Η περίοδος που σφίγγουν τα γάλατα

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που ολοκλήρωσε την προετοιμασία της στην Πολωνία και επιστρέφει στη βάση της περιμένοντας να μάθει τον πρώτο ευρωπαϊκό της αντίπαλο και με την ελπίδα να μην της γυρίσει την πλάτη η τύχη.

Η περίοδος που σφίγγουν τα γάλατα

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις φιλικές αναμετρήσεις της επί πολωνικού εδάφους κερδίζοντας και την -χαμηλής δυναμικότητας- Πογκόν στο τελευταίο της ματς στο Κίελτσε λίγες ώρες πριν την επιστροφή στη βάση.

Θετικά στοιχεία και πρόβλημα στην τελική… σκέψη

Οι «κιτρινόμαυροι» όπως σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια τους έβγαλαν θετικά στοιχεία και αδυναμίες στο τερέν, με τον Κετσπάγια να μένει ικανοποιημένος σε πρώτη φάση από τους ποδοσφαιριστές, αφού η σούμα έχει θετικό πρόσημο. Η ΑΕΚ -και- στο ματς με την Πογκόν πρέσαρε ψηλά, κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα, είδε τα μπακ της να ανεβαίνουν και να βοηθούν στο δημιουργικό παιχνίδι (μέχρι το 60’ οι σοβαρές φάσεις μαζί και το πρώτο γκολ προήλθαν από ενέργειες των Ντίντακ και Γκάλο), αλλά έβγαλε μια δυσκολία στην τελική πάσα (και σκέψη) ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δε λείπει μόνο ο φορ από την ομάδα αλλά και ένας εξτρέμ καλός στο ένας με έναν που θα μπορέσει να πάρει προσπάθειες πάνω του και να δημιουργήσει προβλήματα στον αντίπαλο.

Ο Βάργκας με τα πολλά καλά και τα λίγα κακά του δεν είναι τέτοιος παίκτης, ενώ ο Μπαρμπόσα, τουλάχιστον στο χθεσινό ματς, έμεινε μακριά από τα στάνταρ του.

Άνοιξε λογαριασμό ο Μπακασέτας, πιο επικίνδυνος από τους άλλους ακραίους ο Πλατέλλας

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Πλατέλλας σκόραρε αμέσως μετά την είσοδό του στο ματς δείχνοντας να είναι πιο επικίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα -τουλάχιστον στο χθεσινό ματς- από τους υπόλοιπους ακραίους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σημαντικό και το πρώτο γκολ -έστω και ανεπίσημο- του Τάσου Μπακασέτα με τα «κιτρινόμαυρα». Παίζει και αυτό τον ρόλο του στο να δημιουργηθεί καλή ψυχολογία, κάτι απαραίτητο ενόψει συνέχειας.

Aπό άποψη συμπερασμάτων, αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι η προτίμηση του Τιμούρ στο 4-2-3-1. Προβάδισμα δείχνουν να έχουν και τα πρόσωπα που ξεκίνησαν ως βασικοί στο χθεσινό ματς (μέχρι να έρθουν οι προσθήκες) αν και ο Κετσπάγια δεν είναι προπονητής που φημίζεται για την… μπετόν αρμέ επιλογή του σε πρόσωπα: Θέλει να αλλάζει την ομάδα, να δίνει χρόνο σε όλους τους παίκτες του ρόστερ το οποίο για αυτό το λόγο θέλει μικρό (22 ποδοσφαιριστές συν τρεις τερματοφύλακες) προκειμένου να υπάρχει ανταγωνισμός.

ΔΟΥΛΕΙΑ, ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ

Βέβαια το σημαντικό δεν είναι το σκορ του χθεσινού ματς με την Πογκόν, αλλά το γεγονός ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια δηλώνει «γεμάτος» από την καλή προετοιμασία που έκανε με τους ποδοσφαιριστές του. Ο Γεωργιανός τεχνικός στάθηκε στο συγκεκριμένο κομμάτι και στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε προχθές. Μετά από 17 μέρες στο Κίελτσε η ΑΕΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει έχοντας δουλέψει αρκετά και με μεγάλη ηρεμία.

Αν σκεφτεί κανείς πως το 90% των συζητήσεων που συνόδευσαν την έλευση του Κετσπάγια στην ΑΕΚ είχαν να κάνουν με την… ηλεκτρισμένη (ορισμένες φορές) σχέση του με τους ποδοσφαιριστές, τότε θα διαπιστώσει πως τουλάχιστον σε πρώτη φάση προπονητής και παίκτες παίρνουν καλό βαθμό στο συγκεκριμένο κομμάτι. Βέβαια θα ήταν και λίγο… παράδοξο να συμβεί το αντίθετο, αφενός γιατί στην ΑΕΚ σπάνια συναντά κανείς κρούσμα περίεργης συμπεριφοράς και αφετέρου γιατί είναι νωρίς. Είναι όμως και αυτό ένα θετικό στοιχείο, αφού τόσο ο προπονητής, όσο και οι παίκτες -σε πρώτη φάση- μιλούν με τα πολύ καλά λόγια ο ένας για τον άλλον.

ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

Η ΑΕΚ επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα και σε μερικές ώρες θα μάθει τον πρώτο της αντίπαλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από περίπου 5 χρόνια αποχής από αυτές. Το όνομα της «Ένωσης» θα μπει ξανά σε κλήρωση της UEFA μετά από 1.784 μέρες μετά την τελευταία φορά και αυτό που αναζητείται είναι… λίγη τύχη, καθώς τα πράγματα μόνο εύκολα δεν μπορούν να θεωρηθούν λόγω της παρουσίας της ομάδας στο γκρουπ των αδυνάτων.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ομάδες τις οποίες η ΑΕΚ μπορεί να χτυπήσει αλλά -όπως είπε και ο προπονητής της- δεν της αρκεί μόνο να αποφύγει πιο δυνατές ομάδες, αλλά και ομάδες που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση και είναι πιο έτοιμες από την «Ένωση».

Η κλήρωση είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της νέας σεζόν για την ΑΕΚ, αφού ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως -στο ενδεχόμενο που είναι βατός ο αντίπαλος- αν οι «κιτρινόμαυροι» τα καταφέρουν στις πρώτες τους ευρωπαϊκές υποχρεώσεις το κλίμα θα γυρίσει. Σε αντίθετη περίπτωση οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι για την ούτως ή άλλως εσωστρεφή «Ένωση».

ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Σε ότι έχει να κάνει με τα μεταγραφικά, υπάρχει μια μικρή στασιμότητα ενόψει των αποφάσεων του προπονητή για τους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ μετά την επιστροφή από την Πολωνία. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, και η ΑΕΚ που σε κάθε περίπτωση έχει καθυστερήσει σε ορισμένες θέσεις περιμένει τα οριστικά δεδομένα για να γίνει πιο ξεκάθαρο το πεδίο, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις θέσεις των μη κοινοτικών.

Ο Αλγερινός αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός Χισέμ Μπελκαρουί παραμένει το φαβορί για το κέντρο της άμυνας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική περίπτωση που εξετάζεται, αφού αποτελεί ένα πρόβλημα το γεγονός ότι παίρνει θέση ξένου. Παρότι το βιογραφικό του δεν γίνεται και να ενθουσιάσει (έχει παίξει στο πρωτάθλημα Αλγερίας, Τυνησίας και έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη τον περασμένο Φλεβάρη με τη φανέλα της Νασιονάλ Μαδέιρα), είναι μια από τις περιπτώσεις που πιστεύουν στην ΑΕΚ και θεωρούν πως πρόκειται για καλή προσθήκη που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα.

Από την άλλη ο Πατρίσιο Ροντρίγκεζ δείχνει είναι ο εκλεκτός για τη θέση του εξτρέμ. Μια περίπτωση που… μυρίζει μεταγραφική λογική ΑΕΚ, αφού πρόκειται για παίκτη που ήταν σε πολύ ψηλό επίπεδο, έπεσε και πλέον ψάχνει ένα γερό πάτημα στην καριέρα του για να επανέλθει.

Όχι άσχημη κίνηση, ούτε η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει, αλλά μία αρκετά ρεαλιστική για τα δεδομένα της ΑΕΚ που ποντάρει είτε σε άλλοτε σούπερ περιπτώσεις με πτωτική πορεία και με την ελπίδα να τις… αναστήσει, είτε σε παίκτες που ούτε τα θυροτηλέφωνα της πολυκατοικίας τους δεν αναγράφουν το όνομά τους, με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι πρόλαβε να τους τσιμπήσει πριν εμφανιστεί άλλος. Παράδειγμα για την πρώτη περίπτωση είναι ο Βάργκας και για τη δεύτερη ο Σιμόες. Βέβαια δεν είναι κάθε μέρα του Άη Γιαννιού, το ρίσκο υπάρχει πάντα και είναι μέρος της ζωής της ΑΕΚ από τη στιγμή που τρέχει αυτό το μαζεμένο οικονομικά αλλά φιλόδοξο πρότζεκτ.

Από εκεί και πέρα, θα τρέξει και το θέμα του φορ. Μελισσανίδης, Ντε Μπαρτόλο και Μπάγεβιτς -με τον Μιλοβάνοβιτς να τίθεται πλέον σιγά-σιγά εκτός- θα αποφασίσουν για τον επιθετικό ωστόσο ανοιχτό είναι το πότε θα συμβεί αυτό. Αν δηλαδή γίνει άμεσα, ή αν η ΑΕΚ επιλέξει να περιμένει τον Αύγουστο όταν θα εμφανιστούν περισσότερες περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και... ΠΑΣ Γιάννινα
ΑΕΚ - Πόγκον 3-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK