Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έγιναν κατσαρίδες

Όπως το Γκόλντεν Στέιτ εξελισσόταν σε δυναστεία, ήλθε αντιμέτωπο με ουκ ολίγες καταστάσεις. Χρειάστηκε να μάθει να τις διαχειρίζεται. Και τώρα δείχνει πως δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει. Εκτός και αν προκύψει στους τελικούς του ΝΒΑ.

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έγιναν κατσαρίδες

Οι Ουόριορς είναι πρωταθλητές Δύσης. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Δηλαδή, θα εμφανιστούν στους τελικούς του ΝΒΑ, για πέμπτη σερί σεζόν. Θέλω να διαβάσεις αυτές τις γραμμές ξανά, ανεπηρέαστος από όσα βλέπεις να συμβαίνουν στην Ευρώπη. Μείνε στο πέντε. Έχει σημασία.

Βλέπεις, η τελευταία ομάδα που εμφανίστηκε σε τελικούς του ΝΒΑ, πέντε διαδοχικές χρονιές ήταν η Βοστώνη. Βασικά, το έκανε 10 φορές από το 1957 έως το 1966. Πήρε εννέα τίτλους. Οι οκτώ ήταν συναπτοί. Κάτσε να σου πω κάτι που θα εκτιμήσεις.

Η σεζόν 1970-71 ήταν η πρώτη με το ΝΒΑ να 'χει δυο περιφέρειες. Έκτοτε ουδεμία ομάδα έχει φτάσει στους τελικούς περισσότερες από τέσσερις σερί φορές. Στα 4 έφτασαν οι Λέικερς (1982-85), Σέλτικς (1984-87), Χιτ (2011-14) και Καβς (2015-18). Κατά συνέπεια, οι "Πολεμιστές" θα διεκδικήσουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τη χρονιά που έγιναν 'κατσαρίδες', καθώς επιβίωσαν τσακωμών, τραυματισμών, των πάντων όλων.

Los Warriors de Golden State posan con el trofeo de campeones de la Conferencia del Oeste, tras barrera a los Trail Blazers de Portland, el lunes 20 de mayo de 2019 (AP Foto/Craig Mitchelldyer)
Los Warriors de Golden State posan con el trofeo de campeones de la Conferencia del Oeste, tras barrera a los Trail Blazers de Portland, el lunes 20 de mayo de 2019 (AP Foto/Craig Mitchelldyer) AP

> Έφτασαν στο καλύτερο κομμάτι της χρονιάς, χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ και τους 34.2 πόντους που έδινε στη φετινή postseason, κατά μ.ο. ανά αγώνα.

> Ο Στεφ Κάρι είχε ένα θέμα με τα ποσοστά του, μέχρι τη στιγμή που τέθηκε εκτός ο KD. Έκτοτε (από το πέμπτο ματς με τους Ρόκετς) δίνει 35.8 πόντους, κάθε βράδυ.

> Το 4-0 επί των Μπλέιζερς ήταν ο 99ος αγώνες των Ουόριορς στα playoffs, την τελευταία πενταετία και το 119-117 η 75η νίκη.

> Πλέον είναι στους τέσσερις νίκες μακριά από το πρώτο three-peat, στην εποχή που ακολούθησε τους διαδοχικούς τίτλους των Λέικερς με πρωταγωνιστές τους Κόμπε Μπράιαντ και Σακίλ Ο Νιλ (2000 έως 2002).

Ο Στιβ Κερ είπε το πιο απλό πράγμα, μήπως και κατανοήσουν την πραγματικότητα, ακόμα και αυτοί που αρνούνται πεισματικά να τη δουν. Εξήγησε πως " υπάρχει λόγος που δεν είχε ξαναγίνει από τους Σέλτικς του '60, τους Σέλτικς του Μπιλ Ράσελ: είναι πραγματικά δύσκολο". Υπήρχε κάτι που δεν είπε. Το " είναι δύσκολο για τους άλλους", γιατί οι δικοί του παίκτες το έκαναν να φαίνεται έως και εκνευριστικά εύκολο.

Πώς όμως, μπήκε η 'σκούπα' στους Μπλέιζερς (119-117, στην α' παράταση), γεγονός που δίνει στο Γκόλντεν Στέιτ το δικαίωμα να διεκδικήσει το τρίτο σερί δαχτυλίδι και το τέταρτο σε πέντε σεζόν; Σημείωσε και ότι είναι το έκτο 'σκούπισμα' της πενταετίας.

Από την αρχή της σειράς, οι Ουόριορς προκάλεσαν τους πάντες να τους νικήσουν. Πλην του Ντάμιαν Λίλαρντ. Εννοώ αμυντικά ήταν λίγο πιο χαλαροί με όλους τους άλλους, πέραν του τέσσερις φορές All Star, που αν περνούσε τον -δίμετρο- Κλέι Τόμπσον, έπεφτε πάνω στον (1.98) Ιγκουοντάλα και αν περνούσε τον Ιγκουοντάλα τον περίμενε ο (1.98 που παίζει ως 2.13) Ντρέιμοντ Γκριν -γνωστός και ως ' καλύτερος αμυντικός των φετινών playoffs'.

Αφότου τραυματίστηκε ο Ιγκουοντάλα, πήρα μια ανάσα, αλλά και πάλι δεν περνούσε καλά. Πολλώ δε από τη στιγμή που έπαθε separated rib, στο δεύτερο ματς. Πράγμα που αποκάλυψε ο Shams Charania του “The Athletic” και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο παίκτης, μετά τον τρίτο αγώνα.

Το τραύμα προέκυψε όταν κατά λάθος ο Κεβόν Λούνεϊ τον χτύπησε στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ κυνηγούσαν μια μπάλα. 'Σχίστηκε' το πλευρό από το χόνδρο -στην αριστερή πλευρά.

Η αποθεραπεία διαρκεί 3 με τέσσερις εβδομάδες, διάστημα που δεν είχε στη διάθεση του ο ηγέτης των Μπλέιζερς. Για να απαλλαγεί κάποιος από τους έντονους πόνους (το πλευρό δεν είναι πια 'κολλημένο' στο στέρνο, άρα κάθε κίνηση προκαλεί ενόχληση), χρειάζεται ξεκούραση. Πολυτέλεια που επίσης δεν είχε ο Λίλαρντ, ο οποίος επέμεινε ότι 'δεν επηρεάζει το παιχνίδι μου'. Μόνο που το επηρέασε. Μέχρι τα ξημερώματα είχε 32.6% στα σουτ. Ή αν προτιμάς είχε τον ίδιο αριθμό λαθών και εντός παιδιάς (14 και 15). Αρνούνταν να πάρει έστω αναλγητικά, γιατί όπως είπε στο ιατρικό τιμ “ διαλύουν το στομάχι μου, μετά το ματς”.

Ο Λίλαρντ πέρασε όλο το βράδυ με τον πόνο του και τρεις παίκτες πάνω του. Παρ' όλα αυτά, πήρε την τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας και έχασε λέι απ. Πήρε και το τελευταίο σουτ της εξτρά περιόδου. Ήταν από το τρίποντο και 'κοντό'.

Portland Trail Blazers guard Damian Lillard, right, watches as his final-seconds three-point basket attempt falls short during overtime in Game 4 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals against the Golden State Warriors, Monday, May 20, 2019, in Portland, Ore. The Warriors won 119-117 in overtime. (AP Photo/Ted S. Warren)
Portland Trail Blazers guard Damian Lillard, right, watches as his final-seconds three-point basket attempt falls short during overtime in Game 4 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals against the Golden State Warriors, Monday, May 20, 2019, in Portland, Ore. The Warriors won 119-117 in overtime. (AP Photo/Ted S. Warren) AP

Τελείωσε με 28 πόντους (11/24 σουτ) και 12 ασίστ. Τελείωσε την τέταρτη σεζόν με τουλάχιστον 25 πόντους ανά αγώνα, την πρώτη με τεράστια ποικιλία σε αποστάσεις από τις οποίες σηκωνόταν για να σκοράρει, εξ ου και είναι ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι -μετά τον Στεφ Κάρι.

Ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των Μπλέιζερς ήταν ο Μέγιερς Λέοναρντ, που κάλυψε τη θέση του βασικού σέντερ. Έκανε ρεκόρ καριέρας με 30 πόντους και 12 ριμπ. Τους 25 πόντους τους έβαλε στο πρώτο ημίχρονο. Μετά, τον τακτοποίησαν οι άλλοι.

Portland Trail Blazers forward Meyers Leonard, right, dunks over Golden State Warriors forward Draymond Green during the second half of Game 4 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals Monday, May 20, 2019, in Portland, Ore. The Warriors won 119-117 in overtime. (AP Photo/Craig Mitchelldyer)
Portland Trail Blazers forward Meyers Leonard, right, dunks over Golden State Warriors forward Draymond Green during the second half of Game 4 of the NBA basketball playoffs Western Conference finals Monday, May 20, 2019, in Portland, Ore. The Warriors won 119-117 in overtime. (AP Photo/Craig Mitchelldyer) AP

Ουδείς ίδρωσε στο -17 της τρίτης περιόδου

Για τρίτο σερί ματς οι Μπλέιζερς προηγήθηκαν με διψήφιο αριθμό πόντων. Οι Ουόριορς βρέθηκαν στο -17, στην τρίτη περίοδο για την οποία θα μου επιτρέψεις να σου μιλήσω ακόμα μία φορά. Ξέρω πως η επανάληψη είναι γνωστή ως η μητέρα της μάθησης. Εκτός και αν πάρεις υπερβολική δόση. Τότε εξελίσσεται σε ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στον κόσμο. Σκέψου κάποιον να σου λέει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, επί εννέα μήνες.

Κάποια στιγμή, στο πρώτο γράμμα της πρότασης νιώθεις το αίμα να συγκεντρώνεται στο κεφάλι σου. Όχι γιατί το θες. Από ένστικτο. Και όταν δεν υπάρχει κατανόηση, έρχεται η απελπισία. Σαν και αυτήν που έζησαν οι Μπλέιζερς τα ξημερώματα.

Από τους πρώτους μήνες της νέας σεζόν έχει καταστεί σαφές πως οι Ουόριορς είναι η καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ, στην τρίτη περίοδο. Τελευταία φορά, τα 'χες διαβάσει με αφορμή το δεύτερο ματς. Ε, στην τρίτη περίοδο άρχισε η αντεπίθεση του Γκόλντεν Στέιτ με την οποία 'έσβησαν' το -17, όταν ο Κλέι Τόμπσον ευστόχησε σε τρίποντο, ενώ έμεναν λιγότερα από δυο λεπτά για το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Ο Στιβ Κερ είχε να κάνει άλλη τοποθέτηση/μαχαιριά στην καρδιά των αντιπάλων.

Νιώθω ένα τελείως διαφορετικό vibe από την ομάδα μας, από εκείνο που ένιωθα προ πενταετίας, όταν άρχισαν όλα. Τότε είχαμε πολλά παιχνίδια στα οποία όλοι δείχναμε 'σκόρπιοι', νευρικοί. Έπρεπε να βρούμε τις λύσεις μας. Τώρα είμαστε πιο συγκροτημένοι, έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γιατί πάνω κάτω έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις.

Θα 'χεις υποθέσει πως ο Στεφ Κάρι έπαιξε ηγετικό ρόλο, με 37 πόντοι (4/9 δίποντα, 7/16 τρίποντα, 8/9 βολές), 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ, σε 47'. Παρεμπιπτόντως, είχε μόνο 2 λάθη.

Ο Σεθ Κάρι έκανε δουλίτσα στην άμυνα στον αδελφό του, στο δεύτερο ματς, αλλά αυτό που κατάφερε ήταν να ωθήσει τον Στεφ να βρει νέους τρόπους να είναι αποτελεσματικός. Χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ (παρεμπιπτόντως, λείπουν και οι Αντρέ Ιγκουοντάλα και ΝτεΜάρκους Κάζινς, έτσι;) το Γκόλντεν Στέιτ γύρισε περισσότερο την μπάλα και στο 32.1% των φορών την ακουμπούσε στα χέρια του δυο φορές MVP, για να αποφασίσει εκείνος πώς ήθελε να ολοκληρώσει (βλ. usage%).

Ο Κάρι δεν ήταν ο μόνος με τριπλ νταμπλ. Διψήφιο αριθμό σε τρεις κατηγορίες είχε αυτό το βράδυ και ο Ντρέιμοντ Γκριν. Για την ακρίβεια, έφτασε τους 18 πόντους με το τρίποντο που σκόραρε και διαμόρφωσε το 119-117, το οποίο έμεινε έως το τέλος. Για δεύτερο σερί βράδυ είχε τριπλ νταμπλ, καθώς έδωσε και 14 ριμπάουντ, με 11 ασίστ.

Ο Στεφ Κάρι και ο Ντρέιμοντ Γκριν έγιναν οι πρώτοι συμπαίκτες που είχαν τριπλ νταμπλ, στον ίδιο αγώνα για τα playoffs του ΝΒΑ. Ο τελευταίος είχε να κάνει και μια διευκρίνιση.

Ο στόχος δεν ήταν να φτάσουμε στους τελικούς, αλλά να πάρουμε το πρωτάθλημα. Έως τώρα είχαμε παιδιά να κάνουν ένα βήμα μπροστά, για να καλυφθούν οι απουσίες που 'χουμε. Ανυπομονούμε να κάνουν το ίδιο και στη συνέχεια.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK