Οι καλύτεροι παίκτες του ΝΒΑ σε κάθε σημείο του γηπέδου

Ο βασιλιάς της ρακέτας, το εργοστάσιο παραγωγής τριπόντων, ο αρτίστας από μέση απόσταση και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν όλων των καλαθιών. Ο Κερκ Γκόλντσμπερι, εξ αυτών που έκαναν επιστήμη το μπάσκετ, αποκαλύπτει ποιος κυριαρχεί στις επί μέρους κατηγορίες των σουτ.

Οι καλύτεροι παίκτες του ΝΒΑ σε κάθε σημείο του γηπέδου

O Kirk Goldsberry, του ESPN έκρινε πως έχει έλθει η ώρα να δώσει στο λαό τους καλύτερους σκόρερ της φετινής αγωνιστικής περιόδου στο ΝΒΑ, από κάθε 'ζώνη'. Η πρώτη φορά που διάβασες για αυτόν στο Contra.gr ήταν την ημέρα που παρουσιάσαμε πώς το μπάσκετ έγινε επιστήμη και ποια πρόσωπα ήταν αυτά που έκαναν ανάγκη για τους οργανισμούς τα advanced statistics. Με τις ευλογίες της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning.

Ο Γκόλντσμπερι, κάτοχος masters στη γεωγραφία, με σπουδές στη χαρτογράφηση και την οπτικοποίηση δεδομένων αποφάσισε στα 34 του, ενώ τον κάλεσαν να διδάξει στο Harvard, να συνδυάσει τις γνώσεις του με το μπάσκετ. Η δουλειά του -για την πρωτοπορία στην παρουσίαση με εξάγωνα shot charts- βραβεύτηκε το 2012, βρήκε δουλειά στο ESPN και μετά στους Spurs (αντιπρόεδρος στην στρατηγική έρευνα).

Αυτό που επισημαίνει στο τελευταίο του άρθρο είναι ότι το εξής:

Ένα από τα καλύτερα πράγματα στο ΝΒΑ είναι η ποικιλομορφία των στιλ του παιχνιδιού. Κάθε παίκτης είναι διαφορετικός και ακόμα και οι κυρίαρχοι superstars θριαμβεύουν με μοναδικό τρόπο. Κάτι που γίνεται ξεκάθαρο όταν παρακολουθούμε ματς, όχι όμως, όταν βλέπουμε και τα στατιστικά.

Όλοι ξέρετε πως ο Τζέιμς Χάρντεν είναι ο πρώτος σκόρερ της λίγκας, φέτος. " Αυτό όμως, είναι ένα μέρος της ιστορίας. Αν 'χωρίσουμε' το γήπεδο σε 10 περιοχές και υπολογίσουμε ποιος παίκτης ηγείται κάθε μιας ζώνης, σε καλάθια, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη ποικιλία του ταλέντου που υπάρχει".

Οι καλύτεροι παίκτες του ΝΒΑ σε κάθε σημείο του γηπέδου

Αρχής γενομένης από τον Χάρντεν, ο ειδικός εξήγησε ότι "σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, τα τρίποντα στο ΝΒΑ προέρχονται από ασίστ. Στην περίπτωση του Χάρντεν, μόνο το 12% αφορά τελική πάσα". Ακολούθησε ο πίνακας με παίκτες σαν και του λόγου του. Το "μούσι" είναι στο Νο1 με 98 τέτοια σουτ, ακολουθεί ο Κεμπά Ουόκερ, με 51 και στην τρίτη θέση είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς με 48.

Δεν θα βρείτε πουθενά αλλού κάποιον παίκτη που να τιμά το Moreyball ("τρίποντα και λέι απ") περισσότερο από τον Χάρντεν. " Μπορεί να μην είναι ο πιο λατρεμένος superstar. Είναι όμως, αυτός που αξίζουμε. Εκτός του να κερδίζει φάουλ, έχει ως σήμα κατατεθέν την ικανότητα να κάνει το βήμα πίσω και το σουτ από την κορυφή, για τρεις. Βέβαια, εσχάτως φαίνεται να 'χει πατεντάρει και το... διπλό step back".

"Είτε τον μισείτε, είτε τον αγαπάτε, ο τύπος αυτός είναι το μεγαλύτερο 'εργοστάσιο παραγωγής' τριπόντων στο ΝΒΑ".

Ο βασιλιάς της ρακέτας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει εξελίξει όλα τα στατιστικά των φετινών Μπακς, με τον Μάικ Μπάντενχολζερ να 'χει αλλάξει γενικά το Μιλγουόκι προς το καλύτερο. Αυτό συνέβη και γιατί δεν απαγόρευσε διέγραψε τα δίποντα, που δεν είναι κάτω από το καλάθι, από τις επιλογές των παικτών του. Κάτι που έχουν κάνει οι περισσότεροι γιατί το τρίποντο δίνει περισσότερους πόντους από το δίποντο. Προφανώς και είχε πολύ συγκεκριμένο λόγο: το "Greek Freak" που είναι ανίκητος, όταν πατά το πόδι του στη ρακέτα.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) charges into Detroit Pistons forward Blake Griffin (23) in the first half of an NBA basketball game in Detroit, Monday, Dec. 17, 2018. (AP Photo/Paul Sancya)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) charges into Detroit Pistons forward Blake Griffin (23) in the first half of an NBA basketball game in Detroit, Monday, Dec. 17, 2018. (AP Photo/Paul Sancya) AP

" Ο Αντετοκούνμπο είναι, αυτήν τη στιγμή, ο πιο δυνατός παίκτης του ΝΒΑ, από μέσα. Ηγείται της λίγκας σε καρφώματα και πόντους από τη ρακέτα. Στον καιρό των ατελείωτων τριπόντων, παρέχει στους φιλάθλους μια φρέσκια ανάσα, κάνοντας δικό του το παιχνίδι με δυνατές επιθέσεις στη στεφάνη που κόβουν την ανάσα, ενώ είναι και αποτελεσματικές. Ο Γιάννης είναι ο βασιλιάς της ρακέτας, με το σουτ από αυτήν την περιοχή να είναι καθοριστικό για το παιχνίδι του.

Το 93% των πόντων του προέρχεται από το 'ζωγραφιστό' ή τη γραμμή. Είναι στο Νο1 της λίστας με τα καρφώματα που δεν αφορούν ασίστ, φέτος. Έχει 55. Ακολουθεί ο Ρούντι Γκομπέρ, με 23". Για την ιστορία, το 55.9% των καλαθιών του είναι αποτέλεσμα πάσας, με τον Γκόλντσμπερι να τονίζει το εξής:

Μολονότι τα τρίποντα είναι πολύτιμα, τα καρφώματα παραμένουν το πιο αποτελεσματικό play στο σπορ. Είναι όμως, δύσκολο να τα δημιουργήσεις, εκτός και αν είσαι ο Γιάννης, με κάποιον τρόπο κάνει 4.6 ανά αγώνα.

Ο Γιάννης είναι αποτελεσματικός, αλλά και διασκεδαστικός. Στο σύνολο των 41 παικτών που 'χουν δοκιμάσει φέτος τουλάχιστον 400 σουτ, είναι στο Νο1 σε αποτελεσματικότητα ποσοστού στα εντός παιδιάς (59.7%). Τις δέκα τελευταίες σεζόν μόνο ο Στέφεν Κάρι και ο ΛεΜπρον Τζέιμς έκαναν κάτι καλύτερο, σε ό,τι αφορά τους παίκτες που έχουν το usage percentage (ποσοστό των plays που κρίνονται από συγκεκριμένα χέρια) του Αντετοκούνμπο.

Όνομα

Usage%

Τζέιμς Χάρντεν

36.2

Τζόελ Εμπίντ

34.5

Κέβιν Ντουράντ

31.2

Ζακ ΛαΒιν

30.9

Ντέβιν Μπούκερ

30.9

ΛεΜπρον Τζέιμς

30.8

Γιάννης

30

" To παιχνίδι του μπορεί να είναι απλό, αλλά είναι και ασταμάτητο" καταλήγει ο ειδικός.

Ο αρτίστας από μέση απόσταση

Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών αντιμετωπίζει τα σουτ από μέση κατάσταση όπως ο διάβολος το λιβάνι " με την τέχνη αυτή να πεθαίνει και χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος μεγάλος αρτίστας ήταν ο Καρμέλο Άντονι ", υπάρχει ο Κέβιν Ντουράντ να ανατρέπει τα δεδομένα. Είναι στο Νο1 αυτής της λίστας και προφανώς δεν είναι έκπληξη ότι τον ακολουθούν δυο "Σπιρούνια", ο ΛαΜάρκους Άλντριτζ και ο ΝτεΜαρ ΝτεΡοζάν -που γενικά, δεν σουτάρουν τρίποντα και συνολικά ο προπονητής τους σιχαίνεται τον τρόπο με τον οποίον έχει εξελιχθεί το παιχνίδι με το τρελό τρέξιμο και τα τρίποντα από παντού. Τουλάχιστον το 40% των σουτ που δοκιμάζουν οι δυο τελευταίοι είναι από μέση απόσταση.

Houston Rockets forward PJ Tucker (17) reacts after being called for a foul during the second half of an NBA basketball game against the Miami Heat, Thursday, Dec. 20, 2018, in Miami. The Heat won 101-99. (AP Photo/Lynne Sladky)
Houston Rockets forward PJ Tucker (17) reacts after being called for a foul during the second half of an NBA basketball game against the Miami Heat, Thursday, Dec. 20, 2018, in Miami. The Heat won 101-99. (AP Photo/Lynne Sladky) AP

Τα λατρεμένα των αναλυτών

" Αν είναι αλήθεια πως τα τρίποντα από τη γωνία είναι τα πιο έξυπνα jump shots στο μπάσκετ, ο PJ Tάκερ είναι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν των καλαθιών. Είναι ο πρώτος σκόρερ και από τις δυο γωνίες. Έχει σκοράρει 46 τέτοια σουτ, στα πρώτα 29 ματς της σεζόν. Η επιτυχία του ωστόσο, είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Είναι ο προορισμός στο τέλος τακτικών που 'χουν δημιουργηθεί για αυτές τις ευκαιρίες".

Το τρίποντο από τη γωνία είναι το σουτ που κατ' εξοχήν εξαρτάται από τις συνεργασίες. Θέλει δηλαδή, την ασίστ του. Το 95% αυτών που 'χει βάλει ο Τάκερ αφορά πάσα από φίλο Rocket. Από την αριστερή γωνία έχει 54% και από τη δεξιά 36%. Το 81% των σουτ που έχει επιχειρήσει γενικά, φέτος είναι από τις γωνίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK