Ο Τζαγουάντ Γουίλιαμς ρωτάει το... google πώς να ξοδέψει τα χρήματά του

Τον πρώην Αμερικανό της ΑΕΚ δεν τον πλάνεψε η dolce vita, αυτή που λεν ζωή γλυκιά. Υπήρξε συμπαίκτης του Λεμπρόν και έβγαλε εκατομμύρια, αλλά δεν έχασε τον έλεγχο. Εξήγησε το πώς κάνοντάς το... δεκάρικα!

From left, Cleveland Cavaliers' Jawad Williams, LeBron James, and Anthony Parker celebrate after defeating the Los Angeles Clippers 102-101 in an NBA basketball game on Saturday, Jan. 16, 2010, in Los Angeles. Cavaliers won 102-101. (AP Photo/Jeff Lewis)
From left, Cleveland Cavaliers' Jawad Williams, LeBron James, and Anthony Parker celebrate after defeating the Los Angeles Clippers 102-101 in an NBA basketball game on Saturday, Jan. 16, 2010, in Los Angeles. Cavaliers won 102-101. (AP Photo/Jeff Lewis) AP PHOTO/JEFF LEWIS

Τον θυμάσαι τον Τζαγουάντ Γουίλιαμς. Έπαιξε στην ΑΕΚ ως τα μέσα της σεζόν 2016-17, ως μία από τις πολλές (αποτυχημένες) επιλογές του Γιούρι Ζντοβτς, και έφυγε για την Ιταλία, αφού στα 34 του δεν μπορούσε να 'κουβαλήσει' επιθετικά την ΑΕΚ. Στη Basket League μέτρησε 16 συμμετοχές, αλλά ούτε καν 9 πόντους ανά αγώνα!

Ο Αμερικάνος φόργουορντ, που παίζει ακόμη στην Ιαπωνία (Αλβάρκ Τόκιο), υπήρξε κατά το παρελθόν συμπαίκτης του Λεμπρόν Τζέιμς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Συμπατριώτης του μάλιστα, αφού κατάγεται από το Οχάιο, μέτρησε συνολικά 90 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Τζαγουάντ Γουίλιαμς ρωτάει το... google πώς να ξοδέψει τα χρήματά του
EUROKINISSI

Κατά την περίοδο εκείνη ο Γουίλιαμς πληρώθηκε με συνολικά 1.320.535 δολ. Όχι πάρα πολλά, μα όχι και λίγα. Χρήματα που ο ίδιος διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται ακόμη και σήμερα, αποφασίζοντας για κάθε σεντ που βγαίνει από την τσέπη του. Τεφτέρι κρατούσε κάποτε για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Old school πρακτική που απέδωσε όμως καρπούς, αφού διατήρησε ανέπαφη την περιουσία που έφτιαξε και μ' ένα 'γερό κομπόδεμα' αντιμετωπίζει διαφορετικά το μέλλον του.

Ο Γουίλιαμς θα μπορούσε να είναι το κόντρα παράδειγμα σ' όλους εκείνους που παραπλανήθηκαν από την εφήμερη χαρά που τους προσέφερε το χρήμα και δεν λογάριασαν τίποτα όσο ο λογαριασμός τους ήταν γεμάτος. Πολλοί παίκτες του ΝΒΑ, πιο παλιοί απ' αυτόν κυρίως, έμειναν 'ταπί', αλλά όχι ψύχραιμοι έχοντας ξοδέψει σε λίγα χρόνια ό,τι με κόπο είχαν συλλέξει παίζοντας μπάσκετ.

Για όλους αυτούς και ταυτόχρονα εκείνους που θα ήθελαν να παραδειγματιστούν ο Γουίλιαμς έγραψε το παρακάτω κείμενο στην προσωπική ιστοσελίδα του.

" Είμαι σχεδόν σίγουρος πως πολλοί από μας έχουμε ακούσει τα στατιστικά στοιχεία, κατά τα οποία οι περισσότεροι αθλητές χρεοκοπούν σε διάστημα δύο ετών μετά το τέλος της επαγγελματικής διαδρομής τους.

Τη στιγμή που είναι αληθές πως ορισμένοι έχουν κακές κοστοβόρες συνήθειες και κάποιοι παγιδεύονται προσπαθώντας να ζήσουν μια ζωή δείχνοντας μια συγκεκριμένοι εικόνα στο κοινό, υπάρχει επίσης η πλευρά της ιστορίας που σπάνια λέγεται. Η πλευρά που κρατά τον αθλητή οικονομικά τυφλό, ενώ κάποιος απομυζεί από τη σκληρή δουλειά του, αλλά αποχωρεί ανενόχλητος και χωρίς ευθύνη όταν τα χρήματα εξαφανίζονται.

Ορισμένοι αθλητές που αποκομίζουν πολλά χρήματα είναι συνήθως πλούσια παιδιά "πρώτης γενιάς". Τούτο σημαίνει ότι είναι οι πρώτοι στην οικογένειά τους που αποκτούν χρήματα, σε νεαρή ηλικία μάλιστα. Όπως λέγεται, ο αθλητής έχει πολλά να μάθει για το πώς τα χρήματα λειτουργούν. Ορισμένοι σκέφτονται ότι είναι τόσο εύκολο όσο να αποκτήσεις χρήματα, να αποταμιεύσεις κάποια, να ξοδέψεις μερικά, να φτιάξεις περισσότερα. Είναι όμως πολύ πιο περίπλοκο απ' αυτό. Εάν δεν έχεις σπουδάσει οικονομικά ή δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου για να σε βοηθήσουν στη διαχείριση των χρημάτων, είναι εύκολο να τα θαλασσώσετε. Το μέρος της ιστορίας που δεν λέγεται είναι το πώς κάποιοι "ειδικοί χρήματος" ή οικονομικοί σύμβουλοι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο γεγονός πως οι αθλητές χρεοκοπούν.

Το παιχνίδι αρχίζει να παίζεται όταν ο οικονομικός σύμβουλος κρατάει τον αθλητή στην άγνοια σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά και τη γνώση των χρημάτων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να πάρει νόμιμα χρήματα από τον παίκτη και να μην απαντήσει σε κανέναν. Σύμφωνα με τη Ernst & Young, μια επαγγελματική εταιρεία παροχής υπηρεσιών, που δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο "Αθλητές που στοχεύουν στην απάτη". Η έκθεση ισχυρίζεται ότι από το 2004 - 2017 οι αθλητές είχαν χάσει 500 εκατομμύρια δολάρια από απάτες. Από αυτά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, τα 334 εκατομμύρια δολάρια ήταν την περίοδο 2014 -2017.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπιστεί ή αναφερθεί. Ακούτε επίσης "ότι ο αθλητής έκανε κάποιες άσχημες επενδύσεις". Εκεί όμως δεν είναι που ο οικονομικός σύμβουλος θα έπρεπε να παρέμβει και να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία; Ένα άλλο ερώτημα που δύσκολα τίθεται είναι αν ο σύμβουλος παρουσίασε αυτή τη συμφωνία στο τραπέζι; Εάν ο σύμβουλος έφερε στον αθλητή αυτό το συμβόλαιο και κύλησε άσχημα, ο σύμβουλος αποχωρεί χωρίς ευθύνη και χωρίς απώλειες, επειδή "κάθε επένδυση εμπεριέχει κίνδυνο". Όντως, ως αυτός που φτιάχνει χρήματα, είσαι 100% υπεύθυνος για τα αποκτήματα σου και την καλή ζωή. Το ηθικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι να δείξει ότι συχνά υπάρχουν άνθρωποι στο παρασκήνιο που παίζουν ρόλο στην οικονομική κατέρρευση άλλων.

Ορίστε μια γρήγορη ιστορία για κάτι που συνέβη σε μένα. Εγώ δεν μεγάλωσα πλούσιος ή καλοβαλμένος, αλλά είχα δύο σκληρά εργαζόμενους γονείς που έδωσαν σ' εμένα και τ' αδέλφια μου ό,τι χρειαζόμασταν. Όταν έγινα επαγγελματίας, μετρούσα κάθε σεντ που αποκτούσα και κάθε σεντ που ξόδευα. Είχα πάντα μαζί μου ένα σημειωματάριο. Σε αυτό ήταν κάθε συναλλαγή που είχα κάνει. Ορισμένοι από τους πιο κοντινούς φίλους μου ήξεραν ότι το έκανα αυτό και με κορόιδευαν λέγοντας 'Γουάντ, ξέρεις ότι υπάρχει το online banking, έτσι;' - εγώ δεν το εμπιστευόμουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, για 5-6 χρόνια, θα σπούδαζα οικονομικά, θα διάβαζα όλα εκείνα που είχαν να κάνουν με χρήματα και συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν πληροφορίες που ακόμα δεν καταλάβαινα. Γι 'αυτό αποφάσισα να κάμψω τις αντιστάσεις μου και να ζητήσω βοήθεια από έναν επαγγελματία.

Κάθε χρόνο το NBA φέρνει μια τέτοια εταιρία να μιλήσει σε κάθε ομάδα για τα οικονομικά. Σκέφτηκα ότι για να τους φέρνουν από τη λίγκα πρέπει να είναι καλοί. Ήρθα σε επαφή μ' τον τύπο που ήρθε να μιλήσει, του εξήγησα την κατάστασή μου και η απάντησή του ήταν λίγο ημιτελής κατ' εμέ. Τον ενημέρωσα για όλες τις πληροφορίες που είχα μάθει και είχα διαβάσε σε διάφορα βιβλία, αλλά κάποια από τα πράγματα που μου έλεγε δεν έβγαζαν νόημα, είχα ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις μου δεν του άρεσαν, διότι ποτέ δεν με ενόχλησε ξανά. Πέρασε ένας χρόνος και ο ίδιος μίλησε ξανά στην ομάδα μας. Είπα σε έναν από τους συμπαίκτες μου τι είχε συμβεί. Σήκωσε το χέρι του κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ρώτησε: "γιατί δεν καλέσατε πήσω στο Γουάντ όταν σας έθεσε τα ερωτήματα;". Ο ομιλητής γέλασε και συνέχισε τη διάλεξή του. Αργότερα ο ιδρυτής αυτής της εταιρείας κρίθηκε ένοχος ότι προσπάθησε να εξαπατήσει την ένωση ΝΒΑ παίκτες για 3 εκατ. δολάρια. Σκεφτείτε αν έφτασαν στην Ένωση, πόσοι μεμονωμένοι παίκτες έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω το μάθημα που έμαθα από τον αδελφό μου στο κολέγιο, τον Μπρένταν Χέιγουοντ. Του τηλεφώνησα ένα απόγευμα, ενθουσιασμένος με το αυτοκίνητο που θα αγοράζα και τη συμφωνία που είχα κλείσει. Με άφησε να τελειώσω λέγοντας πόσο μεγάλο ήταν το αυτοκίνητο και μετά κλείσαμε. Με κάλεσε πίσω σε λιγότερο από πέντε λεπτά και με ρώτησε πού ζούσα. Διέμενα σ' ένα από τα ωραιότερα συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή μου την εποχή εκείνη, του είπα. Η απάντησή του με έβαλε να σκεφτώ. Είπε: "Μην αγοράσεις αυτό το αυτοκίνητο, απόκτησε πρώτα ένα σπίτι. Θα σε χτυπήσω στον κ...λ, αν σε πιάσω να οδηγάς ένα αυτοκίνητο που κοστίζει περισσότερο από ένα σπίτι που δεν έχεις". Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μαθήματα στην οικονομική προτεραιότητα. Είμαι ευγνώμων που είχα κάποιον που δεν φοβήθηκε να μου πει την αλήθεια.

Μέχρι σήμερα συνεχίζω να εκπαιδεύομαι στα οικονομικά. Αναζητώ επαγγελματική βοήθεια, διαβάζω τα πάντα και ακούω. Αρνούμαι να πηγαίνει με τη στατιστική για κάτι που μπορώ να ελέγξω. Για τους συναδέλφους αθλητές μου και τους καθημερινούς ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά, σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν, απλά ρωτήστε google".

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Jeff Lewis

News 24/7

24MEDIA NETWORK