O Δημήτρης Παπανικολάου θυμάται το ΠΑΟ-Ράπτορς. Εσύ;

Με τον Δημήτρη Παπανικολάου 'αναμοχλεύσαμε' το παρελθόν. Τότε που ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τους Ράπτορς στο Τορόντο. Η θρυλική ατάκα του για το μπλακ άουτ και η δεύτερη φορά που έπαιξε με τον Κάρτερ.

Toronto Raptors' Vince Carter, left, takes an off-balanced shot against Detroit Pistons' Tayshaun Prince (22) in the first half of their pre-season game at Van Andel Arena Sunday, Oct. 12, 2003, in Grand Rapids, Mich. (AP Photo/Duane Burleson)
Toronto Raptors' Vince Carter, left, takes an off-balanced shot against Detroit Pistons' Tayshaun Prince (22) in the first half of their pre-season game at Van Andel Arena Sunday, Oct. 12, 2003, in Grand Rapids, Mich. (AP Photo/Duane Burleson) AP PHOTO/DUANE BURLESON

Ο (πρωταθλητής Ευρώπης) Ολυμπιακός είχε κάνει την αρχή αντιμετωπίζοντας στο Παρίσι τους θρυλικούς Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν στο McDolands του '97. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήρε τη σκυτάλη ως η πρώτη ελληνική ομάδα που φιλοξενήθηκε σε αμερικανικό έδαφος.

Το Τορόντο του Καναδά -όχι τυχαία η επιλογή αφού αποτελεί κέντρο της ομογένειας στη χώρα της Βόρειας Αμερικής- και οι Ράπτορς 'υποδέχθηκαν' στις 11 Οκτωβρίου του 2003, σαν σήμερα δηλαδή, τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Τον ίδιο τίτλο οι 'πράσινοι' φέρουν και σήμερα. Από τότε, βέβαια, μεσολάβησαν πάρα πολλά.

Μεταξύ άλλων τότε...

- η Ελλάδα, στα πρώτα χρόνια του ευρώ, ζούσε σε μια ψευδαίσθηση ευμάρειας και μια σχεδόν 'κάλπικη' καθημερινότητα, λίγους μήνες μάλιστα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Κώστα Σημίτη να είναι ακόμη ο Πρωθυπουργός.

- ο Μάικλ Τζόρνταν είχε μόλις εγκαταλείψει το μπάσκετ.

- ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς άρχιζε την πέμπτη από τις συνολικά 13 χρονιές του στον Παναθηναϊκό.

- ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν 23 ετών και ανήκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

- ο Κρις Μπος ήταν πρωτοετής στο ΝΒΑ, έχοντας επιλεγεί στο νο4 του draft πίσω από Τζέιμς, Μίλιτσιτς και Άντονι.

- ο 29χρονος Φραγκίσκος Αλβέρτης γινόταν αντίπαλος του 35χρονου Αντόνιο Ντέιβις μετά από 13 χρόνια, όταν οι δυο τους συνυπήρχαν στο 'τριφύλλι'.

Το μοναδικό στοιχείο που ενώνει πλέον το τότε με το σήμερα; Ο Βινς Κάρτερ. Τον Γενάρη κλείνει τα 42 του, αλλά συνεχίζει. Όπως κανείς άλλος.

Ο φρεσκο-αρραβωνιασμένος 'Air Canada' ήταν, με 21 πόντους από 8/11 σουτ, ο πρώτος σκόρερ ενός αγώνα που ολοκληρώθηκε 100-76 για τους Ράπτορς. Ολοκληρώθηκε, αλλά δεν έληξε, καθώς η πτώση της τάσης του ρεύματος στα 59.4'' πριν από το φινάλε, χωρίς η βλάβη να δύναται ν' αποκατασταθεί, ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν την άνιση μάχη, στην οποία βρέθηκαν 17.500 θεατές. Το AP έγραφε τότε πως 'ο τζένεραλ μάνατζερ των Ράπτορς, Γκλεν Γκρούνβαλντ απολογήθηκε στο κοινό για το ασυνήθιστο φινάλε'.

Η ατάκα που 'έγραψε'

Ήταν η στιγμή που ο Δημήτρης Παπανικολάου ξεστόμιζε το αμίμητο 'ρε γαμ..., έσβησαν τα φώτα πάνω που γυρίζαμε το παιχνίδι'.

O Δημήτρης Παπανικολάου θυμάται το ΠΑΟ-Ράπτορς. Εσύ;
EUROKINISSI

Στην επικοινωνία που είχαμε με τον παλαίμαχο φόργουορντ τού θυμίσαμε την ατάκα. Επιβεβαίωσε την 'πατρότητά' της. "Τώρα που το λες, όντως. Δεν θυμάμαι σε ποιον απευθύνθηκα, αλλά κάποιος θα την κατέγραψε και θα τη μετέφερε στους υπόλοιπους".

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, 'φρέσκος' τότε στο 'τριφύλλι', το είχε χαρεί πολύ εκείνο το ταξίδι. "Πήγαμε μόνο για 24 ώρες (σ.σ ο Ομπράντοβιτς δεν ήθελε τέτοια ταλαιπωρία), αλλά περάσαμε πολύ όμορφα. Οι ομογενείς μάς υποδέχθηκαν θερμά. Θυμάμαι επίσης ότι πήγαμε να δούμε τους Καταρράκτες του Νιαγάρα. Μοναδική αίσθηση".

Αναπολώντας το ματς ο παλαίμαχος φόργουορντ θυμήθηκε ότι ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. '14 είχα βάλει', αποκρίθηκε όταν του μεταφέραμε τη σχετική πληροφορία που είχαμε αλιεύσει από το διαδίκτυο. "Πρόσφατα είδα μια φωτογραφία με τον Κάρτερ και το βρήκα".

Άρα ήταν κι απ' αυτούς που τον έπαιζαν άμυνα στη διάρκεια της αναμέτρησης. "Ναι, ναι, τον μάρκαρα". Δεν ήταν όμως η πρώτη συνάντησή τους. "Tον είχα αντιμετωπίσει και στο Παγκόσμιο των Εφήβων το '95 στην Αθήνα. Ήταν στην αμερικανική ομάδα μαζί με τον Μάρμπερι και τον Σαμάκι Γουόκερ". Ήταν και ο Τράτζαν Λάνγκτον μαζί τους. Αλλά τα Ελληνόπουλα του Προεστού δεν είχαν τρομάξει. Στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο είχαν επικρατήσει 98-78 με επιμέρους 55-41 στο δεύτερο μισό του αγώνα.

Μετά από 8 χρόνια οι δυο τους ξαναβρέθηκαν. Υπό άλλες συνθήκες και ο Κάρτερ πήρε... τη ρεβάνς. Στο ίδιο ματς ο rookie Κρις Μπος είχε 13 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Το quiz

Θυμάσαι τι είχαν κάνει οι υπόλοιποι που έπαιξαν σ' εκείνο το παιχνίδι; Τέσταρε τη μνήμη σου πριν δεις το video.

Τα δύο λεπτά αρκούν από τη στιγμή που μέσα στο κείμενο υπάρχουν δύο απαντήσεις.

Photo credits: AP Photo/Duane Burleson

News 24/7

24MEDIA NETWORK