Το σκάκι του περιορισμού των Κάρι και Αντετοκούνμπο

Αυτό είναι το 'εργαλείο' που αποκαλύπτει το αγωνιώδες της προσπάθειας ομάδων να σταματήσουν τύπους όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή Στεφ Κάρι.

Το σκάκι του περιορισμού των Κάρι και Αντετοκούνμπο

Oι Μπακς χρειάζονται άλλη μια νίκη, για να βρεθούν στους τελικούς της Ανατολής, για πρώτη φορά από το 2001. Το 113-101, τα ξημερώματα, προφανώς και είχε Γιάννη Αντετοκούνμπο (φευ), αλλά δεν ήταν αυτός που καθόρισε τις εξελίξεις. Για την ακρίβεια, αυτές ξεκαθαρίστηκαν όταν ο Greek Freak ήταν στον πάγκο, μετά το τέταρτο φάουλ που χρεώθηκε στις αρχές της τρίτης περιόδου και ενώ το σκορ ήταν 'κλειστό'.

Όπως είπε ο Μάικ Μπoύντενλχοζερ, η ζωή τα έφερε έτσι ώστε την κρίσιμη ώρα να μην μπορεί να 'χει τους δυο ηγέτες του στο παρκέ -τουναντίον είχε δίπλα του τον Γιάννη και τον Μίντλετον. "Υπήρχε μια ανησυχία, ομολογώ", είπε για τις ρεζέρβες που μπήκαν στο 59-59 και εξέλιξαν το σκορ σε 78-68. "Πίστευα ότι το συγκεκριμένο γκρουπ παικτών μπορούσε να κάνει τη δουλειά", πρόσθεσε ο κόουτς, με ανακούφιση -πια-, μετά το τέλος.

Ο Τζορτζ Χιλ (15π.) και ο Πατ Κόναγκτον (9π., 10 ριμπ.) ήταν οι ηγέτες του δεύτερου γκρουπ. Ε, μετά ανέλαβε ο Αντετοκούνμπο με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ, στην τέταρτη πράξη.

Τι κατάφερε κάθε 'φρουρός' του Αντετοκούνμπο

Το σκάκι του περιορισμού των Κάρι και Αντετοκούνμπο

"Στο παιχνίδι του σκάκι που λέγεται ΝΒΑ playoffs όλα εξαρτώνται από τα match up και τις προσαρμογές, με κάθε ομάδα να προσπαθεί να πάρει πλεονέκτημα, βρίσκοντας το συνδυασμό που θα αξιοποιήσει στην επίθεση και εκείνον που θα κόψει τη φόρα των καλύτερων επιθετικών παικτών της αντιπάλου", έγραψε το NBA Stats τη μέρα που ανακοίνωσε την προσθήκη των matchups στον ατελείωτο κόσμο των advanced statistics.

Αυτό που είδες (από πάνω) είναι ένα μίνι σεμινάριο για το πού βρίσκεις τι. Εμείς κατ' αρχάς ζητήσαμε στοιχεία για τον δικό μας άνθρωπο, για αυτά που έγιναν τα ξημερώματα: έπαιξε για 34 λεπτά και τελείωσε με 39 πόντους, 16 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 λάθη, έχοντας απέναντι του κόσμο και κοσμάκη.

Στην άλλη άκρη, ο Αντετοκούνμπο 'έπιασε' τον Μάρκους Μόρις σε 33 κατοχές (ο Μόρις είχε σε αυτό το διάστημα 9 από τους 34 πόντους της ομάδας του), τον Χόρφορντ για 14 (δεν πέρασε τους 3 πόντους, στους 14 των Σέλτικς σε εκείνες τις φάσεις), για 11 τον Τζέιλεν Μπράουν (3 πόντους έβαλε και αυτός από τους 5 που 'χε εκείνη την ώρα η παρέα του) και για 7 τον Τζέισον Τέιτουμ (3 πόντοι, από τους 11). Άλλοι τρεις ήταν από μια φάση.

Το σκάκι του περιορισμού των Κάρι και Αντετοκούνμπο

Ας πάμε όμως, και στο άλλο ματς της ημέρας: το 112-108 των Ρόκετς επί των Ουόριορς, με τα αμερικανικά media να αναρωτιούνται -δεν το 'χουν 'δέσει' ακόμα- αν το Χιούστον έγινε η πρώτη ομάδα που βρήκε τον τρόπο να περιορίσει τον Στεφ Κάρι. Ο καλύτερος σουτέρ του ΝΒΑ είχε τα ξημερώματα 12/25 σουτ (4/14 από το τρίποντο).

Όπως έγραψε το Bleacher Report, οι 'Ρουκέτες' έβγαλαν όση ενέργεια είχαν (με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση από την αρχή έως το τέλος) για να είναι όπου ήταν οι 'Πολεμιστές' (και στις αλλαγές), ώστε να μην αφήνουν χώρο στον Κάρι γα τρίποντο -ή για προσποίηση και τρίποντο- και να μην είναι ελεύθεροι οι Τόμπσον και Ντουράντ. "Οι Ρόκετς ασχολήθηκαν και με το να μην αφήσουν τον Κάρι να βάλει μπροστά στη μηχανή", ήταν το σχετικό σχόλιο.

Πρώτα θα σου δείξω ποιοι ήταν μπροστά στον Κάρι στα 43 λεπτά που ήταν στο παρκέ (ομολογουμένως, πέρασε άσχημα, κάτι που συμβαίνει τόσο σπάνια που όταν γίνεται, είναι είδηση) και μετά τι έκανε εκείνος στην άμυνα του πάνω στους Τζέιμς Χάρντεν και Κρις Πολ.

Αμυντικά, κράτησε τον Χάρντεν στους 3 πόντους -σε επτά κατοχές- και επέτρεψε στον Κρις Πολ 2 πόντους, σε 17 κατοχές. Γενικά, είχε 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη και 3 φάουλ, με το +2 να είναι ο απολογισμός (plus/minus).

Πριν σε αφήσω να σου πω ότι το ποσοστό του Ντουράντ δεν ήταν πολύ καλύτερο από του Κάρι: είχε 12/22 σουτ (με 2/6 τρίποντα, αντί των 4/14 του αρχηγού), με τον PJ Τάκερ να είναι επάνω του σε 49 κατοχές, στις οποίες ο KD έδωσε τους 21 από τους 57 πόντους του Γκόλντεν Στέιτ, αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (Έρικ Γκόρντον, Χάρντεν, Πολ, Κάπελα), δεν ήταν ο εαυτός του. Δεν έπιασε τους αριθμούς του.

Και τώρα πάμε για το φινάλε αυτής της σειράς, που όλοι ονειρευόμασταν.

(φωτογραφίες: AP Images/Eric Christian Smith, Michael Dwyer)

News 24/7

24MEDIA NETWORK