Κετσπάγια: Η τακτική, οι φωνές και η πιο... αθλητική ΑΕΚ

Ο Άκης Γεωργίου καταγράφει τα δεδομένα της μέχρι τώρα παρουσίας του Τιμούρ Κετσπάγια ως προς την καθημερινότητα της ΑΕΚ. Η κουβέντα για την τακτική, το βάρος στη φυσική κατάσταση, η διαχείριση των προσώπων και… "αν πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, νερό κι αλάτι"!

Κετσπάγια: Η τακτική, οι φωνές και η πιο... αθλητική ΑΕΚ

Ακόμα και στη Σούπερ Λιγκ που τη δεύτερη αγωνιστική ήδη δύο ομάδες… έστειλαν τους προπονητές τους, είναι νωρίς για να αξιολογήσει κανείς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την παρουσία ενός προπονητή.

Ο -θετικός μέχρι τώρα- Τιμούρ Κετσπάγια δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, όμως όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν αλλαγές που έφερε ο ίδιος ως προς την καθημερινότητα της ΑΕΚ στα Σπάτα. Ορισμένα από τα στοιχεία που έχει δείξει μέχρι σήμερα ο τεχνικός της «Ένωσης» έχουν ήδη συζητηθεί αρκετά. Όπως συμβαίνει με τα παρακάτω.

Η... πολυσυζητημένη δουλειά στην τακτική

Στο κομμάτι της τακτικής για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη κουβέντα, ο Γεωργιανός τεχνικός έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με αυτή των περισσοτέρων εκ των προκατόχων του. Το μεγαλύτερο μέρος της τακτικής ενασχόλησης της ομάδας για το επόμενο ματς γίνεται συνήθως στην αίθουσα προβολής βίντεο στα Σπάτα και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου της αποστολής.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Κετσπάγια στο περιθώριο της πρώτης του συνέντευξης ως προπονητής της ΑΕΚ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία, θεωρεί ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που μπορούν να αφομοιώσουν αυτά που τους ζητάει τακτικά χωρίς να χρειαστεί να γίνεται απλά… μετακίνηση των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να κουραστούν οι τελευταίοι πνευματικά. Για αυτό θεωρεί πως η τακτική εξηγείται σε θεωρητικό επίπεδο και από εκεί και πέρα οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να την περάσουν στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση ο κάθε προπονητής έχει έναν δικό του τρόπο δουλειάς, και ο Κετσπάγια έχει τον δικό του. Από αυτή την άποψη, πάντως, αυτό που προσπάθησε να περάσει στην ΑΕΚ από τις πρώτες μέρες δουλειάς, ήταν να ανεβαίνουν τα μπακ πολύ ψηλά, να συγκλίνουν οι ακραίοι και να βρίσκεται το ένα αμυντικό χαφ (ή ο Γιόχανσον, ή ο Σιμόες) κοντά στα στόπερ. Ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο ρίχνει το βάρος ο Γεωργιανός τεχνικός, είναι η γρήγορη λειτουργία της ΑΕΚ στο τρανζίσιον, αφού θέλει να γυρνάει η ομάδα του αμέσως σε θέση άμυνας σε περίπτωση που χαθεί η μπάλα.

Ρόλο κλειδί σε αυτό το κομμάτι -όπως συνέβη και με τον Πογιέτ- έχουν τα αμυντικά χαφ, αλλά η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο ζήτημα η «Ένωση» δεν ξεκίνησε καλά, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που την περίμεναν ακόμα πιο συμπαγή μεσοαμυντικά. Προφανώς να έπαιξε ρόλο σε αυτό η ανετοιμότητα του Σιμόες που έλειψε στο πρώτο ματς με την Ξάνθη και δεν τα πήγε και τόσο καλά στο δεύτερο στη Βέροια.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ο τομέας στον οποίο ο Κετσπάγια ρίχνει μεγάλο βάρος είναι αυτός της φυσικής κατάστασης. Τόσο το κλαμπ, όσο και ο προπονητής θέλουν μια ΑΕΚ περισσότερο αθλητική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς αν ρίξει μια ματιά στο ύψος των παικτών που έχουν αποκτηθεί. Σε επίπεδο προπόνησης (αλλά και προετοιμασίας) ο Τιμούρ και οι συνεργάτες του έριξαν το βάρος στο συγκεκριμένο κομμάτι, κάτι που μέχρι στιγμής -αν και πολύ νωρίς- ρολάρει καλά για την «Ένωση».

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν αργά και βρίσκονταν πίσω σε φυσική κατάσταση (Αλμέιδα, Πατίτο, Ντίας) ή ορισμένοι άλλοι που ήρθαν έτοιμοι απλά ψάχνουν ρυθμό (Λέσκοτ, Λάζαρος), ωστόσο όσοι βρίσκονταν εξαρχής στα Σπάτα ήταν… Duracell.

H AEK έβγαλε καλές αντοχές και στις αρχές του Αυγούστου με τη Σεντ Ετιέν, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αθήνα, αλλά βεβαίως τότε της έλειπε η ποιότητα των παικτών που αποκτήθηκαν και δεν πρόλαβαν να μπουν.

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Οι «κιτρινόμαυροι» κλάταραν λίγο μόνο στο τέλος του αγώνα με την Ξάνθη, αλλά ο Κετσπάγια και το επιτελείο του δεν ανησύχησαν, αφού θεώρησαν ότι για αυτό έπαιξε καθαρά ρόλο η ώρα διεξαγωγής του ματς και οι συνθήκες. Όπως και να έχει, δύσκολα η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο θέμα της φυσικής κατάστασης πρώτα γιατί έχει γίνει δουλειά και μετά γιατί δεν υπάρχει Ευρώπη, άρα τα ματς είναι λιγότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η μετατροπή των προπονήσεων της ΑΕΚ στα Σπάτα σε… στίβο μάχης, αφού ο Κετσπάγια θέλει τη δύναμη και την ένταση σε καθημερινή βάση. Ορισμένες φορές αυτό είναι επίπονο -όπως συνέβη την περασμένη Τετάρτη με τους τραυματισμούς Μάνταλου και Ζόριτς- αλλά το κέρδος μακροπρόθεσμα είναι μεγαλύτερο.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΗΣ

Σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση και την επιλογή των προσώπων, αυτό είναι και το βασικότερο στοίχημα του Κετσπάγια, το οποίο -μαζί με τα αποτελέσματα- ενδεχομένως να κρίνει και τη διάρκεια της παρουσίας του στην ομάδα. Η ΑΕΚ μετά από χρόνια απέκτησε αρκετούς πολύ καλούς ποδοσφαιριστές με υψηλού επιπέδου παραστάσεις όπως ο Λέσκοτ, ο Τσιγκρίνσκι, ο Αλμέιδα αλλά και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα όπως ο Πατίτο και ο Λάζαρος.

Περσινοί βασικοί που έγιναν παγκίτες

Παράλληλα, ο βασικός κορμός των προηγούμενων ετών έγινε… πάγκος. Αραβίδης, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Βάργκας ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ήδη ήρθε το πρώτο… μπαμ με την ανάρτηση και το άκομψα δημοσιευμένο παράπονο του Αραβίδη, το οποίο ανήκει στο παρελθόν αφού το θέμα λύθηκε.

Ο Κετσπάγια θα επιδιώξει να λύσει και τα υπόλοιπα ζητήματα πριν καν… δημιουργηθούν. Δεν είναι και τόσο απλό το έργο του γιατί τα ματς είναι λιγότερα (αφού δεν υπάρχει Ευρώπη) ενώ με εξαίρεση τα χαφ, πίσω από κάθε βασικό ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας παγκίτης που περιμένει με… το μαχαίρι στα δόντια.

Σε ότι έχει να κάνει, πάντως, με την επιλογή της 11άδας, στις δύο πρώτες αγωνιστικές η προσέγγιση του Κετσπάγια ήταν απλή και νορμάλ. Στη Σεντ Ετιέν πόνταρε στο ύψος του Πέκχαρτ και όταν δεν του βγήκε έβαλε τον Μπακασέτα, βλέποντας ότι η ομάδα δεν πατάει περιοχή και θέλοντας να αξιοποιήσει το σουτ του «Μπάκα».

Όταν με την Ξάνθη είδε ανέτοιμο τον Σιμόες έβαλε τον Λαμπρόπουλο εξάρι, ενώ όταν τραυματίστηκε ο Αλμέιδα στη Βέροια έδωσε χρόνο στον Βάργκας και έβαλε τον Μπακασέτα φορ. Και οι δύο κινήσεις του βγήκαν. Τώρα που δεν έχει ούτε Μάνταλο, ούτε Αλμέιδα, προορίζει τον Μπακασέτα για αντί-Μάνταλο (για τον ρόλο για τον οποίο αποκτήθηκε δηλαδή) και βρίσκεται σε σκέψεις για το Αραβίδης-Πέκχαρτ μπροστά (φαβορί αυτή την ώρα δείχνει ο Τσέχος).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Χωρίς αμφιβολία ο Κετσπάγια δεν είναι και ο πιο… ήρεμος προπονητής που πέρασε τα τελευταία χρόνια από την ΑΕΚ. Η έντασή του για να πετύχει είναι μεγάλη και αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει σημασία σχεδόν σε τίποτα πέραν του… τελικού σκοπού.

Αρκετές ήταν οι φορές που οι τόνοι στα Σπάτα ανέβηκαν, ακόμα περισσότερες οι φορές που ο προπονητής της «Ένωσης» ξεκαθάρισε στους παίκτες ότι ο… extreme εαυτός του έχει να κάνει με την κάψα του να πετύχει στην ομάδα και όχι φυσικά εξαιτίας κάποιου… προηγούμενου με κανέναν εξ αυτών ξεχωριστά.

"ΚΙ ΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ"

"Για μένα είστε όλοι το ίδιο. Δε με νοιάζει η καταγωγή κάποιου, αν είναι ξένος ή Έλληνας. Με νοιάζει πόσο έτοιμος είναι πριν το ματς ή αν έχει τα στοιχεία που ψάχνουμε για να κάνουμε ζημιά στον αντίπαλο και να νικήσουμε. Όλοι θα πάρετε τις ευκαιρίες σας όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Προσπαθώ να μην αδικήσω κάποιον, αν όμως συμβεί αυτό, τότε πρέπει να ξέρετε πως δεν γίνεται με πρόθεση.

Όπως κι αν πούμε καμιά κουβέντα παραπάνω να ξέρετε ότι είναι πάνω στο παιχνίδι και είναι για καλό", ήταν μια πρόσφατη ομιλία του Κετσπάγια που άγγιξε αρκετό κόσμο στα Σπάτα. Ακόμα και ορισμένους από εκείνους που δεν έβλεπαν τον κόουτς και με τόσο καλό μάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το "τάκλιν" του Αραβίδη και το αγκάθι που δεν... πονά τον Τιμούρ

News 24/7

24MEDIA NETWORK