Άρνεσεν: Το πλάνο του χρειάζεται και στελέχη

Το πλάνο του ΠΑΟΚ, ο μεταγραφικός σχεδιασμός, η στελέχωση της ομάδας, η αλλαγή φιλοσοφίας. Ο Θέμης Καίσαρης κάνει τις ερωτήσεις που δεν έγιναν στην παρουσίαση του Φρανκ Άρνεσεν.

Άρνεσεν: Το πλάνο του χρειάζεται και στελέχη
INTIME SPORTS

Ωραία τα είπε ο Φρανκ Άρνεσεν στη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε επίσημα ως ο Αθλητικός Διευθυντής του ΠΑΟΚ. Αλίμονο αν δεν τα έλεγε ωραία. Στη θεωρία σχεδόν όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου τα πάνε καλά. Πόσω μάλλον ένας άνθρωπος με τις δικές του παραστάσεις, που έρχεται σ’ένα επίπεδο κατώτερο, στο δικό μας.

Καλά τα είπε όσον αφορά τη δουλειά, τη νοοτροπία, το σκάουτινγκ, τη λειτουργία μέσα και γύρω απ’την ομάδα, τον αγωνιστικό χαρακτήρα των παικτών, την απειρία του Τούντορ που θέλει να ισορροπήσει με τη δική του πείρα, το τεχνικό τιμ του Κροάτη, τη στήριξη, την πίεση, τους στόχους.

Ενδιαφέρον

Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι να ήταν αυτό που εξήγησε κάποιες απ’τις δεκάδες ερωτήσεις που έκανε στους υποψήφιους προπονητές. Ερωτήσεις που δεν αφορούσαν μόνο αυτά που έχουμε μάθει να συζητάμε κατά κόρον στην Ελλάδα, δηλαδή διατάξεις, αγωνιστική φιλοσοφία, κτλ, αλλά τον τρόπο της καθημερινής δουλειάς.

Στη χώρα μας θεωρούμε πως οι βασικές ευθύνες ενός προπονητή είναι τα πρόσωπα της ενδεκάδας, η διάταξη και οι αλλαγές, γιατί ξεχνάμε τι λέει η ίδια η λέξη του επαγγέλματος. Προπονητής=προπόνηση και αυτή είναι η βασική δουλειά, γιατί εκεί δουλεύεται ή όχι μια αγωνιστική φιλοσοφία, εκεί (πρέπει να) εξασφαλίζεται η βελτίωση και η καλή ατομική κατάσταση των παικτών, των πρωταγωνιστών.

Δύο ερωτήσεις

Στη θεωρία τα πήγε αναμενόμενα καλά ο Άρνεσεν, στην πράξη θα τα δούμε όλα στο μέλλον. Μέχρι τότε, ταπεινά θεωρώ πως οι συνάδελφοι που ήταν παρόντες δεν φρόντισαν ώστε να γίνουμε όλοι λίγο σοφότεροι στο πρακτικό κομμάτι. Κι αυτό γιατί δεν έκαναν δύο ερωτήσεις που θα βοηθούσαν σ’αυτήν την κατεύθυνση.

Θα φέρει Moneyball και Ανάλυση Δεδομένων;

Η πρώτη ερώτηση θα ήταν αν ο Άρνεσεν έχει σκοπό να φέρει και στον ΠΑΟΚ τη Moneyball λογική στις μεταγραφές και γενικά την Ανάλυση Δεδομένων που χρησιμοποίησε στο Αμβούργο.

Όπως εξηγούσαμε και στο κείμενο με το οποίο ρίξαμε μια αναλυτική ματιά στην καριέρα του Άρνεσεν , επί των ημερών του το Αμβούργο προσπάθησε κι αυτό να κάνει ο,τι κάνουν κι άλλοι σύλλογοι: να χρησιμοποιήσει τα στατιστικά ώστε να εντοπίσει στην αγορά υποτιμημένους παίκτες που οι αριθμοί δείχνουν πως αξίζουν να αποκτηθούν, αλλά και για να εστιάσει σε αδυναμίες των παικτών που ήδη είναι στο ρόστερ και να τις εξαλείψει.

Η χρήση των στατιστικών μ’αυτών τον τρόπο ονομάστηκε Moneyball από τότε που την εφάρμοσε ο Μπίλι Μπιν στο Όκλαντ και άλλαξε για πάντα το baseball, έγινε διάσημη όταν η ιστορία έγινε ταινία με τον Μπραντ Πιτ και εδώ και χρόνια πάμπολλες ποδοσφαιρικές ομάδες προσπαθούν να κάνουν το ίδιο: τόνοι δεδομένων αναλύονται ώστε να βγουν συμπεράσματα για την ίδια την ομάδα, να βρεθούν αδυναμίες στους αντιπάλους, να εντοπιστούν στόχοι που είναι φτηνοί αλλά αξίζουν ή ακόμα και να αποκλειστούν μεταγραφές γιατί τελικά ο παίκτης φαίνεται στο μάτι καλύτερος απ’ότι πραγματικά είναι.

Οι τεχνοκράτες στο Αμβούργο

Ο Άρνεσεν στο Αμβούργο δούλεψε με δύο ανθρώπους που γνώριζε απ’την Τσέλσι. Τον Λι Κόνγκερτον, που στην Τσέλσι ήταν άρχι-σκάουτ και στο Αμβούργο έγινε Τεχνικός Διευθυντής, και τον Στίβεν Χιούστον. Ο Χιούστον έχει σπουδάσει Ανάλυση Δεδομένων και στο παρελθόν είχε εργαστεί σε ασφαλιστικές εταιρίες(!), μετά για λογαριασμό των Χιούστον Ρόκετς ως σκάουτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στη συνέχεια έγινε Επικεφαλής του Τεχνικού Σκάουτινγκ και της Ανάλυσης Δεδομένων στην Τσέλσι. Μετά την πρώτη χρονιά στο Αμβούργο, οι τρεις τους έβαλαν μπρος τη Moneyball λογική και την ανάλυση δεδομένων, αναγκαία απ’τη στιγμή που ήξεραν πως δεν έχουν τεράστια ποσά για μεταγραφές. Η στατιστική ανάλυση έπαιξε ρόλο και έπιασε τόπο.

Μεταγραφές με βάση τα στατιστικά

Το Αμβούργο είχε τερματοφύλακα τον Ντρόμπνι και δεν είχε σοβαρό πρόβλημα στη θέση. Οι τρεις σωματοφύλακες όμως αποφάσισαν να αποκτήσουν τον Ρενέ Άντλερ απ’τη Λεβερκούζεν. Γιατί; Γιατί η ανάλυση των στατιστικών απ’τον Χιούστον έδειχνε πως ο Άντλερ ήταν ένας απ’τους καλύτερους στην Ευρώπη στο ποσοστό αποκρούσεων σε σουτ υπό καλές προϋποθέσεις για τον αντίπαλο. Η χρησιμότητα της μεταγραφής αμφισβητήθηκε αρχικά, αλλά γρήγορα ο Άντλερ αποδείχθηκε εμπνευσμένη επιλογή, ειδικά απ’τη στιγμή που ήταν ελεύθερος και ήρθε τσάμπα.

Παρόμοια λογική και στην περίπτωση του Λετονού επιθετικού Άρτομς Ρούντνεβς. Ο Χιούστον μέσα σε βάση δεδομένων 10.000 Ευρωπαίων παικτών “είδε” τα νούμερα και την ευστοχία που είχε ο Ρούντενβς στην Λεχ Πόζναν, όταν και είχε πετύχει 45 γκολ σε δύο χρονιές, και τον πρότεινε. Ο Κόνγκερτον τον είδε σε βίντεο, του άρεσε και έδωσε το ΟΚ για να τον παρακολουθήσουν οι σκάουτ από κοντά, να μάθουν τα πάντα γι’αυτόν, απ’τις γλώσσες που μιλάει μέχρι το πόσο αλκοόλ πίνει. Στο τέλος, τον είδαν από κοντά ο Άρνεσεν με τον Κόνγκερτον και τελικά ο Ρούντνεβς αποκτήθηκε για τρία εκατομμύρια και έγινε ο πρώτος Λετονός που έπαιξε στην Μπουντεσλίγκα.

Tην πρώτη χρονιά πέτυχε 12 γκολ, τη δεύτερη μόλις δύο και τον Ιανουάριο έφυγε δανεικός στο Ανόβερο, ενώ πέρσι απογοήτευσε όπως όλο το Αμβούργο, αφού βρήκε δίχτυα μόλις μία φορά. Τελευταίος και καλύτερος, ο Τσαλχάνογλου. Η τριάδα των Άρνεσεν, Κόνγκερτον και Χιούστον εντόπισαν και αγόρασαν τον Τούρκο που είχε αγωνιστεί μόλις έναν χρόνο στην Καρσρούη και μάλιστα στην 2η κατηγορία της Γερμανίας. Τον έκλεισαν για μόλις 2.5 εκατομμύρια, τον άφησαν να παίξει έναν χρόνο στην Καρλρούη ως δανεικός και το καλοκαίρι του 2013 έκανε ντεμπούτο στο Αμβούργο. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε για 14.5 εκατομμύρια ευρώ για τη Λεβερκούζεν και ένας θεός ξέρει με πόσα θα τον πουλήσουν.

Πόσοι και σε ποιες θέσεις θα στελεχώσουν το αθλητικό τμήμα;

Με τέτοιο πρόσφατο παρελθόν στην τελευταία ομάδα που δούλεψε ο Άρνεσεν, νομίζω πως θα έπρεπε να ερωτηθεί για το αν και πως σκοπεύει να εφαρμόσει (και) τέτοιες λογικές στον ΠΑΟΚ.

Όμως, ανεξαρτήτως του Moneyball και της χρήσης των αριθμών και της ανάλυσης δεδομένων, υπάρχει και μία ακόμη, πιο γενική ερώτηση που θα έπρεπε να γίνει στον Άρνεσεν για να μας κάνει σοφότερους. Με πόσους ανθρώπους και σε ποια πόστα σκοπεύει να στελεχώσει τον ΠΑΟΚ;

Η ομάδα γύρω απ’την ομάδα

Μ’αυτό άλλωστε έκλεινε και το κείμενο των 2.000 λέξεων που περιέγραφε την καριέρα του: “Το πιο ενδιαφέρον είναι να δούμε πρώτα απ’όλα τη στελέχωση που θα επιχειρήσει στον Δικέφαλο, όχι μόνο στη θέση του προπονητή”.

Ο προπονητής ήρθε μαζί με το τιμ του, αλλά αυτό δεν συνιστά στελέχωση του αθλητικού τμήματος του οποίου τέθηκε επικεφαλής ο Άρνεσεν. Οι προπονητές και οι 2-3 άνθρωποί τους έρχονται και φεύγουν, όπως και οι παίκτες. Αυτοί που μένουν είναι οι άνθρωποι που στελεχώνουν το αθλητικό τμήμα. Η ομάδα που λειτουργεί γύρω απ’την ποδοσφαιρική ομάδα, όπως το έθεσε επακριβώς στη συνέντευξη Τύπου ο Άρνεσεν.

Τεχνοκράτες, ανάλυση

Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κανείς. Μια ματιά στην καριέρα του Δανού, ακόμα και στο τελευταίο πέρασμα απ’το Αμβούργο, καταδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας που έχει στο μυαλό του. Κόνγκερτον, Χιούστον, καταρτισμένοι επαγγελματίες, τεχνοκράτες που αναλαμβάνουν τη διοίκηση υπό-τμημάτων και φτιάχνουν τη βάση κάτω απ’την κορυφή της πυραμίδας, τον ίδιο τον Άρνεσεν.

Η ανάλυση δεδομένων πχ στο Αμβούργο δεν ήταν μόνο για τις μεταγραφές. Οι αριθμοί έδειχναν πως ο Μπρουμά, που είχε έρθει απ’την Τσέλσι, είχε πρόβλημα με τις σέντρες. Η ανάλυση έδειξε πως είχε να κάνει με τη λανθασμένη θέση που είχε το σώμα του. Το τιμ του Άρνεσεν έφτιαξε βίντεο που εντόπιζαν το πρόβλημα, τα βίντεο τα παρέλαβε το προπονητικό τιμ κι ανέλαβε να δουλέψει την αδυναμία του παίκτη με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Στελέχωση

Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης στο ήδη υπάρχον δυναμικό του ΠΑΟΚ, χωρίς να ξέρω τη δουλειά του Τούντορ ή την αξία των συνεργατών του, αρνούμαι να πιστέψω πως ο Άρνεσεν θέλει να τρέξει τον Δικέφαλο χωρίς να φέρει ανθρώπους που γνωρίζει πως μπορούν να αναλάβουν το κάθε τμήμα και να το τρέξουν.

Με ή χωρίς Moneyball και Data Analysis, είναι σαφές πως ο τρόπος του Άρνεσεν είναι η στελέχωση κάθε υπό-τμήματος με επικεφαλής που θα βελτιώσουν, θα αναβαθμίσουν τη δουλειά που ήδη κάνουν οι εργαζόμενοι που βρίσκει σε μια ομάδα. Αν το έκανε στο Αμβούργο είναι μάλλον δύσκολο να πει “είμαι ΟΚ μ’αυτούς που ήδη έχετε” στον ΠΑΟΚ, άσχετα απ’το αν μπορεί να φέρει εφάμιλλους του Κόνγκερτον ή του Χιούστον.

Νωρίς

Θα μου πείτε, εδώ ο άνθρωπος έπρεπε να βρει προπονητή, χωρίς καν να έχει χρόνο να γνωρίσει/αξιολογήσει το ρόστερ της ομάδας, το δυναμικό γύρω απ’τους παίκτες, πρέπει να βρει παίκτες χωρίς καν να ξέρει αυτούς που έχει, να συνεννοηθεί με τον νέο προπονητή και ο ΠΑΟΚ έχει αγώνα σε μερικές εβδομάδες.

Ναι, ίσως η εύρεση στελεχών για να τρέξουν το πρότζεκτ κάτω απ’αυτόν να μην ήταν στις προτεραιότητες που έβαλε ο Άρνεσεν μόλις ανέλαβε. Ναι, ίσως αν τον ρωτούσαν στη συνέντευξη Τύπου να έλεγε πως είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες προσλήψεις. Όμως, σίγουρα αυτό θα θέλει να κάνει από εδώ και πέρα και σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση που θα έδινε σε μια τέτοια ερώτηση, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να έλεγε τα ονόματα των ανθρώπων που έχει στο μυαλό του.

Όσο σημαντικοί θα είναι οι παίκτες

Δουλειά, χαρακτήρες, ακαδημίες, σκάουτινγκ, οργάνωση. Αυτό είναι το πλάνο και είναι ένα πλάνο που εξαγγέλλουν οι 9 στους 10 που αναλαμβάνουν μια δουλειά σαν του Άρνεσεν. Τη διαφορά, όμως, στο εκάστοτε πλάνο την κάνει η εκτέλεση και την εκτέλεση την αναλαμβάνουν οι άνθρωποι. Άρνεσεν και Τούντορ είναι οι κορυφές, αλλά μόνοι τους δεν μπορούν να καταφέρουν πολλά, τουλάχιστον όχι σε βάθος χρόνου.

Χρειάζονται κι άλλους, εξίσου σημαντικούς, παρότι δεν θα διαβάζουμε κάθε μέρα το όνομά τους στα αθλητικά ΜΜΕ. Σχεδόν ένα μήνα μετά την πρόσληψη Άρνεσεν έχουμε μάθει το πρώτο, το όνομα του προπονητή. Από εδώ και πέρα προσωπικά θα περιμένω τα ονόματα των στελεχών με το ίδιο ενδιαφέρον που θα έχω γι’αυτά των παικτών.

Όσο σημαντικοί θα είναι οι παίκτες για το ποδοσφαιρικό πλάνο του Τούντορ, άλλο τόσο σημαντικά θα είναι τα στελέχη για το συνολικό σχέδιο του Άρνεσεν. Και τα στελέχη είναι τελικά αυτά που θα καθορίσουν σε βάθος χρόνου την ποιότητα των παικτών.

Διαβάστε ακόμη:

Άρνεσεν: "Θέλω έναν ΠΑΟΚ νικητή"

Αυτό θα είναι το τιμ του Τούντορ

Ο ΠΑΟΚ του Άρνεσεν

News 24/7

24MEDIA NETWORK