Αίμα, τρεξίματα, ιδρώτας και διαχείριση

Ο Γκουστάβο Πογέτ, χωρίς τον Ζουκουλίνι, έχει τέσσερις διαθέσιμους -καθαρούς χαφ- ποδοσφαιριστές για να καλύψει τις ανάγκες της ΑΕΚ για την τριάδα του κέντρου, γεγονός που αποτελεί πονοκέφαλο για τον Ουρουγουανό που θέλει τρεξίματα και φρεσκάδα.

Αίμα, τρεξίματα, ιδρώτας και διαχείριση
Πογέτ ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πριν αρχίσει η σεζόν, όποια εκτίμηση κι αν γινόταν από όποιον ασχολούνταν έστω και τυχαία με τα της ΑΕΚ, είχε να κάνει με την πληρότητα του ρόστερ στα χαφ. Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος και Κορδέρο από πρώτες επιλογές, με τον Ανάκογλου έξτρα λύση στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, για να καλύψουν τις απαιτήσεις για το δίδυμο -τότε- στα χαφ στο 4-2-3-1 του Δέλλα. Από τότε άλλαξαν πολλά με πρώτο και καλύτερο τον προπονητή και (φυσικά) το σύστημα. Ο Πογέτ παίζει με τριάδα στα χαφ, θεωρεί τα τρεξίματα των μέσων του ως βασικό συστατικό αυτού που θέλει ο ίδιος να βγάλει και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η λογική της απόκτησης του Μπρούνο Ζουκουλίνι τον περασμένο Γενάρη.

Χάλασε τα σχέδια ο τραυματισμός του Ζουκουλίνι

Τελικά η πραγματικότητα δεν τα έφερε όπως τα περίμενε ο τεχνικός της ΑΕΚ, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Ζουκουλίνι με τον Αργεντίνου να βγαίνει νοκ-άουτ και τον Ουρουγουανό να ψάχνει πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να κάνει μια… αλχημεία για να του βγουν τα κουκιά. Εκ των πραγμάτων ακατόρθωτο αφού συνέπεσε η τιμωρία του Μάνταλου και η ανετοιμότητα του Κορδέρο να αγωνιστεί στο τελευταίο ντέρμπι της κανονικής περιόδου.

Η ΑΕΚ έβγαλε αναίμακτα αυτή την περίοδο των ντέρμπι, έστω και με αντικειμενικές δυσκολίες και πλέον ο Πογέτ θα κληθεί να διαχειριστεί τους χαφ του με τα υπάρχοντα δεδομένα μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας και στα διπλά ματς των πλέι οφ. Ας δούμε όμως λίγο συνοπτικά τι ακριβώς συμβαίνει.

Γιάκομπ Γιόχανσον

Ένας από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες της ΑΕΚ. Ίσως ο πιο μπαρουτοκαπνισμένος. Όχι μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά και την περσινή. Με 21 ματς πέρσι στη Β’ Εθνική και με 25 φέτος στη Σούπερ Λιγκ, ο Σουηδός, σε άλλο ρόλο επί Πογέτ, έδωσε μεγάλες βοήθειες στην «Ένωση» μέχρι που κουράστηκε. Στο ματς της περασμένης Δευτέρας στην Τρίπολη ο Γιόχανσον υπέστη ένα διάστρεμμα στην ποδοκνημική και όλα δείχνουν θα αποφορτιστεί στο επόμενο ματς με τον Πνθρακικό, κερδίζοντας παράλληλα και χρόνο ξεκούρασης. Πάντως και για τον Πογέτ, δεν είναι εύκολο να βγάλει από την ομάδα τον Γιόχανσον και ειδικά σε ματς που καίει η μπάλα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Σουηδός πήρε συνεχόμενα ματς και υπερφορτώθηκε.

Αντρέ Σιμόες

Ο Πορτογάλος κάνει εξαιρετική χρονιά και αποτελεί -πλέον- το τρεχαντήρι μπροστά από τα στόπερ, πάνω στο οποίο στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό η ανασταλτική λειτουργίας της ΑΕΚ. Ο Σιμόες μετράει 23 ματς στο πρωτάθλημα, 6 στο Κύπελλο και άπειρα χιλιόμετρα στο κοντέρ. Είναι ο ποδοσφαιριστής που πολύ δύσκολα θα αντικαταστήσει ο Πογέτ από την αρχική 11άδα με το υπάρχον σύστημα, γιατί ο Ουρουγουανός έχει δηλώσει αρκετές φορές έκπληκτος από το βαθμό αντίληψης του Πορτογάλου. Με λίγα λόγια ο Πογέτ θεωρεί πως κανένας παίκτης του ρόστερ δεν μπορεί να παίξει τόσο καλά τη θέση «6» όπως ο Σιμόες, αφού ο μέσος της «Ένωσης» έχει αφομοιώσει πλήρως και σε χρόνο ρεκόρ τις απαιτήσεις της θέσης.

Πέτρος Μάνταλος

Ο Πέτρος Μάνταλος έχει καθιερωθεί σε ρόλο αριστερού εσωτερικού μέσου και η αλήθεια είναι ότι έχει μείνει πίσω, σε σχέση με τα αναμενόμενα στάνταρ του στο δημιουργικό και στο επιθετικό κομμάτι. Παρόλα αυτά η βοήθεια που δίνει στην ομάδα και από τη θέση στην οποία τον χρησιμοποιεί ο Πογέτ, είναι αρκετά σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί είναι το μοναδικό δημιουργικό χαφ του ρόστερ που μπορεί να παίξει εύκολα στην τριάδα του κέντρου. Η απουσία του φάνηκε αρκετά και την περασμένη Δευτέρα στην Τρίπολη όταν η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε να βρει λύσεις από τη μέση και μπροστά και πήρε κακό βαθμό στην επιθετική ανάπτυξη.

Μιγκέλ Κορδέρο

Ο Ισπανός μετράει 10 συμμετοχές για το πρωτάθλημα και 6 για το Κύπελλο. Ένας τραυματισμός τον περασμένο Ιανουάριο τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετό καιρό. Η επιστροφή του έγινε την περασμένη Δευτέρα που μας πέρασε στην Τρίπολη, με τον Πογέτ μάλιστα να του δίνει θέση βασικού και να τον αφήνει στο γήπεδο για 73 λεπτά. Σε γενικές γραμμές πάντως όταν δεν ταλαιπωρείται από τραυματισμούς ο Κορδέρο είναι μία αξιόπιστη εναλλακτική που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον Πογέτ στο ροτέισον, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Ζουκουλίνι. Ήδη, όπως όλα δείχνουν, ο Ισπανός θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να ξεκινήσει βασικός για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα -και- στο ματς με τον Πανθρακικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK