Το ΝΒΑ και η FIBA πήραν την Αφρική στα χέρια τους

Δυο μήνες μετά το "η αποστολή μας είναι να μεγαλώσουμε το μπάσκετ παγκοσμίως και να ενώσουμε την μπασκετική κοινότητα” ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής παρουσίασε με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ τη δημιουργία της πρώτης συνεργατικής τους λίγκας, στην Αφρική.

Το ΝΒΑ και η FIBA πήραν την Αφρική στα χέρια τους

Το ΝΒΑ είναι ο τόπος όπου συμβαίνουν τα απίστευτα, τα θεαματικά, τα φανταστικά, τα εκπληκτικά. Ή ξέχασες τη σχετική καμπάνια -για τη σεζόν 2007-08;

Μεταξύ αυτών που έγιναν το τριήμερο στη Σάρλοτ ήταν και πολλά που δεν αφορούσαν το παιχνίδι. Δηλαδή, το αφορούσαν, αλλά.... Περίμενε να σου εξηγήσω.

Στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας υπήρχε μια συνάντηση, μια τεχνολογική σύνοδος αν προτιμάς, το All Star Technology Summit. Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ ανέβηκε στη σκηνή, κρατώντας κάτι στο χέρι του. Που εκ πρώτης όψεως παρέπεμπε σε remote control. Δεν ήταν.

Ήταν smart phone και χρησιμοποίησε μια εφαρμογή, για να αλλάξει το όνομα και τον αριθμό στη “smart jersey”, όπως παρουσιάστηκε, το οποίο απευθύνεται στους φαν.

Από Κεμπά Ουόκερ, έγινε Στέφεν Κάρι και μετά Μάικλ Τζόρνταν και όλα αυτά με ορισμένα click. Καλά, μην ετοιμάζεσαι να δεις του χρόνου αυτήν τη φανέλα -άσε που πλέον δεν θα υπάρχει λόγος να τις καίνε, αν εμφανιστεί νέα περίπτωση παίκτη/προδότη. H άφιξη της προσδιορίστηκε για κάπου στο 2038.

Δεν διευκρινίστηκε πώς θα πλένεται ή άλλες λεπτομέρειες. Έχουμε καιρό για αυτά. Έως τότε ας δούμε κάτι άλλο, εξόχως σημαντικό που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης γιορτής μπάσκετ που απολαμβάνει μια φορά το χρόνο ο πλανήτης.

Αν δεν ξέρεις την ιστορία του Τζόελ Εμπίντ, να σου πω γρήγορα-γρήγορα ντροπή που δεν διάβασες το σχετικό κείμενο στo Contra.gr.

Θα εστιάσω στο ότι ήταν ο Λουκ Μπα α Μούτε που τον ανακάλυψε στο Καμερούν και τον έστειλε στο Basketball without Borders, πρόγραμμα που διατηρεί το ΝΒΑ, σε συνεργασία με τη FIBA, από το 2001 και πλέον αφορά 23 πόλεις σε 20 χώρες.

Παρεμπιπτόντως, συστήνεται ως εξής: “Πρόγραμμα που έχει ως στόχο την μπασκετική ανάπτυξη και την κοινωνική επιρροή, που ενώνει νέους παίκτες του μπάσκετ, προωθεί το σπορ και ενθαρρύνει τις θετικές κοινωνικές αλλαγές, στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της ευεξίας”.

Μέσω του Basketball without Borders έχουν βρει δουλειά 33 NBAers, στο σύνολο των 2.300 μετεχόντων από 120 διαφορετικές χώρες και περιοχές. Ώρα όμως, να θυμηθούμε από πού ξεκίνησαν όλα.

Τα Βαλκάνια δημιούργησαν το πρόγραμμα Basketball Without Borders

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά η ανάγκη της δημιουργίας του προέκυψε ως “ καλοκαιρινό καμπ για παιδιά ηλικίας 12-14 χρόνων, για να προωθηθεί η φιλία και η κατανόηση πως του σπορ”.

Η πρώτη σεζόν είχε επικεντρωθεί στην ειρήνη και τις διεθνείς σχέσεις μεταξύ των νέων από την πρώην Γιουγκοσλαβία (το 2001, με τον πόλεμο να μην έχει κοπάσει πλήρως). Το 2002 αφορούσε την ελληνοτουρκική φιλία, σε περίοδο έντασης των σχέσεων των δυο χωρών. Και στις δυο περιπτώσεις, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το 2003 το μπάσκετ τέθηκε στο επίκεντρο της διαδικασίας, δικαίωμα συμμετοχής είχαν πια παιδιά έως 17 χρόνων, που προέρχονταν από σύστημα αξιολόγησης και επιλογής της FIBA και των εθνικών ομοσπονδιών -χωρίς να αποκλείονται οι μπασκετικά 'ασθενείς' χώρες. Το 2003 έγινε πράξη και η πρώτη έκδοση του προγράμματος στην Αφρική “α χαρτογράφητο μπασκετικό έδαφος της εποχής”.

Houston Rockets forward Luc Mbah a Moute, left, and center Nene Hilario arrive before Game 4 of the NBA basketball Western Conference Finals between the Golden State Warriors and the Rockets in Oakland, Calif., Tuesday, May 22, 2018. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Houston Rockets forward Luc Mbah a Moute, left, and center Nene Hilario arrive before Game 4 of the NBA basketball Western Conference Finals between the Golden State Warriors and the Rockets in Oakland, Calif., Tuesday, May 22, 2018. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP


O Λουκ Μπα α Μούτε

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο είχε βοηθήσει πολύ, στην εξεύρεση ταλέντου -μέσω κινήσεων που είχαν ως βασική επιδίωξη να δώσουν μια διέξοδο στα παιδιά της χώρας του- και μετά ο Λουκ Μπα α Μούτε, ο οποίος πέραν του Εμπίντ είχε ανακαλύψει και τον Πασκάλ Σιακάμ.Μεταξύ των εκπροσώπων της Αφρικής, στο φετινό ΝΒΑ είναι ο Μπισμάκ Μπιγιόμπο (Χόρνετς, Κονγκό) και ΟG Aνουνόμπι (Ράπτορς, οι γονείς του είναι από τη Νιγηρία, εκείνος είναι δηλωμένος ως Βρετανός).

Fast forward στο σήμερα, το ΝΒΑ και η FIBA ανακοίνωσαν το Σάββατο 16/2 πως έχουν έτοιμο το πλάνο για δημιουργία λίγκας (Basketball Africa League), με τη συμμετοχή 12 ομάδων από όλη την Αφρική.

Που τη λες και μεγάλη ήπειρο (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και η δεύτερη με το μεγαλύτερο πληθυσμό), αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουν κι αυτοί οι άνθρωποι. Tην εκκίνηση θα αναλάβουν εκπρόσωποι χωρών όπως οι Αγκόλα, Αίγυπτος, Κένυα, Μαρόκο, Νιγηρία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Νότιος Αφρική και Τυνησία.

Στο πλάνο είναι από ένα σημείο και έπειτα να διεξάγεται τουρνουά πρόκρισης που θα 'δίνει' τις 12 ομάδες. Κάθε χώρα δεν θα μπορεί να εκπροσωπείται από περισσότερες από δυο ομάδες. Και προφανώς αντιλαμβάνεσαι τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, σε επίπεδο ευκαιριών, τεχνολογίας και media.

Πρόκειται για το πρώτο πρωτάθλημα, με το οποίο συνεργάζεται το ΝΒΑ εκτός της Βορείου Αμερικής. Έχει επενδύσει ήδη στην Κίνα και στην Ινδία, ενώ επί αφρικανικού εδάφους διεξάγει παιχνίδια από το 2015, έχει γραφεία στη Νότιο Αφρική και ακαδημία στη Σενεγάλη.

Η πιο πλούσια μπασκετική λίγκα του πλανήτη ανακοίνωσε και το νέο σχέδιο για προσφορά αγώνων στους φαν της Αφρικής, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2019-20. Το 'πακέτο' θα 'χει τοπικά πρόσωπα και περιεχόμενο.

Την αρχή (Γενάρης 2020) θα αναλάβουν σύλλογοι που υπάρχουν ήδη και μετέχουν σε διοργανώσεις της FIBA.

Την αποκάλυψη ανέλαβαν να κάνουν ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, παρουσία διακεκριμένων μελών του σπορ, με πρώτο τον ιδιοκτήτη των Χόρνετς, Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και τους θρύλους Αλόνζο Μόουρνινγκ, Ντικέμπε Μουτόμπο και μετά τον πρόεδρο της FIBA Africa, Χαμάνε Νιάνγκ.

Το ΝΒΑ και η FIBA πήραν την Αφρική στα χέρια τους

Επειδή στην Ελλάδα που ζούμε, έχουμε μάθει να ανταγωνιζόμαστε σε διάρκεια μνήμης αυτή του χιμπατζή (είναι 20 δευτερόλεπτα -με το μύθο για να χρυσόψαρα να 'χει καταπέσει, καθώς αποδείχθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους διαρκεί 24 ώρες), έχει ενδιαφέρον να γνωρίζεις πως στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Ζαγκλής ως νέος Γενικός Γραμματέας της FIBA (ως ο άνθρωπος που κλήθηκε να καλύψει το τεράστιο κενό του μέντορα του, Ντέιβιντ Μπάουμαν, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τελευταίου, στα 51) άνηκε το “ η αποστολή είναι ξεκάθαρη: να μεγαλώσουμε το μπάσκετ παγκοσμίως και να ενώσουμε την μπασκετική κοινότητα”. Δυο μήνες μετά, τα λόγια γίνονται πράξεις.

Για το τέλος, σου άφησα το καλύτερο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναλάβει ειδικό ρόλο στο project, με τον ίδιο να τιτιβίζει τη στήριξη του στην ιδέα και τη διάθεση του να εμπλακεί άμεσα στη νέα συνεργασία του ΝΒΑ με τη FIBA, που αφορά την Αφρική.

Πάντα αγαπούσα το μπάσκετ, γιατί αφορά το 'χτίσιμο' ομάδας που είναι ίση με το άθροισμα των τμημάτων της. Στον αθλητισμό όταν προσπαθείς, ανταμείβεσαι.

Πριν προχωρήσω, να θυμίσω ότι μέσω του μπάσκετ είναι που τσέκαρε η σύζυγος του, Μισέλ πως αξίζει να προχωρήσει μαζί του, όταν είχαν πρωτογνωριστεί. Επί της λίγκας, ο πρώην Πλανητάρχης πρόσθεσε ότι “ είμαι χαρούμενος που βλέπω την επέκταση στην Αφρική, γιατί είναι μια ανερχόμενη ήπειρος και αυτό που θα γίνει μπορεί να αφορά πολλά περισσότερα από όσα θα γίνονται στο γήπεδο”.

Όπως είπε ο Σίλβερ, πέρασε ουκ ολίγες ώρες παρέα -τους τελευταίους μήνες- με τον Ομπάμα και τον άμεσο συνεργάτη του, Μαρκ Τέιτουμ για να προσδιορίσουν τα πώς και τα γιατί αυτής της συνεργασίας.

“Από την αρχή μας είπε πως θέλει να εμπλακεί άμεσα, με ό,τι γίνει στην Αφρική. Αντιλαμβάνεται τις οικονομικές ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν και είναι μεγάλος φαν του παιχνιδιού. Πρόσφατα έφτιαξαν ένα γήπεδο παρέα με τον Μασάι Ουγίρι (πρόεδρος των Ράπτορς)”.

To NBA και η FIBA θα παρέχουν ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, επενδύοντας στο κόουτσινγκ και την εκπαίδευση των παικτών, των διαιτητών και των ιθυνόντων. H Jordan Brand του Μάικλ Τζόρνταν ενημέρωσε πως θέλει να γίνει χορηγός του project, όπως και η Pepsi. Kαι αυτές είναι δυο καλές αρχές.

Photo: FIBA.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK