Το ΝΒΑ ερευνά τον ΜακΚο

Οι Ουόριορς ζήτησαν από το ΝΒΑ να ερευνήσει το ρόλο του Κλίβελαντ και του Πάτρικ ΜακΚο, στον τρόπο που ο 23χρονος αποδεσμεύτηκε από εκείνους. Tι θα συμβεί αν διαπιστωθεί δόλος.

Το ΝΒΑ ερευνά τον ΜακΚο

Ο Patrick McCaw (Πάτρικ ΜακΚο) είναι ο παίκτης, για τον οποίον είχες διαβάσει ανήμερα του αγώνα του Ολυμπιακού, με την Μπασκόνια, για την 17η ημέρα της Ευρωλίγκας. Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει, ο 24χρονος σούτινγκ γκαρντ -κάτοχος δυο δαχτυλιδιών με τους Ουόριορς- ήταν στη λίστα με τα “θέλω” των “ερυθρόλευκων”, ώσπου την επομένη προέκυψε η πληροφορία ότι είναι προ της υπογραφής συμβολαίου με τους Ράπτορς.

Μετακίνηση που θα γίνει εφόσον το ΝΒΑ κρίνει πως δεν έγινε κάποια παρατυπία σε αυτήν τη μετακίνηση. Πράγμα που καταγγέλλουν οι Ουόριορς, οργανισμός που 'χε τα δικαιώματα του παίκτη. Πριν τα χάσει. Και τώρα αμφισβητεί τον τρόπο που τα απώλεσε.

Πριν σκεφτείς 'σιγά τον παίκτη, που έκανε τους πρωταθλητές να σπαταλήσουν φαιά ουσία και χρόνο', είναι χρήσιμο να ξέρεις πως πρόκειται για οργανισμό που -πιστεύει πως- είχε επενδύσει στον 23χρονο και αρνείται να δεχθεί πως έπεσε θύμα κοροϊδίας.

Μια δεύτερη σημείωση που επίσης, είναι χρήσιμη αφορά το ρόλο των παικτών που επιλέγονται στο β' γύρο των NBA drafts από τους “Πολεμιστές” και αγωνίζονται για +15 λεπτά κατά μ.ο. στους αγώνες της regular season, ώστε να γλιτώνουν το ξύλο και τις κακουχίες οι σταρ, που αναλαμβάνουν την ολοκλήρωση της διαδρομής.

Όπως έγραψαν οι The New York Times το Γκόλντεν Στέιτ ζήτησε από τη λίγκα να εξετάσει το νόμιμο της παρεμβολής των Καβαλίερς στην υπόθεση που τους στοίχισε τον παίκτη. Αυτόν που έλαβαν μέσω ανταλλαγής το βράδυ του 2016 NBA draft από τους Μπακς.

Τι έχει συμβεί

Επειδή το ΝΒΑ έχει τόμους με κανονισμούς και απαγορεύσεις, θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ τι έχει γίνει. Ο ΜαΚΚο ήταν μέλος του rotation των Ουόριορς (με 16.9 λεπτά συμμετοχής σε 57 αγώνες στη δεύτερη χρονιά και 15.1'' κατά μ.ο. την πρώτη), έως τις 31/3 του 2018, όταν στο ματς με τους Κινγκς έγινε αυτό.

Όπως θα είδες, η πτώση ήταν αρκούντως τρομακτική, στο βαθμό που αμφισβητήθηκε το αν θα ζήσει ο παίκτης. Τον έθεσαν σε πλήρη ακινησία και έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, που έδειξαν τραυματισμό μεταξύ του ιερού οστού και της οσφυικής μοίρας.

Το ΝΒΑ ερευνά τον ΜακΚο

Τις πρώτες ημέρες δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τους πόνους στην πλάτη. Στα θετικά, στις καθημερινές επανεκτιμήσεις που γίνονταν εκείνον τον καιρό, έδειχνε να αντιδρά και να προοδεύει. Στις 3 Μαΐου του είπαν πως μπορεί να πατήσει παρκέ, για προπονήσεις που δεν περιλαμβάνουν επαφές και να ασχοληθεί με τη φυσική του κατάσταση.

Ολοκλήρωσε την αποθεραπεία και γύρισε στη δουλειά του, ήλθε το καλοκαίρι και αρνήθηκε την qualifying πρόταση που του έκαναν οι Ουόριορς (1 χρόνο, για 1.7 εκατ. δολ.), γιατί ήθελε να πάει αλλού. Μετά αρνήθηκε και διετές (με μη εγγυημένο το δεύτερο χρόνο), για 5.2 εκατ. δολ. Έτσι, έγινε restricted free agent.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι “Πολεμιστές” θα 'χαν τον τελευταίο λόγο -το δικαίωμα να ισοφαρίσουν-, σε όποια προσφορά δεχόταν, αν ήθελαν να τον κρατήσουν. Δεν ήλθε κάποια και εφόσον είχε αρνηθεί την πρόταση των Ουόριορς, άνηκε μεν, σε αυτούς, αλλά δεν έπαιζε. Επίσης, το Γκόλντεν Στέιτ θα μπορούσε να τον αφήσει ελεύθερο (wave). Δεν το έκανε -γιατί είπαμε, είχε επενδύσει επάνω του.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν οι Καβαλίερς να του δώσουν 6.000.000 δολ., για δυο, μη εγγυημένα, χρόνια. Ήταν ήδη δυο μήνες εκτός δράσης, όταν είπε το 'ναι', στις 28/12. Οι “Πολεμιστές” είχαν καταλάβει ότι και που τον είχαν, ήταν σαν να μην υπάρχει και ενημέρωσαν πως δεν θα ισοφαρίσουν.

Miami Heat's Derrick Jones Jr. (5) drives past Cleveland Cavaliers' Patrick McCaw (3) in the second half of an NBA basketball game, Wednesday, Jan. 2, 2019, in Cleveland. Miami won 117-92. (AP Photo/Tony Dejak)
Miami Heat's Derrick Jones Jr. (5) drives past Cleveland Cavaliers' Patrick McCaw (3) in the second half of an NBA basketball game, Wednesday, Jan. 2, 2019, in Cleveland. Miami won 117-92. (AP Photo/Tony Dejak) AP

Στο χαρτί που υπέγραψε με το Κλίβελαντ, υπήρχε και το δικαίωμα του οργανισμού να τον αφήσει ελεύθερο έως τις 7/1. Έπειτα από τρία ματς, ως “Ιππότης” (και 323.529 δολάρια αμοιβής), έγινε waive -βλ. έμεινε ελεύθερος. Δηλαδή, πήρε ό,τι ήθελε από το καλοκαίρι.

Ως μέλος των waivers, υπήρχε το διάστημα των 48 ωρών στο οποίο θα μπορούσε, όποιος ενδιαφερόταν, να του χτυπήσει την πόρτα. Την χτύπησαν οι Ράπτορς. Και εκείνος την άνοιξε -η πρόταση είναι ενός έτους, για το μίνιμουμ των βετεράνων (786.000 δολ.).

Τότε οι Ουόριορς άρχισαν να ουρλιάζουν πως το Κλίβελαντ μπήκε επίτηδες στη μέση, για να βοηθήσει στην 'κλοπή'. Φήμες ήθελαν τον εκπρόσωπο του ΜακΚο, Μπιλ Ντάφι να 'χει καταστρώσει όλο αυτό το σκηνικό, με τους “Πολεμιστές” να τις επικαλούνται και να ζητούν από το ΝΒΑ να διαπιστώσει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αν αποδειχθεί πως υπάρχει δόλος (παράβαση του κανονισμού που απαγορεύει από τις ομάδες και τους παίκτες να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες -προφορικές, γραπτές, ρητές ή σιωπηρές- συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υποσχέσεις, δεσμεύσεις, προτροπές σε αθλητή με συμβόλαιο), οι Καβς θα χάσουν επιλογές από μελλοντικά ΝΒΑ drafts. Υπάρχει και πρόστιμο που από 3 έως 6 εκατομμύρια δολάρια.

Για την ιστορία, το Κλίβελαντ έχει ενημερώσει πως θα ήθελε να δώσει νέο, πιο οικονομικό, συμβόλαιο στον ΜακΚο, αν 'καθαρίσει' από waver.

Photos: Associated Press/gethelthier.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK