Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν

Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Τιμ Ντάνκαν.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Τιμ Ντάνκαν

Η καλοκαιρινή βόμβα στο ΝΒΑ είναι μία και έχει όνομα: Τιμ Ντάνκαν. Ο αρχηγός των Σπερς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση και έκανε την ανατροπή των Καβαλίερς στους τελικούς κόντρα στους Γουόριορς, την απόκτηση του Ντουράντ από την ομάδα του Κερ και την μετακόμιση του Γουέιντ στο Σικάγο να μοιάζουν με ειδήσεις του συρμού.

Ακόμα και αν διαφωνείτε με την παραπάνω παράγραφο, θα αλλάξετε γνώμη μόλις διαβάσετε τα 20 πράγματα για τη ζωή ενός ανθρώπου που αφιέρωσε 19 χρόνια στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, κάνοντας τον μαγικότερο!

20. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ

Τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το πότε θα κρεμούσε τα παπούτσια του ο σέντερ των Σπερς. Μια συζήτηση πολλή λογική αν αναλογιστούμε τον μόχθο που χρειάζεται να καταβάλει κανείς για να αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο για πάνω από 15 χρόνια στο ΝΒΑ. Παρόλα αυτά, η απόφαση του Ντάνκαν μας ξένισε και θα μας ξένιζε όποτε και αν ερχόταν.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Ντουράντ-Ντάνκαν

Γιατί, όμως, σταμάτησε φέτος; "Άρχιζα να μην το χαίρομαι και τόσο. Δεν το διασκέδαζα και όταν δεν διασκεδάζω κάτι, το αφήνω", ήταν η απάντηση του ίδιου.

19. ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Τα μπασκετικά του νούμερα προκαλούν ίλιγγο, θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους, αν όχι ο πιο σπουδαίος- παίκτης σε αυτή τη θέση και όλοι αναγνωρίζουν το μεγαλείο του εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκε για το σε ποια θέση θα έβαζε τον εαυτό του στη λίστα με τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, δήλωσε πως πρόκειται για κάτι που δεν το είχε σκεφτεί ποτέ.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Κόμπε Ντάνκαν

"Δεν ξέρω με ποιο κριτήριο φτιάχνονται οι λίστες με τους καλύτερους και στην ουσία δεν με ενδιαφέρει. Και μόνο που με συμπεριλαμβάνουν, μου αρκεί. Ήδη όλο αυτό είναι πολύ πιο πάνω από ο,τι θέλησα ποτέ να γίνω".

18. ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΝΙΑΔΟ ΤΟΥ

Ο Ντάνκαν δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτό που ξέρουμε σήμερα αν δεν υπήρχε ένας τύπος με το όνομα Ricky Lowery. Μην προσπαθείς να θυμηθείς σε ποια ομάδα έπαιζε. Δεν θα το βρεις. Δεν αγωνίστηκε στο NBA. Ήταν πλέι μέικερ στο Πανεπιστήμιο και ήταν αυτός που δίδαξε στον Ντάνκαν τις βασικές αρχές του μπάσκετ.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Ντάνκαν

Αργότερα ο Ντάνκαν επέλεξε να αγωνίζεται με το "21" στη φανέλα, γιατί αυτό ήταν το νούμερο του Ricky στο κολλέγιο.

17. ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΟΥΤ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αφού τέλειωσε το high school, ο Ντάνκαν πήγε στο "Wake Forest". Οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου περίμεναν πως και πως το πρώτο επίσημο παιχνίδι του, το οποίο έμελλε να είναι κόντρα στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Στο συγκεκριμένο ματς ο Ντάνκαν δεν έκανε ούτε σουτ. Αυτό ήταν και το μοναδικό ματς στην καριέρα του που δεν πέτυχε ούτε πόντο. Αργότερα, παραδέχθηκε ότι φοβόταν πάρα πολύ να σουτάρει, γιατί το παιχνίδι και οι αμυντικοί ήταν πιο γρήγοροι από ότι είχε συνηθίσει μέχρι τότε. Του πήρε σχεδόν μισή σεζόν για να βρει τα πατήματά του στο NCAA. Στο ταξίδι για αυτό το παιχνίδι ήταν η πρώτη φορά που είδε χιόνι στη ζωή του.

16. ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

Το καλοκαίρι του 1989 η μητέρα του Ντάνκαν διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους. Παρόλα αυτά, συνέχισε να είναι δίπλα στον ήρωα μας και να τον υποστηρίζει. Την άνοιξη του 1990, μία μέρα μετά τα 14α γενέθλια του Ντάνκαν, έφυγε από τη ζωή.

Ο Ντάνκαν για να το ξεπεράσει έπεσε με τα μούτρα στο μπάσκετ, αλλά πριν πεθάνει η μητέρα του της είχε υποσχεθεί ότι θα τελείωνε το σχολείο.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Ντάνκαν

Έτσι, αρνήθηκε να μπει στο ντραφτ του 1995. Την επόμενη μάλιστα χρονιά θεσπίστηκε salary cup για τους rookies, γεγονός που κόστισε εκατομμύρια στον Ντάνκαν, αφού επέλεξε να μείνει στο σχολείο.

Στην senior χρονιά του είχε μέσο όρο 20.8% πόντους ανά αγώνα με 60% ποσοστό ευστοχίας, 3.2 ασίστ και 14.7 ριμπάουντ. Επίσης, ψηφίστηκε αμυντικός της χρονιάς.

15. Η ROOKIE ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ

Ο Ντάνκαν επελέγη πρώτος από τους Σπερς στο ντραφτ του 1997. Οι πιο πιθανές ομάδες να καταλήξει ο Ντάνκαν ήταν οι Σέλτικς και οι Γκριζλις, αλλά η μοίρα τον ήθελε στο Σαν Αντόνιο.

Την προηγούμενη σεζόν οι Σπερς είχαν στερηθεί των υπηρεσιών του Ρόμπινσον και είχαν ρεκόρ 20-62. Με τον Ντάνκαν έκαναν το 52-26, με τον ίδιο να έχει μ.ο. 21.1 πόντους, 11.9 ριμπάουντ και 57 double-double, που του έδωσαν τον τίτλο του rookie της σεζόν.

14. Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ένα από τα πράγματα που έμαθε ο Ντάνκαν από τη μητέρα του και το θυμάται σε όλη του τη ζωή είναι το: “Good, Better, Best. Never let it rest / Until your Good is Better, and your Better is your Best.” Σε υπερελεύθερη μετάφραση: "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο".

Οι βασικές αρχές που του δίδαξε ήταν τρεις: η αφοσίωση, η ομαδικότητα και η συντροφικότητα. Όσον αφορά το γήπεδο, αυτό που τον ενέπνευσε περισσότερο ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον, το παιδικό του είδωλο.

13. ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΟΙΑΖΕΙ

Ο Ντάνκαν είναι αρκετά μαζεμένος και εσωστρεφής για να μπορέσεις να βρεις με ποιον μοιάζει. Σε αντίστοιχη ερώτηση, ο ίδιος έχει απαντήσει πως φέρνει στον "Will Hunting" από το "Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ".

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν

"Οι μόνες μας διαφορές είναι ότι είμαι λίγο ψηλότερος και λιγότερο υπερκινητικός. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έβαζε σε δοκιμασία τους ανθρώπους και διαπίστωνε τις αδυναμίες τους με ερωτήσεις και αλλόκοτες παρατηρήσεις", έχει πει σχετικά ο ίδιος.

Επίσης, ανέφερε πως προσπαθεί να αποφύγει τη δημοσιότητα που δίνει σε κάποιον η ιδιότητα του παίκτη του ΝΒΑ, γιατί δεν είναι κάτι με το οποίο περνάει καλά.

12. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ

Ο Ντάνκαν παντρεύτηκε την May Sherril τον Ιούλιο του 2001 και έχουν δύο παιδιά μαζί. Αν και έμοιαζαν ευτυχισμένοι, χώρισαν το 2013 με πολύ σκληρό τρόπο. Αποκορύφωμα του χωρισμού τους, η δήλωση της Sherril ότι ο Ντάνκαν είναι γκέι.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Ντάνκαν

Ειπώθηκε ότι το αγόρι του Ντάνκαν, που είχε γνωρίσει στο Wake Forest, έμενε μαζί τους τα δύο πρώτα χρόνια του γάμου τους και ότι στη συνέχεια ο Ντάνκαν του αγόρασε σπίτι. Ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος, αλλά ο συμπαίκτης του Danny Green έχει δηλώσει: "Ο Τιμ για μένα είναι ο Τιμ. Ό,τι και να λέγεται δεν θα αλλάξει η γνώμη μου για αυτόν. Είναι συμπαίκτης μου, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις".

11. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ντάνκαν μεγάλωσε στο St. Croix των Virgin Islands και το πάθος του ήταν η κολύμβηση. Η αδερφή του, η Tricia, είχε πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, ενώ ο ίδιος ο Ντάνκαν ήταν πολύ καλός στα 400 μέτρα ελεύθερο.

Ο Ντάνκαν ήταν κοντά στο να κατέβει στους Αγώνες της Βαρκελώνης με την ομάδα των Virgin Islands, αλλά είχε υψηλότερες προσδοκίες. Την ομάδα των Η.Π.Α. Δυστυχώς, στις 17 Σεπτέμβρη του 1989 ένας τυφώνας χτύπησε την περιοχή που μεγάλωσε και κατέστρεψε την πισίνα που προπονούνταν. Έτσι, οι προπονήσεις μεταφέρθηκαν στον ανοιχτό ωκεανό.

Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα. Ο Ντάνκαν φοβόταν απίστευτα τους καρχαρίες, με αποτέλεσμα να παρατήσει την κολύμβηση.

10. ΕΧΑΣΕ 22.700.000 ΕΥΡΩ

Αν και δείχνει έξυπνος, σε κάποια φάση της ζωής του πήρε μια ολέθρια απόφαση και εμπιστεύτηκε τον λάθος άνθρωπο. Το 2015, ο Ντάνκαν έκανε μήνυση στον Charles Banks, πρωην οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος του έφαγε 22.700.00 ευρώ.

Γνωρίστηκαν όταν ο Ντάνκαν ήταν ακόμα rookie και ο Banks (sic) τον έπεισε να επενδύσει σε αμπέλια και funds που είχε στην ιδιοκτησία του. Επίσης ο Ντάνκαν ισχυρίστηκε πως ο Banks, πλαστογράφησε πολλές φορές την υπογραφή του.

9. Η ΑΙΓΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΣΤΟΥΣ ΣΠΕΡΣ

Το 1996, ο Peter Holt αγόρασε τους Σπερς για 69.000.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, πήραν τον Ντάνκαν και άρχισαν να γίνονται από τις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ. Σήμερα η αξία της ομάδας έχει φτάσει το 1.000.000.000 ευρώ.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Ντάνκαν-Χολτ

Η πόλη του Σαν Αντόνιο αποφάσισε να δώσει 169.000.000 ευρώ για να φτιάξει το AT&T Center το 2002. Η πόλη ενέκρινε τις αυξήσεις στους φόρους για να βγουν τα έξοδα του γηπέδου την ημέρα που οι Σπερς κατακτούσαν το πρώτο τους πρωτάθλημα! Το χέρι μπαίνει πολύ πιο εύκολα στην τσέπη αν ξέρεις ότι στην ομάδα σου παίζει και ο Τιμ Ντάνκαν.

8. Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΤΑΝΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Βλέποντας τον Ντάνκαν να αγωνίζεται μπορείς εύκολα να καταλάβεις, γιατί θεωρείται τόσο ανταγωνιστικός.

Η δική του εκδοχή επί του θέματος είναι η εξής: "Δεν πρόκειται ούτε να ουρλιάξω, ούτε να χοροπηδήξω πανηγυρίζοντας. Δεν συμπεριφέρομαι έτσι ούτε στους συμπαίκτες ούτε στους αντιπάλους μου. Μπορεί να είμαι ανταγωνιστικός από την πρώτη μέρα της καριέρας μου, αλλά δεν πρόκειται να χτυπήσω αντίπαλο μου, ούτε να χρησιμοποιήσω "παράνομα" μέσα για να φτάσω στη νίκη".

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Τζέιμς-Ντάνκαν

Έχοντας 5 πρωταθλήματα στο παλμαρέ του, γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο Ντάνκαν χειριζόταν πάντοτε την ανταγωνιστικότητά του με τρόπο που δεν έκανε κακό στην ομάδα του.

7. ΓΙΑΤΙ "ΕΔΕΣΕ" ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΚΕΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΖΙΝΟΜΠΙΛΙ

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του Ντάνκαν, αλλά η καριέρα του ίσως να μην είχε εξελιχθεί έτσι, αν πλάι του δεν είχε βάλει ο Πόποβιτς τον Τόνι Πάρκερ και τον Μανού Τζινόμπιλι. Πρόκειται για το "τρίο" με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του ΝΒΑ. 575 στην κανονική διάρκεια μιας σεζόν και 126 στα playoff.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Ντάνκαν-Τζινόμπιλι-Πάρκερ

"Ήμασταν περήφανοι να εκπροσωπούμε τις περιοχές από τις οποίες προερχόμασταν. Μας άρεσε που η πατρίδες μας ήταν μικρές σε διάφορα σημεία του πλανήτη και εμείς καταφέραμε να έχουμε ένα κοινό στόχο και να φτιάξουμε μια σπουδαία ομάδα", έχει πει σχετικά ο Ντάνκαν.

6. ΠΟΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ

Η 19χρονη καριέρα του Ντάνκαν συγκαταλέγεται στις πιο σπουδαίες καριέρες επαγγελματιών αθλητών, ανεξάρτητα από το σπορ. Από τη στιγμή που έγινε ντραφτ στους Σπερς είχε ρεκόρ σε κανονική σεζόν 1.072-438, κάτι που σημαίνει 0.71 νίκες ανά αγώνα, το καλύτερο ποσοστό σε διάστημα 19 ετών στην ιστορία του ΝΒΑ.

Συνολικά στην καριέρα του κέρδισε 1.158 παιχνίδια. Τα 1.101 υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς. Οι 157 νίκες του Ντάνκαν στα πλέι οφ αποτελούν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ.

5. Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

Όταν ο Ντάνκαν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Πόποβιτς είπε στα ΜΜΕ πως αν του ζητούσαν να διαλέξει να βγει για φαγητό με οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο, εκείνος θα επέλεγε τον Ντάνκαν.

"Είναι αναντικατάστατος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σκεφτώ πως ανεβαίνω στο λεωφορείο της ομάδας, κάνω προπόνηση ή παίζουμε έναν αγώνα χωρίς να είναι ο Τιμ εκεί", συμπλήρωσε ο πολυνίκης κόουτς.

4. ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΤΟΥ

Ο πρώην αρχηγός των Σπερς έχει 7-8 τατουάζ. Όσον αφορά το πρώτο του, δεν είχε σκοπό να το κάνει, αλλά μόλις μπήκε σε ένα μαγαζί που έκαναν τατουάζ με τους φίλους του από το Wake Forest είδε τα διάφορα σχέδια και αποφάσισε να "χτυπήσει" εκείνο που του τράβηξε περισσότερο την προσοχή.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν

Ο Ντάνκαν έχει "χτυπήσει", επίσης, τα ονόματα των παιδιών του στους καρπούς του, ενώ σχεδιάζει να κάνει κι άλλα τατουάζ στο μέλλον.

3. ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Ο Ντάνκαν έχει φτιάξει το "The Tim Duncan Foundation" με το οποίο βοηθάει όσους έχουν ανάγκη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Επίσης, ενθαρρύνει τους νέους του Σαν Αντόνιο και των Virgin Islands να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη και τα Virgin Islands του έχουν δώσει το "μετάλλιο της τιμής".

2. Η ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΡΛΑΝΤΟ

Αν και η ιστορία έχει γράψει πως ο Ντάνκαν φόρεσε για 19 συνεχόμενα χρόνια μόνο την φανέλα των Σπερς, το 2000 παραλίγο να υπογράψει στους Μάτζικ. Τότε ήταν ελεύθερος και οι Μάτζικ του έδιναν 111.000.000 ευρώ. Αν είχε συμφωνήσει με τους Μάτζικ θα ήταν συμπαίκτης με τον Γκραντ Χιλ και τον Τρέισι ΜακΓκρέιντι.

Τελικά, ο Ντάνκαν έμεινε στο Σαν Αντόνιο. Λέγεται πως ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ντάνκαν αρνήθηκε την πρόταση από το Ορλάντο ήταν ότι οι Μάτζικ είπαν στη γυναίκα του πως δεν θα την άφηναν να συνοδεύει την ομάδα στις πτήσεις της, κάτι που της επέτρεπαν οι Σπερς.

1. ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΙΑΖΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

"Κάποιες φορές πήρα λιγότερα χρήματα από όσα μπορούσα, ώστε να φέρουμε καλούς παίκτες και να έχουμε ανταγωνιστική ομάδα", τάδε έφη Ντάνκαν.

Τα 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Ντάνκαν
Πόποβιτς-Ντάνκαν

Πηγή: TheRichest

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η όλο συναίσθημα επιστολή του Ντάνκαν: "Εγώ θα θυμάμαι περισσότερο τους ανθρώπους"
Aυτός ήταν ο Ντάνκαν: Μία ιστορία από αντίπαλό του που δείχνει πολλά

News 24/7

24MEDIA NETWORK