Ο γιος του Πιτίνο, το 'Ja Rules' και η επίθεση προπονητή σε παίκτη

Ο Ρίτσαρντ Πιτίνο νίκησε το κολέγιο που απέλυσε τον πατέρα του, Ρικ, ο Τζα Μοράντ έδειξε γιατί υπολογίζεται στις κορυφαίες επιλογές του 2019 ΝΒΑ draft και ο Τομ Άιζο πρωταγωνίστησε στην πιο αντιαθλητική στιγμή της πρεμιέρας του NCAA Tournament.

Ο γιος του Πιτίνο, το 'Ja Rules' και η επίθεση προπονητή σε παίκτη

Η πρεμιέρα του 2019 NCAA Tournament τίμησε το χαρακτηρισμό της 'μιας από τις καλύτερες ημέρες στο αθλητικό ημερολόγιο', με 12 ώρες συνεχούς απόλαυσης που αφορά τις 32 καλύτερες ομάδες της χώρας.

Ο Τζα Μοράντ είναι αυτός που έκανε το πρώτο 'μπαμ'. Κάτσε να σου μεταφέρω κάποιους από τους τίτλους, μετά το 83-64 του Murray State (Νο12) επί του Marquette (Νο5), στον πρώτο γύρο της West.

Sports Illustrated:: Ja Morant's NCAA Tournament Takeover Has Begun.

Deadspin: Ja Morant is for real.

SB Nation: Ja Morant against college kids seems unfair.

Associated Press: Ja rules!

New York Daily News: Ja Morant makes case for his top-3 draft pick potential

Tι στο καλό έκανε ο 19χρονος γκαρντ και ενθουσίασε τον πλανήτη; Το πρώτο triple double σε NCAA Tournament (17 πόντοι, με 5/9 σουτ, 16 ασίστ, 11 ριμπάουντ) μετά εκείνου του Ντρέιμοντ Γκριν, όταν έπαιζε στο Michigan State το 2012.

Ο Γκριν ωστόσο, δεν είχε μπλέξει σε παιχνίδι που κυκλοφορούσε ως 'η συνάντηση δυο εκ των καλύτερων πόιντ γκαρντ του έθνους'. Κάτι που 'έτυχε' στον Μοράντ, ο οποίος είχε απέναντι του τον -δευτεροετή στο Marquette- Μάρκους Χάουαρντ 'καλύτερου παίκτη της Big East' για φέτος.

Είχε με 9 παιχνίδια 30+ πόντων και το 37% των σουτ της ομάδας του, κάτι που σύμφωνα με το BartTorvik.com έχει συμβεί ιστορικά ελάχιστες φορές, με παίκτες που δεν ξεπερνούν το 1.80. Δεν προκαλεί δέος η σωματοδομή του ( σαν τον Ζάιον Ουίλιαμσον), αλλά ξέρει να χειρίζεται άψογα το σώμα του και τους χώρους.

Είναι ο μόνος που είχε τουλάχιστον 60% true shooting percentage, 40% στα τρίποντα και με αυτόν στο παρκέ, η ομάδα του έβαζε τουλάχιστον 110 πόντους, ανά 10 κατοχές.

Σύμφωνα δε, με το Synergy φέτος ήταν ο δεύτερος -σε εθνικό επίπεδο- σε πόντους στο μισό γήπεδο (99.7% σε 650 plays), ενώ είχε 1.52 πόντους ανά τζαμπ σουτ με χέρια μπροστά στο πρόσωπο του -καλύτερη επίδοση στην Division I. Για όλα αυτά είχε χαρακτηριστεί 'από τους πιο ενθουσιαστικούς παίκτες της χώρας'.

Εναντίον του Μοράντ -του παίκτη με το μεγαλύτερο usage σε όλο το NCAA, με τον Χάουαρντ να είναι στο Νο2- είχε μεν, 26 πόντους (16 στο πρώτο ημίχρονο), αλλά με 5/13 δίποντα και 4/14 τρίποντα. Είχε και πολλά φάουλ από το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μισού. Όλα αυτά τα 'πιστώνεται' ο Μοράντ, ο οποίος κυριάρχησε στην πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη σκηνή του NCAA. Έλεγξε απόλυτα το ρυθμό και έκανε μια πλήρη παρουσίαση των επιθετικών του ικανοτήτων.

Επόμενος αντίπαλος των Racers, για τους '32' είναι το Νο4 πρόγραμμα που λέγεται Florida State που νίκησε το Vermont, στον πρώτο αγώνα του φετινού NCAA Tournament (76-69), αλλά το έκανε με τρόπο που δεν έκλαψε κανείς από συγκίνηση. Οπότε θα 'χει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει ο Μοράντ για όλα αυτά.

O γιος του Πιτίνο 'πέταξε' εκτός διοργάνωσης το Louisville

Πάμε τώρα, στον επόμενο σταθμό: τη νίκη του γιου του Ρικ Πιτίνο, Ρίτσαρντ επί του κολεγίου που φέρθηκε άνανδρα και απέλυσε τον πατέρα του, μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε ποτέ και αφορούσε το NCAA,

Το (#10) Minnesota που λες, νίκησε το (Νο7) Louisville 86-76, στο opening της East Region και αυτή ήταν η πρώτη νίκη του εν λόγω κολεγίου, την τελευταία εξαετία. Ήταν και η πρώτη του Πιτίνο (του Ρικ), ο οποίος κάθεται στον πάγκο των Gophers αυτά τα έξι χρόνια.

Οι Golden Gophers (οι παίκτες του, ντε) μπήκαν στο τουρνουά ως η χειρότερη ομάδα στο τρίποντο. Έβαζαν μόνο 5.2 ανά ματς και ήταν στο Νο344 των 353 ομάδων της Division I. Εναντίον των Cardinals σκόραραν 11, με ποσοστό 50%. Ηγέτης ήταν ο πρωτοετής Gale Kalscheur, ο οποίος τελείωσε με 24 πόντους που είχαν πέντε τρίποντα. Σκόραρε περισσότερους πόντους από ό,τι είχε βάλει συνολικά σε τρία παιχνίδια του Big Ten Tournament.

Για το τέλος, αφήνουμε αυτό.

Το Michigan State ανήκει στα φετινά φαβορί. Ο Τom Izzo είναι ο προπονητής που 'χει δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση. Είναι και από τους προπονητές που συνηθίζουν να συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι τουλάχιστον άκομψοι -έως βίαιοι. Ο ίδιος θύμισε μετά το 76-65 επί του Bradley 'είμαι τύπος που λέει τα πράγματα με το όνομα τους'. Στα 64 είναι λίγο δύσκολο να αλλάξει τον old school τρόπο, με τον οποίον κάνει τη δουλειά του και αφορά το να φτάνει στα άκρα -ψυχολογικά και σωματικά- τους παίκτες του -όπως έγραψε το Yahoo!Sports. Γενικά λοιπόν, τσακώνεται.

Την Πέμπτη 21/3 στόχος του έγινε ο Aaron Henry, στο δεύτερο ημίχρονο αφότου ο νεαρός έχασε κάρφωμα. Στην αρχή ο Άιζο τον έδειξε, μετά άρχισε να του φωνάζει, τον πλησίασε και μπήκαν στη μέση άλλοι παίκτες -μεταξύ τους ο αρχηγός Cassius Winston-, να τους χωρίσουν.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Izzo είπε κατ' αρχάς ότι 'τα παιδιά έκαναν καλύτερη δουλειά από εμένα' και μετά αυτό.

Έκλεισε ως εξής: “ Αν πιστεύετε ότι είναι ένα πράγμα αυτό που με εκνεύρισε, τότε δεν με ξέρετε τόσο καλά. Ήταν πολλά. Έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, κουράζεται. Όταν είσαι πρωτοετής αυτή η φάση της χρονιάς είναι που δεν θες να κάνεις λάθη που οφείλονται στην έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Ο Άαρον δεν έκανε καλή δουλειά, τον 'κυνήγησα' και ανταποκρίθηκε”.

Το ζήτημα είναι τι είπε ο παίκτης.

Δεν είναι κάτι νέο. Έχει σημασία το πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτό. Να το αποδεχόμαστε, να μην νιώθουμε ενοχικά ή άσχημα, να κάνουμε τη δουλειά μας και να απαντάμε με το παιχνίδι μας

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK