ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΧΕΙΜΩΝΑ: Από τον... Ενσιαμπαφούμου στον Γιόχανσον!

Από το 2004 και μετά η ποιότητα των μεταγραφών της ΑΕΚ τον Γενάρη είναι ή του ύψους ή του βάθους. Έχουν έρθει παίκτες που βοήθησαν όπως ο Ζούλιο Σέζαρ ή όπως ο Παντελής Καφές, αλλά και κάποιοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν όπως ο Ολίβιε Ενσιαμπαφούμου. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΧΕΙΜΩΝΑ: Από τον... Ενσιαμπαφούμου στον Γιόχανσον!

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που μπήκε πιο "ζεστά" στο μεταγραφικό παζάρι του χειμώνα κλείνοντας μέχρι στιγμής 5 ποδοσφαιριστές (τρεις άμεσα, δύο για το καλοκαίρι) και εντείνοντας και για τις υπόλοιπες θέσεις στις οποίες θα ενισχυθεί σίγουρα:

Στη θέση του επιθετικού που θα αποκτηθεί όπως όλα δείχνουν ο Χόρχε Περέιρα Ντίας, τη θέση του ανασταλτικού χαφ για την οποία απόλυτο φαβορί είναι ο Φρεντερίκο Μπράβο και για τη θέση του αριστερού μπακ που εξετάζεται περίπτωση παίκτη που θα προορίζεται για βασικός.

Το Contra.gr συγκεντρώνει τον πρότερο χειμερινό μεταγραφικό βίο της «Ένωσης» και κάνει μια αναδρομή στις προηγούμενες παρόμοιες περιστάσεις των «κιτρινόμαυρων» τα προηγούμενα χρόνια τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν διαφορές από το σήμερα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΣΙΑΜΠΑΦΟΥΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Από το 2004 και μετά η ποιότητα των μεταγραφών της ΑΕΚ τον Γενάρη είναι ή του ύψους ή του βάθους. Μέση λύση σπάνια υπάρχει αφού οι περισσότερες μεταγραφές της «Ένωσης» στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ήταν ή πολύ πετυχημένες ή πολύ αποτυχημένες.

Έχουν έρθει παίκτες που βοήθησαν όπως ο Ζούλιο Σέζαρ ή όπως ο Παντελής Καφές, αλλά και κάποιοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν όπως ο… αλήστου μνήμης Ολίβιε Ενσιαμπαφούμου ή ακόμα και ο διάσημος και πολύς -κάποτε- Μοχάμεντ Καλόν. Ήρθε, όμως, και ο Γιάκομπ Γιόχανσον ο οποίος είναι ότι πιο αξιόπιστο έχει ανακαλύψει η «Ένωση» τα τελευταία -πολλά- χρόνια.

ΕΠΟΧΗ ΝΤΕΜΗ, ΒΛΑΝΤΑΝ, ΖΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΜΑΛΜΠΑΣΑ

Εν αρχή ο Γενάρης του 2005. Η πρώτη μεταγραφική κίνηση που κάνει η ΑΕΚ είναι να ντύσει στα κιτρινόμαυρα τον Βλάνταν Ιβιτς. Ο μικρότερες αδελφός του Ίλια, έχει πρωταγωνιστήσει στα μεταγραφικά σενάρια που αφορούσαν την «Ένωση» αρκετές φορές προηγουμένως.

Όμως το γεγονός ότι άφηνε την Μπουντεσλίγκα και την Γκλάντμπαχ, αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετατρέψει επιτέλους το πολυετές φλερτ σε γάμο. Μαζί με τον -σημερινό προπονητή του ΠΑΟΚ- Βλάνταν Ιβιτς, θα έρθει στην ΑΕΚ και ο Ζούλιο Σέζαρ. Με θητεία τόσο στο πορτογαλικό όσο και στο ρωσικό και φυσικά στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, ο Σέζαρ θεωρούνταν και ήταν εξαιρετική περίπτωση καθαρόαιμου παίκτη που παίζει «στον ασβέστη».

Στην ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν θα έρθει και ο Ηλίας Κυριακίδης. Ο πιτσιρικάς θα μάθει για την μεταγραφή του στην προπόνηση του Ιωνικού και θα πάει για υπογραφή του συμβολαίου του στα γραφεία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ με την φόρμα της ομάδας της Νίκαιας. Ο Κυριακίδης έκανε ένα καλό εξάμηνο με τη φανέλα της ΑΕΚ ωστόσο η παρουσία του σε αυτή δεν είχε μεγάλη διάρκεια.

Επίσης τα κιτρινόμαυρα φόρεσαν κατά τη διάρκεια του ίδιου χειμώνα ο Σέρβος αριστερός μπακ Νίκολα Μάλμπασα (ένας ακόμα που δεν κατάφερε να υποστηρίξει τις απαιτήσεις για τη συγκεκριμένη θέση στη μετά-Κασάπη εποχή) και ο ομογενής από την Σουηδία Χρήστος Χριστοφορίδης. Ο Μάλμπασα έμεινε στην ΑΕΚ 1,5 χρόνο ενώ ο Χριστοφορίδης μόλις έξι μήνες χωρίς να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΘΗΜΑ

Τον Γενάρη του 2006 η Ένωση μετά από ένα σίριαλ το οποίο θα κρατήσει για περίπου 15 μέρες, θα αποκτήσει τον Παντελή Καπετάνο από τον Ηρακλή. Ο Έλληνας επιθετικός ήρθε στην «Ένωση» με την προσδοκία να βοηθήσει στο σκοράρισμα όμως άρχισε να σκοράρει μόνο όταν έφυγε από την ΑΕΚ για να μετακομίσει στην Ρουμανία.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον τρόλαρε η εξέδρα με το αξέχαστο «βάλε ένα γκολ και ας πεθάνω Καπετάνο» σε ένα τραγικό ματς των «κιτρινόμαυρων» με τον Παναθηναϊκό (1-4), ακόμα πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά το σύνθημα σκόραρε. Επίσης την ίδια την σεζόν αποκτήθηκε και ο Μόισες Έμερσον από την Ξάνθη. Έστω και σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία πρόλαβε να δώσει πράγματα στην ΑΕΚ ως ένα από τα καλύτερα χαφ του πρωταθλήματος.

Τον χειμώνα του 2007 μετά τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και πριν από την είσοδό της στο -τότε- Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Ένωση έκανε μόλις μία και μόνο κίνηση καθώς απέκτησε τον Παντελή Καφέ ο οποίος εκείνη την εποχή έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό.

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΣΗΜΟΣ ΕΝΤΙΝΙΟ

Ένα χρόνο αργότερα, τον Γενάρη του 2008 η ΑΕΚ έκανε πιο έντονα από ποτέ τα τελευταία χρόνια πορεία πρωταθλητισμού και αναζήτησε ξανά ενίσχυση στα μέσα της σεζόν. Η «Ένωση» έφερε τότε τον διάσημο σε πτωτική πορεία Μοχάμεντ Καλόν που δεν βοήθησε στο βαθμό των πρώτων προσδοκιών, και τον άσημο αλλά αποτελεσματικό Αρνάλντο Εντίνιο που κατέθεσε τον οβολό του προκειμένου η ομάδα να πάρει κάποιες σημαντικές νίκες και να παραμείνει πρώτη μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας παρότι δεν κατάφερε για τους γνωστούς λόγους να κατακτήσει τον τίτλο.

Τον Γενάρη του 2009, ξανά εποχή Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ, η μοναδική μεταγραφή ήταν ο Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου που πρόλαβε να σημειώσει δύο συμμετοχές στο ενεργητικό του με τη φανέλα της «Ένωσης» πριν χαιρετίσει χωρίς να τον θυμάται -σχεδόν- κανείς.

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ, Ο ΜΠΑΧΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΡΠΙΤΣ

Τον επόμενο χειμώνα, αυτόν του 2010, ο Χιμένεθ καταφέρνει να φέρει με την μορφή δανεισμού τους συμπατριώτες του Μίτσελ, Ματέος αλλά και τον Ναμπίλ Μπάχα που βοηθούν στην κατάκτηση του κυπέλλου. Την ίδια χρονική στιγμή συμφώνησε με την ΑΕΚ και ο Ντίνο Ντρπιτς που έγινε γνωστός περισσότερο λόγω της συζύγου του Νίβες παρά για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Τελικά έκανε μια συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική των play-off με τον Παναθηναϊκό, έφαγε μια ποδιά που απέφερε ένα γκολ για την «Ένωση» (το τελευταίο του Σισέ στην Ελλάδα) και χαιρέτισε. Τον Γενάρη του 2011 λόγω έλλειψης… ρευστού η ΑΕΚ δεν προχώρησε σε καμία μεταγραφική κίνηση, όπως συνέβη και τον Γενάρη του 2012.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Αντίθετα, τη σεζόν του υποβιβασμού, τον Γενάρη του 2013 δηλαδή, η ΑΕΚ έκανε μεταγραφικές κινήσεις στην προσπάθειά της να αποφύγει το κακό, κάτι που τελικά δεν έγινε εφικτό. Τσουμάγκας, Αναστασόπουλος, Πετρόπουλος, Καραλής και Παύλος Μητρόπουλος ήταν οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν, ενίσχυσαν κάπως την ομάδα όμως η κατάσταση ήταν πολύ άρρωστη για να ανατραπεί και έγινε το μοιραίο με τον υποβιβασμό.

Η σεζόν της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική είναι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής λόγω του ερασιτεχνικού επιπέδου της κατηγορίας. Οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν φυσιολογικά και αναμενόμενα νεράκι χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποια ενίσχυση τον χειμώνα. Αυτό θα έλειπε θα πει κανείς…

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Ο Γενάρης του 2015, όμως, ο οποίος βρήκε την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική, τη βρήκε και σε διαδικασία ανασυγκρότησης ενόψει της επιστροφής της στη μεγάλη κατηγορία. Οι «κιτρινόμαυροι» σε εκείνη τη μεταγραφική περίοδο συμφώνησαν με τον Αντρέ Σιμόες της Μορεϊρένσε για το επόμενο καλοκαίρι αλλά παράλληλα έκαναν μια από τις πιο σοβαρές προσθήκες της τελευταίας δεκαετίας, κλείνοντας τον Γιάκομπ Γιόχανσον της Γκέτεμποργκ.

Σουηδικό ρομπότ, αξιόπιστο σε μεγάλο βαθμό και για του λόγου το αληθές το γεγονός ότι η ΑΕΚ ποντάρει από τότε συνέχεια πάνω του με μεγάλη συνέπεια. Τέλος, για κλείσιμο της συγκεκριμένης μεταγραφικής περιόδου, ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς έφερε τον Νιγηριανό Μακόλεϊ Κρισάντους για τη θέση στην επίθεση, με τα γνωστά αποτελέσματα…

ΠΟΓΕΤ, ΠΕΚΧΑΡΤ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ ΖΟΥΚΟΥΛΙΝΙ

Την περσινή αγωνιστική σεζόν, την κατάσταση πήρε πάνω του ο Γκουστάβο Πογέτ. Όλοι στο σύλλογο περίμεναν ότι η ΑΕΚ θα φέρει έναν επιθετικό και έναν εξτρέμ όμως ο Ουρουγουανός είχε διαφορετική άποψη. Έφερε μεν τον Τόμας Πέκχαρτ (τον οποίο γνώριζε από την κοινή τους παρουσία στην Τότεναμ στην οποία θήτευσε ως βοηθός του Χουάντε Ράμος) αλλά «έκαψε» τον εξτρέμ και επέλεξε να φέρει τον Αργεντίνο χαφ, Μπρούνο Ζουκουλίνι με τη μορφή δανεισμού από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Ζουκουλίνι ήταν πουλέν του Πογιέτ και το καλύτερο χαφ της Αργεντινής για το 2014 αλλά η γκίνια δεν του επέτρεψε να προσφέρει τα αναμενόμενα στην ΑΕΚ, αφού σε μια προαιρετική προπόνηση (!) στο ξεκίνημα της παρουσίας του στα Σπάτα υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο και στην ουσία από τότε χαιρέτισε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK