Οι Μπλέιζερς είχαν... Νούρκιτς και αυτός βοσνιακό μπλουζάκι

Η φυσική παρουσία του Γιουσούφ Νούρκιτς στο 'Moda Center' χαροποίησε όσους ήταν εκεί. Ακόμη και τον Νίκολα Γιόκιτς. Αντίθετα αντιδράσεις προέκυψαν με το περιεχόμενο του Τ-shirt που επέλεξε για τη βραδιά.

Οι Μπλέιζερς είχαν... Νούρκιτς και αυτός βοσνιακό μπλουζάκι

Πριν από 6 εβδομάδες, στο παιχνίδι με τους Νετς, ο Γιουσούφ Νούρκιτς είχε έναν φρικιαστικό τραυματισμό με αλλεπάλληλα κατάγματα σε κνήμη και περόνη.

Τον θυμάσαι.

Τότε πολλοί ξέγραψαν τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, οι οποίοι έχαναν τον βασικό σέντερ τους, έναν ψηλό που έδινε 15.6 πόντους και 10.4 ριμπάουντ ανά συμμετοχή. Κυρίως δε έναν παίκτη με 57% στην κλίμακα true shooting, προσφέροντας εγγύηση στην επίθεση.

Ενάντια στις προβλέψεις αποκλεισμού, ακόμη κι από τον πρώτο γύρο, η ομάδα του Τέρι Στοτς 'επιβίωσε'. Αρχικά πέταξε εκτός συνέχειας τους απογοητευτικούς για άλλη μια σεζόν Θάντερ των Γουέστμπρουκ-Πολ και έπειτα από το 119-108 επί των Νάγκετς, από το οποίο δεν έλειψε η ένταση στο β' μισό, πηγαίνει στον Ντένβερ για να παίξει... ρέστα στο Game7. Άνευ πίεσης, η οποία περισσότερο αφορά τους 'σβόλους', γιατί παίζουν εντός έδρας.

Όλα αυτά γιατί ο Γιουσούφ Νούρκιτς ήταν (ξανά) εκεί. Όχι ως πνεύμα και αύρα. Ως φυσική παρουσία. Περπατώντας πλέον χωρίς βοηθήματα και δεκανίνια. Καμαρωτός και χαμογελαστός, φορώντας ένα μπλε κοστούμι και ένα λευκό T-shirt με το βοσνιακό έμβλημα στην καρδιά και οκτώ σλάβικα ονόματα στο κέντρο. Τα ονόματα οκτώ Βόσνιων πολιτικών και στρατιωτών που στην πατρίδα θεωρούνται ήρωες πολέμου, έχοντας χάσει τη ζωή τους στο μέτωπο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Νούρκιτς έχει γεννηθεί στην Τούζλα στις 23 Αυγούστου του 1994, λίγους μήνες πριν (25 Μαϊου του 1995) ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από τις θέσεις των σέρβικων δυνάμεων είχε ως αιματηρή συνέπεια το θάνατο 71 πολιτών, μεταξύ των οποίων ένα 2χρονο παιδί, και τον τραυματισμών άλλων 200.

Πάντως ουδείς είχε ασχοληθεί ως τότε με πολιτικό μήνυμα, καθώς όταν στο video wall εμφανίστηκε η φιγούρα του όλο το 'Moda Center' ηλεκτρίστηκε. Με νοήματα και χειρονομίες ο Βόσνιος απαιτούσε περισσότερη ένταση στις φωνές. Την είχε.

"Για μένα είναι πιο δύσκολο να είσαι στον πάγκο και όχι στο παιχνίδι. Όταν παρακολουθείς και μόνο αυτό μπορείς να κάνεις ως θεατής, το κάνει ακόμη δυσκολότερο. Εύχομαι να μπορούσα να παίξω. Είναι τρομερός ο τρόπος που με υποστηρίζουν από την πρώτη μέρα που είμαι εδώ".

Ήταν η πρώτη φορά που ο Νούρκιτς μίλησε δημόσια μετά τον τραυματισμό του. Ζήτησε μάλιστα να ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή στο Ντένβερ, αλλά δεν θα του επιτρέψουν, μάλλον.

Τον Νίκολα Γιόκιτς θα τον ευχαριστούσε να τον έβλεπε ξανά από κοντά, παρόλο που στη Σερβία έχουν ήδη κυκλοφορήσει δημοσιεύματα με υποτιμητικούς, για την καταγωγή του, χαρακτηρισμούς για την πρωτοβουλία του Νούρκιτς να φτιάξει και να προβάλει το εν λόγω μπλουζάκι.

Παρά την πικρή γεύση της ήττας που είχε στο στόμα, ο σέντερ των Νάγκετς δεν αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου χωρίς ν' αναφερθεί στον αντίπαλό του. Το επέβαλε, κρατώντας για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη τους δημοσιογράφους. "Θα ήθελα να πω κάτι: Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βλέπω τον Νουρκ υγιή. Όχι ακριβώς υγιή, αλλά είναι πίσω. Ξέρω ότι είχε έναν σκληρό τραυματισμό. Είμαστε αντίπαλοι, αλλά για μένα είναι εξαιρετικά όμορφο να περπατά χωρίς βοήθεια σε τόσο σύντομο διάστημα".

Τον Νούρκιτς θα τον ήθελε πολύ δίπλα του και ο Ντέιμιαν Λίλαρντ. Για να τον εμψυχώνει. Διότι "είναι μέλος της ομάδας και όταν τον έχουμε εκεί νιώθουμε πιο πλήρεις. Κάποιες φορές κοιτάζεις εκεί πέρα, δεν είναι κι λες ότι καποιος λείπει. Είναι επίσης ένα άτομο που μιλάει πολύ και νιώθεις την παρουσία του. Ήταν η πρώτη φορά που μου είπε όταν κάθισα δίπλα του 'φίλε μου, μακάρι να μπορούσα να παίξω με σπασμένο πόδι. Θα πήγαινα εκεί έξω τώρα και θα τραυματιζόμουν ξανά, αν μπορούσα'. Σκέφτηκα πως αυτός ο τύπος είναι τρελός".

"Μιλάει. Μιλάει πάντα. Αυτός είναι ο Νουρκ", όπως συμπλήρωσε ο Σεθ Κάρι.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Craig Mitchelldyer)

News 24/7

24MEDIA NETWORK