Ο Steph Curry έβαλε 11 τρίποντα χωρίς να τους βλέπει - κυριολεκτικά

Το Contra.gr είχε γράψει πριν εβδομάδες ότι ο Steph Curry πιστεύει πως μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς φαίνονται ήδη. Ο Curry φόρτωσε με 11 τρίποντα το καλάθι των Wizards. Να, λοιπόν, τι δούλευε όλο το καλοκαίρι.

Ο Steph Curry έβαλε 11 τρίποντα χωρίς να τους βλέπει - κυριολεκτικά

Προσοχή: η παρακάτω φράση μπορεί να παραπέμψει σε μια από τις βασικές ατάκες της Ελληνίδας μάνας. Η πρόθεση είναι άλλη. Δες και μόνος σου. Το Contra.gr σου τα είχε πει πως “ Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ”, αλλά δεν έδωσες βάση. Τώρα όμως, που τον είδες να σκοράρει 51 πόντους, με 15/24 σουτ, συμπεριλαμβανομένων 11/16 τριποντων, σε 32' συμμετοχής, δίνεις.

Αυτό ήταν το έκτο παιχνίδι του με τουλάχιστον 11 τρίποντα. Και ναι, είναι ο μόνος που το 'χει κάνει σε διαδοχικά βράδια, στην ιστορία του ΝΒΑ. Για αυτό και ο ηγέτης των Warriors σκαρφάλωσε στην 5η θέση της λίστας με τα τρίποντα.

Ο Steve Kerr ομολόγησε πως "ήταν σαν να βλέπω video game. Έχω την αίσθηση πως είναι στο πνευματικό peak του. Είναι η 10η χρονιά του στο ΝΒΑ, ξέρει τους αντιπάλους, τη λίγκα και το σώμα του. Με έχει φτάσει στο σημείο να τον βλέπω να σηκώνεται από την άλλη άκρη του γηπέδου για σουτ και να λέω 'καλή προσπάθεια, καλή δουλειά'. Αν μπορείτε, εξηγήστε το αυτό".

Ο ίδιος ο Curry παραδέχθηκε ότι “βρήκα ρυθμό. Βρήκα αρχικά χώρο, δεν εκβίασα κάτι και μετά αρκέστηκα στην επανάληψη της επιτυχημένης κίνησης”. Αποκάλυψε πως “το τελευταίο τρίποντο του πρώτου δωδεκαλέπτου ήταν ό,τι πιο αστείο έχω ζήσει στα γήπεδα. Δυο συμπαίκτες μου ούρλιαζαν μπροστά μου από την ώρα που ήμουν στη γραμμή των δικών μας βολών “μην δώσεις πάσα, κάνε σουτ”. Και αυτό έκανε.

Ήταν η ένατη φορά που έφτασε τους 30 πόντους, σε ένα ημίχρονο, με το μοναδικό παίκτη που 'χει κάνει κάτι καλύτερο να είναι ο James Harden (έχει ζήσει 14 τέτοια βράδια).

Είναι περίεργο γιατί ενώ δεν μπορούσα να αστοχήσω σε σουτ από το τρίποντο, έχασα δυο από τα πιο εύκολα lay-up που 'χω δοκιμάσει στη ζωή μου. Στο τέλος της ημέρας, περάσαμε όλοι καλά

Ας μείνουμε όμως, στο “δεν μπορούσα να αστοχήσω σε σουτ από το τρίποντο” για να σου δείξω το γιατί η οξυδέρκεια και ο μηχανισμός που 'χει αναπτύξει παραπέμπει σε ρομπότ -για να μη σου πω ότι το ξεπερνά.

Από το 2015 ο Curry δουλεύει με αυτά τα γυαλιά που αν προσέξεις λίγα δευτερόλεπτα το φακό, θα δεις τι ακριβώς κάνουν. Μια στάση εδώ να σου πω ότι στο ΝΒΑ, λίγκα που είναι τουλάχιστον 100 χρόνια μπροστά από τις άλλες, οι παίκτες υποβάλλονται σε sports vision tests που ελέγχουν το πώς ο εξεταζόμενος 'βλέπει' το γήπεδο, το ποσοστό του 3D vision που έχει στα μάτια του (ανάλογα με το πώς ξεχωρίζει τις αποστάσεις ανάμεσα στην μπάλα, τους αντιπάλους και τον ίδιο και πώς κινείται) και ποια είναι η ταχύτητα οπτικής επεξεργασίας του δεδομένου που υπάρχει μπροστά τους και του συντονισμού χεριών ματιών. Εκατό είπα; Κάντε τα 200 τα χρόνια που είναι μπροστά.

Τα strobe glasses, τα οποία διαθέτει και η Nike στους αθλητές που 'χουν συμβόλαιο μαζί της, είναι το εργαλείο που βελτιώνει τη σύνδεση μεταξύ των ματιών, του εγκεφάλου και του σώματος. Βελτιώνει τα αντανακλαστικά, τη δυνατότητα της πιο γρήγορης απόφασης σε real time, την ακρίβεια και την αυτοσυγκέντρωση, μαθαίνοντας στους αθλητές να ελέγχουν τις αισθήσεις τους -που ελέγχουν όλα τα παραπάνω. Πώς; Eνοχλούν το καθαρό της όρασης (με στραβοσκοπικό εφέ στο φακό). Αφαιρώντας την οπτική πληροφορία, ο αθλητής ωθείται στο να επεξεργαστεί τα οπτικά ερεθίσματα πιο αποτελεσματικά.

Το περασμένο καλοκαίρι πρόσθεσε στις καθημερινές προπονήσεις και ένα άλλο σύστημα: το Virtual Reality, που εκπαιδεύει την περιφερειακή του όραση και πια το χρησιμοποιεί για 3 λεπτά πριν κάθε ματς, στο πλαίσιο της προθέρμανσης του. Είχε προειδοποιήσει πως “όταν έχεις τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού σου καταλαβαίνεις τα πάντα, βλέπεις πώς θα εξελιχθούν και είσαι ένα βήμα μπροστά”, αλλά ποιος πίστεψε ότι θα γίνουμε μάρτυρες όσων κάνει πια;

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK