Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

Το Contra.gr βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και συνομίλησε με ορισμένους επιχειρηματίες και κατοίκους που ζουν και δραστηριοποιούνται γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ, για την αναγκαία -όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι- επιστροφή της «Ένωσης» στην πόλη.

Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει ήδη αρχίσει, από τη στιγμή που ο Πάνος Σκουρλέτης έβαλε την υπογραφή του, κλείνοντας οριστικά τη μακρόχρονη δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ.

Tίποτα δεν είναι όπως παλιά...

H εικόνα του χώρου που στέγαζε για περίπου 70 χρόνια το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι από το 2003 καταθλιπτική. Το μόνο που θυμίζει τα παλιά χρόνια της «Ένωσης» στο μέρος που κατέκτησε όλα της τα πρωταθλήματα, είναι η… εκκλησία της Αγίας Τριάδας απέναντι από την παλαί ποτέ σκεπαστή. Οτιδήποτε άλλο υπήρχε εντός και γύρω του γηπέδου σχετικό με την ΑΕΚ, είτε έχει κατεδαφιστεί, είτε έχει μετακινηθεί, γεγονός που καθιστά μια πραγματικότητα… καταθλιπτική για αρκετό κόσμο ο οποίος έχει περάσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής του εκεί γύρω.

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Πλέον αυτό που απομένει για την έναρξη των έργων είναι να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, με δεδομένη την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλει με την -απαραίτητη- υπογειοποίηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την ανέγερση του γηπέδου.

Η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Contra.gr βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και μίλησε με πέντε επιχειρηματίες -και δημότες- που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, με τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο της «Ένωσης». Κάποιοι από τους μαγαζάτορες συγκρίνουν τη δικιά τους πορεία, την εποχή που υπήρχε το «Νίκος Γκούμας» με τη σημερινή… καταθλιπτική -για όλη την πόλη- εποχή που στη θέση του γηπέδου υπάρχει ένα κακομεταχειρισμένο χωράφι, το οποίο αν το δεις, σου δημιουργείται η εντύπωση πως κάποιος ήθελε να το εκδικηθεί: Άγρια βλάστηση, κουφάρια ζώων, τρωκτικά και σκουπιδότοπος προς τη μεριά του άλσους.

«Με το γήπεδο ήμασταν υγιείς επαγγελματικά, τώρα αρρωστήσαμε…»

Ο Αναστάσης Ανανιάδης είναι ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Κορτσόπιτα» που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Δεκελείας με την οδό Φωκών. Τα εμβλήματα της ΑΕΚ σε εμφανή σημεία αναρτημένα, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των καταστημάτων στην περιοχή.

Με το που τον ρωτήσαμε για το γήπεδο της ΑΕΚ… εκπυρσοκρότησε και στην κουβέντα που είχαμε στάθηκε στην πτώση του τζίρου στη Νέα Φιλαδέλφεια σε σχέση με την εποχή που υπήρχε το «Νίκος Γκούμας».

Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

«Από το γκρέμισμα του γηπέδου και μετά υπήρξε οικονομική πτώση της πόλης. Λογικό ήταν να συμβεί αυτό αφού πια δεν υπάρχουν οι δύο και οι τρεις αγώνες τον μήνα που υπήρχαν παλιά και μάζευαν κόσμο στη Φιλαδέλφεια. Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα γίνει το γήπεδο.

Με τα πολιτικά, τους δημάρχους, τους υπουργούς και αυτές τις ιστορίες δεν έχω καμία σχέση. Δεν ξέρω τι γίνεται. Εγώ περιμένω εδώ και δύο χρόνια να ξεκινήσει το γήπεδο. Ελπίζω τώρα που παίρνει την άδεια να ξεκινήσει επιτέλους γιατί κουραστήκαμε.

Όταν θα ξαναέρθει η ΑΕΚ να παίξει πάλι εδώ πέρα θα έχει 30.000 κόσμο. Όπως και να το δει κανείς, θα ξεκινήσει πάλι να υπάρχει ζωή στη Φιλαδέλφεια.

Τώρα διανύουμε την εποχή της κρίσης, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο τζίρος έχει πέσει στο 60%. Όταν ήταν το γήπεδο ήταν διαφορετικά. Τότε ήμασταν υγιείς επαγγελματικά και τώρα αρρωστήσαμε».

«Η ΑΕΚ πρέπει να επιστρέψει χθες στην πόλη είναι λογικό και δίκαιο»

Ο Σίμος Βαλσαμάκης είναι -ίσως ο πιο- γνωστός οπαδός της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και επί σειρά ετών ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ, κατά καιρούς σε -τέσσερις- διαφορετικές τοποθεσίες, όλες περιμετρικά του γηπέδου της «Ένωσης». Στο παρόν, καινούργιο και ανακαινισμένο μαγαζί, το στοιχείο της ΑΕΚ είναι αρκετά επιβλητικό, όπως εύκολα να διαπιστώσει κανείς, με την τεράστια φωτογραφία του Θωμά Μαύρου με τον Μίμη Παπαϊωάννου δίπλα στην είσοδο.

Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

Πέραν από το συναισθηματικό και ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, υπάρχει και ρεαλισμός στην όλη απόγνωση αφού πραγματικά η διαφορά της Φιλαδέλφειας χωρίς την ΑΕΚ και της Φιλαδέλφειας με την ΑΕΚ είναι χαώδης.

«Όταν είχαμε το γήπεδο, ο τζίρος μιας Κυριακής ήταν όσος είναι ο τζίρος ενός μήνα χωρίς το γήπεδο. Με λίγα λόγια σε μια Κυριακή βγάζαμε όσα βγάζουμε σε έναν μήνα τώρα, που δεν βγαίνουν τα έξοδα και η κατάσταση είναι για όλους δύσκολη. Η ανάγκη για να επιστρέψει η ΑΕΚ στον δικό της χώρο παίρνοντας αυτό που της ανήκει, είναι επιτακτική. Αυτό είναι ηθικό, σωστό, δίκαιο και λογικό να γίνει. Ενδεχομένως αυτοί που διαφωνούν να μην έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη τους, ή να αναζητούν απλά μερικά λεπτά δημοσιότητας εις βάρος της ΑΕΚ και της κοινής λογικής. Για αυτό και είναι θέμα χρόνου να τους ξεπεράσει η ίδια η ιστορία.

«Την ΑΕΚ τη βρήκαμε στη Φιλαδέλφεια, δεν μας βρήκε αυτή»

Πάνω από όλα όμως είναι το ηθικό κομμάτι. Την ΑΕΚ την βρήκαμε όλοι εδώ και όσοι διαμαρτύρονται για τα σπίτια τους, αυτοί τα έχτισαν δίπλα στο γήπεδο. Αυτοί επέλεξαν να ζήσουν σε ένα μέρος που προϋπήρχε γήπεδο. Δεν είναι ούτε λογικό, ούτε ηθικό να θέλουν να φύγει η ΑΕΚ από τη γη της, όταν οι ίδιοι τη βρήκαν εκεί».

«ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΠΕΡΣΙ»

Ο Μανώλης Θεμέλης, μαζί με τη σύζυγό του, διατηρούν επιχείρηση ζαχαροπλαστικής στη Νέα Φιλαδέλφεια και στάθηκαν στο γεγονός ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει… πέρσι στην πόλη, η οποία μετά την ερημιά, άρχισε και παίρνει τα πάνω της με την προοπτική της επιστροφής της ΑΕΚ.

«Από το 1990 ζω στη Φιλαδέλφεια και από πέρσι η σύζυγός μου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή. Η κατεδάφιση του γηπέδου έφερε προβλήματα στην περιοχή κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το επιχειρηματικό-επαγγελματικό κομμάτι. Δεν ερχόταν κόσμος πια στην πόλη, λιγότερη επισκεψιμότητα, άρα και λιγότερη κίνηση στα μαγαζιά, λιγότερα έσοδα και λιγότερες θέσεις εργασίας.

Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

Και μόνο που ακούστηκε ότι η ΑΕΚ θα ξαναγυρίσει στη Φιλαδέλφεια, η επιχειρηματικότητα πήρε τα πάνω της, άνοιξαν μαγαζιά και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθούν κι άλλες.

Το γήπεδο δεν πρέπει να γίνει αύριο. Ούτε χθες! Πέρσι έπρεπε να γίνει! Απλώς κάποιοι για τους δικούς τους σκοπούς δεν το βλέπουν θετικά και κάνουν λάθη».

Τσαούσης: «Όλος ο κόσμος ξέρει τη Φιλαδέλφεια από την ΑΕΚ, πρέπει να γίνει το αυτονόητο»

Ο πρώην αθλητής της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ, Φάνης Τσαούσης είναι ιδιοκτήτης καφετέριας επί της Λεωφόρου Δεκελείας, στο ύψος του ιστορικού χώρου της «Ένωσης» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μεταξύ άλλων, το θέμα της επιστροφής της ΑΕΚ στην πόλη αγγίζει και σαν επιχειρηματία τον Φάνη, ο οποίος όμως στέκεται κυρίως στο ηθικό μέρος.

Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

«Τη Φιλαδέλφεια όλος ο κόσμος την ξέρει από την ΑΕΚ. Η πόλη δεν έγινε γνωστή από π.χ. τις καφετέριες και τις ταβέρνες της. Έγινε από τη δράση της ομάδας σε αυτή για περίπου 80 χρόνια στον ιστορικό της χώρο. Από εκεί και πέρα το ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί με την κατασκευή του γηπέδου, είναι βέβαιο, αλλά η επιστροφή της ομάδας στον φυσικό της χώρο είναι απλά το λογικό και αυτό που πρέπει να γίνει».

O Xρήστος Φανός, δεν είναι επιχειρηματίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά εργαζόμενος στο ζαχαροπλαστείο «Κρίνος». Παρόλα αυτά, μιλώντας μας, εξήγησε ότι αντιλαμβάνεται και αυτός την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το γήπεδο γιατί -όπως είπε- πρέπει να συνεχιστεί φυσιολογικά η ιστορία της πόλης: «Όταν το θέμα του γηπέδου αποτελεί τη νούμερο ένα συζήτηση σε όλους τους ανθρώπους της πόλης, και ΑΕΚ να μην είσαι, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Παρότι λόγω ηλικίας δε θυμάμαι πολλά πράγματα από το παλιό γήπεδο, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να υπάρχει μία (ευτυχώς μικρή) μερίδα που προτιμά το σημερινό απαράδεκτο χωράφι από ένα σπουδαίο έργο που θα ανεβάσει την πόλη.

Οι άνθρωποι της Φιλαδέλφειας περιμένουν την ΑΕΚ… χθες!

Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή, όμως απ’ ότι ακούω, το θέμα του γηπέδου προχωράει καλά και ευτυχώς οι περισσότερες δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να επιστρέψει η ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια και να αναπτυχθούν και οι δύο ταυτόχρονα και παράλληλα».

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στο -πρόσφατο- παρελθόν παρέπεμπε περισσότερο σε επιθυμία (ενδεχομένως και σε ουτοπία), ωστόσο αυτή τη φορά όλη αυτή η ιστορία είναι στημένη πάνω σε μια ρεαλιστική βάση. Για πρώτη φορά η ΑΕΚ στη φαρέτρα της δεν έχει αποκλειστικά και μόνο… αναμνήσεις (οι οποίες ήταν οι μόνες που της είχαν απομείνει την τελευταία δεκαετία) αλλά ελπίδα. Σοβαρή, πια, ελπίδα σε σημείο που η κατάσταση της επιτρέπει να βρίσκεται σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης.

Μέχρι να μπει η πρώτη μπουλντόζα στο οικόπεδο, να σκάψει βαθιά και να προσπαθήσει να βρει τη μεγάλη ΑΕΚ που είναι θαμμένη κάτω από τα μπάζα, την οποία όλοι θέλουν να δουν ξανά στην επιφάνεια. Ούτως ή άλλως, όπως και να το δει κανείς, η αντικατάσταση της νεκρικής βουβαμάρας που επικρατεί από το 2003 στη Φωκών και την Καππαδοκίας από το ζωντανό και διαχρονικό «ΑΕΚ-ΑΕΚ» που έχει ποτίσει εδώ και δεκαετίες όλη την περιοχή, ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα της διοίκησης. Πριν ακόμα αναλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νέα Φιλαδέλφεια: Εκεί που άρχισαν όλα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK