Το χρέος των Warriors για το γήπεδο είναι όσο το συμβόλαιο του Curry

Οι Golden State Warriors θα φύγουν του χρόνου από την 'Oracle Arena'. Θα πληρώνουν ωστόσο το δήμο του Όκλαντ ως το 2027, αφού χρωστούν 40 εκατομμύρια δολάρια!

Golden State Warriors guard Stephen Curry brings the ball up court against the Chicago Bulls during the first half of an NBA basketball game, Monday, Oct. 29, 2018, in Chicago. (AP Photo/Kamil Krzaczynski)
Golden State Warriors guard Stephen Curry brings the ball up court against the Chicago Bulls during the first half of an NBA basketball game, Monday, Oct. 29, 2018, in Chicago. (AP Photo/Kamil Krzaczynski) AP PHOTO/KAMIL KRZACZYNSKI

Η μετακόμιση είναι, σε κάθε περίπτωση, μια πολυέξοδη διαδικασία. Σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να σου κοστίσει 40 εκατομμύρια δολάρια! Όσα, δηλαδή, οφείλουν να καταβάλουν οι Golden State Warriors στο δήμο του Όκλαντ σε βάθος 9ετίας.

Οι 'πολεμιστές' και κάτοχοι του τίτλου στο ΝΒΑ περιμένουν την ολοκλήρωση της ανέγερσης του 'Chase Center' στο Σαν Φρανσίσκο προκειμένου ν' αφήσουν την 'Oracle Arena' και να στεγαστούν σ' ένα ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο 18.000 θέσεων. Ένα γήπεδο με θέα στη θάλασσα, σε μια συνολική έκταση 84 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει διάφορους χώρους αναψυχής μεταξύ των οποίων θέατρο.

Ας κάνουμε μια παρένθεση εδώ. Διότι για όσους δεν το γνωρίζουν οι 'πολεμιστές' φιλοξενούνταν στην πλέον τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνια για 9 σερί σεζόν (1962-1971). Μάλιστα κατά τη χρονική περίοδο εκείνη έφτασαν δύο φορές στους τελικούς του ΝΒΑ, μία επί Wilt Chamberlain και μία επί Rick Barry, χάνοντας την από Celtics και τη δεύτερη από τους Sixers (στους οποίους είχαν στο μεταξύ παραχωρήσει τον Chamberlain).

Στο Όκλαντ εγκαταστάθηκαν από το 1971, παραμένοντας ως και σήμερα. Φαίνεται όμως πως έφτασε η ώρα της επιστροφής μετά από 47 χρόνια.

Μια μετακίνηση βέβαια δεν συνεπάγεται τον απεγκλωβισμό από την προηγούμενη κατάσταση. Διότι με το δήμο του Όκλαντ βρέθηκαν σε διένεξη για τα χρήματα της ανακατασκευής της 'Oracle Arena'.

Το 1996 η τοπική αρχή είχε λάβει ομολογιακό δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές και της ανάγκες. Τότε οι Warriors είχαν δεσμευτεί πως θα συνδράμουν στην ετήσια αποπληρωμή του δανείου καταβάλλοντας 7.5 εκατομμύρια ως ενοίκιο για κάθε χρόνο χρήσης.

Η απόφασή τους να φύγουν για το Σαν Φρανσίσκο περιέπλεξε την κατάσταση, αφού ο δήμος ζήτησε τη συνέχιση της μίσθωσης προκειμένου να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις προς την τράπεζα. Η διοίκηση της ομάδας αντέτεινε πως η συμφωνία αφορούσε μονάχα το διάστημα ως τη λήξη της χρήσης, με αποτέλεσμα να οριστεί διαιτητής.

Η Rebecca Westerfield, που ανέλαβε να εξετάσει την υπόθεση, απεφάνθη πως οι Warriors δεν έχουν δίκαιο. Και όρισε ως ποσό αποζημίωσης προς το δήμο τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Ένα ποσό που θα πρέπει ν' αποπληρωθεί ως το 2027.

Πρόκειται για ένα συνολικό που ξεπερνάει το ετήσιο αντίτιμο προς τον Stephen Curry, ο οποίος για την τρέχουσα σεζόν θα λάβει σχεδόν 37.5 εκατ. δολάρια, ενώ μέχρι το 2022 θα έχει φτάσει τα 45.780!

"Λατρεύουμε την ομάδα και τα επιτεύγματά της στο παρκέ. Παρόλα αυτά οι φορολογούμενοι του δήμου δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το χρέος, αφού η ανακαίνιση έγινε μετά το αίτημα των Warriors", ανέφερε ο εκπρόσωπος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.

"Θα επανεξετάσουμε τις επιλογές μας, αλλά όπως πάντα λέγαμε, θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν", ανέφερε ο Raymond Rider, εκ μέρους της ομάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK