Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι: Ήρεμη δύναμη

O Nτμίτρο Τσιγκρίνσκι έδειξε να είναι η πρώτη σημαντική διαφορά της φετινής με την περσινή ΑΕΚ και -τουλάχιστον με βάση το πρώτο σοβαρό δείγμα- θύμισε στην "Ένωση" τις εποχές που ένιωθε σιγουριά για το κέντρο της άμυνας.

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι: Ήρεμη δύναμη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αγώνας της Πέμπτης κόντρα στη Σεντ Ετιέν ήταν ο πρώτος επίσημος του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Ουκρανός έκανε πολύ καλό ματς δίνοντας ένα σημαντικό δείγμα γραφής για το τι πρέπει να περιμένει η «Ένωση» από αυτόν. Στα προηγούμενα -φιλικά- ματς ο βαθμός δυσκολίας για την άμυνα των «κιτρινόμαυρων» δεν ήταν μεγάλος δεδομένης της υποδεέστερης δυναμικότητας των αντιπάλων.

Το πρώτο crash test ήταν το πρώτο επίσημο ματς της ομάδας για τον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League στο Ζοφρουά Γκισάρ και η άμυνα της ΑΕΚ, όπως και ολόκληρη η ανασταλτική της λειτουργία- πήρε εξαιρετικό βαθμό. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι δεν έμεινε έξω από όλο αυτό, αφού έβγαλε στην "Ένωση" το αίσθημα της σιγουριάς που -αν και νωρίς για να το πει κανείς αυτό- είχε ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Αν και μπροστά από τα στόπερ υπήρχε σημαντικότατη… ασπίδα προστασίας λόγω της πολύ καλής παρουσίας των χαφ, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της «Ένωσης» μείωσε κάθε πιθανότητα απειλής κάνοντας τα πράγματα να μοιάζουν εύκολα ως προς τη διατήρηση του «μηδέν» στα μετόπισθεν. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι έκανε ένα εντυπωσιακά ψύχραιμο και απλό παιχνίδι όντας η ήρεμη δύναμη που έψαχνε η ΑΕΚ για το κέντρο της άμυνάς της προκειμένου να την κατευθύνει και να προσθέσει σε αυτή στοιχεία που δεν υπήρχαν.

Ο Ουκρανός που ήταν και το μοναδικό νέο πρόσωπο στην αρχική 11άδα έδειξε με το καλημέρα ότι έγινε η πρώτη προσθήκη της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου που ξεκίνησε να έχει θετικό πρόσημο και επί χόρτου.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ακόμα και στις ελάχιστες φορές που η ΑΕΚ αντιμετώπισε κινδύνους μέσα στην περιοχή της από επιθετικούς της Σεντ Ετιέν, ο Τσιγκρίνσκι καθοδηγούμενος από τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις του, ήταν απόλυτα ψύχραιμος ενώ έδωσε βοήθειες και στο ψηλό παιχνίδι. Ένα από τα μεγάλα προσόντα του (το οποίο έβαλε το όνομά του στην κορυφή της λίστας του Γκουαρντιόλα για την Μπαρτσελόνα πριν από μερικά χρόνια), η πρώτη μπαλιά ή πρώτη πάσα της ανάπτυξης της ομάδας δηλαδή, ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού στη Γαλλία.

Όπως διά γυμνού οφθαλμού ήταν ορατή και η διαπίστωση ότι το κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ δείχνει να έχει, πια, στοιχεία τα οποία δε διέθετε στο πρόσφατο παρελθόν. Για την ακρίβεια πρέπει να ανατρέξει αρκετά χρόνια πίσω για να διακρίνει παρόμοιου είδους στοιχεία στα στόπερ της «Ένωσης».

Η φάση του 38'

Στο τελευταίο 7λεπτο του πρώτου μέρους, η Σεντ Ετιέν έβγαλε κάποιες γρήγορες επιθέσεις εκμεταλλευόμενη μερικές από τις ελάχιστες ολιγωρίες της ΑΕΚ στον άξονα. Μία από αυτές αποτέλεσε και τη μοναδική φορά που τα στόπερ της «Ένωσης» ένιωσαν την απειλή του σέντερ φορ των Γάλλων.

Ακόμα και εκεί ο φορ των «στεφανουά» Ρου, κλείστηκε καλά από τον Τσιγκρίνσκι ο οποίος μάζεψε την τελευταία στιγμή το πόδι του για να αποφύγει το πέναλτι, όπως και συνέβη.

ΑΝΕΒΗΚΕ Ο ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ

Ένα από τα μεγάλα και συνολικά θετικά της ΑΕΚ (ίσως το μεγαλύτερο) από τον αγώνα του Ζοφρουά Γκισάρ ήταν το γεγονός πως η παρουσία του Τσιγκρίνσκι έδειξε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να είναι αρκετή προκειμένου να βάλει ηρεμία σε όλη την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Δίπλα στον 30χρονο Ουκρανό έκανε πολύ καλό ματς και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο Λαρισαίος κεντρικός αμυντικός των «κιτρινόμαυρων» δείχνει να κολλάει καλά με τον παρτενέρ του και η ΑΕΚ έχει μια σιγουριά που της έλειπε από το κέντρο της άμυνας.

ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΖΛ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ

Με λίγα λόγια ο Τσιγκρίνσκι είναι ακριβώς ότι έλειπε από το κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ. Δείχνει να μπορεί και με το παραπάνω να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες ενώ ο επαγγελματισμός και η επιθυμία του να επιστρέψει σε… μπαρουτοκαπνισμένους ρυθμούς μετά από σεζόν με λίγες συμμετοχές, είναι δεδομένα.

Οι «κιτρινόμαυροι», εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έψαχναν. Πέρσι στη θέση του ήταν ο Άρθο και φέτος, με τη σοβαρή στελέχωση στη θέση του έμπειρου κεντρικού αμυντικού η διαφορά βγάζει μάτι. Το μόνο που αναζητείται είναι στην περίπτωσή του είναι η διάρκεια και από εκεί και πέρα η ΑΕΚ έχει να ελπίζει στην ετοιμότητα των υπόλοιπων προσθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπετόν αρμέ η ΑΕΚ
Eυρωπαϊκή επιστροφή 4μιση χρόνια μετά

News 24/7

24MEDIA NETWORK