Η ΑΕΚ, οι... Τσιτσομήτσοι και ο Λυσάνδρου

Το Contra.gr θυμάται τη βραδιά που ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσάνδρου, είχε συναντήσει την "Ένωση" κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας σε μια βραδιά στο Αιγάλεω, που κανένας στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο δε θέλει να θυμάται.

Η ΑΕΚ, οι... Τσιτσομήτσοι και ο Λυσάνδρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Χρόνος:Πέμπτη 9 Νοεμβρίου του 2006, όταν η ΑΕΚ ετοιμαζόταν να ζήσει μία ακόμα ευτράπελη βραδιά της σύγχρονης Ιστορίας της

Τόπος:Γήπεδο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης" στο Αιγάλεω μπροστά στα μάτια περίπου 800 ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο και βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στην εξέδρα.

12 Μέρες μετά από εκείνη τη μέρα, η ΑΕΚ νίκησε στην έδρα της τη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν στο γήπεδο που η τελευταία σήκωσε την πιο βαριά κούπα της Γηραιάς ηπείρου εκείνη τη σεζόν (2006-07). Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την "Ένωση" από το να… υποστεί ένα ακόμα σκοτσέζικο ντους, από αυτά που συνήθιζε να κάνει και στον πρότερο βίο της του τύπου… ΝτόκτορΤζέκιλ και Μίστερ Χάιντ: Άσχημο αποτέλεσμα και ματς για ελληνική διοργάνωση και στα… καπάκια μεγάλα ματς στην Ευρώπη.

Εκτός όλων των υπολοίπων η ΑΕΚ ακόμα και σε περιόδους που είχε καλή ομάδα δεν έδειχνε να το… πολυσκέφτεται για να πατήσει την μπανανόφλουδα απέναντι σε κάποιο μικρό, ειδικά όταν επρόκειτο για νοκ-άουτ ματς Κυπέλλου. Το βράδυ της 9ης Νοέμβρη του 2006 στο γήπεδο του Αιγάλεω, το Χαϊδάρι έγραψε το όνομά του στην Ιστορία δίπλα σε αυτά της Λαμίας, της Μηχανιώνας και η AEK μουτζούρωσε μία σελίδα της δικιάς της Ιστορίας. Μερικές μέρες μετά η «Ένωση»… ρέφαρε και με το παραπάνω το άσχημο αποτέλεσμα, αλλά όπως και να το δει κανείς ένας αποκλεισμός από το Χαϊδάρι είναι από αυτούς που δεν ξεχνάς, ακόμα κι αν περάσουν τα χρόνια.

H ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ - ΕΞΛΙΞΗ

H AEK θα μπορούσε να τελειώσει το ματς τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Λίγο η παραδοσιακή της γκίνια σε παρόμοιες περιπτώσεις, λίγο η κακή βραδιά ορισμένων παικτών της, λίγο επειδή το ήθελε η Παναγιά -αν πάρουμε ως δεδομένη τη θεωρία του Άγγελου- δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Λορένσο Σέρα Φερέρ να βρει κάποιο γκολ και να καταφέρει να πάρει το ματς χωρίς να βάλει επιπλέον μπελάδες στο κεφάλι της.

Η σωτηρία της αγωνιστικής αξιοπρέπειας της ΑΕΚ εκείνο το βράδυ σταμάτησε δύο φορές στο δοκάρι. Νίκος Λυμπερόπουλος και Αντρίγια Ντελίμπασιτς δεν κατάφεραν να γίνουν περισσότερο απειλητικοί και το γενικό -εκτός ομάδας- ανάθεμα που ξέσπασε στην πορεία, έπεσε πάνω στον προπονητή:

Έκανε rotation, έβαλε τον Σαπάνη που έχασε και το πέναλτι και συζητήθηκε εκείνες τις μέρες, σε μια τάση που στηρίχθηκε περισσότερο στον θυμό και την απόγνωση και λιγότερο στη λογική.

Η ΑΕΚ, οι... Τσιτσομήτσοι και ο Λυσάνδρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η μεγάλη νίκη απέναντι στη Μίλαν λίγο αργότερα "μαλάκωσε" την κατάσταση ωστόσο το ιστορικό ευτράπελο παραμένει για την ΑΕΚ. Δεν είναι και μικρό πράγμα να έχεις νικήσει τον Κοστακούρτα, τον Ντίντα, τον Πίρλο, τον Ιντσάγκι, τον Ζέεντορφ και τον Μαλντίνι. Δεν είναι, όμως, και λίγο να έχεις χάσει από τον Τσιτσομήτσο, τον Κουκουτσέλα, τον Τουρνά και τον Γκουντελίτσα.

Τα περίεργα επίθετα των ποδοσφαιριστών της ομάδας του Χαϊδαρίου έγιναν… σύνθημα στον αθλητικό Τύπο της εποχής με χαρακτηριστικότερο όλων ένα πρωτοσέλιδο που μιλούσε για θρίαμβο έντεκα μικρών "Τσιτσομήτσων". Που να ήξερε η ΑΕΚ εκείνο το βράδυ, ότι στην αποστολή του αντιπάλου θα βρισκόταν ο μελλοντικός της διευθύνοντας σύμβουλος.

Ο Μηνάς Λυσάνδρου δεν αγωνίστηκε εκείνη τη μέρα, ήταν όμως στον πάγκο του Χαϊδαρίου σε μια μέρα που εξελίχθηκε -ιστορικά- άσχημα για τη μετέπειτα ομάδα του.

Η ΑΕΚ, οι... Τσιτσομήτσοι και ο Λυσάνδρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο τερματοφύλακας του Χαϊδαρίου Κοτταράς (γνωστός και από το πέρασμά του ως τεχνικός διευθυντής του Απόλλωνα Σμύρνης) απέκρουσε και το τελευταίο πέναλτι της ΑΕΚ με εκτελεστή τον Βαγγέλη Μόρα.

Το Χαιδάρι πήρε το εισιτήριο στους 16 του Κυπέλλου από την «Ένωση» στο -ουδέτερο- Αιγάλεω και μια στάση αναφοράς στην Ιστορία είχε ήδη δημιουργηθεί. Ο Τσιτσομήτσος -έστω λόγω ονόματος- μπήκε στους εφιάλτες των ΑΕΚτζήδων μαζί με τον Ζέρβα της Λαμίας και τον Πρίττα της Μηχανιώνας. Ίσως και με τον Ενσαλίβα της Καβάλας που ακολούθησε αρκετά μετά, στα χρόνια της απόλυτης "κιτρινόμαυρης" παρακμής…

Η ΑΕΚ, οι... Τσιτσομήτσοι και ο Λυσάνδρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένα από τα λίγα θετικά για την ΑΕΚ από εκείνο το βράδυ, είναι ότι ελάχιστο υλικό από τον αποκλεισμό της διασώθηκε στο διαδικτυακό στερέωμα. Με εξαίρεση το παρακάτω κακής ποιότητας βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπορεί να γίνει ο... Βρέντζος της ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK