Η σημασία της Princeton offense του David Blatt για τον Ολυμπιακό

O Oλυμπιακός βρίσκεται στο "Gomelsky Cup" και το Contra.gr ζήτησε από έναν επαγγελματία, τον Γιώργο Κετσελίδη να εξηγήσει σε απλά ελληνικά τι είναι η Princeton offense που έχει γίνει συνώνυμο του David Blatt (video).

Η σημασία της Princeton offense του David Blatt για τον Ολυμπιακό

Αυτό που έχει ισχύσει για τη σχέση του David Blatt και με την Princeton offense, από την ημέρα που πρωτοακούστηκε το όνομα του για τον Ολυμπιακό, είχε ανάλογο αντίκτυπο με φράσεις του τύπου "O Grant Hill πίνει Sprite" και παιδικά τραγούδια που δημιουργούνται για να "καρφώνονται" στο μυαλό σου, μέχρι το τέλος του κόσμου.

Πολλοί επιχείρησαν να αναλύσουν τι είναι αυτή η Princeton offense (για την ιστορία, το Princeton είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο αγωνίστηκε ο Blatt), με την οποία προφανώς ο Blatt έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του (τι; Όχι;), αλλά οι περισσότερες απόπειρες ήταν για προπονητές. Αναζητώντας έναν τρόπο να καταλάβουμε όλοι τι ισχύει, ακόμα και αυτοί που παραμένουν απλοί εραστές του αθλήματος (δεν αναλύουν plays και την πραγματική έννοια κάθε αριθμού στις στατιστικές κατηγορίες - πλέον ξέρεις ότι οι αριθμοί "συλλαμβάνουν" και την αλήθεια της άμυνας), αποταθήκαμε σε κάποιον που κάθεται σε πάγκους. Και όπως πιθανόν να γνωρίζεις, εκείνοι που 'χουν την εμπειρία της προπονητικής, προφανώς έχουν και θα έχουν για πάντα, το πάνω χέρι, στη σύγκριση με τους "κόουτς του καναπέ".

Η σημασία της Princeton offense του David Blatt για τον Ολυμπιακό

Ο Γιώργος Κετσελίδης, προπονητής από τη δεκαετία του 1990, με προϋπηρεσία σε όλες τις κατηγορίες και διεθνή πρωταθλήματα, δέχθηκε την πρόκληση. Κατ' αρχάς, μας εξήγησε πως υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές στην εκτέλεση της επίθεσης του Princeton, αφού όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν, σε πραγματικό χρόνο, οι παίκτες που την "τρέχουν". Συνθήκες που στο ελίτ επίπεδο, δεν είναι ίδιες. Εννοώ δεν επαναλαμβάνονται -τουλάχιστον πολλάκις. Πάμε λοιπόν, να δούμε σε απλά ελληνικά τι αναμένεται να κάνουν οι "ερυθρόλευκοι", με τον Κετσελίδη να δημιουργεί και ένα video, για την περίσταση.

Οι βασικές αρχές της Princeton offense

1) Αδιάκοπη κίνηση κάθε παίκτη.

2) Οι περιφερειακοί κινούνται έξω από το τρίποντο και ο ψηλός βρίσκεται στο high post (στόχος είναι να υπάρχουν κενοί χώροι, στην "πλάτη" της άμυνας).

3) Συνεχείς πάσες μέχρι να βρεθεί το κενό για εκτέλεση.

4) Όταν δεν έχεις την μπάλα και ο αμυντικός σε πιέζει, κόβεις προς το καλάθι.

5) Όταν κόβεις προς το καλάθι, έχεις πάντα το βλέμμα στραμμένο στην μπάλα.

6) Αν δεν πάρεις την μπάλα στο κόψιμο, τότε κινείσαι ξανά προς την περιφέρεια και επαναλαμβάνεις την αρχική κίνηση.

7) Πολύ καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας.

ο στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη επίθεση να ξεχωρίζει, είναι πως όταν την αφομοιώσουν όλοι οι παίκτες, προκύπτει δυσκολία στην αντιμετώπιση της. Και αυτό ισχύει, γιατί υπάρχουν πάντα εναλλακτικές επιλογές. Ακόμα κι αν η άμυνα εμποδίσει μία από αυτές, υπάρχει πάντα η επόμενη. Και πάντα έχεις τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις ποιοτικά σουτ.

Όσον αφορά την επιθετική φιλοσοφία του στο παρκέ, ο coach Blatt έχει παρουσιάσει ομάδες που παίζουν σε υψηλό ρυθμό, όχι μόνο στο transition, αλλά και στο μισό γήπεδο. Και αυτό έχει βασιστεί στις αρχές της Princeton offense.

Η τακτική του προσέγγιση στην επίθεση περιέχει κίνηση χωρίς την μπάλα, σκριν μακρυά από τη μπάλα, κοψίματα στην "πλάτη" της άμυνας και τον ψηλό της ομάδας να εμπλέκεται άμεσα, ως δημιουργός από το low και το high post (για να εκμεταλλευτεί τον Πρίντεζη). Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και το pick n' roll (για να εκμεταλλευτεί τον Σπανούλη). Μια συνεργασία την οποία ο 59χρονος τεχνικός έχει εμπλουτίσει με hand-off, flare screen (μακριά από το καλάθι, όπου ο παίκτες στον οποίον γίνεται το σκριν, αντί να κόψει προς το καλάθι, βγαίνει στον ανοιχτό χώρο της περιφέρειας) και back screen στον παίκτη του screener (αυτό που λέγεται pick n roll "spain" action)".

Ηand off pnr

" Κοινό χαρακτηριστικό όλων των επιλογών είναι οι αποστάσεις (spacing) και η διάταξη 4 έξω και 1 μέσα, που επιτρέπει το "ένας εναντίον ενός", με πρόσωπο στο καλάθι αλλά και τις συνεργασίες 2 & 3 παικτών στη μια πλευρά του γηπέδου. Μία επίθεση με πάρα πολλές βασικές παραλλαγές, τις οποίες θα χρειαστούν χρόνο και υπομονή οι παίκτες για να την αφομοιώσουν πλήρως. Από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός στα φιλικά, φαίνεται η διάθεση να πιέσει πολύ, για να κλέψει μπάλες και να τρέξει στο transition".

Αυτά σε πρώτη φάση. Εν καιρώ, θα επανέλθουμε.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK