Καντέρ - Τούρκογλου: Οι συμπαίκτες που κατέληξαν εχθροί

Τους ενώνουν αρκετά, τούς χωρίζουν ακόμη περισσότερα. Χινταγέτ Τούρκογλου και Ενές Καντέρ υπερασπίστηκαν κάποτε την ίδια φανέλα, πλέον ούτε καλημέρα λένε χωρίς αλληλοκατηγορίες.

Hidayet Turkoglu, right, and Enes Kanter, left, of Turkey is challenged by Joakim Noah, from France during the EuroBasket 2011, European Basketball Championships group E match between Turkey and France in Vilnius, Lithuania, on Wednesday, Sept. 7, 2011. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
Hidayet Turkoglu, right, and Enes Kanter, left, of Turkey is challenged by Joakim Noah, from France during the EuroBasket 2011, European Basketball Championships group E match between Turkey and France in Vilnius, Lithuania, on Wednesday, Sept. 7, 2011. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) AP PHOTO/MINDAUGAS KULBIS

Η πορεία τους παρουσιάζει ορατές ομοιότητες.

> Ο Χέντο Τούρκογλου υπήρξε ο πρώτος Τούρκος που επελέγη στο ΝΒΑ draft, στο Νο16 του 2000 από τους Σακραμέντο Κινγκς, προλαβαίνοντας κατά μία χρονιά τον Μεμέτ Οκούρ, και έπαιξε σε σε 6 διαφορετικές ομάδες, από το 2000 ως το 2015.

> Ο Ενές Καντέρ έγινε (11 χρόνια μετά, 2011) το υψηλότερο draft pick από τη γείτονα χώρα, στο Νο3 από τους Γιούτα Τζαζ, και έχει ήδη περάσει από τέσσερις αναζητώντας μια μόνιμη βάση.

> Συμπαίκτες στις ΗΠΑ δεν έγιναν, στα 4 χρόνια συνύπαρξης στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αγωνίστηκαν ωστόσο για το ίδιο εθνόσημο στο Ευρωμπάσκετ του 2011 στη Λιθουανία. Υπό τον εκλέκτορα Ορχούν Ενέ, Τουρκία είχε κατεβάσει μια ομάδα με αξιώσεις να διακριθεί, διαθέτοντας τρεις NBAers (Τούρκογλου, Ιλιασόβα, Ασίκ) κι έναν μελλοντικό προερχόμενο από το κολέγιο (Καντέρ), αλλά απέτυχε παταγωδώς. Πέρασε με ζόρι από την πρώτη φάση, νικώντας στο τελευταίο ματς τους Ισπανούς, αλλά αποκλείστηκε στη δεύτερη, μετρώντας 0/3 και καταλήγοντας 11η.

Έκτοτε οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά. Ο Καντέρ απείχε για τρία χρόνια από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κι όταν τέθηκε ζήτημα επανένταξής του ο Εργκίν Αταμάν, έχοντας από τότε νεύρα, δεν τον επέλεξε θεωρώντας παρασιτική τη συμπεριφορά του σ' αποδυτήρια. Για τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς αντίθετα, που τον 'έκοψε' επίσης τα επόμενα χρόνια, ο Καντέρ ήταν ένας παίκτης που " είχε ξεχάσει πώς να παίζει", χαρακτηρίζοντας " ηλίθιους" τους προπονητές του ΝΒΑ. " Αυτός μάς έχει ανάγκη περισσότερο, παρά εμείς αυτόν", έλεγε τότε συμπλέοντας με την άποψη της ηγεσίας της ομοσπονδίας,

Σ' εκείνους τους ισχυρισμούς ο Καντέρ γελούσε, θεωρώντας πως η 'δίωξή' του ήταν πολιτική. Υπέρμαχος του Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε συνεργάτη του Ερντογάν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ο 26χρονος σήμερα ψηλός τέθηκε από νωρίς στο περιθώριο γιατί δεν έπαψε ποτέ να λέει τη γνώμη του για τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τις δικτατορικές, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, πρακτικές του εντός των τειχών. Μέχρι που του ακυρώθηκε το διαβατήριο και φυσικά κάθε δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα του, την ίδια ώρα που ο πατέρας του τον αποκήρυξε - μάλλον υποχρεωτικά για να μην κατηγορηθεί, ασχέτως κατόπιν αν έχασε την έδρα του στο Πανεπιστήμιο.

Αναπόφευκτα οι 'εχθροί' του Καντέρ πολλαπλασιάστηκαν. Ενδεχομένως είχε ήδη αρκετούς απ' όταν δεν έπαιζε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μεταξύ αυτών ο Χέντο Τούρκογλου, ο οποίος στο μεσοδιάστημα, και μετά το πέρας της καριέρας του, έλαβε υψηλά αξιώματα. Εκτός από νυν πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ είναι σύμβουλος επί αθλητικών θεμάτων του Τούρκου προέδρου και θερμός υπερασπιστής του έργου του.

Μοιραία η αντιπαλότητα των δύο ανδρών έφτασε να γίνει λεκτικό μπρα ντε φερ. Όταν τον περασμένο Γενάρη ο Καντέρ ισχυριζόταν πως οπουδήποτε αλλού, εκτός των ΗΠΑ, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από πράκτορες του Ερτογάν αρνούμενος να ταξιδέψει στο Λονδίνο, ο Τούρκογλου έκανε λόγο για χείριστη μορφή δυσφημιστικής προπαγάνδας και αυταπάτες, αφού το πρόβλημα ήταν η μη ανανέωση της βίζας του. Προτού ο νυν σέντερ των Μπλέιζερς επανέλθει και τον χαρακτηρίσει 'σκυλάκι του Ερτογάν'.

Στο πρόσφατο επεισόδιο του E:60 του ESPN ο σκύλος με τη γάτα αντιπαρατέθηκαν ξανά. Δίχως ο ένας να έχει οπτική επαφή με τον άλλον. Ούτε ακούγοντας τη φωνή του. Με διαμεσολαβητή της ειρηνευτικής δύναμης τον δημοσιογράφο Τζέρεμι Σαπ.

Ο Καντέρ είχε προηγηθεί, υπερασπιζόμενος τα πιστεύω του. " Όταν μιλάω, τουιτάρω κάτι ή λέω οτιδήποτε για την κυβέρνηση, φτάνει παντού, σ' όλο τον κόσμο και το απεχθάνονται. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να με εξαγοράσουν. Η Τουρκία είναι η χώρα μου, η σημαία μου, εκεί που μεγάλωσα. Η οικογένειά μου γεννήθηκε εκεί. Είναι σκληρό η πατρίδα σου να μην σε θέλει. Με ρωτούν από που κατάγομαι. Τι πρέπει να πω; Τουρκία; Όχι. Δεν με θέλουν καν εκεί".

Δεοντολογικά η απάντηση του Τούρκογλου ακολούθησε. Σκληρή αν μη τι άλλο. " Δεν στέλνω μηνύματα σε υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων. Το μόνο που έχω να πω στους Αμερικάνους φίλους, είναι να προσέχουν", σημείωσε υπογραμμίζοντας μ' έντονο χρώμα αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των διώξεων πως " η κυβέρνηση μου απλώς εκθέτει όσους έχουν σχέση με την οργάνωση του Γκιουλέν".

Η στοιχηματική επιλογή να υπάρξει συνέχεια είναι φραγμένη...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mindaugas Kulbis

News 24/7

24MEDIA NETWORK