Aουτσάιντερ μεν, με πίστη και... τρέλα δε

H AEK θα το παλέψει κόντρα στη Σεντ Ετιέν στην ευρωπαϊκή της επιστροφή με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ της. Ο γνώριμος από το πέρασμά του από τον Άρη Γκαλτιέ, η δύσκολη έδρα των Γάλλων και οι γνώριμοι Σέντερλουντ και… Εμπένγκουε.

Aουτσάιντερ μεν, με πίστη και... τρέλα δε

Το όνομα της ΑΕΚ επέστρεψε στις κληρώσεις της UEFA μετά από 5 ολόκληρα χρόνια απουσίας της «Ένωσης» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο η τύχη δεν ήταν γενναιόδωρη με τους «κιτρινόμαυρους». Στο δρόμο τους βρέθηκε η γαλλική Σεντ Ετιέν, η οποία ως μέγεθος δεν είναι κάποιο φόβητρο, είναι όμως η πιο δύσκολη κλήρωση που θα μπορούσε να έχει η ΑΕΚ, τουλάχιστον ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στο υπογκρούπ στο οποίο είχε τοποθετηθεί.

Aουτσάιντερ μεν, με πίστη και... τρέλα δε

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες πρόκρισης, αφού αφενός η ΑΕΚ τουλάχιστον σε επίπεδο ποδοσφαιρικού τμήματος είναι διατεθειμένη να το κυνηγήσει όσο πάει και αφετέρου ο Κετσπάγια έχει καλύψει ανάλογο... χάντικαπ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η "Ένωση" μπαίνει στον προκριματικό ως αουτσάιντερ και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσει να κυνηγήσει όποιες ευκαιρίες της παρουσιαστούν για να καταφέρει να πάρει αυτή το εισιτήριο της πρόκρισης στα play-off του Europa League.

Η Σεντ Ετιέν την περσινή σεζόν

Η ιστορική Σεντ Ετιέν την περασμένη αγωνιστική σεζόν τερμάτισε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα του -πολύ δύσκολου- γαλλικού πρωταθλήματος μετρώντας 17 νίκες, 7 ισοπαλίες και 14 ήττες. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε στη φάση των 32 του Europa League της σεζόν 2015-16 από τη Βασιλεία, έχοντας νικήσει τους Ελβετούς με 3-2 στην έδρα της, ενώ έχασε με 2-1 στο εκτός έδρας ματς.

Προπονητής της είναι ο 50χρονος Μαρσεγέζος τεχνικός, Κριστόφ Γκαλτιέ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της από το 2009. Τότε ανέλαβε ως υπηρεσιακός αλλά εδώ και 7 χρόνια αποτελεί μια σταθερή κατάσταση στην τεχνική ηγεσία της αντιπάλου της ΑΕΚ. Ο Γκαλτιέ στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας του είχε περάσει και από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον πάγκο του Άρη ως βοηθός του συμπατριώτη του Ανρί Μισέλ.

Aουτσάιντερ μεν, με πίστη και... τρέλα δε

Μέχρι πέρσι ο Γκαλτιέ εφάρμοζε το 4-3-3 και το δυνατό σημείο που ήθελε να περάσει στην ομάδα του ήταν η ταχύτητα, για αυτό και οι παίκτες που προσεγγίζει τα τελευταία χρόνια η Σεντ Ετιέν -τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους- πρέπει να περάσουν τα… τεστ των προϋποθέσεων που κυρίως έχουν να κάνουν με το πόσο αθλητικοί είναι.

Όσοι παρακολούθησαν τη γαλλική ομάδα την περασμένη αγωνιστική σεζόν αλλά και κατά το πρόσφατο παρελθόν, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σύνολο αρκετά συμπαγές, χωρίς τα μεγάλα αστέρια που υπήρχαν κάποτε, αλλά που θα έβαζε -αρκετά- δύσκολα σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα λόγω του ρυθμού της. Λογικό το παραπάνω, αφού η όλη συζήτηση γίνεται για μια ομάδα που συμμετέχει σε πρωτάθλημα μεγάλων απαιτήσεων το οποίο βρίσκεται… αρκετές ταχύτητες πάνω από το ελληνικό.

Ο αδερφός του Πογκμπά, ο Σέντερλουντ και ο Εμπένγκουε

Στη Σεντ Ετιέν αγωνίζεται ο Φλορεντίν Πογκμπά, αδερφός του σαφώς πιο διάσημου Πολ της Γιουβέντους, ενώ στο δυναμικό της γαλλικής ομάδας ανήκει και ο επιθετικός Αλεξάντερ Σέντερλουντ, ο οποίος στα μέσα της σεζόν πέρασε και από το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Ρόζεμποργκ. Τελικά οι Γάλλοι τον έκαναν δικό τους, κάτι που σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα συμβεί και με τον πρώην αριστερό μπακ της Ρεν, Σέιχ Εμπένγκουε: Απασχόλησε και αυτός την ΑΕΚ όμως δεν προχώρησε και οι πιθανότητες που συγκεντρώνει για να γίνει -και αυτός- αντίπαλος της «Ένωσης» δείχνουν να είναι αρκετές.

Το «καυτό» Σταντ Ζοφρουά-Γκισάρ

Ένα ακόμα μεγάλο όπλο της Σεντ Ετιέν είναι η πολύ καυτή της έδρα. Το Σταντ Ζοφρουά-Γκισάρ χαρακτηρίζεται από τους Γάλλους ως το «πράσινο καζάνι» και είναι μια έδρα αρκετά δύσκολη για τους αντιπάλους της αφού θυμίζει περισσότερο… μεσογειακό γήπεδο παρά γαλλικό, καθώς μαζί με το Βελοντρόμ της Μαρσέιγ αποτελούν τις εξαιρέσεις στον κανόνα. Η έδρα της Σεντ Ετιέν έχει χωρητικότητα 41.500 θεατές ενώ είναι πλήρως ανακαινισμένο αφού πρόσφατα φιλοξένησε αγώνες του Euro 2016.

Οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας έχουν το «σπίτι» τους στην Ambiance Kop (στο ένα από τα δύο πέταλα του γηπέδου) και γενικότερα είναι αρκετά εκδηλωτικοί. Ορισμένες φορές υπερβαίνουν και τα εσκαμμένα (δε θα είναι οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί ευρωπαϊκής ομάδας που θα έχουν έρθει ποτέ στην έδρα της ΑΕΚ, δεν είναι όμως και οι πιο ήσυχοι του κόσμου) όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα το 2009 για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη όταν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Mε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μάλιστα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι οργανωμένοι οπαδοί της Σεντ Ετιέν είναι αδερφοποιημένοι με τους αντίστοιχους του Άρη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δύο χρόνια και ένα αποχαιρετιστήριο ποδοβόλεϊ

News 24/7

24MEDIA NETWORK