κόουτς που δύσκολα θα βγάλουν τη σεζόν” πριν το opening.

Όπως έγραψε το CBS Sports η σχέση του Θιμποντό με τον οργανισμό τελείωσε, όταν ο Τζίμι Μπάτλερ, παίκτης για τον οποίον είχε δώσει τα πάντα ο κόουτς για να τον αποκτήσει, ζήτησε ανταλλαγή.

Από τη στιγμή λοιπόν, που ο σταρ δεν ήθελε να είναι πια στη Μινεσότα, παρά τα όσα έκανε ο προπονητής για να τον μεταπείσει, η σεζόν αναμενόταν δραματική. Και η παρουσία του Θιμποντό πρόσκαιρη.

Αυτή ήταν η αφορμή. Η αιτία εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης, Gen Taylor (Γκλεν Τέιλορ) είχε καταλάβει από πέρυσι πως ο Θιμποντό δεν είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται για να διαχειριστεί το -γεμάτο ταλέντο- ρόστερ.

Οι τρεις βασικοί λόγοι του 'αντίο'

>Τρεις “Λύκοι” ήταν μεταξύ των 14 που είχαν το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, σε όλο το ΝΒΑ. Που σημαίνει ότι ο -old school- κόουτς δεν προσαρμόστηκε στις νέες ανάγκες, που θέλουν τους σταρ να ξεκουράζονται, μέσα στη σεζόν.

(Φέτος οι Ουίγκινς και Τάουνς δεν ξημεροβραδιάζονται στο παρκέ, είναι στο Νο30 και το Νο34 του συνόλου).

>Οι Timberwolves επιχείρησαν τα λιγότερα τρίποντα, από κάθε άλλη ομάδα του ΝΒΑ. Ήταν 22.5 ανά αγώνα, με τους Νικς να είναι από πάνω, με 23.3 και τους Κινγκς να συμπληρώνουν το Worst3, με 24. Και, το δίχως άλλο, ξέρεις πολύ καλά τι είναι πια τα τρίποντα για αυτήν τη λίγκα: ζωή.

(Φέτος οι Γουλβς είναι στο Νο23 της λίστας 'προσπάθειες τριών πόντων, ανά αγώνα', με 28.5 (έξι περισσότερα από πέρυσι). Οι τελευταίοι είναι οι Σπερς, με 24.4.)

>Πέρυσι η Μινεσότα 'πατούσε' στο ταλέντο της για να πάρει νίκες. Δεν έδειξε ποτέ, όμως να το διασκεδάζει, καθώς ο Θιμποντό δεν υπήρξε ποτέ ο τύπος που έβαζε τη διασκέδαση στις προτεραιότητες.

(ο παλαιάς κοπής κόουτς δεν εκμοντέρνισε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, με το τετέλεσθαι να είναι η απόφαση του να αφήσει τον Τάουνς στο ματς με τους Λέικερς, ενώ οι Γουλβς προηγούνταν με 27 πόντους, κάτι λιγότερο από 3' για το τέλος. Την ίδια ώρα, ο Λουκ Ουόλτον είχε 'αδειάσει' το δικό του πάγκο).

Στις δηλώσεις του εν τω μεταξύ, μετά τον αγώνα, γύρισε πίσω στις μέρες που προπονούσε τους Σέλτικς. Και όταν τον ρώτησαν για τα σουτ του Ουίγκινς, μίλησε για τους Γκαρνέτ, Πιρς και Άλεν και πώς μοιράζονταν τα σουτ, ώστε να βοηθήσουν την ομαδική λειτουργία.

Βλέπεις σιγά σιγά να υποχωρεί το παρανοϊκό της απόλυσης, έτσι; Να στο ολοκληρώσω με την τελευταία πληροφορία που διέρρευσε από τη Μινεσότα. Αυτή θέλει τον Θιμποντό να ενδιαφερόταν περισσότερο για τις νίκες -που θα έσωζαν τον πισινό του- και όχι για την μακροπρόθεσμη υγεία του οργανισμού.

Και κάπως έτσι ο Γκλεν Τέιλορ αποφάσισε να κάνει αυτό που έκρινε ότι είναι απαραίτητο για να πάει παρακάτω η ομάδα.

Επειδή ουδείς είναι υποχρεωμένος να θυμάται, ας κάνουμε ένα μικρό rewind.

Ο Θιμποντό είχε προσληφθεί με γιορτές και φωτοβολίδες το 2016, αφότου έκανε ένα χρόνο κούρα ομορφιάς, μετά το δύσκολο διαζύγιο που είχε με τους Μπουλς.

Πήρε από τη Μινεσότα συμβόλαιο πέντε χρόνον, για 8 εκατ. δολ. τη σεζόν και το διπλό ρόλο του προπονητή/προέδρου. Ο Σκοτ Λέιντεν προσελήφθη για GM και προς το παρόν θα μείνει εκεί. Τότε ο Τάουνς ήταν ο ρούκι της σεζόν και ο Ουίγκινς φέρελπις, με τους Γουλβς να φιγουράρουν μεταξύ των καλύτερων οργανισμών που μπορούσε να πάει κάποιος (κόουτς). Ο Τέιλορ λοιπόν, έδωσε τα ρέστα του για να εξασφαλίσει τον πιο επιτυχημένο κόουτς που μπορούσε.

Μετά το 31-51 της σεζόν 2016-17, ήταν αυτός που έριξε την ιδέα και τον τρόπο εκτέλεσης που θα έφερνε στην πόλη τον σταρ που διαχειριζόταν, ως κόουτς του Σικάγο: τον Μπάτλερ. Όταν εκείνος πάτησε το πόδι του στην πόλη, η Μινεσότα διέγραφε πορεία προς τα πλέι οφ όπου είχε να εμφανιστεί 14 χρόνια. Διαπιστώθηκε ωστόσο, και ένα τζαρτζάρισμα μεταξύ του αγαπημένου του κόουτς και των δυο σταρ που ήταν ήδη στην ομάδα. Επιβεβαιώθηκε όταν ο Μπάτλερ είπε πως θα φύγει το καλοκαίρι που θα έμενε φρι έιτζεντ (αυτό που έρχεται).

Όπως γράφει το SB Nationαντί να τον δώσει κάπου εκείνη την ώρα -τον Σεπτέμβρη- και να 'χτίσει' τον οργανισμό πάνω στον Τάουνς, ο Θιμποντό επέτρεψε να ξεσπάσει το ντροπιαστικό σίριαλ που συνεχίστηκε έως το ταξίδι του Μπάτλερ στη Φιλαδέλφεια, με τους Γουλβς να 'χουν για ρεκόρ το 4-9. Τότε όλα έδειχναν πως είναι θέμα χρόνου να απολυθεί. Η ομάδα όμως, έπαιζε καλά μετά το deal και παρ' ότι περνούσε δύσκολα στα εκτός έδρας ματς, είχε 17-12 για ρεκόρ μετά την ανταλλαγή. Προφανώς, δεν ήταν αρκετό για να σώσει τη δουλειά του ο Θιμποντό” που έχει άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο και τόση θα είναι η αποζημίωση του.

Στη θέση του θα καθίσει ο μέχρι χθες βοηθός του, Ryan Saunders (Ράιαν Σόντερς), γιος του Φλιπ Σόντερς, από τον οποίον το αφεντικό περιμένει πως θα οδηγήσει την ομάδα στα playoffs. Επίσης, όποιος προσληφθεί μετά δεν θα είναι ΚΑΙ πρόεδρος.

Όπως έγραψε το ESPN, φαβορί είναι ο προσφάτως απολυμένος από τους Μπουλς, Fred Hoiberg (Φρεντ Χόιμπεργκ) και ο Chauncey Billups (Τσόνσεϊ Μπίλαπς), που προς το παρόν εργάζεται ως αναλυτής στο ESPN.

Οι "Λύκοι" θα 'σπάσουν' τους ρόλους και έτσι, θα μείνει ο Γκρεγκ Πόποβιτς ως ο μόνος που κρατά τη θέση του κόουτς και διοικητικού στελέχους, σε όλους τους οργανισμούς του ΝΒΑ.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK