Ο συγκλονιστικότερος αγώνας όλων των εποχών (VIDEOS)

Στο σημερινό μπάσκετ των 24 δευτερολέπτων και του πολύ γρήγορου ρυθμού, οι μεγάλες ανατροπές στο σκορ κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο είναι. Εν έτει 1986 όμως, όταν ο χρόνος επίθεσης ήταν στα 30 δευτερόλεπτα και η ομάδα που προηγείτο στο σκορ είχε και την επιλογή να παίξει την μπάλα απ' έξω στα φάουλ το να ανατραπεί μία μεγάλη διαφορά ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Ο συγκλονιστικότερος αγώνας όλων των εποχών (VIDEOS)

Γι' αυτό άλλωστε ο ημιτελικός της Σοβιετικής Ενωσης με τη Γιουγκοσλαβία στις 17 Ιουλίου του 1986 στη Μαδρίτη πέρασε στην ιστορία. Οι "πλάβι" είχαν σφιχταγκαλιάσει τη νίκη προηγούμενοι 85-76 ένα λεπτό πριν τελειώσει το παιχνίδι και στο μυαλό τους άρχισαν να κάνουν σχέδια για τον τελικό του Μουντομπάσκετ."Δεν χάνεται αυτό το ματς" σχολίασε ο Φίλιππος Συρίγος.

Οι Σοβιετικοί όμως, με δύο γρήγορα τρίποντα, μείωσαν σε 82-85 και έκοψαν τα πόδια των Γιουγκοσλάβων που ξαφνικά αγχώθηκαν και έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια της. Οσο και αν φώναζε ο αείμνηστος Κρέζιμιρ Τσόσιτς από τον πάγκο, οι παίκτες του δεν μπορούσαν να βρουν με τίποτα το αντίπαλο καλάθι και στην τελευταία επίθεσή τους υπέπεσαν σε λάθος που τους καταδίκασε. Ο νεαρός, τότε, Ντίβατς έκανε διπλή ντρίμπλα αφού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πίεση των Σοβιετικών γκαρντ και η ΕΣΣΔ απέκτησε την τελευταία ευκαιρία της.

Ο Βάλτερς πήρε την μπάλα, εκμεταλλεύτηκε ένα σκριν του Σαμπόνις και με τρίποντο στα τρία δευτερόλεπτα ισοφάρισε σε 85-85 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Ο Φίλιππος Συρίγος, που περιέγραφε το παιχνίδι για λογαριασμό της ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα μεγάλο μπασκετικό θρίλερ και είχε απόλυτο δίκιο αφού μία διαφορά 9 πόντων πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων. Οι Γιουγκοσλάβοι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ενώ ο Ντίβατς ξέσπασε σε κλάματα.

Στην παράταση ο Αρβιντας Σαμπόνις καθάρισε το ματς. Με δύο δικές του βολές η Σοβιετική Ενωση προηγήθηκε με 91-90 και μ' ένα δικό του κλέψιμο η ομάδα του ουσιαστικά εξασφάλισε μία νίκη που στο 37' του παιχνιδιού φαινόταν από δύσκολη έως ανέφικτη.

Στον τελικό η Σοβιετική Ενωση έχασε στις λεπτομέρειες από τις ΗΠΑ του Ντέιβιντ Ρόμπινσον και του Στιβ Κερ με 87-85.

Σοβιετική Ενωση: Βολκόφ 8, Σοκ, Ταρακάνοφ 2, Γκρισάεφ, Τιχονένκο 20, Βάλτερς 10, Τσατσένκο, Κουρτινάιτις 10, Χομίτσιους 2, Μπελοστένι 14, Σαμπόνις 25.

Γιουγκοσλαβία: Ντ. Πετρόβιτς 29, Αλ. Πέτροβιτς 15, Ντίβατς 4, Τσούτουρα 10, Πετράνοβιτς, Μούταπσιτς, Ράντοβιτς 8, Βράνκοβιτς 4, Ραντοβάνοβιτς 8, Αράποβιτς, Νταλιπάγκιτς 8, Τσβετίτσιανιν 4.

Δείτε το VIDEO (το κομμάτι της ανατροπής από το 1:05:40)

News 24/7

24MEDIA NETWORK