Αποσύρεται από τους πάγκους ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ανακοίνωσε το τέλος της προπονητικής καριέρας του που κράτησε 38 χρόνια.

Αποσύρεται από τους πάγκους ο Ντούσαν Ίβκοβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προπονητική σε ηλικία 72 ετών.

Ο Σέρβος τεχνικός, ο οποίος προ ημερών αποχώρησε από την Αναντολού Εφές μετά από δύο σεζόν, ανακοίνωσε το κλείσιμο του κύκλου του στους πάγκους που διήρκεσε 38 χρόνια.

"Το να είσαι προπονητής σημαίνει κάθε μέρα να παίρνεις σημαντικές και συχνά δύσκολες αποφάσεις. Η τελική απόφασή μου ως προπονητής είναι να αποσυρθώ. Μία λογική και εξίσου δύσκολη απόφαση, όπως πολλές άλλες που έχω πάρει στην καριέρα μου", δήλωσε ο ίδιος ο Ίβκοβιτς.

"Το μπάσκετ και η προπονητική δεν αποτελούν απλά μέρος της ζωής μου. Ήταν η ζωή μου. Ήταν μία μόνιμη σχέση με αμοιβαία οφέλη".

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και ειδικά τους παίκτες για τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την έμπνευση. Πάντοτε το έβρισκα παράξενο, όταν έλεγαν ότι δημιούργησα παίκτες ή προπονητές".

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μετά από 10 χρόνια (1958-1968) ως πλέι μέικερ στην Ραντνίτσκι, ο Ίβκοβιτς ανέλαβε τις ακαδημίες του συλλόγου, στα πρώτα βήματά του ως προπονητής.

Η πρώτη δουλειά σε επίπεδο ανδρών ήταν σε υψηλό επίπεδο, αφού το 1978 έγινε τεχνικός της Παρτιζάν, την οποία οδήγησε στον τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο, Κόρατς) στην πρώτη του σεζόν.

Δύο χρόνια αργότερα άρχισε η σχέση του με την Ελλάδα, αφού υπέγραψε στον Άρη, χωρίς να έχει την ίδια επιτυχία.

Επέστρεψε στη Ραντνίτσκι και ακολούθησε η Σιμπένκα, ενώ στο Μουντομπάσκετ του 1986 και στο Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν βοηθός του Κρέσιμιρ Τσότσιτς στη Γιουγκοσλαβία.

Μετά από τη διοργάνωση στο ΣΕΦ, ανέλαβε τα "ηνία" της χώρας του, ενώ παράλληλα ήταν προπονητής της Βοϊβοντίνα, και πανηγύρισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες τη Σεούλ και το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1989, νικώντας στον τελικό την Ελλάδα.

Η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας τον έφερε στην Ελλάδα ξανά και στον πάγκο του ΠΑΟΚ, στην τελευταία σπουδαία εποχή του "δικεφάλου", με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1992 και έφτασε στην 3η θέση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την επόμενη χρονιά.

Με τη "χρυσή φουρνιά" της Γιουγκοσλαβίας έφτασε στην κατάκτηση ακόμα δύο Ευρωμπάσκετ, του 1991 και του 1995 στην Αθήνα, ενώ το 1990 κατέκτησε το Μουντομπάσκετ της Αργεντινής κόντρα στη Σοβιετική Ένωση.

Σε διασυλλογικό επίπεδο, παρέμεινε στην Ελλάδα, έχοντας μία διετία στον Πανιώνιο (1994-1996), για να ακολουθήσει η πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό, που άρχισε με το τρεμπλ του 1997.

Το 1999 ανέλαβε την ΑΕΚ και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα και του κυπέλλου Ελλάδας την ίδια σεζόν, ενώ το 2002 ανέλαβε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μετά από τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες σεζόν, μετακόμισε στη γειτονική Ντιναμό, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια κι ενώ από το 1995 μέχρι το 2000 είχε αναλάβει και πόστο τιμ μάνατζερ στην εθνική Σερβίας.

Το 2008 επέστρεψε στον πάγκο των "πλάβι", θέση στην οποία παρέμεινε για πέντε χρόνια, χωρίς τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Αντιθέτως, το 2010 επέστρεψε επίσης στον πάγκο του Ολυμπιακού, με τον οποίο έφτασε στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2012.

Μετά από μία σεζόν απραξίας, ανέλαβε το πρότζεκτ αναγέννησης της Εφές, ωστόσο περιορίστηκε σε ένα κύπελλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK