Τελικός στον αέρα, ποδόσφαιρο στον πάτο (εδώ και χρόνια)

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον τραγέλαφο που εκτυλίσσεται με φόντο τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ο οποίος είναι ακόμα στον αέρα και για την ανεξήγητη κίνηση της Ομοσπονδίας που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού.

Τελικός στον αέρα, ποδόσφαιρο στον πάτο (εδώ και χρόνια)

Η διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στον αέρα κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο ευτράπελη. Για την ακρίβεια η πρώτη φήμη που κυκλοφόρησε χθες ήταν η πιθανή αναβολή λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων, προκειμένου να μη ζήσουν οι τηλεθεατές το απόλυτο σουρεάλ με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να μάχονται στη σιωπή προσπαθώντας να κατακτήσουν το Κύπελλο.

Τελικά το πράγμα φούντωσε από αλλού, λόγω των ορισμών των βοηθών του Σιδηρόπουλου. Η ΕΠΟ επέλεξε να μην στείλει την ομάδα διαιτησίας του διεθνούς ρέφερι και όρισε για βοηθούς του δύο άλλους και έναν παρατηρητή ο οποίος όπως υποστηρίζει η ΑΕΚ, είναι τακτικός θαμώνας του γηπέδου Καραϊσκάκη. Ο Κοντονής άφησε τελεσίγραφο στην ΕΠΟ για αντικατάσταση των βοηθών που επέλεξε, φανερά εξοργισμένος για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ έξαλλη ήταν από την πρώτη στιγμή και η ΑΕΚ.

Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά, με τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της ΠΑΕ ΑΕΚ και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ωστόσο το ερώτημα είναι το εξής απλό: Για ποιο λόγο έπρεπε να φτάσουμε πάλι ως εδώ, να γελάει με την Ελλάδα όλη η Ευρώπη; Επειδή η ΕΠΟ αποφάσισε να αλλάξει τους βοηθούς. Να βγάλει δηλαδή τους βοηθούς που έχουν διεθνή εμπειρία και να βάλει δύο βοηθούς της δικής της αρεσκείας ποντάροντας στο ότι θα περάσει στη ζούλα το συγκεκριμένο θέμα. Τελικά δεν της πέρασε, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό που δεν θα ήθελε κανείς να είναι, με τον Τελικό να βρίσκεται στον αέρα.

Η θέση της ΑΕΚ

Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας έγινε ο κακός χαμός. Η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, ο Ολυμπιακός απάντησε, ξανά ανακοινώσεις, ξανά σχόλια και γενικά μία κατάσταση τεταμένη στα κόκκινα. Ως προς το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, ο καθένας τις αντιλαμβάνεται σύμφωνα με το τι θέλει να ακούσει ή σύμφωνα με τα όσα έχει ζήσει.

Αυτό που μένει για την ΑΕΚ, είναι ότι πλέον βγάζει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει διάθεση να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Οι συνθήκες της επιβεβαίωσης του παραπάνω μέσω της κόντρας είναι οι χειρότερες δυνατές για το ποδόσφαιρο, αλλά όταν μιλάμε για την ΠΑΕ ΑΕΚ που ψήφισε Μώραλη στη Λίγκα το 2012, οφείλουμε να παρατηρήσουμε την αλματώδη διαφορά σε σχέση με το σήμερα που η ιστορία παίρνει άλλες διαστάσεις.

Στον κόσμο -σύμφωνα με τις αντιδράσεις στο διαδίκτυο- η παραπάνω κατάσταση έδειξε να δρα συσπειρωτικά. Λογικό, όταν το ψάρι βαφτίζεται κρέας για πολλά χρόνια, όσα χρειάστηκε για να δημιουργηθεί από την αρχή ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου, ακόμα και κάποιοι εξ αυτών που δεν καλύπτονται από το ύφος των τοποθετήσεων, συσπειρώνονται γύρω από αυτές.

Η στάση του Κοντονή

Είμαι ο τελευταίος που θα εκλάβω ως λογικά εξηγήσιμη έστω και μία λύση που προτείνει ο Κοντονής για το ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως είναι ένας τύπος ο οποίος σε γενικές γραμμές προσπαθεί να περιστρέψει την κατάσταση γύρω από τον εαυτό του και να περάσει προς τα έξω στο τέλος: «Α εγώ το βρήκα»! Και τελικά δε βρίσκει ποτέ τίποτα, προχωρώντας σε αποφάσεις παρωδία.

Χθες όμως, όταν αντιλήφθηκε ότι παραβιάστηκε η λογική (και χωρίς κανένα λόγο) επενέβη και πήρε πάνω του την κατάσταση. Η ΕΠΟ εκτέθηκε από όλη αυτή την ιστορία γιατί έκανε κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση, αδιαφορώντας για την πιθανότητα να τινάξει το ματς στον αέρα. Όσο για το αν είναι κατάντια η κατάσταση, σίγουρα είναι. Κατάντια είναι, όμως, και το κεκλεισμένων. Ίσως, το μόνο που αποδεικνύεται σιγά-σιγά, είναι ότι δεν υπάρχει φως με τις μεσοβέζικες λύσεις. Αν δεν αλλάξει κάτι ο Κοντονής στο συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως να αποτελέσει και την αρχή της λύσης των προβλημάτων στο ποδόσφαιρο.

ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Η προετοιμασία της ΑΕΚ ενόψει του -υπό κανονικές συνθήκες- Τελικού συνεχίστηκε και χθες στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων, παράλληλα με τη Media Day της «Ένωσης» που διεξήχθη λίγο νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο Στέλιος Μανωλάς προχώρησε σε κάποιες δοκιμές ενόψει του ματς με τον Ολυμπιακό -όποτε γίνει αυτό- που φανερώνουν τις σκέψεις του για τον καταρτισμό της 11άδας.

Μεταξύ των σκέψεων του υπηρεσιακού τεχνικού των «κιτρινόμαυρων» υπήρξε και μία έκπληξη.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΑΡΘΟ ΑΝΤΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μανωλάς κατά τη διάρκεια μιας μίνι δοκιμής, τοποθέτησε τον Θέσαρ Άρθο στο κέντρο της άμυνας ως παρτενέρ του Δημήτρη Κολοβέτσιου. Ο προπονητής της «Ένωσης» δοκίμασε τον Ισπανό στη θέση του Λαμπρόπουλου, δείχνοντας ότι αν μη τι άλλο σκέφτεται να προχωρήσει σε μία αλλαγή ως προς τα πρόσωπα της άμυνας σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις της τετράδας, ο Ντίντακ Βιλά και ο Ροντρίγκο Γκάλο ήταν κανονικά στα άκρα της άμυνας, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Μπροστά από τα στόπερ ο Μανωλάς έχει ξεκάθαρη -και φυσιολογική- προτίμηση στους Αντρέ Σιμόες και Γιάκομπ Γιόχανσον, με τον Πέτρο Μάνταλο μπροστά τους σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ -ΑΛΛΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ- ΑΛΛΑΓΗ

Η δεύτερη αλλαγή στην οποία έχει την πρόθεση να προχωρήσει ο Μανωλάς είναι η αντικατάσταση του Ρόναλντ Βάργκας από τον Ράφικ Τζιμπούρ. Ο Βενεζουελάνος όπως όλα δείχνουν θα πάει στον πάγκο, στη θέση του στο δεξί άκρο θα αγωνιστεί ο Χρήστος Αραβίδης, με τον Έλντερ Μπαρμπόσα να παίζει αριστερά και με τον Αλγερινό να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης. Με την κίνηση αυτή, ο Στέλιος Μανωλάς θέλει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Τζιμπούρ σε παρόμοια ματς, χωρίς να χάσει τις βοήθειες και τα τρεξίματα του Αραβίδη που θα πάει στο πλάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι 20 του Μανωλά για τον τελικό
Δεν αλλάζει τους βοηθούς!

News 24/7

24MEDIA NETWORK