Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ -εσείς τι άλλα;

Όλο το καλοκαίρι δούλευε κάθε μέρα, επί τρεις ώρες, γιατί θέλει -λέει- να περάσει στην επόμενη φάση της καριέρας του. Ο Stephen Curry τρομάζει, με τους στόχους και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί, οι οποίες είναι πολλά χρόνια μπροστά.

Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ -εσείς τι άλλα;

Τη Δευτέρα 8/10, η "Wall Street Journal" δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "ο Stephen Curry θέλει να γίνει καλύτερος σουτέρ". Στο lead διάβασες "είναι ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών. Η τελευταία σεζόν ήταν η πιο αποτελεσματική στο σκοράρισμα, στην ιστορία του ΝΒΑ. Εκείνος είναι πεπεισμένος πως το peak του δεν το 'χει φτάσει". Στις πρώτες γραμμές του κειμένου, ο πρωταθλητής εξηγούσε ότι "μπορεί να απατώμαι, αλλά πιστεύω ότι μπορώ να γίνω καλύτερος στο να βάζω την μπάλα στο καλάθι". Aν πιστεύεις πως πρόκειται για κάποιου είδους αρρωστημένο αστείο, ιδού το ντοκουμέντο.

Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ -εσείς τι άλλα;

Δεν ξέρω αν παρατήρησες πως πέρυσι έγραψε ιστορία, όπως κατέληγε με το τρόπαιο στα χέρια -μαζί με την παρέα του, γιατί αν έχουν δείξει κάτι οι Warriors είναι πως το the more the merrier ισχύει όπου υπερταλαντούχοι τύποι, δουλεύουν σαν να κρέμεται η ζωή τους από κάθε ματς, προς ένα κοινό στόχο, αποδεχόμενοι τους ρόλους τους.

Πολλοί παίκτες και αναλυτές, τον έχουν χαρακτηρίσει ως “τον κορυφαίο σουτέρ όλων των εποχών”.

Το ερώτημα "είναι καλύτερος σουτέρ από τον Michael Jordan;" είναι εύλογο, αλλά αν το δεις ψύχραιμα θα καταλάβεις πως δεν έχει βάση. Γιατί το μπάσκετ έχει αλλάξει τόσο που είναι σαν να συγκρίνουμε δυο ανόμοια πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, αν το δεις καθαρά αριθμητικά, είναι καλύτερος στα τρίποντα από τον MJ, ο οποίος κυριαρχεί στις προσπάθειες από μέση απόσταση. Μετά πάσας βεβαιότητας, ο Curry είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, ο οποίος δεν σταματά ποτέ να δουλεύει. Δες τους heatmaps που ακολουθούν και δημιούργησε το NBAsavant.com, μόνο για τις τρεις τελευταίες σεζόν, πριν προχωρήσουμε στο τι κάνει ο άνθρωπος και προηγείται -ουκ ολίγα χρόνια- της εποχής του.

Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ -εσείς τι άλλα;

Πάνω αριστερά: 2015-16, κάτω αριστερά 2016-17 και δεξιά 2017-18

Ο τρεις φορές πρωταθλητής (2015, 2017, 2018), 2 φορές MVP (2015, 2016 -όταν έγινε ο πρώτος που επελέγη ομόφωνα), 5 φορές All Star, άλλες τόσες κορυφαίος στα τρίποντα (2013, 2014, 2015, 2016, 2017), τέσσερις στις βολές, μια στα κλεψίματα και πολλά -πολλά- άλλα, έχει και το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων σουτ τριών πόντων, σε τελικό: έβαλε το καλοκαίρι 9, στο δεύτερο ματς της σειράς. Δες όμως, τι έκανε γενικά την τελευταία αγωνιστική περίοδο.

Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ -εσείς τι άλλα;

Μετά το τέλος της διαδικασίας, πήγε κάποιες -λίγες- ημέρες διακοπές με την οικογένεια του, έκανε εμφανίσεις χορηγικού χαρακτήρα, αλλά η καθημερινότητα του είχε μια σταθερά: τρεις ώρες προπόνηση, έξι ημέρες την εβδομάδα. Η οποία προπόνηση άρχιζε έτσι.

Ο Stephen Curry λέει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος σουτέρ -εσείς τι άλλα;

Όπως αποκάλυψε η WSJ “ξεκινούσε τις προπονήσεις, με ένα headset εικονικής πραγματικότητας, ώστε να οξύνει την περιφερειακή όραση και επίγνωση. Συνέχιζε με ασκήσεις αναπνοής που σταθεροποιούν τις μυικές ομάδες στην κοιλιακή χώρα (τον κορμό). Όταν τελικά, έφτανε στο μπάσκετ, έκανε μεταξύ 600 και 700 σουτ σε κάθε προπόνηση. Κάποιες ημέρες έφτανε και τα 1000. Ο στόχος του ήταν να φτάσει στο ύψιστο της αποτελεσματικότητας. Να μπει στην επόμενη φάση μιας καριέρας που είναι ήδη καινοτόμα.

“Όταν έχεις τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού σου καταλαβαίνεις τα πάντα, βλέπεις πώς θα εξελιχθούν και είσαι ένα βήμα μπροστά”.

Στο preseason παιχνίδι με τους Spurs, στο πρώτο ημίχρονο είχε 21 πόντους, με 8/14 σουτ εντός παιδιάς. “Από το τζάμπολ έβαλε μπροστά τη μηχανή των “Πολεμιστών” στην επίθεση, με την κυκλοφορία της μπάλας και 3 ασίστ στα τέσσερα πρώτα λεπτά”, γράφει το Golden State of Mind.

Nα και το βήμα μπροστά που λέγαμε -δηλαδή, που είπε εκείνος.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας ήταν πάντα φίλες του Curry. Όπως έχει πει ο Brandon Payne, προσωπικός γυμναστής του χρησιμοποιεί τα καλύτερα, χωρίς όμως να αφήνει χώρο να 'πειράξουν' τη δουλειά του. “Χρησιμοποιεί την τεχνολογία, περισσότερο για διέγερση του μυαλού του” και άρα το μπασκετικό ΙQ του και άρα το decision making, σε πραγματικό χρόνο.

Πολλοί είναι οι οργανισμοί που τεστάρουν την ικανότητα των παικτών τους να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, μέσω VR. Ο Curry το ξεκίνησε μόνος του και εδώ και χρόνια αρχίζει την προθέρμανση των αγώνων, περνώντας ένα τρίλεπτο παρέα με το VR εξοπλισμό του -πριν τις προπονήσεις, τα λεπτά είναι δέκα.

“Δουλεύει την περιφερειακή όραση, τους χώρους και τη συγκέντρωση του. Το πνευματικό παιχνίδι είναι πολύ ισχυρό, "Το κίνητρο και το momentum είναι προϊόντα του μυαλού, της νοοτροπίας του νικητή και του αισθήματος ότι είσαι έτοιμος και ψύχραιμος -και δεν θα συνεπάρει ο ενθουσιασμός. Η ρουτίνα που ακολουθεί έχει ως στόχο να κάνει πιο 'κοφτερό' το μυαλού του και να τον προετοιμάσει για τις προκλήσεις που έρχονται”. Τροφοδοτεί το μηχάνημα με πολλές διαφορετικές καταστάσεις που είναι πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες.

Για την ιστορία, η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε μέθοδο που αφορούσε και γυαλιά, για να δουλέψει πάνω στα αντανακλαστικά του ήταν το 2015, όταν λανσάρισε τα “stobe technology eyewear” (περιφερειακής... νοοτροπίας και αυτά).

Γενικότερα, προηγείτο της εποχής του και συν τις ατελείωτες ώρες δουλειάς που 'χει ρίξει, μπορείς να καταλάβεις γιατί είναι αυτός που είναι και έχει φτάσει εκεί όπου έχει φτάσει. Ναι, σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ταλέντο. Αλλά μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι σεβάστηκε τις ευλογίες του και τις φρόντισε.

Photo: AP Photo/Darren Abate

News 24/7

24MEDIA NETWORK