Ο Κόμπι Μπράιαντ ευχαριστεί τους Σπανούλη και Διαμαντίδη

O Κόμπι Μπράιαντ ήταν αυτός που ηγήθηκε της Redeem Team, μετά το 'χαστούκι' της Εθνικής Ελλάδος το 2006. Εξηγεί πως η επιστροφή των ΗΠΑ στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου έγινε μέσω μελέτης παικτών, όπως ο Βασίλης Σπανούλης. Τι είπε για τον Αντετοκούνμπο και τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Ο Κόμπι Μπράιαντ ευχαριστεί τους Σπανούλη και Διαμαντίδη

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το The Bleacher Report αποπειράθηκε να εξηγήσει το 'πώς ο Κόμπι Μπράιαντ ηγήθηκε της αναγέννησης της εθνικής των ΗΠΑ'. Αυτός ήταν και ο τίτλος του άρθρου που συνέθεσε ο Jonathan Abrams, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την Redeem Team που συστάθηκε μετά την ήττα των Αμερικανών στην Ιαπωνία από την Εθνική Ελλάδος.

Κάτι είχε πάει λάθος και οι καθ' ύλην αρμόδιοι κλήθηκαν να ερευνήσουν τα αίτια αυτής της απώλειας, να προτείνουν λύσεις, να δημιουργήσουν σχετικό πρόγραμμα και να ακολουθηθεί από τους NBAers. Η Redeem Team αποδείχθηκε αυτό ακριβώς: ομάδα ανάκτησης. Βλέπεις έκτοτε οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει κάποιο χρυσό.

Αυτό που ακολουθεί το κατέθεσε ο Νέιτ ΜακΜίλαν, ασίσταντ κόουτς της ομάδας, στο B/R Mag.

"Oι σούπερ σταρ έμπαιναν σε ένα δωμάτιο, ένας ένας. Ήταν το πρώτο meeting της USA Team. Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του μπάσκετ -ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ, Κρις Μπος, Καρμέλο Άντονι- κάθισαν στις θέσεις τους. Κάποιοι διάλεξαν το πίσω μέρος του δωματίου -όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Οι βοηθοί προπονητή ήταν στην πρώτη σειρά.

Ο Κόμπι Μπράιαντ, 29χρονος τότε σούπερ σταρ των Λέικερς, προτίμησε τη δεύτερη σειρά, μακριά από τους φίλους Ολυμπιονίκες. Έδειχνε να 'απορροφά' κάθε λέξη του Μάικ Σιζέφσκι.

Δεν είχε αναπτύξει ακόμα, τη σχέση που είχε αργότερα με τους συμπαίκτες του. Δεν είχε παίξει στο Παγκόσμιο του 2006, λόγω τραυματισμού στο γόνατο και μια συνάντηση δεν ήταν αρκετή για να καλυφθεί αυτό το κενό. Οι άλλοι παίκτες ήταν στη γαλαρία, χαλαροί, μιλούσαν, γελούσαν, έκαναν πλάκα, ό,τι κάνουν οι συμπαίκτες. Τους ήξερε, αλλά και δεν τους ήξερε".

Ο ΜακΜίλαν εξήγησε και το λόγο που ο Κόμπι δεν ήταν κοντά στους άλλους.

Το ένστικτο του δολοφόνου που 'χει δεν του επιτρέπει να έρχεται πολύ κοντά με τους αντιπάλους. Όλοι αυτοί οι τύποι βρίσκονταν παντού αντιμέτωποι -κάποιοι και ως συμπαίκτες-, αλλά δεν τους ήξερε έτσι

Όταν τελείωσε το meeting, πήγε στο γυμναστήριο και άρχισε τα σουτ. Μόνος. Ο ΜακΜίλαν τον ρώτησε αν ήθελε να του δίνει την μπάλα. Άρχισαν να μιλούν. Ήταν προ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο Μπράιαντ ήθελε να καταλάβει το ρόλο του στην ομάδα. Άκουσε πως η Team USA είναι επιτακτική ανάγκη για ενότητα μεταξύ των superstars, ώστε να είναι επιτυχημένη. Κατάλαβε ότι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος.

' Μολονότι προερχόταν από την ιστορική βραδιά των 81 πόντων, εναντίον των Ράπτορς και ήταν στον ανθό της καριέρας του, είχε ήδη αρχίσει να βάζει τα θεμέλια για τη ζωή μετά το μπάσκετ. Έτσι, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείτο με δημιουργική εργασία, αυτό που έγινε το Dear Basketball (που πήρε Όσκαρ) και το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “The Mamba Mentality: How I Play'.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που δεν έκανα πολύ socializing. Δεν είχα το χρόνο. Όταν δεν ήμουν στην προπόνηση, έγραφα ή μελετούσα την τέχνη της συγγραφής και της παραγωγής ταινιών. Δούλευα όλη μέρα

Όταν όμως, ήταν με τους συμπαίκτες του, προσπαθούσε να τους περάσει τη Mamba Mentality, για την οποία μιλούν ακόμα οι Αμερικανοί. Η σύντομη εξήγηση αυτής της νοοτροπίας, όπως την έχει δώσει αυτός που την εμπνεύστηκε είναι ' να προσπαθείς διαρκώς να είσαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου'.

Για τον Μπράιαντ το να φορά φανέλα με το εθνόσημο ήταν call of duty. “ Ένας μικρός τρόπος να εκπροσωπούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μπορείς να παίζεις σε οργανισμό, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να παίζεις για μια χώρα”.

Όταν λοιπόν, επέστρεψε στη Redeem Team η απορία όλων των άλλων ήταν αν θα μπορούν να συνυπάρξουν δυο 'alpha dogs': αν θα μπορέσει να τα βρει -για το καλό όλων-με τον ΛεΜπρον Τζέιμς -και τούμπαλιν.

Στην αρχή ήταν απομονωμένος -γιατί είπαμε, είχε δουλειές. Πήγαινε πρώτος για προπόνηση. Σύντομα έβρισκε εκεί τον Ουέιντ, μετά τον ΛεΜπρον και μετά τους περισσότερους. Η δουλειά, πριν και μετά τη δουλειά (γιατί έμενε περισσότερο να κάνει σουτ) ήταν που τους 'έδεσε'. Μετά άρχισαν οι συζητήσεις για τα άλλα ενδιαφέροντα του. Ζητούσε απόψεις και συμβουλές για τη συγγραφή. Για τα πάντα.

FILE - In this file photo taken Aug. 24, 2010, USA's Kobe Bryant (10) leaps on top of teammates as they celebrate after beating Spain 118-107 in the men's gold medal basketball game at the Beijing 2008 Olympics in Beijing. The arena, which hosted men's and women's basketball during the 2008 Beijing Summer Olympics, will be renamed the MasterCard Center after the American payments company. (AP Photo/Dusan Vranic, File)
FILE - In this file photo taken Aug. 24, 2010, USA's Kobe Bryant (10) leaps on top of teammates as they celebrate after beating Spain 118-107 in the men's gold medal basketball game at the Beijing 2008 Olympics in Beijing. The arena, which hosted men's and women's basketball during the 2008 Beijing Summer Olympics, will be renamed the MasterCard Center after the American payments company. (AP Photo/Dusan Vranic, File) AP

Όσο πλησίαζε το τουρνουά, τους επαναλάμβανε ότι δεν μπορούν να είναι υπέρ το δέον αισιόδοξοι -γιατί δεν είχαν εικόνες από τους αντιπάλους τους και οι Αμερικανοί δεν ήταν απαραίτητα καλύτεροι όλων. Τους τόνιζε πως υπήρχε πολύ ταλέντο εκτός των ΗΠΑ, παιδιά που ήταν τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά των αντιπάλων τους. “ Τους έλεγα ότι επειδή αυτοί οι τύποι δεν είναι στο ΝΒΑ, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν μπάσκετ. Πως οι περισσότεροι επέλεξαν να μην πάνε στο ΝΒΑ και ότι αν δεν τους προσέξουμε θα μας εξοντώσουν”.

Εμπιστευτείτε με. Ξέρω. Μεγάλωσα εκτός των ΗΠΑ. Έχω δει όλους αυτούς τους παίκτες σε δράση. Αν τους αφήσουμε να κάνουν το παιχνίδι τους, θα 'χουμε μεγάλο πρόβλημα

Δεν μιλούσε στον αέρα. Έδινε και παραδείγματα. Για να καταλάβεις, πριν το ματς με την Ισπανία είπε στους φίλους του για τον Ρούντι Φερνάντεθ. Τον είχε μελετήσει στα videos. Ήξερε πώς κινείται και τι μπορεί να κάνει. Στο ρόστερ ήταν ο συμπαίκτης του, Πάου Γκασόλ. Αυτόν επέλεξε να ρίξει στο παρκέ, για να στείλει το πρώτο μήνυμα, στο Πεκίνο -σε μια από τις πρώτες φάσεις του αγώνα.

Με ξέρει. Είχαμε αποκλειστεί από τους Σέλτικς και ήθελα να στείλω και στον Πάου ένα μήνυμα. Να τον 'ρωτήσω' τι είναι διατεθειμένος να κάνει, για να κερδίσει τίτλους'. Η προτεραιότητα μου βέβαια, ήταν να δείξω στην ομάδα μου και τις ΗΠΑ πόσο θέλουμε τη διάκριση”.

Οι Αμερικανοί συνάντησαν τους Ισπανούς ξανά στον τελικό (ως αήττητοι). Τους είδαν να 'ακινητοποιούν' την επίθεση τους. Όταν ο Πάου ισοφάρισε σε 91-91 ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε πρόβλημα. Όχι για τον Κόμπι που σκόραρε, μετά έδωσε ασίστ στο τρίποντο του Ντερόν Ουίλιαμς και άλλη στο κάρφωμα του Ντουάιτ Χάουαρντ. Παρ' όλα αυτά η Ισπανία παρέμενε κοντά, όταν ο Κόμπι σταμάτησε τον Φερνάντεθ πριν πάρει τρίποντο -γιατί ήξερε πώς να το κάνει.

Πανηγύρισαν όλοι σαν παιδιά. “ Στο ταξίδι αυτό γίναμε φίλοι, συμπαίκτες, καταλάβαμε ο ένας τον άλλον. Σεβόμασταν πια περισσότερο, ο ένας τον άλλον. Όχι μόνο ως παίκτη, αλλά και ως άνθρωπο” είχε δηλώσει ο Τζέισον Κιντ.

Μετά την απονομή, ο Κόμπι πλησίασε τον Πάου.

Του είπα 'αφού με ξέρεις και ήξερες ότι στο τελευταίο δίλεπτο θα πάρω πρωτοβουλίες, γιατί δεν στείλατε πάνω μου περισσότερους από έναν αμυντικό; Είναι κάτι που δεν κατάλαβα, αλλά δες το χρυσό μου μετάλλιο”.

Aυτό το αποκάλυψε στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Marca. Ο -πρεσβευτής του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου- Mπράιαντ είπε και πως ο Φερνάντεθ δεν ήταν ο μόνος Ευρωπαίος παίκτης που 'χε μελετήσει.

Όταν πήγα στην ομάδα, είπα στον κόουτς Σιζέφσκι ότι ήθελα να γίνω ο ηγέτης της ομάδας, αυτός που θα διηύθυνε την αλλαγή. Άρχισα λοιπόν, να μελετώ παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης ή ο Μπαρμπόσα. Κάποιοι συμπαίκτες μου με ρώτησαν τι έκανα. Τους είπα πως μελετώ τον Σπανούλη. Με ρώτησαν 'ποιος είναι αυτός;'. Απάντησα 'ο Σπανούλης θα σε σκοτώσει'

" Προσπάθησα έτσι, να περάσω τη σοβαρότητα στους συμπαίκτες μου στις προπονήσεις. Εκεί δεν είχαμε αστεία. Ήμασταν όλοι πολύ σοβαροί".

O Βlack Mamba μίλησε και για άλλον Έλληνα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με αφορμή τη μετακόμιση του φίλου του, Πάου Γκασόλ στους Μπακς. “ Το Μιλγουόκι είναι καλό μέρος για τον Πάου, αν θέλει να παίξει σοβαρά. Το ερώτημα λοιπόν, είναι αυτό: θέλει; Ποιον Πάου θα δούμε; Αυτόν με τον οποίον παίξαμε μαζί στους Λέικερς; Ή εκείνον του Σαν Αντόνιο, τον οποίον δεν αναγνώριζα; Αν θέλει να παίξει σοβαρά, τότε οι Μπακς θα γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Είναι μεν, 38 αλλά μπορεί να κάνει πολλά πράγματα -να πάρει ριμπάουντ, να πασάρει, να σουτάρει και να παίξει με την εμπειρία του.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ακόμα δεν ξέρει να παίζει όπως οι άλλοι παίκτες της λίγκας. Οι Μπακς είναι πολύ νέοι και θα 'χουν δυσκολία να καταλάβουν το παιχνίδι, με τον τρόπο που παίζεται στα πλέι οφ. Είναι πολλά αυτά στα οποία πρέπει να επικεντρωθείς και να τα προσέξεις. Εκεί μπορεί να βοηθήσει ο Πάου

Δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται από όσα κάνει ο Λούκα Ντόντσιτς, γιατί τον είχε δει να παίζει με τη Ρεάλ Μαδρίτης “και είχα δει πως τα έχει όλα. Οι σημερινοί GM είναι πιο έξυπνοι από παλιά. Ο Μανού Τζινόμπιλι έκανε τα ίδια στην Μπολόνια, αλλά έγινε πικ στο Νο27. Τη σήμερον ημέρα θα ήταν στο Νο1, το Νο2 ή το Νο3”.

"Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε με τους Λέικερς, γιατί ήταν η πρώτη χρονιά του ΛεΜπρον".

Φυσικά και του ζήτησαν να σχολιάσει τους Λέικερς του ΛεΜπρον Τζέιμς και την αποτυχία πρόκρισης στα πλέι οφ. Είπε ' δεν με ενδιαφέρει πολύ, γιατί είναι η πρώτη χρονιά. Ανέκαθεν στους Λέικερς όλοι ήθελαν αποτελέσματα πολύ γρήγορα και τίτλο κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Ήταν η πρώτη χρονιά του ΛεΜπρον. Η δεύτερη θα είναι πιο καλή και η τρίτη καλύτερη. Τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχει διαδικασία”.

Μήπως το πρόβλημα είναι πως ξενέρωσαν όλοι όσοι μπήκαν στην ανταλλαγή για τον Άντονι Ντέιβις;

Όταν έχεις την ευκαιρία να πάρεις τον Ντέιβις, τη διεκδικείς. Ο Λόνζο, ο Κούζμα και ο Ίνγκραμ είναι καλοί και νέοι, αλλά δεν είναι καλύτεροι από τον AD. Οπότε goodbye

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK