Ξύλο χωρίς... γκολ!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον… σπαστικό και χωρίς ρυθμό αγώνα της ΑΕΚ στα Χανιά κόντρα στον Πλατανιά, τα 43 φάουλ, τις επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ και για τα μοναδικά κέρδη που ήταν η άμυνα και ο Ανέστης που την κράτησε όρθια όταν χρειάστηκε.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΕΚ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΕΚ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο πρώτο μισό της αποστολής της στα Χανιά για το Κύπελλο απέναντι στον Πλατανιά η ΑΕΚ τα έφερε εις πέρας. Δεν δέχτηκε γκολ. Στο δεύτερο μέρος ως προς τον στόχο του να βρει εκτός έδρας γκολ, δεν τα κατάφερε και πάει στη ρεβάνς στην Αθήνα με το ύπουλο -σε κάθε περίπτωση στα διπλά παιχνίδια- 0-0. Βέβαια αντίπαλος είναι ο Πλατανιάς όχι η… Σεντ Ετιέν, οπότε όπως και να το δει κανείς τα πάντα είναι στο χέρι της ΑΕΚ. Τίποτα, βέβαια, δεν είναι δεδομένο αν δεν υπάρξει προσοχή, σοβαρότητα και αν οι «κιτρινόμαυροι» δε βρουν ξανά τη θετική αύρα των προηγούμενων αγώνων και κατ’ επέκταση τον ρυθμό τους.

ΜΕ ΕΝΑ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ… ΥΠΟΜΟΝΗΣ

Στα Χανιά, πάντως, ο ρυθμός από το ματς… αγνοούνταν γενικά. Τα 43 φάουλ που σφυρίχτηκαν στο ματς είναι ένας extreme αριθμός σε σχέση με τον μέσο όρο και συνιστούν -μαζί με τις αλλαγές και τις υπόλοιπες διακοπές του ματς- ένα σοβαρό εμπόδιο για να παιχτεί ποδόσφαιρο και επηρέασε και τις δύο ομάδες. Ενδεχομένως να είναι ένα δείγμα του γεγονότος ότι ο Μπλάνας (φέτος σφυρίζει πρώτη φορά σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ) είναι ένας μέτριος διαιτητής. Ήταν πολύ δυνατό το ματς αλλά του ξέφυγε του ρέφερι. Δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τόσα φάουλ, τόσες διακοπές αφού ακόμα και στο Playstation οι ομάδες θα δυσκολεύονταν να βρουν ρυθμό.

Η ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΔΕ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟΝ ΧΙΜΕΝΕΘ

To 3-5-2 του Μανόλο δε βγήκε στα Χανιά, κάτι που είναι εν μέρει εξηγήσιμο με βάση τη λογική. Μπλέχτηκε λίγο η ΑΕΚ με την αλλαγή διάταξης, μετακινήθηκε ο Γιόχανσον, κανένας εκ των δύο που ξεκίνησαν στην επίθεση δεν είναι καθαρόαιμο φορ, ενώ ο Μάνταλος αν και κατέβαλε -για μία ακόμα φορά- προσπάθεια -για μία ακόμα φορά- δεν κατάφερε να δώσει βοήθειες στο δημιουργικό κομμάτι με αποτέλεσμα να λείψει από την οργάνωση της «Ένωσης» η ηρεμία και το κάτι παραπάνω. Ο ίδιος ο Χιμένεθ στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι δεν στέκεται στη διάταξη γιατί το συγκεκριμένο είναι το τελευταίο που πρέπει να αφορά φτάνει οι παίκτες του να παίζουν για τη νίκη, όμως όπως και να το δεις ένα… μπουρδούκλωμα υπήρξε.

Πιθανότατα ο κόουτς να είχε δίκιο στο ότι αν πήγαινε για καλό ποδόσφαιρο η ΑΕΚ στην Κρήτη το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν και χειρότερο, κάτι που δεδομένης της πολύ ρευστής και μεταβατικής σεζόν που περνάει η ομάδα του δίνει ένα πόντο.

ΞΑΝΑ "ΠΑΡΩΝ" Ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ

Η ΑΕΚ προσπάθησε να βρει το εκτός έδρας γκολ, όμως κινδύνευσε να το δεχτεί κιόλας με πιο επικίνδυνη στιγμή την εντυπωσιακή απόκρουση του Ανέστη στο σουτ του Γιορέντε. Επειδή έχουν ειπωθεί αρκετά στη συγκεκριμένη ιστορία, καλό είναι τα συμπεράσματα να μην κυμαίνονται ανάλογα με τις διαταγές των ανέμων αλλά με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΕΚ στον «άσο» είναι πιο αξιόπιστη και δείχνει πιο πλήρης σε σχέση με τις υπόλοιπες θέσεις, είτε παίζει ο Ανέστης, είτε κάτω από τα δοκάρια κάθεται ο Μπάρκας.

Δεν την κράτησε όρθια για πρώτη φορά ο Ανέστης στα Χανιά, αφού κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στη Λιβαδειά. Το λάθος του στο γκολ του Ούμπιντες με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ όπως και το περσινό από τον Τριποτσέρη με τον Λεβαδειακό τον έχουν στοιχειώσει, όμως αυτά έχει η κατάσταση όταν ποντάρεις σε νεαρούς τερματοφύλακες που προσπαθείς να καθιερώσεις. Πολύ καλά κάνει η ΑΕΚ και ποντάρει σε αυτά τα δύο παιδιά, τα κέρδη στο μέλλον για το κλαμπ από αυτή την ιστορία πιθανότατα θα είναι πολλαπλά, όμως η αποθέωση στα καλά είναι ένα… τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη όταν έρθουν τα δύσκολα και όχι τάση αποκαθήλωσης μέσα σε ένα λεπτό.

ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΒΡΑΝΙΕΣ

Η εικόνα της άμυνας ήταν σε γενικές γραμμές καλή. Αν και ο Γιόχανσον… ξεβολεύτηκε από τη θέση που παραδοσιακά αγωνίζεται έδωσε βοήθειες, ενώ καλύτερος σε σχέση με την εικόνα που είχε το προηγούμενο διάστημα είχε και ο Κολοβέτσιος. Αυτός που ήταν, όμως πιο… ταλιμπάν από τους υπόλοιπους ήταν ο Βράνιες. Ένα στόπερ με αυτά τα χαρακτηριστικά και με αυτή τη νοοτροπία έλειπε από την ΑΕΚ για καιρό. Δεν είναι το στόπερ που θα τον δεις και θα εκθαμβωθείς με την κλάση του, όμως είναι ο πιο… ταλιμπάν που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από το κέντρο της άμυνας της «Ένωσης».

Έβγαινε πρώτος στη μπάλα με κάθε τρόπο, έπεφτε, σηκωνόταν, μανούριαζε και… ξαναέβγαινε πρώτος στη μπάλα όταν η μπάλα πήγαινε στη μεριά του «καταπίνοντας» τους αντιπάλους και προσπαθώντας να βγάλει πάντα την ομάδα μπροστά. Καλή νοοτροπία αυτή σε μια ομάδα που πόνεσαν τα μάτια των οπαδών της να τη βλέπουν να γυρνάει πίσω τη μπάλα, αν και η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά ο ενθουσιασμός του Βόσνιου τον οδηγούσε σε κάποιες επιπολαιότητες και σε προσπάθειες να κάνει μέχρι και επέλαση.

Αυτή τη στιγμή λείπει το στόπερ που θα μοιράσει το παιχνίδι και θα προσθέσει πιο πολύ μυαλό στο κέντρο της άμυνας. Η ΑΕΚ έχει έναν τέτοιον (ίσως τον καλύτερο… τέτοιο σε όλη τη Σούπερ Λίγκα όποτε είναι υγιής), τον Τσιγκρίνσκι και όταν επιστρέψει όλα δείχνουν -σε φιλολογικό τουλάχιστον επίπεδο- ότι με τον Βράνιες θα ταιριάξουν. Τουλάχιστον ως χαρακτηριστικά, γιατί στο ποδόσφαιρο ο καθρέφτης είναι πάντα πράσινος και τίποτα δε γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο.

Η ΣΟΥΜΑ

Σε μια χρονιά όπως η φετινή που έχουν γίνει… όλα και σε μια ομάδα του μεγέθους της ΑΕΚ, δεν μπορεί (και δεν επιτρέπεται) να είναι κανείς ευχαριστημένος για το γεγονός ότι διατηρήθηκε το μηδέν παθητικό. Εννοείται πως δεν τρελάθηκε κανείς για να πιστεύει ότι η «Ένωση» θα ρίχνει κάθε εβδομάδα 6άρες και 4άρες επειδή έκανε δύο πολύ καλά ματς. Είναι πολύ δύσκολο πράγμα η διάρκεια, όμως αυτό πρέπει να αναζητηθεί με… λύσσα γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο το τι έκανες χθες αλλά το τι θα κάνεις αύριο.

Και το αύριο (μεταφορικά) για την ΑΕΚ είναι σε πρώτη φάση στο Καυτατζόγλειο στο οποίο πρέπει να συνεχίσει στη βάση της κανονικότητας, για να έχει νόημα ότι καταφέρει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Για τη ρεβάνς του Κυπέλλου υπάρχει ακόμα καιρός και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ως προς το τι θα επιδιώξει η ΑΕΚ σε αυτό, καθώς είναι σαφές ότι η προσέγγιση θα είναι διαφορετική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πήγαν για το 0-0 και το... πήραν Πλατανιάς - ΑΕΚ
Χιμένεθ: "Ανατριχιάζω με τον κόσμο της ΑΕΚ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK