Η εικόνα του "κουραστήκαμε να αποτυγχάνουμε"

Μετά την ήττα και την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη ερωτήσεις υπάρχουν πολλές. Θέματα, απορίες, ενστάσεις, κριτική.

Η εικόνα του "κουραστήκαμε να αποτυγχάνουμε"

Εμμονές, προβλήματα, απορίες

Ο Ζέκα δεξί μπακ που σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός έχει χρησιμοποιήσει τέσσερις παίκτες σ’αυτή τη θέση και είναι ακόμα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Ζέκα που στο ίδιο γήπεδο πέρσι είχε παίξει σ’αυτή τη θέση γιατί ήταν απειλή ο Κολοβό και τώρα έπαιξε εκεί για τον Μασούρα. Η καταραμένη θέση των δύο μεταγραφών, του Τριανταφυλλόπουλου, του Μαρινάκη.

Ο Πράνιτς που πάντα βρίσκεται θέση για να ξεκινήσει βασικός και ποτέ δεν βγαίνει απ’το ματς. Η πεποίθηση που παραμένει μετά από καιρό, πως μπορεί τάχα να σταθεί ρόμβος με επιθετική τριάδα Πέτριτς-Μπεργκ-Καρέλη σε ματς που ο αντίπαλος δεν είναι επιπέδου περσινού Εργοτέλη.

Μια ομάδα που παίζει με αναγκαιότητα νίκης, σε έδρα όπου δεν νίκησε ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι, και κάνει την πρώτη της τελική μέσα στην αντίπαλη περιοχή στο 89’. Μια ομάδα που ξεκινάει τον αγώνα με τρεις φορ, οι δύο εξ αυτών παίζουν μέχρι το 90’ και συνολικά έχουν δύο τελικές προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία, με τη μοναδική εντός περιοχής να είναι στο 93’. Η εικόνα που μιλάει και λέει “αν δεν είναι καλά ο Νίνης, όπως στο Αγρίνιο, φάση δεν κάνουμε”, τα ξενερωμένα μούτρα του Μπεργκ για τα οποία έγραψε ο Τσάρλυ.

Κι αν μεγαλώσεις τη ματιά, προκύπτουν κι άλλα. Το κόλλημα με τον ρόμβο, η ανάπτυξη, το παιχνίδι(;) απ’τα πλάγια, η αγωνιστική πρόοδος. Οι δύο φετινοί ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί, η αδράνεια στο Βέλγιο, τα πανομοιότυπα αμυντικά προβλήματα εντός έδρας με Μπριζ και Καμπάλα, τα “αδικήσαμε τους εαυτούς μας”, κτλ.

Μόνος στο χορτάρι

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά, όλα τα παραπάνω ανήκουν στην κουβέντα για την άθλια εικόνα του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη. Τα βάζουμε στην άκρη, χωρίς να τα αγνοούμε. Τα βάζουμε στην άκρη για να δούμε κάτι άλλο.

Ο Στιλ έχει κάνει την γκάφα του και ο Πανιώνιος προηγείται. Ο Στιλ είναι πεσμένος στο χορτάρι, με τα χέρια στο κεφάλι. Ο Στιλ είναι απαρηγόρητος. Κυριολεκτικά απαρηγόρητος. Κυριολεκτικά γιατί κανείς απ’τους συμπαίκτες του δεν πηγαίνει να τον παρηγορήσει. Μένει εκεί, πεσμένος, μόνος. Κάποιος φαίνεται να πηγαίνει να πάρει την μπάλα, αλλά στον Στιλ δεν πάει κανείς.

Σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου

Κάποια στιγμή, όταν ο Άγγλος σηκώθηκε και οι κάμερες τραβούσαν κάτι άλλο, σίγουρα οι συμπαίκτες του θα του έδωσαν το χέρι. Θα τον ακούμπησαν στον ώμο, θα του είπαν “δεν πειράζει”, το ίδιο θα έγινε και στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Όμως, το γκολ μπαίνει και η πρώτη αντίδραση είναι αδράνεια: κανείς δεν πηγαίνει στον συμπαίκτη του. Λες και είναι καταδικαστικό το γκολ, λες και μπαίνει σε αγώνα νοκ-άουτ και σημαίνει αποκλεισμό, λες και μπήκε σε χρονικό σημείο που δεν επιτρέπει αντίδραση.

Ήταν απλώς μια κακή στιγμή, στο πρώτο ημίχρονο της τρίτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, για μια ομάδα που έχει ξεκινήσει με 2/2. Κι όμως, η αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού ήταν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Τα χέρια στα γόνατα, το βλέμμα προς τα κάτω. Κι ο Στιλ, που έκανε το λάθος, αφημένος στην προσωπική του θλίψη, με τις ενοχές του, μόνος του.

Η εικόνα του "κουραστήκαμε να αποτυγχάνουμε"

Γι’αυτήν την εικόνα αφήνουμε στην άκρη αυτά που είπαμε στην αρχή, δεν τα αναλύουμε. Γιατί αυτή η εικόνα είναι η πιο αντιπροσωπευτική για τα χάλια του Παναθηναϊκού και η πρώτη για την οποία θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις ο Αναστασίου.

Είναι η εικόνα μιας “σπασμένης” ομάδας. Εικόνα πιο σημαντική απ’τις τελικές, τον ρόμβο, τις επιλογές, τον Πράνιτς, τα δεξιά μπακ, την ανυπαρξία δημιουργίας. Είναι η εικόνα που αποτυπώνει το “κουραστήκαμε να αποτυγχάνουμε” που εκστόμισε ο Ζέκα πριν από έναν μήνα μετά την τριάρα στο Βέλγιο. Αυτήν την ατάκα ήρθε να τη διαδεχθεί η βραδιά με την Καμπάλα. Κι αυτές οι δύο βραδιές ήρθαν να καθρεφτιστούν όχι στο λάθος του Στιλ, αλλά στη μοναξιά του στο χορτάρι αφού η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του.

Είναι η εικόνα μιας ομάδας που μετά από τα πρόσφατα χαστούκια δεν πιστεύει. Είναι εύθραυστη, “τσακίζει” με το παραμικρό, σπάει σε κομμάτια αντί να είναι ενωμένη. Είναι η εικόνα που περιγράφει μια κατάσταση που δεν μοιάζει αναστρέψιμη.

Διαβάστε ακόμη:

Σύσκεψη κορυφής στον Παναθηναϊκό για... Αναστασίου

Αναστασίου: "Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να κάνουμε αυτοκριτική"

Πράνιτς: "Αν μας πιέσουν οι φίλαθλοι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα"

Χαμός στο twitter για την ήττα του Παναθηναϊκού και Αναστασίου

Απίθανη γκάφα του Στιλ

Η συγκινητική κίνηση του Ζέκα

Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK