Πώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς ευεργετήθηκαν από το ροντέο

Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν πέρασε υπέροχα. Έγινε το πρώτο 'Σπιρούνι', μετά τον Ντάνκαν -το 2003- που έκανε triple double επί εδάφους Σαν Αντόνιο. Ο Καουάι Λέοναρντ άκουγε όλο το βράδυ πως είναι προδότης. Στο τέλος, σφικταγκαλιάστηκε με τον Πόποβιτς που θα 'ζήσει' και φέτος με τις ιδέες του.

Πώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς ευεργετήθηκαν από το ροντέο

Ουκ ολίγες ομάδες (διαπλανητικώς) γίνονται ροντέο -με εισαγωγικά. Υπάρχει και μία που ευεργετείται από την έκθεση στην οποία cowboys -άνθρωποι που φροντίζουν βοοειδή- δείχνουν τις ικανότητες τους. Γιατί δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά αυτός είναι ο ορισμός της λέξης 'ροντέο'.

Με την ευκαιρία, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι οι cowboys, οι κανονικοί, οι αυθεντικοί που ζούσαν στην αμερικανική Άγρια Δύση, δεν είχαν όπλα -πλην των φορών που οδηγούσαν το κοπάδι τους. Και δεν τσακώνονταν με όσους έβρισκαν μπροστά τους. Αυτή είναι η εικόνα που αποκτήσαμε από τον Τζον Ουέιν και τον Κλιντ Ίστγουντ, στα “σπαγγέτι”, τις ταινίες γουέστερν. Επίσης, υπήρχαν πολλοί μαύροι καουμπόηδες (ένας στους τέσσερις). Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας, που είναι οι Spurs.

Την Τετάρτη 5/12 το Σαν Αντόνιο είχε για ρεκόρ το 12-14 και βρισκόταν εκτός της οκτάδας, στην κατάταξη της Δύσης. Πλέον μετράει 11 νίκες, στα 14 τελευταία ματς. Η τελευταία ήταν επί της ομάδας που είχε τις περισσότερες επιτυχίες, σε όλο το ΝΒΑ: τους Ράπτορς.

Πίσω στις 5/12, εκείνη την ημέρα οι Σπερς είχαν χάσει (121-113) στο Λος Άντζελες από τους Λέικερς, τους οποίους φιλοξένησαν στο AT&T Center δυο ημέρες μετά και νίκησαν στις 7/12 (113-120). Ήταν η πρώτη από τις τέσσερις νίκες που ακολούθησαν. Η αρχή του 6-1 που ακολούθησε σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια. Η μόνη απώλεια ήταν από τους Μπουλς. Μη σε ζαλίζω με λόγια. Δες τι έγινε, πριν περάσουμε στο "γιατί".

Ημερ.

Αντίπαλος

Αποτέλεσμα

Streak

5/12

@Λέικερς

113-121

L2

7/12

Λέικερς

133-120

W1

9/12

Τζαζ

110-97

W2

11/12

Σανς

111-86

W3

13/12

Κλίπερς

125-87

W4

15/12

Mπουλς

93-98

L1

17/12

Σίξερς

123-96

W1

19/12

@Mάτζικ

129-90

W2

21/12

Γουλβς

124-98

W3

22/12

@Ρόκετς

101-108

L1

26/12

Nάγκετς

111-103

W1

28/12

@Nάγκετς

99-102

L1

29/12

@Kλίπερς

112-111

W1

31/12

Σέλτικς

120-111

W2

3/1

Ράπτορς

125-107

W3

Eικάζω πως παρατήρησες ότι είναι πολλά τα εντός έδρας παιχνίδια. Και δη αυτά που έδωσαν οι Σπερς διαδοχικά στο γήπεδο τους, από την αρχή έως τα μέσα του Δεκέμβρη. Δεν επρόκειτο για κάποια εύνοια της λίγκας προς τον οργανισμό-υπόδειγμα του ΝΒΑ. Συμβαίνει κάθε χρόνο, λόγω του ροντέο που λέγαμε.

Πώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς ευεργετήθηκαν από το ροντέο

Από το 1949, φιλοξενείται στο Σαν Αντόνιο το San Antonio Stock Show & Rodeo. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, με τεράστιο κύρος events της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχει περισσότερους από 2.000.000 επισκέπτες και 6.000 εθελοντές, που προσφέρει 198 εκατ. δολ. στους νέους του Τέξας, μέσω υποτροφιών, επιχορηγήσεων, προμηθειών, δημοπρασιών, πλειστηριασμών και αγώνων. Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει η νεολαία της δεύτερης μεγαλύτερης, σε έκταση, πολιτείας των ΗΠΑ (μετά την Αλάσκα) τη γεωργία και πώς μπορεί να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτή. Φέτος θα γίνει από τις 7 έως τις 24 του Φλεβάρη. Στο AT&T Center.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Για να μένει άδειο όλο αυτό το διάστημα το γήπεδο των Σπερς, εκείνοι υποχρεώνονται να δίνουν πολλά μαζεμένα εντός έδρας παιχνίδια, ώστε όταν το ροντέο είναι στην πόλη τους, εκείνοι να παίζουν αλλού. Πού θα ταξιδέψουν φέτος, για χάρη των cowboys και της αγροτιάς; Στο Πόρτλαντ (7/2), το Σολτ Λέικ Σίτι (9/12), το Μέμφις (12/2), το Τορόντο (22/2) και τη Νέα Υόρκη, όπου στις 24/2 θα παίξουν με τους Νικς και τις 25/2 με τους Νετς. Ε, κάπου στις 27/2 θα επιστρέψουν στη βάση τους για να υποδεχθούν τους Πίστονς.

Θα έλεγες πως αυτό το διάστημα θα είναι το πιο κρίσιμο για τα 'Σπιρούνια' που αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν τον φρενήρη ρυθμό που 'χει πια το ΝΒΑ. Βλέπεις, ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει επιλέξει να ζήσει ή να 'πεθάνει' με τις ιδέες του.

Πριν εστιάσουμε στην επιστροφή του Kawhi Leonard (Καουάι Λέοναρντ) στο Σαν Αντόνιο και το πρώτο παιχνίδι του DeMar DeRozan (ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν) εναντίον των Ράπτορς, θα ήθελα να δεις πού έχει φτάσει η ιστορία με το φετινό τρέξιμο στο θεαματικότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς ευεργετήθηκαν από το ροντέο

Το γράφημα ανήκει στον Dean Oliver (Ντιν Όλιβερ), για τον οποίον έχεις διαβάσει ξανά στο Contra.gr, στο κείμενο με τίτλο " Καλάθης και Σπανούλης είναι μια ομάδα μόνοι τους", που βασίστηκε στις αρχές του πρωτοπόρου των αθλητικών analytics. Στο τελευταίο του post βλέπεις πως στις περισσότερες σεζόν, από το 2013, ο ρυθμός της λίγκας άρχιζε από ένα 'άλφα' επίπεδο που αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου -με εξαίρεση το 2015. Φέτος, άρχισε από το υψηλότερο επίπεδο που 'χει σημειωθεί ποτέ και πλέον έχει μπει σε μια ευθεία -που πάλι, είναι υψηλότερη όλων. Πάμε και στο ματς της ημέρας.

Πώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς ευεργετήθηκαν από το ροντέο

Μέχρι πρότινος οι Ράπτορς ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ της Ανατολής -και του ΝΒΑ. Ώσπου τραυματίστηκε στη μέση ο Kyle Lowry (Κάιλ Λόρι), των 14.4 πόντων και 9.8 ασίστ ανά αγώνα και του τρίποντου που 'άνοιγε' το γήπεδο για την παρέα του. Ακολούθησε μια παρανόηση ως προς τα ονόματα των παικτών που είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν, γεγονός που 'χάλασε' τα αποδυτήρια και άρχισαν οι απώλειες. Καλά, μη φανταστείς πως έχουν κάποιο τρελό αρνητικό σερί. Δεν έχουν όμως, το καλύτερο ρεκόρ. Μάλλον θα ζήσουν.

Όπως θα ζήσει και ο Λέοναρντ, μετά τις συνεχείς αποδοκιμασίες του λαού που ήταν στο AT&T τα ξημερώματα (το "προδότη" έδινε και έπαιρνε), στην πρώτη επιστροφή μετά το saga του καλοκαιριού.

Τα media κάνουν εξαιρετική δουλειά στο παίζουν με τα μυαλά του κόσμου και να τον επηρεάζουν, ώστε να σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο. Ήξερα τι θα συμβεί, γιατί είχα διαβάσει τι είχε γραφτεί

Επειδή δεν είσαι υποχρεωμένος να το θυμάσαι, ας πούμε τα βασικά:

> στο 5ο ματς των Σπερς με τους Ρόκετς, στο δεύτερο γύρο των πλέι οφ, ο Λέοναρντ 'γύρισε' τον αστράγαλο. Έχασε το έκτο παιχνίδι, με την ομάδα του να προηγείται 3-2 -που σήμαινε ότι χωρίς αυτόν θα πήγαινε η διαδικασία στο 7ο ματς, όπου θα επέστρεφε. Οπότε, υπήρχε μια άνεση.

> στον πρώτο τελικό της Δύσης, με τους Ουόριορς, τα 'Σπιρούνια' προηγούνταν με 23 πόντους, πριν ο Ζάζα Πατσούλια βάλει το πόδι του κάτω από του Λέοναρντ -εκείνος ήταν σε jump shot- και τον θέσει εκτός χρονιάς. Σημείωσε επίσης, πως έως εκείνη τη στιγμή ήταν ο 'διάδοχος' του Τιμ Ντάνκαν.

> ο Λέοναρντ ανέπτυξε μια μυστηριώδη κατάσταση στον τετρακέφαλο που τον κράτησε εκτός των πρώτων 27 ματς, τη σεζόν 2017-18. Όσο ήταν εκτός, αυξάνονταν διαρκώς οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι έχει 'τσακίσει' η σχέση του με τον Πόποβιτς. Αποκαλύφθηκε και τη συνάντηση στην οποία οι συμπαίκτες του τον ρώτησαν αν θα γυρίσει κάποτε μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Το βέβαιο ήταν πως όντως, είχε σοβαρό τραυματισμό. Ο Πάρκερ που είχε 100 φορές πιο σημαντικό τραύμα, στο ίδιο σημείο, είχε χρειαστεί έξι μήνες για το comeback.

San Antonio Spurs Kawhi Leonard, dribbles the ball past Phoenix Suns P.J. Tucker, as San Antonio Spurs head coach Gregg Popovic looks on, in the second half of their regular-season NBA basketball game in Mexico City, Saturday, Jan. 14, 2017. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
San Antonio Spurs Kawhi Leonard, dribbles the ball past Phoenix Suns P.J. Tucker, as San Antonio Spurs head coach Gregg Popovic looks on, in the second half of their regular-season NBA basketball game in Mexico City, Saturday, Jan. 14, 2017. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

> ο 27χρονος φούντωνε όλο και περισσότερο με αυτό που του συνέβαινε και όσα άκουγε -όλοι αμφισβητούσαν το πόσο πονά, με τους Σπερς να καταλήγουν στο ότι τους δούλευε και ότι απλά δεν ήθελε να παίζει, δεδομένου και του ΟΚ που του 'χε δώσει το ιατρικό τιμ του οργανισμού.

> πολλοί υποστήριζαν πως θα γιάνει, αν πάρει το max της επέκτασης -το συμβόλαιο του λήγει το 2019. Μόνο που ο Λέοναρντ δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση ως προς το να λυθεί η -ας πούμε- παρεξήγηση το καλοκαίρι. Έκανε το αντίθετο: ζήτησε ανταλλαγή.

> οι Λέικερς έτρεξαν να προλάβουν. Οι Σπερς τους αρνήθηκαν. Ο Λέοναρντ είχε πει πως θέλει να παίξει σε ζεστό κλίμα. Το Σαν Αντόνιο συμφώνησε να τον δώσει στο Τορόντο της βαρυχειμωνιάς.

Βρισκόμαστε στο Γενάρη του 2019 και ουδείς ξέρει τι θα κάνει το καλοκαίρι ο Λέοναρντ, ως φρι έιτζεντ. Πληροφορίες θέλουν τους Λέικερς να μην είναι πια η πρώτη επιλογή -μετά την άφιξη του ΛεΜπρον Τζέιμς. Στο Νο1 βρίσκονται πλέον, οι Κλίπερς. Θεωρητικά, γιατί ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν έχει πει κουβέντα. Πέραν του "υποθέτω ότι όταν δεν παίζεις, ξεχνούν πως μπορείς να ηγηθείς" ως απάντηση στο "ο Καουάι δεν είναι ηγέτης" του Πόποβιτς.

Για την ιστορία, οι δυο τους μίλησαν για αρκετή ώρα, στο κέντρο του γηπέδου μετά το τέλος του αγώνα. Μετά σφικταγκαλιάστηκαν

Ο Λέοναρντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των Ράπτορς (21π, με 8/13 σουτ), ενώ έδωσε και 5 ασίστ. Μόνο που στο plus/minus είχε -22, το τρίτο χειρότερο της παρέας του. Οι Σπερς όμως, ήταν αυτοί που πίεσαν το ρυθμό και αναζητούσαν διαρκώς τα ελεύθερα σουτ. Έτσι κέρδισαν. Έτσι και χάριν του ΝτεΡόζαν, ο οποίος επίσης έπαιξε για πρώτη φορά εναντίον των Ράπτορς. Είχε ενημερώσει πως είχε ως στόχο "να 'σπάσω' κάθε ρεκόρ που υπάρχει".

Toronto Raptors forward Kawhi Leonard (2) is blocked as he drives to the basket against San Antonio Spurs guard DeMar DeRozan (10) and guard Derrick White (4) during the first half of an NBA basketball game, Thursday, Jan. 3, 2019, in San Antonio. (AP Photo/Eric Gay)
Toronto Raptors forward Kawhi Leonard (2) is blocked as he drives to the basket against San Antonio Spurs guard DeMar DeRozan (10) and guard Derrick White (4) during the first half of an NBA basketball game, Thursday, Jan. 3, 2019, in San Antonio. (AP Photo/Eric Gay) AP

Η αλήθεια είναι πως ανανέωσε την ιστορία. Αυτό που έκανε ήταν triple double, με 24π., 14 ριμπ. και 11 ασίστ. Μετά είπε πως η ατμόσφαιρα δεν ήταν συναισθηματική " αλλά διασκεδαστική. Πέρασα υπέροχα βασανίζοντας τους πρώην συμπαίκτες μου"! Ευχαρίστησε τον LaMarcus Aldridge (ΛαΜάρκους Άλντριτζ) για την αξιοποίηση τις ασίστ που του έδωσε (για να φτάσει τις 10), στο screen and roll που έστησαν, προκειμένου να κάνει το triple double.

'Ηταν το πρώτο triple double που έκανε παίκτης των Σπερς, στο Σαν Αντόνιο, μετά εκείνου του Τιμ Ντάνκαν, το 2003. Ήταν το πρώτο του ΝτεΡόζαν στο ΝΒΑ, σε 714 ματς της κανονικής περιόδου

Έγινε ο τέταρτος Spur που υπό τις οδηγίες του Pop φτάνει το triple double (μετά τους Πάρκερ, Γκασόλ και Ντάνκα). Παρεμπιπτόντως, ο Πόποβιτς αποκάλυψε ότι " δεν ήξερα πόσο καλός πασέρ είναι. Είναι από τους καλύτερους που έχουμε στο να τραβά πάνω του αντιπάλους και να βρίσκει ελεύθερους συμπαίκτες. Ήξερα πως ήταν σκόρερ και εξαιρετικός συμπαίκτης. Γνώριζα για τον χαρακτήρα του. Όχι όμως, για τις πάσες του".

Ολοκλήρωσε με το " είναι ψέμα πως αυτό το ματς ήταν σημαντικό. Ποτέ δεν επικεντρωνόμαστε σε ένα παιχνίδι. Μόνο στο να γινόμαστε καλύτεροι, να εκτελούμε καλύτερα, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από τους αντιπάλους μας, για περισσότερη ώρα. Αυτός είναι ο στόχος κάθε βράδυ. Ανεξάρτητα του ποιον έχουμε απέναντι". Και προς το παρόν, το πλάνο αποδίδει.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK