Trade request: οι δύο λέξεις που τρέμoυν οι παράγοντες του NBA

Ο Τζίμι Μπάτλερ ζήτησε ανταλλαγή από τους Τίμπεργουλβς, όμως η ομάδα της Μινεσότα δεν υποκύπτει στις πιέσεις του. Ακολουθεί το παράδειγμα των Πέισερς και των Σπερς - και καλά κάνει για να φρενάρει το trend που ουδείς θέλει να γίνει καθημερινότητα.

Trade request: οι δύο λέξεις που τρέμoυν οι παράγοντες του NBA
AP IMAGES

Πολ Τζώρτζ. Καγουάι Λέοναρντ. Τζίμι Μπάτλερ. Τρεις σταρς, με ένα κοινό στοιχείο. Ζήτησαν και οι τρεις ανταλλαγή από τις ομάδες τους, δίνοντας μάλιστα και λίστες με συγκεκριμένους προορισμούς στους οποίους ήθελαν/θέλουν να καταλήξουν!

Ο πρώτος είπε στους Πέισερς να τον στείλουν στους Λος Άντζελες Λέικερς γιατί μόνο εκεί ενδιαφερόταν να παίξει. Τον έστειλαν στο... χωριό που λέγεται Οκλαχόμα Σίτι. Ο δεύτερος ζήτησε από τους Σπερς να τον στείλουν στο Λος Άντζελες, χωρίς ωστόσο να ξεχωρίζει Λέικερς και Κλίπερς. Τον έστειλαν στο κρύο Τορόντο. Ο τρίτος ζήτησε από τους Τίμπεργουλβς να τον στείλουν στους Μαϊάμι Χιτ. Παραμένει στη Μινεσότα και... καλά να πάθει.

Η μόδα των τελευταίων χρόνων, οι Super Teams, έκανε τεράστια ζημιά στη Λίγκα. Πρώτοι οι Μπόστον Σέλτικς με τους Άλεν – Πιρς – Γκαρνέτ, στη συνέχεια οι Μαϊάμι Χιτ με τους Γουέιντ – Τζέιμς – Μπος και οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς με τους Κάρι – Τόμπσον – Ντουράντ δημιούργησαν μια τάση που το ΝΒΑ θα προτιμούσε να αποφύγει.

Υπήρξαν κι άλλες ομάδες που προσπάθησαν να εξελιχθούν σε Super Teams, όπως οι Θάντερ με τους Γουέστμπρουκ – Τζώρτζ – Άντονι, οι Χιούστον Ρόκετς μάλλον το κατάφεραν με τους Κρις Πολ – Τζέιμς Χάρντεν – Κλιντ Καπέλα, όχι όμως με τρεις ή τέσσερις σούπερ σταρς, όλοι ήθελαν να γίνουν μέλη των υπερομάδων, λίγοι συνεχίζουν να θεωρούν φυσιολογικό το να μένει κάποιος σε ένα franchise και να παλεύει για να το οδηγήσει στην κορυφή, όπως κάνουν για παράδειγμα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς κι ο Άντονι Ντέιβις με τους Νιου Ορλίανς Πέλικανς ή όπως έκανε στο παρελθόν ο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η πλειοψηφία των σούπερ σταρς αφήνει πλέον στην άκρη τις μεγάλες αγορές. Κάποιοι θέλουν ακόμη να παίξουν στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη ή στο Σικάγο, όλοι όμως ονειρεύονται να μπουν σε ένα σπουδαίο, ένα βαθύ ρόστερ που θα τους δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουν ένα πρωτάθλημα.

Μόνο που οι καιροί έχουν αλλάξει και τα τερτίπια τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Οι παράγοντες των ομάδων κοιτάζουν το συμφέρον τους -και καλά κάνουν- από τη στιγμή που ο παίκτης στον οποίο στηρίζονταν ή ήθελαν να στηριχθούν μακροπρόθεσμα εκδηλώνει την επιθυμία να αλλάξει πόλη και ομάδα.

Οι Πέισερς δεν θα έπαιρναν καλά ανταλλάγματα από τους Λέικερς. Οι Θάντερ τους πρόσφεραν τον Βίκτορ Ολαντίπο (εξελίχθηκε στον νέο ηγέτη της ομάδας της Ιντιανάπολις) και τον Ντομάντας Σαμπόνις που μπορεί να σταθεί και στη βασική τους πεντάδα. Κοίταξαν το συμφέρον τους και δικαιώθηκαν.

Οι Σπερς έκαναν ένα χρόνο υπομονή με τον Λέοναρντ και τελικά τον έδωσαν στους Ράπτορς για να πάρουν πίσω τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, μια επίσης ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή που χρειάζεται σοφή διαχείριση αγωνιστικά και ψυχολογικά, ώστε να αισθανθεί σαν στο σπίτι του και να παίξει μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Η ομάδα του Σαν Αντόνιο ένιωσε πληγωμένη από τον Καγουάι και γι' αυτό δεν του έκανε τη... χάρη να τον στείλει πίσω στο σπίτι του, την Καλιφόρνια.

Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τον Μπάτλερ, που λίγες μέρες μετά το τέλος της περσινής σεζόν χτύπησε την πόρτα του Τομ Θίμποντο (προπονητής και πρόεδρος των Τίμπερβουλβς) και του εξήγησε πως θέλει ανταλλαγή καθώς η ομάδα της Μινεσότα δεν του έδειξε ποτέ ότι τον υπολογίζει μακροπρόθεσμα. Δεν του πρόσφερε πρόωρη επέκταση και ο 29χρονος περιφερειακός αισθάνθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στη Μινεσότα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Θίμποντο δεν τον είχε ανταλλάξει κι ο Μπάτλερ έκανε αυτό που δεν έπρεπε. Δημοσιοποίησε το αίτημά του, άρχισε να προσφέρει υπερβολικά πολλές πληροφορίες σε συγκεκριμένα media και χώρισε την ομάδα του σε τρία στρατόπεδα: στο ένα βρίσκεται ο ιδιοκτήτης Γκλεν Τέιλορ που δεν θέλει να τον βλέπει και λέει στις υπόλοιπες 29 ομάδες της Λίγκας "πάρτε με τηλέφωνο αν τον θέλετε για να συζητήσουμε", στο δεύτερο βρίσκεται ο Τομ Θίμποντο που θέλει να τον κρατήσει (και πλέον κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας όσων έχουν γίνει) και στο τρίτο οι παίκτες των 'λύκων' που αισθάνονται προδομένοι από τον έμπειρο περιφερειακό. Και κάπως έτσι, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, από κάθε λογική και ουδείς μπορεί να μαντέψει πως θα ολοκληρωθεί.

Η ουσία είναι πως οι ομάδες και οι παράγοντές τους κάνουν αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Λίγκα. Βάζουν φρένο στις απαιτήσεις των αθλητών και προσπαθούν να ελέγξουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα καπρίτσια τους που σε πολλές φορές δεν έχουν λογική.

Ο Μπάτλερ, για παράδειγμα, αποφάσισε ένα πρωί να ζητήσει ανταλλαγή επειδή, όπως υποστήριξε, οι Τίμπεργουλβς δεν έχουν το ταλέντο για να φτάσουν μακριά στα Playoffs. Ξέχασε όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Έχει συμβόλαιο. Πολλές φορές οι παίκτες γκρινιάζουν για την ευκολία με την οποία οι ομάδες τους ανταλλάσσουν, ο Αϊζάια Τόμας για παράδειγμα ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του όταν οι Μπόστον Σέλτικς τον έστειλαν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς για τον Καϊρί Ίρβινγκ.

Έτσι είναι, όμως, το ΝΒΑ. Οι παίκτες υπογράφουν συμβόλαια και από εκεί και πέρα, με πλήρως εξασφαλισμένα τα χρήματά τους, γίνονται μονάδες με αξία που αυξομειώνεται στην αγορά της Λίγκας. Φυσικά έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ανταλλαγή, ουδείς μπορεί να τους το στερήσει, από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούν να απαιτούν και συγκεκριμένο προορισμό. "Θέλεις ανταλλαγή; Θα σε στείλω όπου με συμφέρει", είναι η απάντηση και είναι απόλυτα θεμιτή.

Οι Πέισερς και οι Σπερς πήραν σωστές αποφάσεις για να μην προκύψει μια νέα μόδα με ανεξέλεγκτα trade requests, μένει να δούμε τι θα κάνουν οι Τίμπεργουλβς ώστε να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο πως η δράση φέρνει αντίδραση και συνήθως με αρνητικά αποτελέσματα για τον αθλητή που λέει "θέλω να φύγω" και αναγκάζει έναν ολόκληρο οργανισμό να αγγίζει τα όριά του και να μπαίνει σε άβολες καταστάσεις.

Αν δει κανείς από την ανθρώπινη πλευρά τη συγκεκριμένη υπόθεση, τότε θα πει ότι ο Μπάτλερ έχει τα... δίκια του, είναι λίγο πριν τα 30, είναι All-Star, θέλει να διεκδικήσει έναν τίτλο. Στο τέλος της ημέρας, όμως, εκείνος υπέγραψε συμβόλαιο 4+1 χρόνων και δεν προτίμησε μια ευελιξία, με λιγότερα μεν χρήματα, αλλά με περισσότερες επιλογές. Και εκείνος πρέπει να το τιμήσει ή έστω να κάνει υπομονή μέχρι να αποκτήσει το δικαίωμα να βγει στην αγορά ως free agent το καλοκαίρι του 2019.

Κι επειδή οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ λένε πως "οι καλοί παίκτες πρέπει να κυνηγούν έναν τίτλο", με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που "πρέπει να φύγει από τους Μιλγουόκι Μπακς για να πάρει ένα πρωτάθλημα" να αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αρκεί να πούμε πως οι Τζον Στόκτον, Καρλ Μαλόουν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Άλεν Άιβερσον δεν πήραν δαχτυλίδι, άφησαν όμως το σημάδι τους και την κληρονομιά τους στο άθλημα και χωρίς να πατήσουν στην κορυφή.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Rick Bowmer)

News 24/7

24MEDIA NETWORK