Φασούλας: "Δεν περίμενα αυτή την τιμή"

Ο Hall of Famer της FIBA, Παναγιώτης Φασούλας παραχώρησε συνέντευξη στον "Sport24 Radio 103,3" και αναφέρθηκε στη βράβευσή του, έκανε μία αναδρομή στην πλούσια καριέρα του, ενώ αποκάλυψε τι συζήτησε με τον Χακίμ Ολάζουον.

Φασούλας: "Δεν περίμενα αυτή την τιμή"

Ο Παναγιώτης Φασούλας μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τον Γιάννη Φιλέρη για ένταξη του στο Hall of Fame της FIBA, ενώ αναφέρθηκε και στην εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ:

Για την ένταξη του στο Hall of Fame της FIBA: "Ήταν ένα τριήμερο εκδηλώσεων γιατί υπήρχε και ένα 3on3. Πολύ καλή οργάνωση χωρίς να είναι υπερβολικά… χλιδάτη ή φτηνιάρικη, ήταν όπως ακριβώς έπρεπε. Ήρθαν όλοι όσοι τιμήθηκαν και έδειξαν ότι εκτιμούν αυτή την κίνηση από την FIBA.

Ήταν συγκινητικό όταν βρίσκεσαι μαζί με τον Ολάζουον. Μου έκανε εντύπωση ότι όσοι βραβεύθηκαν ήταν και για την προσφορά τους στις εθνικές ομάδες. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, ήταν σημαντική η παρουσία παικτών του ΝΒΑ στην Εθνική ομάδα, γιατί η αγορά άνοιξε όταν η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ άρχισε να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτούς τους παίκτες".

Αν σκεφτόταν ότι θα έρθει αυτή η διάκριση όταν άρχισε την καριέρα του: "Είναι ωραίο ότι αυτή η τιμή ήρθε σχετικά αργά από πλευράς ηλικίας, γιατί επιστρέφεις στον χώρο που μεγάλωσες. Δεν το σκεφτόμουν όταν άρχισα την καριέρα μου και πήγαινα από τη Νεάπολη στη Τούμπα για να κάνω προπονήσεις.

Θυμάμαι τότε ότι έλεγα “δεν έγινε και κάτι αν δεν παίξω μπάσκετ..”, άλλο αν με έκαιγε μέσα μου… Απλώς δεν ήθελα να δώσω το δικαίωμα σε κάποιον να το εκμεταλλευθεί και να με… πατήσει στο λαιμό, γιατί τότε υπήρχε η νοοτροπία ότι όταν φθάσεις σε μια ηλικία πρέπει να παντρευτείς, να νοικοκυρευτείς, να ηρεμήσεις και εγώ δεν ήθελα να δώσω αυτά τα δικαιώματα".

Για την πορεία που είχε η καριέρα του: "Εγώ δεν ήμουν ποτέ της λογικής ότι θα κάνω κάτι το εξαιρετικό. Με βοήθησε το σώμα μου και κάποιοι άνθρωποι να κάνω κάποια πράγματα και να προσφέρω κάτι στο μπάσκετ".

Πώς θέλει να τον θυμάται ο κόσμος: "Ίσως να φταίω και εγώ για αυτό, αλλά έχω δώσει την εντύπωση ότι έβλεπα την καλή ζωή κλπ, αντί για τις προπονήσεις… Δεν είναι αλήθεια αυτό, είναι ελάχιστες οι προπονήσεις που έχω χάσει στην καριέρα μου. Δεν θα έφτανα σε κορυφαίο επίπεδο αν δεν είχα δουλέψει σκληρά και αυτό θέλω να πω στα παιδιά που ασχολούνται τώρα με το μπάσκετ".

Αν του είπε κάτι ο Ολάζουον κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της FIBA: "Είπαμε τα δικά μας, μιλήσαμε για την κολεγιακή του καριέρα και είχαμε αρκετές τέτοιες συζητήσεις. Μάλιστα κάποια στιγμή είχαμε παίξει και αντίπαλοι σε ένα φιλικό πριν τους Ολυμπιακούς στην Ατλάντα, όπου προετοιμαστήκαμε καλά και μας… έριξαν 50 πόντους στο κεφάλι (σ.σ. Γέλια) . Βέβαια σε εκείνη την διοργάνωση τα πήγαμε καλά και κατακτήσαμε την 5η θέση".

Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ: "Φέτος ήταν κακή σεζόν για τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Έβλεπα τους αγώνες στο Ρίο και τους παίκτες που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ να έχουν πάθος για τη νίκη. Νομίζω ότι τώρα η δική μας Εθνική δεν έχει αυτό το πάθος.

Οι παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ επιδιώκουν να πηγαίνουν στις Εθνικές των χωρών τους γιατί ξέρουν ότι τους βοηθάει στην καριέρα τους. Όταν στα 31 φεύγεις από την Εθνική, είναι σαν να κλείνεις ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σου και κατά κάποιο τρόπο γερνάς πρόωρα.

Η Εθνική πρέπει να έχει τη νοοτροπία ότι ήμαστε μια παρέα, πάμε σε μια διοργάνωση να διακριθούμε και στη συνέχεια να χαρούμε την επιτυχία μας. Δείτε τι έκαναν οι Αμερικανοί, πήραν το χρυσό και μετά πήγαν στη Μύκονο να το χαρούν γιατί το βλέπουν σαν παιχνίδι, όπως πρέπει.

Η Εθνική πρέπει να είναι συγκεντρωμένη σε ένα στόχο και σκοπό. Αυτό πρέπει να το εμφυσήσουν σε όλα τα τμήματα των Εθνικών ομάδων. Από την Εθνική θα αναδειχθούν παίκτες όπως ο Χαραλαμπόπουλος, ο Αγραβάνης και άλλα παιδιά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο Hall of Fame της FIBA ο Παναγιώτης Φασούλας

News 24/7

24MEDIA NETWORK