March Madness: Το Duke επιβίωσε του πιο τρελού φινάλε

To University of Central Florida έφτασε στο ένα σουτ μακριά από την έκπληξη της χρονιάς: να 'πετάξει' εκτός NCAA Tournament το Duke. H τύχη διάλεξε ξεδιάντροπα τους Blue Devils, με τον κόουτς Σιζέφσκι να θυμίζει γιατί ανήκει στους καλύτερους όλων των εποχών.

March Madness: Το Duke επιβίωσε του πιο τρελού φινάλε

H μεγάλη απόδραση του Duke για τους Sweet 16 του NCAA Tournament είχε μόλις αποτελέσει γεγονός, ο Ζάιον Ουίλιαμσον και ο RJ Mπάρετ έτρεξαν να βρουν ο ένας τον άλλον, σφιχταγκαλιάστηκαν και ο πρώτος έσκυψε να ψιθυρίσει κάτι στο αυτί του δεύτερου.

Του είπα 'δεν πάμε σπίτι'. Είμαστε εσύ και εγώ, εδώ. Δυο αδέλφια. Ας το συνεχίσουμε

Συγγνώμη που θα 'χαλάσω' το αφήγημα, αλλά δεν ήταν ο Ουίλιαμσον αυτός που έσωσε το Duke από την έκπληξη της χρονιάς. Ήταν 'οι θεοί του μπάσκετ' που 'έκλεψαν' από το UCF τη νίκη επί των Blue Devils” όπως έγραψε η Orlando Sentinel.

Τα λόγια είναι φτώχεια μπροστά στην εικόνα -τις φάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το 77-76. Πριν τις δεις, να εξηγήσουμε δυο πράγματα. Το University of Central Florida δεν κατάφερε ακριβώς να περιορίσει τον Ουίλιαμσον (32 πόντοι, με 9/17 δίποντα και 3/7 τρίποντα, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 λάθη σε 40'), αλλά μάλλον δεν ήταν και αυτό το ζητούμενο.

Central Florida center Tacko Fall (24) defends against Duke forward Zion Williamson (1) during the first half of a second-round game in the NCAA men's college basketball tournament Sunday, March 24, 2019, in Columbia, S.C. (AP Photo/Sean Rayford)
Central Florida center Tacko Fall (24) defends against Duke forward Zion Williamson (1) during the first half of a second-round game in the NCAA men's college basketball tournament Sunday, March 24, 2019, in Columbia, S.C. (AP Photo/Sean Rayford) AP


O Tάκο Φολ

Με τον Τάκο Φολ (των 229 εκατοστών, που έπαιξε για 25' και είχε 15π. με 7/10 σουτ, 6 ριμπάουντ και 3 τάπες) στο παρκέ, δημιουργείτο ένα πρόβλημα για τους Blue Devils (πολλώ δε, αφότου είχε ενημερώσει πως 'δεν πρόκειται να αφήσω τον Ζάιον να καρφώσει μπροστά μου'), το οποίο εντάθηκε με το 50% των Knights από το τρίποντο -πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να 'απλώσουν' την άμυνα και αυτό ευνοούσε τον Σενεγαλέζο.

Ο Φολ θέλει να παίξει επαγγελματικά, για να βγάλει τα χρήματα που χρειάζεται, για την εταιρεία που θα φτιάξει και θα κατασκευάζει φθηνά τάμπλετ και υπολογιστές -που θα μπορούν να αγοράσουν ακόμα και στη χώρα του. Το UFC δεν το διάλεξε για το καλό πρόγραμμα μπάσκετ, αλλά για την εξαιρετική σχολή μηχανικών που έχει.

Duke forward RJ Barrett (5) passes to a teammate, away from Central Florida forward Chad Brown, left, during the first half of a second-round game in the NCAA men's college basketball tournament Sunday, March 24, 2019, in Columbia, S.C. Duke won 77-76. (AP Photo/Sean Rayford)
Duke forward RJ Barrett (5) passes to a teammate, away from Central Florida forward Chad Brown, left, during the first half of a second-round game in the NCAA men's college basketball tournament Sunday, March 24, 2019, in Columbia, S.C. Duke won 77-76. (AP Photo/Sean Rayford) AP


Ο RJ Μπάρετ

Πίσω στο ματς, αυτό που έκανε άριστα το 'αουτσάιντερ' ήταν να αφήνει τον Τρε Τζόουνς να σουτάρει ελεύθερα, έχοντας διαπιστώσει πως προέρχεται από κακή εβδομάδα. Ο νεαρός επιβεβαίωσε τις φήμες με 5/15 σουτ. Οι Knights 'έδιναν' σουτ και στον Μπάρετ, που τελείωσε μεν, με 6/15 σουτ (16π.), αλλά βρήκε άλλους τρόπους να βοηθήσει την κατάσταση (8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλεψ.): τις συνεργασίες με τον κολλητό του.

Δες τώρα τα τελευταία λεπτά, πριν ασχοληθούμε με τις φάσεις, καρέ, καρέ. Και μετά θα αναλύσουμε καρέ καρέ τις φάσεις.

Στα 3.56 για το τέλος ο BJ Τέιλορ διαμόρφωσε -με τρίποντο, υπό πίεση- το 70-68, με τον Σιζέφσκι να καλεί τάιμ άουτ.

Στο 72-70 και ενώ έμεναν 2.14'' ο Τέιλορ είπε να δοκιμάσει πάλι την τύχη του, υπό ζόρικη κατάσταση. Αστόχησε, ο Φολ έδιωξε, ο Όμπρι Ντόκινς σηκώθηκε για 'πεταχτάρι' (floater), του έγινε φάουλ που δεν δόθηκε ποτέ, με τον Φολ να τελειώνει τη φάση, με κάρφωμα στα 2.13.

(Παρένθεση: ο Όμπρι Ντόκινς είναι γιος του κόουτς του UFC Tζόνι Ντόκινς, ο οποίος υπήρξε παίκτης και βοηθός του Σιζέφσκι -για το σύνολο των 14 χρόνων. Άρα τον ξέρει απ' έξω και ανακατωτά. Άρα καταλαβαίνεις πώς οι Knights είχαν την... τεχνογνωσία).

Ο Σιζέφσκι πήγε στη γραμματεία για να ενημερώσει πως το πρώτο σουτ (του Ντόκινς) ήταν εκπρόθεσμο. Οι διαιτητές πήραν τη βοήθεια του instant replay, είδαν τη φάση 2-3 φορές, διάστημα στο οποίο ο κόουτς του Duke κάλεσε κοντά του τους παίκτες του και τους είπε το εξής:

Δεν ανησυχώ. Ζείτε για αυτές τις στιγμές. Έχετε 'φτιαχτεί' για αυτές τις στιγμές.

Εν πάση περιπτώσει, οι διαιτητές είδαν πως η μπάλα είχε 'βρει' στεφάνη και άρα μετρούσε το αρχικό σουτ.

Η φάση που -επί της ουσίας- έκρινε το αποτέλεσμα

Να λοιπόν, πώς έγινε το σκορ 74-70, το οποίο θα γινόταν 76-70 αν ο Ντόκινς ολοκλήρωνε το άλεϊ ουπ που του έστησε ο Ντέιον Γκρίφιν. Θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα απλό λέι απ (δεδομένου ότι ήταν δύο και απέναντι τους είχαν έναν). Η διάθεση για θέαμα στοίχισε ακριβά.

Η μπάλα γλίστρησε από τα χέρια του -μέχρι εκείνη τη στιγμή ήρωα του UCF- και σε μηδενικό χρόνο ο Καμ Ρέντις ήταν στην άλλη άκρη και ευστοχούσε σε τρίποντο (74-73). Ακολούθησαν δυο άστοχες βολές του ΝτεΛόριρ, δυο εύστοχες του Τέιλορ (76-73) και 33'' για τη λήξη.

Ο Φολ περίμενε τον Ουίλιαμσον μέσα στη ρακέτα, ο τελευταίος είχε αποφασίσει να αποφύγει αυτήν τη συγκίνηση. Αστόχησε σε τρίποντο, πήρε το ριμπάουντ και τότε άκουσε τον Τζόουνς να του φωνάζει 'μπες μέσα'. “Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μπει μπροστά του και να τον σταματήσει.

Duke guard Tre Jones (3) calls an offensive play during the second half of a second-round game in the NCAA men's college basketball tournament Sunday, March 24, 2019, in Columbia, S.C. (AP Photo/Sean Rayford)
Duke guard Tre Jones (3) calls an offensive play during the second half of a second-round game in the NCAA men's college basketball tournament Sunday, March 24, 2019, in Columbia, S.C. (AP Photo/Sean Rayford) AP


Ο Τρε Τζόουνς

Με το παιχνίδι να κρίνεται στις λεπτομέρειες και την μπάλα στα χέρια του, δεν ήθελα να συμβιβαστεί με τα λίγα. Ήθελα να επιτεθεί και αυτό έκανε” εξήγησε ο Τζόουνς, όταν όλα είχαν τελειώσει. Βλέπεις, ο Ζάιον και σκόραρε και 'πήρε' το 5ο φάουλ του Φολ. Έμεναν 14.4''.

Ο Ζάιον έχασε τη βολή, χωρίς όμως τον Φολ στην 'εικόνα', το ριμπάουντ ήταν πιο εύκολη υπόθεση για το Duke. Το πήρε ο Μπάρετ, μετά άφησε την μπάλα στο καλάθι -για πρώτη φορά έπειτα από 17' που είχε να σκοράρει- και 'έφτιαξε' το 76-77. Η τελευταία επίθεση άνηκε στους Knights. Και ήταν αυτή που οι Θεοί του μπάσκετ τους είπαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο 'δεν σας θέλουμε', με τον Ντόκινς να βλέπει την μπάλα να 'γλύφει' τη στεφάνη και τη στεφάνη να τη 'φτύνει'. Ο Μπάρετ την έπιασε και εκεί τελείωσαν όλα.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK