Πειράζει και παραπειράζει

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από τη Σεντ Ετιέν, την απουσία του Γιόχανσον και το τέλος της σύντομης φετινής ευρωπαϊκής παρουσίας της "Ένωσης".

Πειράζει και παραπειράζει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πρώτο κακό νέο την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ ήταν πως τελικά η εξάντληση από τη γαστρεντερίτιδα έγινε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συμμετοχή του Γιόχανσον. Ο Σουηδός έμεινε εκτός αποστολής και η ΑΕΚ πλήρωσε με τη γκίνια της τη μεταγραφική της αδράνεια, χάνοντας μία από τις αναντικατάστατες μονάδες της. Για την ακρίβεια έχασε παίκτη που αγωνίζεται στη μοναδική θέση στην οποία δεν ενισχύθηκε ούτε ποσοτικά. Πέραν του Γαλανόπουλου άλλο καθαρόαιμο χαφ δεν υπήρχε στην αποστολή και ο Κετσπάγια αποφάσισε να μη φορτώσει με πίεση τον μικρό και να βάλει κάτι σαν εξάρι τον Λαμπρόπουλο.

Ο Λαμπρόπουλος το πάλεψε, αλλά ο Σουηδός έλειψε από την ΑΕΚ σε κάθε περίπτωση, όπως και το κουβάλημα της μπάλας και η συμμετοχή στην ανάπτυξη. Είχε πάντως μια λογική (για λύση τελευταίας στιγμής) η σκέψη του Κετσπάγια, ο οποίος προφύλαξε τον μικρό από πιθανό "κάψιμο" μπροστά σε 30.000 κόσμο.

Το δεύτερο κακό νέο είναι ότι η ΑΕΚ δέχτηκε γκολ στην πρώτη σοβαρή φάση που απειλήθηκε. Σε μία φάση με πολλά λάθη (ο Μπαρμπόσα που χάνει τη μπάλα, το κέντρο της άμυνας που χάνει ανάμεσα τον Μπέριτς) και επίσης γκίνια λόγω της καραμπόλας. Κάπου εκεί το ματς… μισοτέλειωσε. Παρότι η ΑΕΚ βρήκε φάσεις στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο που είχε τη μπάλα και ήθελε το γκολ δεν κατάφερε να βρει λύσεις σχεδόν ποτέ. Καλά-καλά σε 45 λεπτά κατάφερε να απειλήσει με ένα σουτ του Πλατέλλα έξω από την περιοχή.

Κι αν από τη μέση και πίσω, με εξαίρεση τα όποια λάθη που είναι λογικό να συμβαίνουν, η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει πράγματα που μπορεί να ποντάρει, από τη μέση και μπροστά έδειξε να θέλει ακόμα δουλειά. Και… προσευχή για να βγουν ο Αλμέιδα και ο Πατίτο για να της δώσουν πράγματα που της λείπουν δημιουργικά και επιθετικά.

Οι παρεμβάσεις Κετσπάγια

Ο Τιμούρ Κετσπάγια ξεκίνησε όπως στο Ζοφρουά Γκισάρ με μοναδικές εξαιρέσεις τον Μπακασέτα στη θέση του Πέκχαρτ (εκτός αποστολής) και τον Λαμπρόπουλο (αναγκαστικά) στη θέση του Γιόχανσον. Επέλεξε να μην πάει με σέντερ φορ, χρησιμοποιώντας τον Μπακασέτα ως "ψευτοεννιάρι" λίγο μπροστά από τον Μάνταλο. Στη συνέχεια ήθελε να κάνει την ΑΕΚ πιο επιθετική αλλά έδειξε να το κάνει λίγο απότομα. Έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον Αλμέιδα ο οποίος αν βρεθεί σε καλή κατάσταση θα αλλάξει και επίπεδο την γραμμή κρούσης της ομάδας, αλλά ακόμα είναι στην πορεία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η Σεντ Ετιέν μπήκε δυνατά στο ματς με την ΑΕΚ δείχνοντας διαθέσεις να ψάχνει από την αρχή το εκτός έδρας γκολ. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν το ματς έχοντας στην κατοχή τους τη μπάλα και προσπάθησαν να πιέσουν την "Ένωση" ψηλά, ωστόσο εκ πρώτης όψεως, η ΑΕΚ έδειχνε να μπορεί να "κουμαντάρει" το ματς φέρνοντάς το στα νερά της. Αμυνόμενη, δηλαδή, με προσανατολισμό να χτυπήσει στην κόντρα.

Παρότι οι κόντρες βγήκαν, η ΑΕΚ δέχτηκε γκολ την πιο ακατάλληλη στιγμή το γκολ με τον Μπέριτς στο 22ο λεπτό μετά από σέντρα του Τανάν και βρέθηκε νωρίς στο καναβάτσο. Πολλά τα λάθη στο γκολ, με κυριότερο κρούσμα ότι ο Μπέριτς πήρε κεφαλιά ανάμεσα από τα στόπερ. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ ίσιωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση και βρήκε ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, έφτασε κοντά αλλά οι ποδοσφαιριστές της ήταν άστοχοι στην τελική προσπάθεια.

ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Στο δεύτερο ημίχρονο, αφού η Σεντ Ετιέν είχε όλα τα αβαντάζ από άποψη αποτελεσμάτων (ακόμα και αν δεχόταν ένα γκολ), όπως ήταν λογικό έδωσε μέτρα και τη μπάλα στην ΑΕΚ. Οι Γάλλοι κλείστηκαν αρκετά καλά πίσω, σε ελάχιστες περιπτώσεις άφησαν χώρο στους παίκτες της "Ένωσης", οι οποίοι προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικοί με σέντρες μέσα στη μεγάλη περιοχή. Μέχρι το 66 ο Κετσπάγια είχε βάλει ήδη Αραβίδη-Αλμέιδα ενώ λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα του β’ μέρους πέρασε στο ματς και τον Πλατέλλα.

Η ουσία έλειψε από το παιχνίδι των παικτών της ΑΕΚ μετά την ανάπαυλα και οι Γάλλοι δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν το μηδέν παθητικό, αφού οι φορές που κινδύνευσαν ήταν ελάχιστες.

Οφείλει να είναι σκασμένη

Το κρίμα για την ΑΕΚ ήταν πως αποχαιρετάει με το "καλησπέρα" τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν επένδυσε πάνω σε αυτές, αφού η λογική της ήταν περισσότερο "πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα" παρά "πάμε να μπούμε στην Ευρώπη". Περισσότερο μίλαγε ο Κετσπάγια για την Ευρώπη τη στιγμή που η ΑΕΚ επικοινωνούσε ανοιχτά (κάπου στις αρχές Ιουλίου) τη μη βιασύνη της στις μεταγραφές. Λογικό ήταν, λοιπόν, να εμφανιστεί η ομάδα όχι στην καλύτερη εκδοχή της (δεδομένου ότι θα υπάρξει ενίσχυση) απέναντι σε μία γαλλική ομάδα και να αποκλειστεί μάλλον φυσιολογικά. Και δεν είναι καλό που σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ υπάρχουν φυσιολογικοί αποκλεισμοί, γιατί πολύ απλά είναι η ΑΕΚ. Με πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά η ΑΕΚ.

ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Η θέση της ΑΕΚ στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά χαμηλή και το κλαμπ χρειάζεται όσο τίποτα μια πρόκριση σε ομίλους του Europa League για να ξαναμπεί στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Η Ευρώπη για την ΑΕΚ είναι μια βασική ανάγκη και από τη νέα σεζόν το ιδανικότερο θα ήταν να πέσει -και- εκεί το βάρος γιατί με τόσα χρόνια αποχής το ζήτημα αρχίζει να γίνεται υπαρξιακό.

Για την ώρα, πάντως, το πάλεψε όσο μπορούσε η ΑΕΚ στο ματς με τη Σεντ Ετιέν και δικαίως εισέπραξε το χειροκρότημα του κόσμου της στο τέλος, ως προς την προσπάθεια που κατέβαλε. Το ότι η ομάδα δείχνει να είναι καλύτερη από πέρσι, με μεγαλύτερη ποιότητα, είναι μια πραγματικότητα, αλλά τα πάντα είναι θέμα ταβανιού. Υπάρχει χρόνος από εδώ και πέρα για ενίσχυση και πλέον περιορίζεται και το πεδίο ως προς τους στόχους. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που θα κρίνουν το αν η νέα ΑΕΚ θα είναι πετυχημένη. Για την ακρίβεια δύο: Το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην ΑΕΚ από τον Λεβαδειακό ο Κώστας Μανωλάς
ΑΕΚ - Σεντ Ετιέν 0-1
Κετσπάγια: "Περιμένω καλύτερη ΑΕΚ στο πρωτάθλημα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK