Όλα τα δύσκολα ζήσαμε μαζί...

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον Ιβάν Μπρέσεβιτς που αποχώρησε από την ΑΕΚ το πρωί της Παρασκευής μετά από τρία χρόνια παρουσίας με δύο σοβαρότατες επεμβάσεις στο γόνατο.

Όλα τα δύσκολα ζήσαμε μαζί...

To πρωί της Παρασκευής, για το τυπικό της υπόθεσης η ΑΕΚ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με τους Τζιμπούρ, Καραγκιολίδη, Ζουκουλίνι, Κρισάντους και Μπρέσεβιτς, των οποίων τα συμβόλαια εξέπνευσαν. Ο καθένας από αυτούς, έχει καταθέσει τη δικιά του προσφορά στην ομάδα, άλλος μεγαλύτερη, άλλος μικρότερη, άλλος σημαντική, άλλος λιγότερο σημαντική.

Ο Τζιμπούρ ρέφαρε μια πολύ κακή χρονιά με τη συμβολή του στην κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Καραγκιολίδης δεν κατάφερε να καθιερωθεί μετά τη Γ’ Εθνική, ο Ζουκουλίνι τραυματίστηκε σοβαρά σε μια προαιρετική προπόνηση πριν καλά-καλά προλάβει να φορέσει τη φανέλα, ενώ ο Κρισάντους είναι ο… «Χρύσανθος» με ότι αυτό συνεπάγεται: Βουητό δυσφορίας από την εξέδρα και ένα πλατύ χαμόγελο.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο ΙΒΑΝ

Από την άλλη ο Μπρέσεβιτς είναι μια κατηγορία μόνος του. Τον πρότεινε στην ΑΕΚ ο Ίλια Ίβιτς το καλοκαίρι του 2013, αποκτήθηκε σχετικά εύκολα παρότι η «Ένωση» ετοιμαζόταν τότε να αγωνιστεί στην ερασιτεχνική κατηγορία και για τον ίδιο υπήρχε ενδιαφέρον από ομάδες πρώτης κατηγορίας άλλων χωρών.

«Τρομερό παιδί και βλέπει το τέρμα… πολυκατοικία»

Ένα σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο έφερε το πρώτο χειρουργείο στο γόνατο τον Μάρτιο του 2014. Η απόφαση που πάρθηκε τότε είναι να γίνει η επέμβαση όσο το δυνατόν νωρίτερα για να γίνει εφικτή η επιστροφή του παίκτη έστω και κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν, εκείνης δηλαδή κατά την οποία η «Ένωση» θα αγωνιζόταν στη Football League. Έτσι, την πρώτη του χρονιά με την ΑΕΚ, το κοντέρ σταμάτησε στις 16 συμμετοχές (και 15 γκολ) για να μπει ο Ιβάν στο χειρουργείο και να τελειώνει το μαρτύριο μια ώρα αρχύτερα. «Τρομερό παιδί και βλέπει το τέρμα… πολυκατοικία» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις με τις οποίες τον περιέγραφαν οι τότε συμπαίκτες του.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η οδύσσεια της αποθεραπείας ήταν -όπως αναμενόταν- μεγάλη και ο Μπρέσεβιτς υπερέβαλε εαυτό προκειμένου να γυρίσει το συντομότερο δυνατό στην αγωνιστική δράση. Στη δεύτερη προετοιμασία της ομάδας στο Πήλιο, όσοι είδαν τον βαθμό βελτίωσης της κατάστασής του δεδομένης και της ταχύτητας, έτριβαν τα μάτια του. Η θέληση να επανέλθει στο κανονικό επίπεδο ήταν εμφανής, όσο δύσκολο κι αν είναι να επιστρέψει κανείς στο ίδιο επίπεδο (τουλάχιστον τόσο γρήγορα) μετά από μία επέμβαση στο γόνατο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΓΚΟΛ

Τελικά ο Ιβάν επέστρεψε -σε επίσημο επίπεδο- στην ενεργό δράση μετά το πρώτο χειρουργείο, την 4η αγωνιστική της Football League. Ο Αχαρναϊκός υποδεχόταν την ΑΕΚ στην ουδέτερη Ριζούπολη και οι Μενιδιάτες προηγήθηκαν στο 26’ με ένα γκολ-φάουλ του Γέστιτς. Ο Δέλλας πέρασε τον Κροάτη στο ματς στο 70’ και τελικά ο «Μπρέλε» ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ στις καθυστερήσεις, αφού πρώτα ισοφάρισε ο Ντακόλ στο 89’. Μέχρι να μπει για δεύτερη φορά στο χειρουργείο για τον ίδιο λόγο και για πολύ δυσκολότερη επέμβαση (μεταμόσχευση χόνδρου), ο «Μπρέλε» έκανε άλλες 9 συμμετοχές και σκόραρε άλλες 7 φορές.

Ο αγώνας με τα Χανιά στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 8 Φλεβάρη του 2015, ήταν ο τελευταίος του με τη φανέλα της ΑΕΚ, αφού η κατάσταση δεν έπαιρνε άλλη αναβολή. Μπορεί στον αγωνιστικό χώρο να στεκόταν στο ύψος του αλλά το γόνατο πρηζόταν και οι πόνοι έγιναν πιο έντονοι.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Παρότι οι πιθανότητες επιστροφής του στο επίπεδο που βρισκόταν πριν, ήταν αντικειμενικά μηδαμινές, η ΑΕΚ -ως όφειλε- τον κράτησε στο ρόστερ της τη σεζόν της επιστροφής της στη μεγάλη κατηγορία. Ο Μπρέσεβιτς, έμεινε, το κυνήγησε όσο κυνηγιόταν αλλά κάποια στιγμή αντιλήφθηκε και αυτός ότι πάλευε με τα θηρία. Ποδοσφαιρικά ενδεχομένως η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη, ιατρικά όσοι γνωρίζουν καλύτερα λένε ότι πάλι καλά που το παιδί είναι σε θέση και περπατάει-ψιλοτρέχει. Το συμβόλαιό του εξέπνευσε την 1η Ιουλίου και οι δρόμοι με την ΑΕΚ χώρισαν. Έτσι είναι αυτά, είναι συχνό φαινόμενοι οι αποχωρισμοί στο ποδόσφαιρο και η ζωή συνεχίζεται και για την ομάδα και για τον παίκτη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Από τις πολύ στενάχωρες περιπτώσεις παικτών αυτή του Μπρέσεβιτς. Στην ΑΕΚ εξέδωσαν ξεχωριστή ανακοίνωση για να τον ευχαριστήσουν για την προσφορά του και το «αντίο» άγγιξε τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της «Ένωσης» στα όρια της συγκίνησης. Όχι και μικρό επίτευγμα -και αυτό- του Ιβάν, αφού ο τελευταίος παίκτης με τον οποίο έγινε κάτι παρόμοιο ήταν ο Μιχάλης Παυλής και για να βρούμε τον προτελευταίο πρέπει να ανατρέξουμε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Άντε λίγο μετά.

Ένας χαμογελαστός killer, σήμα κατατεθέν των δύσκολων μεσημεριών της ΑΕΚ

Ο «Μπρέλε» δεν συνδέεται με την ΑΕΚ μέσα από μεγάλες νίκες και νύχτες που αντανακλούν στο μεγαλείο της ιστορίας του κλαμπ και κάνουν γκελ στην κρίση του κόσμου της ομάδας. Ίσα-ίσα, το εντελώς αντίθετο αφού έπαιξε στην ΑΕΚ στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της, σκόραρε απέναντι σε ομάδες όπως ο Α.Ο. Περιστερίου, ο ΠΑΟ Κρουσώνας, ο Μανδραϊκός και έπαιξε σε ματς μέσα στο καταμεσήμερο που δεν τα έδειξε καν η τηλεόραση. Στο ανοιχτό γήπεδο της Νάξου με τα μποφόρ να πηγαίνουν τη μπάλα περίπατο και στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου με φόντο τον μπουφέ-δείπνο από τοπικό φούρνο που παρέθεσε η κρητική ομάδα έξω από τα αποδυτήρια.

Θα τους συνδέουν πάντα τα δύσκολα χρόνια στις μικρές κατηγορίες

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, τον Ιβάν και την ΑΕΚ θα τους συνδέουν εκείνα τα πολύ δύσκολα μεσημέρια, που όπως όλα πολύ δύσκολα, δεν τα ξεχνάει ποτέ κανείς. Ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη μεριά. Θα λείψει σε αρκετό κόσμο αυτό το άνευ λόγου ακλόνητο χαμόγελο έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ κάθε Κυριακή και σε ακόμα περισσότερο κόσμο στα Σπάτα. Το «γαμώτο» της όλης ιστορίας, είναι ότι ποτέ δε θα μάθουμε τι μπορούσε να κάνει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, ένας αθλητής που είχε ως… χόμπι να ξεπερνά το ταβάνι του. Πιθανότατα να μην τα κατάφερνε, θα το πάλευε όμως σίγουρα, το έδειξε η πορεία του, αλλά η μοίρα (η γκίνια, η συγκυρία) δεν του το επέτρεψε.

ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΚΕΣ... ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΙΛΟΥΣ

Τις αναμνήσεις όμως, δεν μπορεί να του τις πάρει κανείς όπως και όλα όσα κέρδισε με το σπαθί του, τα οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτά στα σχόλια και τις αναρτήσεις των ΑΕΚτζήδων μετά την ανακοίνωση του πρωινού της Παρασκευής: Μερικές… χιλιάδες φίλους που θα τον εκτιμούν πάντα και θα χαρούν πολύ την επόμενη φορά που θα τον δουν το χαμόγελό του να κοσμεί τη θύρα των επισήμων, σε έναν αγώνα της ΑΕΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK