Φορ, εξτρέμ, καλοκαίρια και χειμώνες...

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τους Ντίας και Κάτσαρ οι οποίοι θα είναι όπως όλα δείχνουν τα επόμενα μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ και για τη δυσλειτουργία στο θέμα του φορ και του εξτρέμ για ολόκληρες μεταγραφικές περιόδους, καλοκαιρινές και χειμερινές.

Φορ, εξτρέμ, καλοκαίρια και χειμώνες...

Μετά τα περαιτέρω βήματα που έγιναν για την απόκτηση του Γκόικο Κάτσαρ, η ΑΕΚ κλείνει σιγά-σιγά και το μέτωπο του αριστερού μπακ. Για την οριστική απόκτηση του Ουρουγουανού πρώην παίκτη της Ρασίνγκ Μοντεβιδέο και άλλοτε αριστερού μπακ της Eστουδιάντες και της Ρίβερ Πλέιτ, Χουάν Ντίας απομένουν πολύ λίγα πράγματα και όλα δείχνουν πως αυτός θα πάρει τη θέση του αντί-Σοϊλέδη στο ρόστερ της ΑΕΚ. Ο Ουρουγουανός δεν έχει κακό βιογραφικό, όμως έχει μεγάλη και απότομα πτωτική πορεία και φαίνεται αρκετά πιο ρεαλιστική λύση ως προς αυτό που έψαχνε η «Ένωση», τουλάχιστον ως προς τις υπόλοιπες περιπτώσεις που κοίταξε (σ.σ. είδε παίκτες που πιθανότατα θα έπαιρναν τη φανέλα βασικού από τον Ντίντακ στο σπίτι).

Περίμεναν για Χαφέζ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ είχε σταν μπάι τον Ουρουγουανό αρκετές μέρες, εν αναμονή της εξάντλησης των πιθανοτήτων για τον Καρίμ Χαφέζ που αποτελούσε κοινό πόθο αρκετών στο στρατόπεδο της «Ένωσης». Τελικά για ένα ακόμα καλοκαίρι δεν υπήρχε πρόθεση από τη Λιρς και τη Wedi Degla που έχει τα δικαιώματα προκειμένου να παραχωρηθεί ο Αιγύπτιος με οψιόν, ή τουλάχιστον να παραχωρηθεί με οψιόν που θα ήταν εφικτό να καλυφθεί από την ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα αν τα δει κανείς στη σύνοψη θα διαπιστώσει πως η σούμα δεν είναι κακή. Επισκιάζεται όμως από την αδράνεια στο θέμα του φορ και του εξτρέμ που για καλοκαίρια και χειμώνες βασανίζει την ΑΕΚ και λύση ακόμα δεν μπορεί να βρει.

Όλα καλά με αυτούς που αποκτήθηκαν

Έφυγε ο δανεικός Μπαρόχα και αποκτήθηκε ο Μπάρκας, ίσως ο Έλληνας τερματοφύλακας που ξεχώρισε περισσότερο το περασμένο πρωτάθλημα. Έφυγε ο Άρθο ήρθε ο Τσιγκρίνσκι. Ένα άγχος για τις πάνω κάτω 40 συμμετοχές την τελευταία 7ετία υπάρχει, αλλά είναι διαφορετικό να παίρνεις τον Τσιγκρίνσκι σε πτωτική πορεία, απ’ ότι τον Άρθο σε πτωτική πορεία, υπάρχει μια διαφορά. Έφυγαν Ζουκουλίνι-Κορδέρο έρχεται ο Κάτσαρ και πάνε για λύσεις 4-5 Ανάκογλου-Ανδρεόπουλος, ίσα βάρκα ίσα πανιά. Προστέθηκε ο Μπακασέτας, πάλι το πρόσημο θετικό.

Το πρόβλημα με αυτούς που θα αποκτηθούν και εκείνους που… χάθηκαν στην πορεία

Από εκεί και πέρα το χάος. Οι δύο στόπερ έγιναν ένας, οι δύο εξτρέμ έγιναν… Τσαβαρία από το πρωτάθλημα της Β’ Γαλλίας, που ο μάνατζέρ του κλωτσούσε για μικροδιαφορές στο οικονομικό που όμως δεν κάμφθηκαν (τουλάχιστον για την ώρα) και ο ποδοσφαιριστής οδηγείται στην Μπρεστ. Το θέμα του φορ, ακόμα πιο πονεμένο από εκείνο του εξτρέμ αφού η ΑΕΚ αφού κοίταξε μερικές ετερόκλητες μεταξύ τους περιπτώσεις (ψηλούς, κοντούς κλπ) τις οποίες στην πλειοψηφία τους δεν μπορούσε να τις προσεγγίσει οικονομικά, πλέον βρίσκεται σε διαδικασία συνειδητοποίησης της κατάστασης με τον χρόνο να πιέζει πλέον αρκετά. Τώρα που η περίπτωση Τσοπ δείχνει να χάνεται και στην ΑΕΚ περιμένουν να εξαντληθούν και οι πιθανότητες για τον Καστίγιο.

Δυσλειτουργία και οικονομικό

Είναι σαφές και δεν είναι μυστικό πως η ΑΕΚ έβγαλε και βγάζει κρούσματα δυσλειτουργίας σε ότι έχει να κάνει με τον αγωνιστικό της σχεδιασμό. Μόνο και μόνο το γεγονός πως στη Β’ Εθνική πήρε Μπαρμπόσα για εξτρέμ και λίγο πριν πάει να παίξει στην Ευρώπη μετά από 5 χρόνια παλεύει με τον Τσαβαρία, κάτι δείχνει. Το πολύ μαζεμένο οικονομικό αναμφίβολα περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις στις μεταγραφές, όμως όπως φαίνεται όσοι δουλεύουν για τον αγωνιστικό σχεδιασμό δεν είναι σε θέση να καλύψουν το δεδομένο ντεζαβαντάζ της ΑΕΚ (χρήματα). Πέρσι αυτό έγινε, σε περιπτώσεις βασικών παικτών και η ΑΕΚ ρέφαρε το μόνιμο μειονέκτημά απέναντι στους ανταγωνιστές της, το οικονομικό αφού της βγήκαν Ντίντακ, Γκάλο, Σιμόες, συν οι πιο παλιοί Γιόχανσον-Μπαρμπόσα.

Φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για να καλυφθεί η κατάσταση, με την προσθήκη ενός φορ και ενός εξτρέμ. Οι πιθανότητες δεν είναι με την ΑΕΚ αφού για ολόκληρες μεταγραφικές περιόδους δεν κατάφερε να κλείσει φορ και εξτρέμ του επιπέδου της και η λογική λέει πως δύσκολα θα το κάνει την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο εγκαίρως. Παρόλα αυτά, η τύχη της είναι ακόμα στα χέρια της.

Γκρίνια

Σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό, υπάρχει αρκετή γκρίνια είναι η αλήθεια, που στην εποχή της πληροφορίας που μπορεί να δημιουργηθεί ένταση ακόμα και διαδικτυακά δεν είναι αμελητέο γεγονός. Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ πάει με πολύ μαζεμένο μπάτζετ, πολύ μικρότερο από αυτό που ήλπιζε ο μέσος οπαδός της πριν από μερικά χρόνια. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και είναι μια πραγματικότητα, όπως και να το κάνουμε.

Όπως και να έχει η κατάσταση στην ΑΕΚ αυτή είναι, με τα καλά της και τα κακά της. Στην περίπτωσή μας, όποια οπτική και αν έχει κανείς, διαπιστώνει εύκολα πως τα καλά είναι περισσότερα από τα αρνητικά παρότι υπάρχει και στασιμότητα στο σημείο του… καλού, κάτι που δεν ικανοποιεί την ευρύτερη κοινωνία της ΑΕΚ αφού δεν αρκεί για να κάνει την ομάδα ανταγωνιστική όπως ήταν κάποτε. Δεν μας καλύπτει στο 100% η διοίκηση και μας καλύπτει στο 60% ή στο 40%; Σεβαστό. Οι εναλλακτικές, όμως, είναι μηδέν και αυτές οι συζητήσεις επικίνδυνες, οπότε το καλύτερο θα ήταν να επικεντρωθούμε στο πώς θα πετύχει αυτό το κόνσεπτ, όχι πώς θα ήταν με κάποιες άλλες προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν.

Η ΑΕΚ δεν έχει φτάσει στο σημείο που ήταν το 1994 (π.χ.) ούτε καν εκεί που ήταν το 2008, αλλά η αλλαγή της σε σχέση με το πώς ήταν στο ξεκίνημα της τρέχουσας δεκαετίας είναι σε όλα τα επίπεδα εμφανής και προς το καλύτερο. Έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς, έστω και σε αυτό το αξιοπρεπές απλά πλαίσιο, έχει τουλάχιστον κάτι να περιμένει και κάπου να ελπίζει. Προβλήματα σοβαρά υπάρχουν αλλά η ισοπέδωση δε βοήθησε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έρχεται ο Κάτσαρ, προχωράει για τους υπόλοιπους

News 24/7

24MEDIA NETWORK