Ο Ζάιον Ουίλιαμσον είναι καλύτερος από τον ΛεΜπρον, κατά τον ΛεΜπρον

Απόψε δεν έχει ΝΒΑ. Έχει Duke-North Carolina, δηλαδή το ζευγάρι της πιο ιστορικής αντιπαλότητας στο NCAA. Βασικά, έχει Ζάιον Ουίλιαμσον, τον τύπο που αποθέωσαν όλοι οι NBAers στο All Star Weekend.

Ο Ζάιον Ουίλιαμσον είναι καλύτερος από τον ΛεΜπρον, κατά τον ΛεΜπρον

To Cameron Indoor Stadium βρίσκεται στο campus του Duke University. Και είναι η έδρα των Blue Devils. Οι εξέδρες χωρούν έως 9.314 ανθρώπους, με τα εισιτήρια να μη φτάνουν ούτε για 'ζήτω' στο ματς με τη North Carolina. Κάτι που το λες και λογικό.

Κατ' αρχάς πρόκειται για to ζευγάρι με την πιο ιστορική αντιπαλότητα στο NCAA. Πέρυσι συντονίστηκαν στο παιχνίδι του Cameron περί τους 3.37 εκατομμύρια τηλεθεατές. Και ναι, αυτή ήταν η μεγαλύτερη τηλεθέαση αγώνα μπάσκετ του NCAA.

Δεύτερον, στους πάγκους βρίσκονται δυο Hall of Famers: ο Μάικ Σιζέφσκι και ο Ρόι Ουίλιαμς.

Τρίτον -but not least- φέτος (σήμερα και σε 18 ημέρες), θα πατήσουν στο παρκέ οι μισοί παίκτες, εξ όσων θα επιλεγούν στον πρώτο γύρο του 2019 NBA draft.

Οι Blue Devils 'κρατούν' ένα 8-0 και έχουν επιστρέψει στο Νο1 της αξιολόγησης. Το UNC είναι στο Νο8, με ένα παιχνίδι πίσω από τους 'οχτρούς' στην Atlantic Coast Conference.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η τιμή των εισιτηρίων ξεκινά από τα 2.500 δολάρια. Είναι κατά τι φθηνότερη από τα πιο φθηνά που είχαν εκδοθεί για το Super Bowl (2.674 δολάρια). Tα τελευταία 32 έφτασαν στα 4.035 δολάρια, ενώ το πιο ακριβό πουλήθηκε στα 6.506 δολάρια.

Μεταξύ των θεατών θα είναι ο πρώην Πλανητάρχης, Μπαράκ Ομπάμα και αυτοί που διεκδικούν την καρδιά -για την ακρίβεια την υπογραφή, σε συμβόλαιο εκπροσώπησης- του Ζάιον Ουίλιαμσον: του τύπου που την τελευταία διετία ανταποκρίνεται διαρκώς στον τίτλο 'θαύμα της φύσης'.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο θέμα μας.

Μη κοιτάς που στην Ελλάδα για να πει καλό λόγο κάποιος για άλλον, πρέπει να υπάρχει συζυγία πλανητών. Να μπουν δηλαδή, 2-3 ουράνια σώματα -προσεγγιστικά- πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή. Στην Αμερική το ταλέντο αναγνωρίζεται από τους ειδικούς (που δεν νιώθουν διαρκώς ότι απειλούνται -άρα δεν έχουν κόμπλεξ), χωρίς 'αλλά' που δεν ξέρω αν ξέρεις ότι ακυρώνει το πρώτο μισό της πρότασης -αυτό πριν το κόμμα.

Ο Ουίλιαμσον είναι ο τύπος που κάνει το προσεχές ΝΒΑ draft πιο συναρπαστικό από ποτέ. Που ξαναγράφει τα βιβλία με τα ρεκόρ του NCAA και που κυκλοφορεί ως το δεδομένο Νο1, το βράδυ των επιλογών.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για παίκτη από αυτούς που δεν πατούν συχνά στον πλανήτη.

Για να είμαι ακριβής, εμφανίζονται σπάνια. Τόσο σπάνια που ο 18χρονος έγινε the talk of the town, στο τριήμερο του All Star Weekend. Ναι, τις ημέρες που οι καλύτεροι -όλων των εποχών- ήταν μαζεμένοι στην ίδια πόλη.

Ο Στεφ Κάρι τον χαρακτήρισε ' εξωπραγματικό' και πρόσθεσε πως “ μιλούσαμε τις προάλλες για αυτόν με τα παιδιά στα αποδυτήρια. Είναι απίστευτο ταλέντο και δεν μπορείς να διδάξεις το πάθος που 'χει στον τρόπο που παίζει. Παίζει σκληρά στην κάθε κατοχή, μια ικανότητα που είναι υποτιμημένη και θα ήταν χρήσιμο να αντιγράφουν όλα τα παιδιά”.

Παρεμπιπτόντως, αποθεώθηκε και από τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Άνω τελεία.

Ο Ουίλιαμσον είναι γνωστός ως 'ο επόμενος ΛεΜπρον Τζέιμς' και το καλύτερο prospect από την εποχή του “King”. Τι είχε να πει ο απόλυτος σούπερ σταρ που κυριαρχεί στο ΝΒΑ για 16 χρόνια; Ότι οι πληροφορίες δεν ισχύουν ακριβώς, γιατί μπορεί να είναι και καλύτερος.

" Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η ταχύτητα και η ευκινησία που έχει, για το μέγεθος του (2.01, 129 κιλά). Το πόσο δυνατός είναι και παρ' όλα αυτά μπορεί και κινείται όπως κινείται. Είναι εντυπωσιακό".

Όλοι μπορούν να δουν ότι είναι αθλητικός τύπος. Είναι προφανές και γελοίο. Η ταχύτητα ωστόσο, που έχει και το πόσο γρήγορα κινείται με αυτό το μέγεθος είναι που με εντυπωσιάζει

Αυτό που έβαλε στο Νο1 των 'γιατί λατρεύω τον Ζάιον' του ΛεΜπρον είναι το μυαλό του.

Έχει τη σωστή προσέγγιση στα πράγματα. Όταν του είπαν πως πολλοί ΝΒΑers και δημοσιογράφοι έχουν επισημάνει πως στη θέση του θα καθόταν εκτός στο υπόλοιπο της σεζόν, εκείνος σχολίασε πως 'αυτό είναι αστείο. Είμαι εδώ για να παίξω μπάσκετ. Λατρεύω να παίζω μπάσκετ. Είμαι στο Duke, περνώ καλά, οι συμπαίκτες μου είναι οι φίλοι μου και περνώ εξαιρετικά. Γιατί λοιπόν, να μείνω εκτός;'. Αυτό με εντυπωσίασε.

Όλοι επικεντρώνονται στο παιχνίδι. Εγώ κοιτώ τα αόριστα. Δείχνει εξαιρετικό, ταπεινό παιδί

Το σχόλιο του πρωταγωνιστή της ιστορίας, ο οποίος είναι εξαιρετικός και στην άμυνα, στην ενημέρωση για την αναφορά των All Stars στο πρόσωπο του ήταν “μιλούν για εμένα; Μα εγώ είμαι στο κολέγιο! i guess it's dope”. Μετά, έβαλε τα ρούχα της δουλειάς και έγινε πρωταγωνιστής του 94-78 επί του NC State. Θέλω να σου πω ότι δεν 'ένιωσε', δεν 'πέταξε'. Εξέθεσε τα mismatches που είδε μπροστά του και τελείωσε με 32 πόντους. Περιείχαν και τρία θεαματικά καρφώματα. Το ένα με το αριστερό, με 360. Τι βαθμό θα του έβαζε, με άριστα το 10; " Ήμουν ελεύθερος, οπότε θα έβαζα 3", ενημέρωσε τους ρεπόρτερ μετά το ματς.

Ένας τους επισήμανε πως τελείωσε με 32 πόντους. Δεν άκουσε καλά. Ρώτησε 'ποιος έβαλε 32 πόντους;". Εσύ. " Πρέπει να μου χρεώσατε κάποιους του RJ".. Όπου "RJ" είναι ο Μπάρετ, ένας ακόμα εκ των φοβερών πρωτοετών του κολεγίου, ο οποίος έκανε το τέταρτο triple-double στην ιστορία του Duke, με 23π., 11 ριμπ. και 10 ασίστ.

Έβλεπε ότι είχα πιο κοντό παίκτη μπροστά μου, εγώ 'έκανα' ότι θα ποστάρω, εκείνος που έδινε την μπάλα κοντά στο καλάθι και τελείωνα με λέι απ"

Ο Τζέιμς πήγε στο Cameron Indoor Stadium του Duke, μαζί με τον ατζέντη του -και ατζέντη του Άντονι Ντέιβις-, τον φίλο του, Ράντι Μιμς και τους συμπαίκτες του, Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ και Ρατζόν Ρόντο.

Προφανώς και τέθηκε θέμα tampering. Δηλαδή, ότι επιχειρεί να τον πείσει να γίνει Λέικερ. Αυτήν την πληροφορία τη διέψευσε ο ΛεΜπρον, εξηγώντας ότι “ πήγα σε ματς μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων μπάσκετ της χώρας και δεν μίλησα με άνθρωπο. Και αυτό ειπώθηκε γιατί ήμουν μαζί με τον Ριτς. Όταν ήλθε ο Shaq σε παιχνίδι μου, στο σχολείο ή όταν ήλθε ο Άιβερσον να με δει να παίζω, δεν είχε μιλήσει κανείς για recruiting trip. Τώρα όμως, ο Ριτς είναι απειλή για όλους. Όλοι προσπαθούν να 'χτυπήσουν' τον ατζέντη και φίλο μου, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι έχει κάνει λάθος. Όπως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μιλούν για άλλους ατζέντηδες”.

Ήταν η πρώτη φορά που πήγε στο γήπεδο του Duke, όπου... ενδεχομένως να πάει πολλές περισσότερες στο μέλλον, αφού το σχολείο έχει προσφέρει υποτροφία στον γιο του, ΛεΜπρον Τζέιμς Jr.

Μια φορά ο “King” δεν ήταν ο μόνος, παγκοσμίου φήμης, τύπος που εμφανίστηκε στις εξέδρες αγώνα του Ουίλιαμσον. Δυο εβδομάδες νωρίτερα είχε πάει και αυτός.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που 'χει ο Jay Z είναι και μια με εκπροσώπους αθλητών, η Roc Nation Sports. Την 'έφτιαξε' το 2013 και στους πελάτες του ανήκουν οι Κέβιν Ντουράντ και Τζέρεμι Λιν. Όταν είπαν στον Ουίλιαμσον για την παρουσία του ράπερ/συνθέτη/παραγωγού/επιχειρηματία κλπ, κλπ σχολίασε “ είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Για εμένα είναι ο G(reat)O(f)A(ll)T(imes)”.

Σου 'χω και έναν δισεκατομμυριούχο που θέλει τον Ουίλιαμσον στο πελατολόγιο του.

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ εξέφρασε την ελπίδα να είναι ο σταρ του Duke ο πρώτος ΝΒΑer της Mayweather Productions “ και τον διαβεβαιώ πως θα ζήσει μια άνετη ζωή, εντός και εκτός παρκέ”.

Ο Ουίλιαμσον είπε πως “ έχω την αίσθηση πως αυτό που συμβαίνει αφορά την επιρροή του Duke. Ο Coach K είναι ο καλύτερος όλων των εποχών και πολλοί θέλουν να έλθουν να ζήσουν την εμπειρία. Εκτιμώ τον Μέιγουέδερ”.

Στο κυνήγι του είναι φυσικά και άλλοι. Για την ακρίβεια, όλοι οι κορυφαίοι.

Αν όντως επιλεγεί στο Νο1 του 2019 ΝΒΑ draft θα πάρει 40.000.000 δολ., για την προσεχή τετραετία του στα παρκέ, με το ποσό που θα κερδίσει από χορηγίες να μην μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς, ακόμα.

Υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια, αρχής γενομένης από τη συμφωνία για το παπούτσι που μπορεί να φτάσει στα 100.000.000 δολ. Και ναι, εκτιμάται πως θα είναι ο επόμενος που θα κάνει το όνομα του, brand.

Υγεία να 'χει και εδώ είμαστε να τον απολαμβάνουμε.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK