Kαλοκαιρινές αμαρτίες, χειμωνιάτικα παιδέματα...

Το θέμα που συζητιέται περισσότερο από οτιδήποτε στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, είναι η λανθασμένη -όπως αποδείχτηκε- απόφαση της «Ένωσης» να πορευτεί χωρίς την απόκτηση επιπλέον αμυντικού χαφ. Γράφει ο Ακης Γεωργίου.

Kαλοκαιρινές αμαρτίες, χειμωνιάτικα παιδέματα...

Οι περισσότερες συζητήσεις γύρω από τη φετινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα της ΑΕΚ, έχουν ως κεντρικό άξονα την απόφαση για μη απόκτηση χαφ το περασμένο καλοκαίρι.

H συγκεκριμένη απόφαση βαραίνει ακόμα την «Ένωση» η οποία σε ορισμένα ματς βλέπει τα… κουκιά να βγαίνουν λειψά. Οι αποχωρήσεις των Μιγκέλ Κορδέρο και Μπρούνο Ζουκουλίνι από το ρόστερ, δεν οδήγησαν τελικά στην απόκτηση ενός επιπλέον κεντρικού χαφ για διάφορους λόγους.

Το δικό της ρόλο στο παραπάνω αποτέλεσμα έπαιξε -μεταξύ άλλων- και η επιθυμία του Τιμούρ Κετσπάγια να αποκτηθεί ένας κεντρικός αμυντικός, καθώς ο πρώην τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» θεώρησε ως μεγαλύτερη ανάγκη την προσθήκη ενός στόπερ.

O ΣΤΑΝ ΜΠΑΙ ΚΑΤΣΑΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ

Αρχικά υπήρχε η πρόθεση της ΑΕΚ να αποκτηθεί ο Γκόικο Κάτσαρ. Ποδοσφαιριστής με αρκετές υψηλού επιπέδου παραστάσεις στη Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα του Αμβούργου, Σέρβος διεθνής, πιθανότατα θα έδινε αρκετά πράγματα στην «Ένωση» αν είχε αποκτηθεί.

Ένα ακόμα 8άρι τέτοιου επιπέδου που μπορεί να παίξει και ως κόφτης μπροστά από τα στόπερ (αλλά και σαν… στόπερ) ενδεχομένως να έλυνε αρκετά προβλήματα ως προς τη λειτουργικότητα του έμψυχου δυναμικού της ομάδας.

Παρόλα αυτά για διάφορους λόγους η περίπτωση της απόκτησής του δεν προχώρησε λόγω μιας τάσης… αναβλητικότητας που έδειξε στο τέλος, ψάχνοντας παράλληλα πρόταση από ένα καλύτερο πρωτάθλημα (την οποία και βρήκε από τη γερμανική Άουγκσμπουργκ). Έκτοτε η πιθανότητα χαφ εγκαταλείφθηκε αφού στο διάστημα που φούντωνε το θέμα αναζήτησης κεντρικού μέσου, ο Κετσπάγια ζήτησε την απόκτηση του Τζολέον Λέσκοτ με την οποία η ΑΕΚ έκλεισε τις κινήσεις της μεταγραφικά.

ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Κώστας Γαλανόπουλος είναι -αν όχι το καλύτερο- ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ο νεαρός μέσος της «Ένωσης» πήρε το επίσημο βάπτισμα του πυρός με την πρώτη ομάδα στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι-οφ στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο.

Στην ΑΕΚ σκέφτηκαν να τον προωθήσουν από φέτος βάζοντάς τον μια ώρα αρχίτερα στα βαθιά, κάτι που θέλει ιδιαίτερα λεπτή διαχείριση λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της πλήρους απειρίας. Οι «κιτρινόμαυροι» πήραν συνειδητά τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί πιστεύουν αρκετά στον νεαρό, όμως η πραγματικότητα έδειξε πως θα ήταν πολύ πιο σοφό από πολλές απόψεις να είχε αποκτηθεί ένας ακόμα κεντρικός χαφ με παραστάσεις και εμπειρίες, προκειμένου να αυξηθούν οι επιλογές του προπονητή σε μια θέση που έχει κούραση, φθορά, κάρτες και τραυματισμούς.

ΤΑ ΔΥΟ ΓΕΡΑ ΧΑΡΤΙΑ

Για να μην υπάρχει ισοπέδωση των πάντων, καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα τα οποία θεωρούνται ως δεδομένα. Οι -υπό κανονικές συνθήκες- βασικοί χαφ, ο Γιόχανσον και ο Σιμόες είναι από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα και έδειξαν από την περασμένη σεζόν σοβαρά δείγματα στη Σούπερ Λιγκ.

Το ζητούμενο στις περιπτώσεις και των δύο, είναι το κατά πόσο θα είναι διαθέσιμοι και έτοιμοι σε βάθος χρόνου. Η ΑΕΚ ήταν και άτυχη στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού οι περισσότερες στραβές της έχουν τύχει στη θέση στην οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Τα παραδείγματα πολλά, με πρώτη και… χειρότερη την ίωση του Γιόχανσον στη ρεβάνς με τη Σεντ Ετιέν και την τενοντίτιδα που κράτησε εκτός αγώνων (ή 11άδας) τον Σιμόες.

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

Όταν οι επιλογές είναι περιορισμένες τότε υπάρχει η προσέγγιση της… αλχημείας που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε «βαφτίσια». Στην περίπτωση της ΑΕΚ, ο ποδοσφαιριστής που άλλαξε θέση για να καλύψει -το συγκεκριμένο- κενό ήταν ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Ο υπό κανονικές συνθήκες κεντρικός αμυντικός της «Ένωσης» ήταν αυτός έπαιξε στη θέση του Γιάκομπ Γιόχανσον στη ρεβάνς με τη Σεντ Ετιέν και στη θέση του Αντρέ Σιμόες στο Καραϊσκάκη. Με τους Γάλλους πήγε καλά αλλά στο Καραϊσκάκη ο Λαμπρόπουλος έγινε ο μοιραίος παίκτης της ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

Στην ΑΕΚ έχουν αναγνωρίσει ως λάθος την προσέγγιση που είχαν στο θέμα του χαφ το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που φανερώνεται και μέσα από την απόφαση που πάρθηκε με το… καλημέρα στη σεζόν, για απόκτηση επιπλέον χαφ στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα. Στην μεταγραφική ατζέντα του Άλεξ Ντε Μπαρτόλο η οποία συγκροτείται σιγά-σιγά, εμπλουτισμένη με αρκετό υλικό από τα τελευταία ταξίδια του Αργεντίνου σκάουτερ, πέραν από ορισμένους σέντερ φορ, έχουν σημειωθεί αρκετά ονόματα αμυντικών χαφ.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη λίστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά την προεπιλογή. Το τελικό ξεσκαρτάρισμα των ονομάτων που έχουν σημειωθεί θα γίνει στη συνέχεια, ωστόσο υπάρχει μία περίπτωση η οποία δείχνει να προηγείται στις προτιμήσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ.

Πρόκειται για τον Ουκρανό χαφ της Γιαγκελόνια, Τάρας Ρόμαντσουκ ο οποίος βρίσκεται ψηλά στη λίστα της «Ένωσης» ωστόσο αυτό μπορεί να μη λέει κάτι από μόνο του, ως προς την τελική έκβαση της ιστορίας.

Από την ελληνική αγορά ο παίκτης που έχει κερδίσει τους ανθρώπους της ΑΕΚ από το περσινό πρωτάθλημα, ακόμα, ήταν (και είναι) ο Μανώλης Σιώπης του Πανιωνίου, ο οποίος τα πήγε εξαιρετικά και στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου με την «Ένωση» στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για την ώρα δεν έγινε καμία απολύτως επαφή ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Σιώπη, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τίθεται σε εφαρμογή το 4-4-2 του Μοράις

News 24/7

24MEDIA NETWORK